Lurer du på hva solcellepanel for hytte koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen på solcellepanel, inkludert når du kan få økonomisk støtte fra Enova, andre klimatiltak på hytta som gir støtte, hvor mye du kan spare på å ha et solcelleanlegg, viktig å vite om batteribanker til solceller, hva som er viktig å tenke på hvis du skal ha solcellepanel på hytta, og mye mer. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
For mange er hytta stedet for enkel komfort. Riktignok har mange oppvaskmaskin og induksjonstopp på hyttekjøkkenet, men lite areal gir lave oppvarmingskostnader – og oppvarming gjøres gjerne med peis. Den kanskje største utfordringen med strømproduksjon på hytter i dag, er elbillading. Men mens en normalt stor enebolig kan bruke rundt 20.000 kilowattimer årlig, klarer en vanlig hytte på 40 kvadratmeter seg med rundt 3.600 kilowattimer.
Solcellepanel kan fås som hyttepakker. Vanlige frittstående hyttesolcelleanlegg koster gjerne så lite som 10.000 kroner; anlegg med nettilknytning starter gjerne på rundt 50.000 kroner. Hva får man får disse pengene?
Her er noen priseksempler 12-voltspakker fra Hyttetorget:
230-volts anlegg, derimot, starter på 65.000 kroner og nærmer seg 340.000 kroner.
Hyttebutikken gjør det litt vanskeligere, da de ikke har ferdige pakketilbud, men nettbutikken er greie å finne fram i. Her er noen priseksempler:
Et anlegg på 120 watt blir dermed rundt 8.800 kroner, 240 watt rundt 14.600 kroner og 300 watt rundt 17.100 kroner pluss kabling og monteringsutstyr.
Solcelleanlegg på hytta handler mer om investering i komfort enn i fremtidig avkastning. Det samme gjelder batteribank: Batteribanken kan sikre trygg krafttilgang døgnet rundt, men koster gjerne 4.000–8.000 kroner for små banker med enklere teknologi, og 40.000–70.000 for modulære rekker med den nyeste teknologien.
Oppsummert får du altså billige solcelleanlegg med batteribank til hytta for rundt 12.000 kroner og opp inkludert batteribank. Så hvordan går du frem og hva kan du forvente? Hva følger med pakketilbud? Hvordan gjøres montering? Les videre, så får du svar på alt dette.
Pakketilbud er ikke nødvendigvis best, men det sikrer deg at delene fungerer sammen. Vi skal nå se på hva som følger med i tre solcellepakker; et helt enkelt solcelleanlegg på 12 volt, et lite anlegg på 12 og 230 volt, og et stort 230-volts anlegg.
Hvis målet ditt er å dekke det absolutt nødvendige – strøm til mobiltelefonen i tilfelle nød, til radioen for værmeldinger, noen lys, et enkelt kjøleskap – kan 12-volts-anlegg være det rette for deg. Da solcellepanel på hytta ble vanlig på 1980- og 1990-tallet var de langt fra så effektive som nå: Selv de minste panelene leverer i dag 80 watt pluss.
Hyttetorget har to pakker her: «Solcellepakke AGM 110W PERC» til 6.000 kroner og «Solcellepakke 80W 50Ah» til 9.500 kroner. De inkluderer solcellepanel, batteri og batterikabel, solcelleregulator, feste- og koblingsmateriell og 10 meter kabel. Hva skiller dem?
Den billigste pakken har:
Den dyrere pakken har:
LiFePO₄-batteri tåler ikke bare full utladning, men holder strømstyrken nesten helt ut; 50 amperetimer kapasitet på LiFePO₄-batteri tilsvarer derfor omtrent 100 amperetimer på AGM-batteri. LiFePO₄-batteriet har omtrent 2–2½ gang levetida, rundt 4 ganger så mange ladesykluser og skades ikke av full utladning.
Hyttebutikken lar deg sette sammen en lignende pakke:
I sum blir dette rundt 8.800 kroner. Batterikabel, feste- og koblingsmateriell og kabling blir ytterligere 3.000–4.000 kroner, så totalt 12.000–13.000 kroner.
Har du elbil, trenger du mer kraft: Da kan et kombianlegg egne seg bedre. Hyttetorget har to alternativ: ett på 400 amperetimer / 400 watt til 63.000 kroner og ett på 600 amperetimer / 670 watt til 86.000 kroner. Pakkene er stort sett like, bortsett fra noen nøkkelpunkt.
Forskjeller på to kombianlegg til 63.000 og 86.000:
Hytteliv med moderne luksusfølelse krever et rent 230-volts solcelleanlegg. Hvis du er tilknyttet strømnettet, kan du dessuten bli plusskunde og selge overskuddet fra hverdagsproduksjonen. Prisene varierer etter kapasitetsbehov, men her er noen pekepinner:
Rene 230-voltsanlegg70.000–337.000 kroner for 3–10 kilowatt
Det finnes andre måter å spare energi på og nyte hyttelivet. Hva har du å velge mellom? Vi skal se på noen alternativ.
I motsetning til solcellepanel gir vindmøller deg akseptabel kraftproduksjon også i november til februar, og kombinerer du de to tiltakene, er du så å si garantert å alltid ha produksjonen gående.
Særlig tre ting er nødvendig for å ta i bruk vindkraft:
Vanlig pris på vindmøller er rundt 7.000–15.000 kroner pluss masta på rundt 3.000–8.000 kroner og laderegulatoren på rundt 2.000 kroner. Samlet pris blir dermed rundt 12.000–25.000 kroner pluss montering. 24- eller 48-volts vindmøller kan koste mer enn dem på 12 volt, men ikke nødvendigvis. Vil du lagre strømmen, trengs en batteribank.
Solfangere lar deg bruke solvarmen til å varme varmtvannet; slik sparer du store mengder energi. I Norge er varmemediet gjerne vann blandet med glykol. Dette frakter varmen til en akkumulatortank (‹oppsamlingstank›) som gjerne er nedgravd. Vannet du får fra kranene varmes via akkumulatortanken, altså isolert fra vannet i solfangeranlegget.
Bettum solvarme på solvarming.no har to solfangeranlegg som kan passe til hytte:
Enova støtter solfangere både til helårsboliger og fritidsboliger med inntil 5.000 kroner pluss 200 kroner per kvadratmeter solfangerflate.
Et siste alternativ som bør nevnes, er luftsolfangeranlegg. Fordelen med luftsolfangere er at de ved hjelp av trykkforskjell bruker solenergien til å både varme opp og tørke hytta. Et tørrere inneklima bevarer både hytta og inventaret og lar deg spare svært mye penger på fyring – ved er ikke gratis, om ikke i penger, så i arbeidet med å hogge den.
Danske SolarVenti har også norskregistrert filial. De har sikret patentet på en metode som er overraskende enkel å montere, og som faktisk kan kobles opp av kunden selv på bare noen timer. Den norske forhandleren i Hallingdal tilbyr flere størrelser:
Også Hyttetorget selger solventilatorer, og de koster rundt 2.200 for ventilator til 43 kubikkmeter rom, 3.500 for 88 kubikkmeter og 5.500 for 105 kubikkmeter.
Flere aktører tilbyr kraftproduksjon til hytteeiere. Ikke bare hyttespesialistene egner seg, men også de som tilbyr solkraft generelt. Merk deg at mye utstyr som er laget til hyttebruk, ikke passer til husbruk og vice versa: Norske hus har elanlegg på 230 volt (220–240 volt), mens hytter kan ha anlegg på 12, 24 eller 48 volt. Men hvem kan du velge blant?
Hyttetorget er spesialister på hyttemarkedet. De selger kort sagt alt du trenger til grønn kraftproduksjon. Her er noen eksempler:
Hyttebutikken tilbyr det meste av varer man trenger til hytta: fra toalett og solcellepanel til peis og grill. Solcelleutvalget deres er dog litt mer sparsommelig enn andre.
Sunwind er fritidslivspesialistene og leverer utstyr til hytte-, bobil- og båtlivet. De har et rikholdig utvalg av solcelleutstyr til hytta:
2 Soler er spesialisert på alt av kraftproduksjon til hjemmebruk. De tilbyr solceller, vindmøller, strømaggregat og mer til hytte, båt og bobil. De har flere pakketilbud:
Dette er blant de største aktørene som leverer solkraft til hytta, men de største er ikke alltid de riktige for deg. Registrerer du planene dine hos oss i Boligsmart, kan du bli kontaktet av solcelletilbydere i lokalmiljøet ditt. Ikke bruk tid på selv å sitte på nettet og lete etter den beste aktøren; la oss finne dem for deg.
Med mindre hytteområdet ditt er tilknyttet strømnettet, kan du ikke søke om Enovatilskuddet til hytta. Ett av kriteriene for å få Enovatilskuddet, er nemlig at du tegner plusskundeavtale for å kunne selge overskuddsstrømmen. Er du derimot tilknyttet, kan du få inntil 35 % av sluttsummen, maks 32.500 kroner: 7.500 kroner i grunnpris og 1.250 kroner per kilowatt peak. Også vindkraft kan støttes under solcelletiltaket.
Men flere tiltak på hytta kan utløse støtte. Felles for dem er at de ikke er tilknyttet andre anlegg; derfor kvalifiserer også hytter, som fritidsboliger, seg. Enova lister opp følgende tiltak:
Enova stiller krav til utbetaling. Foruten plusskundekriteriet for solkraft, gjelder at du har:
Tilskuddet er verken inntektsprøvd eller geografisk avgrenset, så alle kan søke. Alt gjøres på nett og behandles på tre–åtte uker. Hvis kriteriene innfris, utbetales tilskuddet automatisk.
Hva ender egentlig hele solcelleanlegget opp med å koste? Hva trenger du? Hva sparer du? Ikke minst, hvilket hytteliv ønsker du? Investerer du i et anlegg til et sekssifret beløp, har du lagt lista for hyttelivet de neste tretti–førti årene. Vurdér dette nøye før du tar avgjørelsen.
Sluttsummen på solcelleanlegget avhenger derfor av:
Men hvor stort anlegg trenger du? Her er noen nøkkelpunkt å ha i minne:
Hva med elektriker? Selv om lavvoltsanlegg (under 50 volt) kan monteres av ufaglærte, er det fortsatt restriksjoner tilknyttet dette: Anlegget skal eksempelvis ikke overstige 200 voltampere. Mange hyttesolcelleanlegg er langt over denne grensa. Du bør derfor også ta med elektriker i regnestykket. Mange faktorer påvirker elektrikerkostnaden; til hytta blir transport gjerne ekstra dyrt.
Hvorvidt solkraftproduksjon er noe for deg, kommer an på hvilket hytteliv du ønsker. Mest sannsynlig blir anlegget kun for deg: Få hyttesolcelleanlegg egner seg til oppvarming, så det er lite å spare der; vinninga blir da egentlig kun komforten det gir deg.
Det er heldigvis flere aktører å velge blant, og ikke minst flere grønne energitiltak å velge blant. En god start er å få flere anbud så du kan veie dem opp mot hverandre; da vet du bedre hva du kan få, hva du trenger og hvordan du i din situasjon kan bli glad og fornøyd.
Gjør smarte boligvalg