Lurer du på hva solcellepanel for hytte koster? Har du vurdert å installere solceller på fritidseiendommen? I så fall gjør du lurt i å sette deg inn i de ulike alternativene, slik at du slipper å betale for mye. I denne artikkelen tar vi for oss hva et solcelleanlegg på hytta vil kunne koste, hvor mye strøm et slikt anlegg vil kunne generere, samt hvilke drivere av pris du bør være oppmerksom på. I tillegg kan du lese om mulighetene for statsstøtte, hvilke deler av prosjektet du eventuelt kan gjøre selv, og hvor lønnsom en slik investering vil være på sikt. Les vår guide, så unngår du å betale for mye.
Uansett hva som er grunnen til at du vurderer å gå til innkjøp av et solcelleanlegg, så er kanskje prisen en av de viktigste usikkerhetene og ankepunktene. For hytter ser man at prisen for et solcelleanlegg i snitt vil havne på alt fra 13.000 til 250.000 kroner, avhengig av hvor stort anlegget er. Et anlegg på over 70.000 kroner vil som regel være mer aktuelt for større fritidsboliger, og fritidsboliger som nærmer seg størrelsen på vanlige eneboliger.
Det er altså svært store variasjoner, og det å snakke om én gjennomsnittspris vil ikke nødvendigvis gi deg et tydelig inntrykk av hva det vil koste for nettopp deg. Det viktigste du kan gjøre er derfor å sette deg inn i hvor mye strøm du har behov for. Når du vet dette, vil du lett kunne få oversikt over det omtrentlige kostnadsbildet.
Dersom du velger et lite og rimelig solcelleanlegg, kan det for eksempel hende du kun har nok strøm til å benytte et par elektriske apparater av gangen. For mange hytteeiere som ikke har innlagt strøm tidligere, kan dette kanskje være mer enn nok. Et slikt anlegg kan koste så lite som 13.000 kroner, og monteringen kan du gjøre selv. Jo større behov du har, desto større anlegg lønner det seg å velge. Dette vil også koste tilsvarende mer.
På den andre enden av skalaen finnes solcelleanlegg som kan dekke hele behovet ditt, og i tillegg produsere strøm du kan selge når du ikke bruker hytta. Dette er aktuelt for hytter som er koblet til strømnettet. Dersom hytta di er koblet til strømnettet, kan du benytte digitale solkart for å regne ut både priser og forventet strømproduksjon. Det finnes mange firmaer med slike digitale kart, og mange er både produsent, leverandør og montør av solcelleløsninger. På slike solkart kan du altså se hele utregningen for nettopp din fritidsbolig før du tar en avgjørelse.
Den viktigste avgjørelsen du gjør dersom du skal montere solceller, er å finne ut hvor mye strøm du trenger. Det finnes mange ulike alternativer å velge mellom og de aller fleste velger å benytte seg av pakkeløsninger. Pakkeløsninger er også det vanligste for hytter som er koblet til strømnettet. Fordelen i dette tilfellet vil være at du kan selge overskuddsstrøm tilbake til strømnettet, hvis du produserer for mye.
Hvis hytta ikke er tilkoblet strømnettet, er ikke salg av strøm et alternativ, og det vil derfor ikke være noe vits i å produsere mer energi enn det du skal bruke. Man installerer riktignok også en batteripakke, for å distribuere strømmen over et lengre tidsrom, men det er begrenset hvor mye strøm batteriene kan lagre. Som hovedregel trenger du større batterier dersom du skal bruke mye strøm, men bruke hytta sjeldnere. På samme måte er det lurt med flere og større solcellepanel og kanskje mindre viktig med kraftige batterier om du bruker hytta ofte, men er sparsom med strømmen.
Les videre for å finne ut hva de ulike pakkeløsningene på markedet inneholder.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Pakkeløsningene som er beregnet på hytter utenfor strømnettet inneholder blant annet selve solcellepanelene, batterier og nødvendige sikringer og kabler. Prisen på disse pakkene oppgis som regel uten leverings- og monteringskostnader. Monteringen av disse anleggene kan du i noen tilfeller gjennomføre selv, eller leie inn profesjonelle til å utføre. I så fall kommer pris for montering i tillegg. Det finnes også firmaer som selger slike pakker og samtidig tilbyr montering.
Om hytta derimot er koblet på strømnettet, velger mange å benytte seg av ulike tjenester med såkalte solkart for å beregne kostnader på forhånd. Hos disse leverandørene er normalt “alt inkludert”.
Likevel finnes det alltid visse unntak, og det lønner seg å lese den lille skriften. For eksempel kan vanskelige forhold på tomten gjøre at prisen blir høyere enn beregnet. Det kreves også at taket er i god stand før arbeidene begynner. I tillegg vil noen taktyper, som gresslagt tak, kunne gjøre at prosjekter blir vanskelig å gjennomføre. Når det er sagt, finnes det noen aktører som leverer solceller til torvtak, så det er på ingen måte umulig. Les uansett alle avtaler nøye før du tar en avgjørelse.
Det er også viktig å huske på at montering av solcellepanel kan bli søknadspliktig til kommunen, noe som vil være en ekstra utgift. I utgangspunktet krever det ikke søking, men dersom det finnes reguleringer i ditt område for utseende på fasade, kan prosjektet likevel være søknadspliktig. Du bør derfor alltid forhøre deg med kommunen din bolig eller fritidsbolig befinner seg i, før du går i gang med prosjektet. I verste fall kan du måtte komme til å fjerne solcelleanlegget, dersom det har blitt bygget uten tillatelse.
Når det gjelder lønnsomheten ved å ta i bruk solceller for energiproduksjon i Norge, er det kanskje mange som er skeptiske. Samtidig er det kanskje mange som undervurderer hvor mye energi solen avgir. Faktisk produserer solen nok energi på bare snaue 40 minutter til å kunne dekke hele verdens energiforbruk i et helt år. Selv om solceller i seg selv naturlig nok ikke klarer å skape like mye energi som solen, er det likevel mer lønnsomt enn elektrisk strøm. I tillegg skal det nødvendigvis ikke så mye solstrøm til for å kunne øke komforten på din fritidsbolig betydelig.
Det kan være flere gode grunner til å vurdere å installere solcellepanel på hytta. Har du for eksempel har en hytte uten innlagt strøm, vil det å installere solcellepanel øke komfort og trivsel på hytta betraktelig. Samtidig vil det trolig også heve salgsverdien betydelig. Du trenger altså ikke være tilkoblet strømnettet for å produsere og ta i bruk egenprodusert strøm på din hytte.
Det kan også være verdt å vurdere montering av et solcelleanlegg selv om hytta allerede er tilkoblet strømnettet. Hvis den er det, kan du for eksempel selge strømmen du ikke bruker tilbake til strømnettet. En hytte står jo gjerne tom en god del av året, så salg av strøm produsert på hytta kan være en mulighet til å tjene inn litt av kostnadene til solcelleanlegget.
Et solcelleanlegg av en viss størrelse kan potensielt dekke hele ditt strømbehov på hytta. Et mindre kan også gjøre en stor forskjell. Samtidig utgjør innkjøp og montering en betydelig enkeltutgift, og til syvende og sist må du vurdere hva som egner seg best for å dekke dine behov. Husk også at Norge er et land med relativt lave strømpriser, og du bør sette opp et detaljert regnestykke før du tar en avgjørelse.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Ja, det er mulig å få støtte fra Enova til å drive el-produksjon med solceller på din fritidsbolig, såfremt du er tilkoblet strømnettet. Med andre ord: Hvis du har en hytte helt uten strøm, er det ikke mulig å få støtte fra Enova. Ellers gjelder samme støtte-satser som på privatbolig. Per 2023 kan du få 7500 kroner i grunnstøtte i tillegg til 1.250 kr per kWp installert effekt.
Mengden støtte avhenger av hvor mye energi solcelleanlegget produserer. Det finnes i tillegg en del andre støtteordninger for solenergi, men disse er som regel beregnet på stordrift av ulike typer.
Alle elektriske arbeider må utføres av en sertifisert elektriker. Likevel er det visse deler av arbeidet du kan gjøre selv. Dette gjelder for eksempel festingen av selve solcellepanelene på tak eller vegg. Skal du kun ha et mindre solcelleanlegg, for eksempel på 12 Volt, som ikke skal være koblet til strømnettet, kan det å gjøre mer av jobben selv være mulig.
Husk riktignok at det er svært viktig at alle arbeider utføres korrekt og med høy kvalitet for at solcelleanlegget skal fungere som det skal og vare så lenge som det er forventet. Du bør derfor ha god greie på hva du holder på hvis du skal gi deg i gang med å gjøre deler eller hele jobben selv.
I tillegg er det viktig å huske på at mange av leverandørene har gode pakkepriser når du kjøper ulike alt-i-ett pakker. Når du tar tiden du selv ville brukt på arbeidet med i betraktning, kan det hende at det å gjøre det selv ikke egentlig lønner seg økonomisk. Som regel bruker bare installatørene opptil et par dager på å installere et solcelleanlegg, så hvis du ønsker arbeidet utført raskt og effektivt, kan det være lurt å benytte seg av profesjonelle til jobben.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Som nevnt innledningsvis, kan det finnes gode argumenter for å vurdere solceller på din fritidsbolig, uansett om hytta allerede er tilknyttet strømnettet eller ikke. Den viktigste drivkraften for de aller fleste vil nok være at du får billigere strøm. Installering av et solcelleanlegg vil riktignok være en betydelig engangssum. Likevel er det en investering som kan spares inn over tid. Her er det viktig å ta i betraktning beliggenheten til hytta, vinkler på takflater eller vegger og hvor mange solcellepanel du har råd til og behov for. Når du har fått innblikk i hva disse variablene vil ha å si for pris og forventet strømproduksjon, kan du mye enklere sette opp et realistisk regnestykke.
Utover kostnadene som må tas med i beregningen og mulighetene for å spare betydelige summer, er det også mange som ser på det som svært positivt at strømmen du benytter vil være garantert miljøvennlig. Selv om Norge produserer omtrent utelukket grønn energi, er det ikke slik at det kun er grønn energi som benyttes av norske husstander. Grunnen til dette er at vi har et felles strømnett med store deler av Europa. Det vil si at noe av strømmen din bolig eller fritidsbolig benytter kan stamme fra andre industrier, for eksempel fra kullkraft. Du bør altså ta en vurdering på hvorvidt og i hvor stor grad du ønsker å prioritere å senke ditt miljøfotavtrykk. Noen har kanskje ikke råd til å se på miljøaspektet som særlig sentralt, mens det for andre kan være det aller viktigste.
I så fall bør du gjøre en grundig vurdering der du blant annet ta din økonomi og dine behov i betraktning. Sett av tid til å danne deg et tydelig bilde av hvilke utgifter og resultater som kan forventes i nettopp ditt tilfelle. Husk også å innhente tilbud fra flere produsenter og leverandører før du tar en avgjørelse. Til dette finnes anbudssider på nettet som det kan være lurt å benytte seg av for å få tilbud fra flere firmaer på en gang. På denne måten behøver du ikke selv å sitte og gjøre research og ringe rundt. Om du registrerer dine behov hos oss i Boligsmart, setter vi deg i kontakt med tilbydere i ditt nærmiljø, slik at du kan få best mulig tilbud til best mulig pris.
Gjør smarte boligvalg