Lurer du på hva takstein med solceller koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen på solcelletakstein, inkludert hvilke faktorer som driver prisen, om dette er lønnsomt for deg som bor i Norge, hvilke støtteordninger du kan søke på, og mye mer. Vet du hva som er forskjellen på solcelletakstein og solcellepanel? Og krever dette hjelp fra fagfolk? Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Takstein med solceller er noe dyrere enn de mer utbredte solcellepanelene. Med alle kostnader knyttet til kjøp, installasjon og montering inkludert, må du regne med å betale rundt 2.500 - 4.000 kroner per kvadratmeter med takstein. Dette forutsetter at du kvalifiserer til Enovatilskuddet, som vi kommer tilbake til i avsnitt 3.
Dermed er det rett og slett størrelsen på taket som er den største kostnadsdriveren. I tillegg kommer solcelletakstein i ulike former, og med litt ulike kvaliteter, der de mest energieffektive også som regel er de dyreste. Selv om prisen vil bli høyere kan det altså likevel lønne seg å kjøpe en dyrere variant på sikt, dersom det betyr at du kan produsere mer strøm.
Monteringen utgjør også en vesentlig del av det totale kostnadsbildet, og her er det også en del konkrete faktorer som kan være med på å drive prisen opp eller ned. Monteringen vil kunne bli dyrere dersom boligen ikke er lett tilgjengelig eller det er snakk om en veldig høy bygning. Det kan også bli nødvendig med større utbedringer av taket før taksteinen legges, hvis underlaget er gammelt eller slitt. At dette kan føre til at arbeidet tar lengre tid, og dermed stiger prisen.
Siden solcelletakstein er ment å erstatte vanlig takstein, er det mest vanlig å velge dette i forbindelse med nybygg eller større oppgraderinger. Dersom du uansett må legge nytt tak, er ikke solcelletakstein det dummeste valget, siden du da får to ting i ett produkt: både tak og solceller. Vi anbefaler at du benytter deg av tilbudet om befaring fra de ulike leverandørene, slik at du kan få råd fra fagfolk om hva som er best egnet til din bolig.
Eksempler på kjente leverandører i Norge er Tesla med Solar Roof, Ecosol som fører Sunstyle, og Skarpnes som har utviklet Ovati. Du trenger ikke å forplikte deg til én leverandør, da det er helt vanlig å innhente tilbud fra flere for å sammenligne pris og kvalitet. Spør gjerne venner og bekjente som har kjøpt solcelletakstein før deg, om de har noen anbefalinger!
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Det er flere grunner til at det kan være lønnsomt å installere takstein med solceller i Norge. Èn ting er at klimaet faktisk er bedre egnet til strømproduksjon med solenergi enn du kanskje tror; det komme vi tilbake til i avsnitt 4, som omhandler norske forhold. En annen ting er at nordmenn har et høyt strømforbruk, all den tid vi bruker mye tid innendørs grunnet vær og vind. Dersom du produserer din egen strøm får du dekket i alle fall deler av ditt eget forbruk, slik at du sparer penger på strømregningen gjennom hele året.
Takstein med solceller blir ofte beskrevet som en mer estetisk tiltalende løsning enn mange av de andre av dagens solcellesystemer, kanskje den peneste. Her legger du helt ny takstein med innebygde solceller heller enn å feste solcellepanel, altså de tradisjonelle blåsvarte platene, oppå ditt eksisterende tak. Da får du et naturlig tak som ligner et vanlig taksteinstak eller skiftertak, men som samtidig produserer strøm. Du kan dessuten legge såkalt “inaktive solcelletakstein” som ikke produserer strøm, på den delen av taket som ikke er egnet for strømproduksjon - for eksempel skyggesiden - som da matcher den aktive solcelletaksteinen som produserer strøm.
Takstein med solceller vil også kunne øke verdien på boligen din, da det er snakk om en kostbar oppgradering som absolutt vil gjøre boligen mer moderne. Ikke i den grad at du burde installere solcelletakstein rett før du selger, da det sjelden er lønnsomt på kort sikt, men det kan definitivt øke verdien til boligen din på lang sikt. Solcelletakstein har dessuten svært lang levetid, så du kan regne med at det holder i minst 50 år, og at det produserer strøm like lenge.
Selv om det er penger å spare på å montere og installere solcelletakstein selv, er dette noe vi absolutt ikke vil anbefale. Først og fremst handler det selvsagt om trygghet. Elektrisk arbeid på faste, elektriske installasjoner skal alltid gjøres av fagfolk. Hvis det oppstår feil på solcelleanlegget du selv har montert, er det ikke sikkert du får mye hjelp av verken garantien eller forsikringen. I tillegg vil fagfolk sørge for at solcelleanlegget fungerer mest mulig effektivt i flere år fremover.
Dersom du skal koble deg til strømnettet, er det også en forutsetning at dette gjøres av en elektriker, og dette må til dersom du skal få støtte fra Enova og, ikke minst, dersom du skal selge overskuddsstrøm tilbake til strømnettet. I neste avsnitt skal vi gjøre nærmere rede for Enovatilskuddet og hvor mye du kan regne med å få utbetalt.
Den mest sentrale aktøren når det kommer til statsstøtte for miljøtiltak, er Enova med Enovatilskuddet. Enova er en statlig organisasjon som utbetaler støtte til privatpersoner som gjennomfører klimavennlige tiltak på helårs- og fritidsboliger i Norge. Dette inkluderer fornybare energikilder som solceller og vindkraft, samt ulike typer varmepumper.
For montering og installasjon av solcelletakstein kan du få opptil 32.500 kroner i støtte totalt. Dette inkluderer en grunnsats på 7.500 kroner for anskaffelse av anlegget, i tillegg til at du kan få 1.250 kroner for hver installerte effekt opp til 20 kW. For å søke om støtte registrerer du oppdraget ditt i registreringsportalen til Enova, så snart anlegget er ferdig montert og du har mottatt faktura fra leverandøren. Behandlingstiden på søknaden er opptil to uker.
Det er flere vilkår som må være oppfylt for at du skal få utbetalt støtte gjennom Enovatilskuddet. Anlegget må være montert av sertifiserte fagfolk i løpet av det siste halvannet året, og det må være en fornybar energikilde som er koblet til strømnettet. Hensikten med dette siste kravet er at overskuddsstrømmen ikke skal gå tapt, men heller selges tilbake til strømnettet slik at den kan brukes av noen andre. I tillegg må tiltaket både settes i gang og betales av deg som privatperson, og det må gjelde en helårs eller fritidsbolig som du eier i Norge - og ikke en bolig du bare leier ut.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Som vi tidligere har vært inne på, er det faktisk gode solforhold i Norge som gjør at du kan få mye ut av solcelleanlegget ditt, selv om høsten og til dels om vinteren. Dette vil variere litt ettersom hvor i landet du bor, da det naturlig nok er mindre sol lenger nord i landet enn i sør, men kulde og snø vil ikke ha negativ innvirkning på strømproduksjonen. For å sjekke solforholdene der du bor, kan du søke opp adressen din på ulike solkart på nettet. Flere aktører har slike digitale solkart på nettsidene sine, og her kan du finne ut om akkurat ditt tak er godt egnet for solceller.
Faktisk er det slik at solcellene fungerer optimalt når det er litt kaldere ute, og når sollyset reflekteres fra snø og is, vil det forsterke effekten og gjøre at du kan produsere mer strøm enn vanlig. Grunnen til at solcellene produserer mindre strøm om vinteren, skyldes dermed ikke kulden, men at det rett og slett er mindre dagslys. Det er altså kombinasjonen av snø og sol som gir best produksjon, så en kald og solrik dag i mars er egentlig helt optimalt.
Følgelig er det også fra mars og til og med oktober at anlegget vil produsere mest strøm. Resten av vinteren står solen såpass lavt på himmelen at det vil produseres lite strøm, så du kan ikke regne med å være selvforsynt gjennom vinteren. Om sommeren derimot, produseres det sannsynligvis mer strøm enn du forbruker, og overskuddsstrømmen kan du da selge tilbake til strømnettet eller lagre på egnede batterier.
Mange bekymrer seg også over det harde klimaet og de lange vintrene i Norge, der man kan risikere både vind, snø, regn og hagl på samme dag. Dette vil normalt sett ikke være noe problem, da solcelletakstein er svært motstandsdyktige, og laget for å tåle norsk vær og vind. Snøen sklir rett av med mindre du har et helt flatt tak, og solcellene er også selvrensende de første 10 til 15 årene.
Solcelletak laget av solcelletakstein er kjent som taket som betaler seg selv, og selv om det ikke finnes noen regler uten unntak, er dette i de aller fleste tilfeller helt sant. Solcelletakstein har en levetid på minst 50 år, i tillegg til at du som regel vil få 20 til 30 års produktgaranti fra leverandøren. Dette er en bedre garanti enn du får dersom du legger vanlig takstein, og dette taket vil altså produsere strøm i tillegg. Mange typer solcelletakstein, som Sunstyle fra Ecosol, er laget av herdet glass som du kan gå på (!) uten problemer, og det er laget på en måte som gjør at det ikke vil gro mose eller legge seg mye snø på dem - eller at det meste av snøen iallfall glir lett av.
Ikke alle bygninger kan utrustes med solceller på taket, og i hvert fall ikke solcelletakstein. Husk at solcelletakstein erstatter taksteinene du allerede har og krever omfattende ombygging av taket ditt. Hvis du bor i borettslag eller sameie, må du forhøre deg med disse og belage deg på at dette blir en beslutning styret må ta, og mest sannsynlig må dere også kontakte kommunen for å forhøre dere om hvilke regler som gjelder der dere bor. Hvis du bor i enebolig, må du antagelig også søke tillatelse fra kommunen eller iallfall forhøre deg om hvorvidt solcelletaket er godkjent å installere på nettopp ditt hus.
Hvis du allerede har et tak du er fornøyd med på boligen din, vil det nok være billigere å montere vanlige solcellepanel på ditt eksisterende tak, men dette vil da være langt mer “prangende” og iøynefallende enn mer diskrete solcelletakstein og forandre utseendet til bygningen på en langt mer drastisk måte. Hvis du derimot må legge nytt tak eller hvis dere skal gjøre omfattende endringer i blokken der dere bor, vil det kunne være kostnadseffektivt å legge takstein med solceller. Du får da “to funksjoner i ett”, både takstein og solceller. Det er også mulig å ha nedfelte solcellepanel i selve taket; da fjerner man taksteinene i et område av taket og erstatter dem med solcellepanel og gjør disse til en integrert del av taket.
Her er et konkret eksempel på hvor lønnsomt solcelletak kan være:
Det vil si at det vil koste 90.000 kroner mer for solcelletakstein enn for vanlig takstein.
60 kvadratmeter med solcelletakstein vil gi en installert effekt på rundt 10 kW, og en årlig strømproduksjon på rundt 9000 kW. Dersom verdien per kWh er ca 1 krone vil du spare opptil 9000 kroner i året på strømregningen, og ha betalt ned merkostnadene på 90.000 kroner i løpet av 10 år. Etter rundt 20 år har du betalt ned hele anlegget, og det vil kunne fortsette å produsere gratis strøm i 30 år til.
Husk at dette bare er et enkelt eksempel. Faktisk strømproduksjon og lønnsomhet er avhengige av hva slags anlegg du har, og hvor mye sol du får på anlegget i løpet av året, og ikke minst hvor mye strøm du faktisk bruker.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Solceller på både hus og hytter har blitt mer og mer vanlig, og med strømprisene som har vært de siste årene er fornybare energikilder til hjemmet aktuelt som aldri før. Med solcelletakstein kan du spare penger på lave strømutgifter, i tillegg til at du kan bruke strøm fra en fornybar energikilde som gjør at du kan redusere ditt eget klimaavtrykk.
De tradisjonelle solcellepanelene som festes på toppen og på utsiden av taket er nok fortsatt den varianten som er både billigst og til dels mest energieffektiv. Problemet er at dette har en forholdsvis stor innvirkning på fasaden, og kan gjøre at boligen blir seende rotete og industriell ut. Dersom du, som mange andre, er opptatt av det estetiske og ønsker å gjøre færrest mulig inngrep i fasaden, kan takstein med solceller være et veldig godt alternativ, til tross for at innkjøpsprisen er litt høyere.
Det er dessverre ikke alle bygninger eller boenheter som egner seg for å installere solcelletakstein, og i noen tilfeller kan det som nevnt foreligge regler eller begrensninger som er pålagt av kommunen. Vær derfor nøye med å sjekke hvilke regler som foreligger i området ditt, før du gjør noen store innkjøp eller signerer noen avtaler. Dersom du må søke om tillatelse fra kommunen, må du gjøre dette før prosjektet settes i gang.
Alt i alt er solcelletakstein altså et svært godt alternativ til de mer utbredte solcellepanelene, spesielt for deg som er opptatt av estetikk. Du må vurdere ut ifra egne preferanser og budsjett hva som er best for din bolig, og et alternativ kan være å bruke solcelletakstein bare på den delen av taket som er sydvendt. Registrer oppdraget ditt hos oss i Boligsmart, så kan vi sette deg i kontakt med aktuelle leverandører i ditt nærområde, slik at du slipper å lete etter egnede kandidater selv. Dersom du får noen konkrete prisoverslag å forholde deg til, kan det også bli lettere å planlegge veien videre!
Gjør smarte boligvalg