Lurer du på hva solcelleanlegg koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen for solcelleanlegg, inkludert hva som påvirker prisen, hvilke type solceller du kan velge mellom og hvor du finner solcellekalkulatorer som viser hvor mye du kan spare. Er solcellepanel egentlig verdt prisen? Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Mange har nok ikke uten grunn grått modige tårer når de har sett strømregningen i løpet av 2022. Prisstigninga har utvilsomt vært formidabel! Når alle lyspærene er slått av og varmtvannstanken er stilt ned til rett over helsetrygg temperatur, er det ikke så mye mer å hente. Mange har derfor sett seg om etter andre alternativer.
For stadig flere er solceller svaret. Hvorfor ikke lage strømmen selv når det er så dyrt å kjøpe fra kraftselskapene? Hvis strømregningen er femsifret og det første sifferet ikke er 1, da høres ikke 40.000 til 130.000 kroner for solcelleanlegg så skamdyrt ut lenger – ikke minst hvis du kan få Enovatilskuddet, altså økonomisk støtte fra staten: Hva skal til for å få det?
Solcelleanlegg må monteres av spesialister, både for å beskytte anlegget og taket – og for å kunne heve Enovatilskuddet. De fleste leverandørene gir deg derfor full pris inkludert montering, slik for eksempel Solcellespesialisten og Otovo.
Her er noen priseksempler på små og store solcellepanel på tak, alt inkludert:
Det er flere kostnadsfaktorer du bør være klar over, og vi skal se nærmere på dette under «Inkludert i prisen» nedenfor, men ha i mente at prisene som oppgis gjerne forutsetter såkalt standard takhøyde og takhelling (hva denne standarden er, varierer fra leverandør til leverandør) og at det ikke er noen uvanlige utfordringer. Søker du Enovatilskuddet kan du få inntil 32.500 kroner; du kan lese mer om dette under «Statsstøtte» lenger ned.
Til slutt bør du tenke på betalingsmodell. Mange tilbyr leiefinansiering (leasing), men da binder du deg gjerne til rundt 1.500–2.000 kroner måneden i ti år. Samtidig kan man få svært gode garantier med leiefinansiering: Otovo tilbyr 20 års fullgaranti for leiefinansierte anlegg. Dersom du derimot velger kontant betaling (gjerne med banklån), kan du være mer utsatt for rentesvingninger. Du må selv vurdere hva som blir den beste betalingsløsningen for deg.
Hva får du egentlig når du skaffer deg solceller på taket ditt? Hva følger ikke med? Viktigst av alt er antall takflater og størrelsen på disse, siden det avgjør hvor mange paneler du kan ha. Men takhøyde, takhelling og taktekke kan øke prisen eller kreve annet festeutstyr: for eksempel kreves annet monteringsutstyr til flate tak enn til tak med helling.
Av øvrige komponenter er det to du må ta med i regnskapet: vekselretteren og en eventuell kraftoptimalisator. Vekselretteren er av de dyreste komponentene, i dag gjerne 10.000–15.000 kroner, og må skiftes én gang i løpet av levetida til anlegget. Kraftoptimalisatoren (power optimiser) er forholdsvis rimelig, gjerne en tusenlapp eller to, og er et valgfritt komponent. Den kan lønne seg på tak der panelene står i mange retninger. Dessuten må du påregne transport av utstyr og mannskap og dessuten elektriker til oppkobling mot husets elanlegg.
Oppsummert er det vanlig at følgende er inkludert i prisen:
Et lite anlegg på åtte panel kan kanskje greie 3.000 kilowattimer årlig, mens anlegg tilpasset store husstander kan med 32 panel yte 12.000 kilowattimer årlig. Kvaliteten på panelene er også en betydelig kostnadsfaktor. Til kraftproduksjon på taket står valget mellom poly- eller monokrystallinske solceller; førstnevnte er billigst, men sistnevnte er vanligst i dag og har langt bedre effekt. Priseksemplene vi så i seksjonen over, kostet rundt 4.700 kroner til 9.500 kroner per panel. Her må du veie produksjonspotensiale mot investeringskostnad.
I tillegg til dette kan det lønne seg å investere i andre smarte, moderne løsninger. Man kan få Enovatilskudd på 2.500 kroner for varmegjenvinning av gråvann (kostnad: 6.000–15.000 kroner), 10.000 kroner for solfanger (30.000–60.000 kroner eller mer) og 10.000 kroner for smart strømstyring (kostnad varierer sterkt).
Til sist må nevnes byggesøknad. Plan- og bygningsloven sier at alle solenergianlegg i utgangspunktet er søknadspliktige. Men for tiltak på eksisterende bygg, kan anlegget være unntatt fra kravet om søknadsplikt (det forutsetter at det er samme branncelle). Undersøk dette i god tid på forhånd: Slipper du søknad er det vel og bra, men hvis du må levere søknad, varierer prisen fra kommune til kommune.
Det finnes i hovedsak tre typer solceller å forholde seg til: amorfe, polykrystallinske og monokrystallinske solceller. Hva er dette og hva har det å si for deg?
Amorfe (uten form) solceller er føyelige og kan ta mange ulike former. De lages av tynnfilm og egner seg derfor til kalkulatorer, sikkerhetskamera eller annen elektronikk som krever lite kraft og høy fleksibilitet.
Polykrystallinske (mange krystaller) solceller lages ved at mange silisiumbiter smelter sammen; panelene blir derfor blåtonede. De er billige å produsere og fører til mindre restavfall, men har da òg lavere effekt.
Monokrystallinske (én krystall) solceller lages av enkeltkrystall. De har høyere levetid, effekt og temperaturkoeffisient (lavere effekttap ved høyere temperatur), men koster mer. Moderne forbrukerrettede solcelletakinstallasjoner bruker monokrystallinske solcellepanel.
Solcelletakstein er et alternativ til solcellepanel. Disse koster gjerne fra rundt 4.000 kroner kvadratmeteren, altså rundt dobbelt så mye som et vanlig panel på rundt 2 kvadratmeter. Men siden du slipper å legge vanlig tak, er de et særs godt alternativ ved nybygging eller når taket skiftes. Heldekkende tak klarer opp mot 10.000 kilowattimer årlig og kan vare i mer enn 50 år.
Solfangere er et utmerket tillegg til solcellepanel. Oppvarming står for 50,5 % av strømforbruket og varmtvann alene for ytterligere 27,1 % av strømforbruket til helt vanlige familier. Å ta tak i disse energislukene sparer deg enorme summer. Solfangeranlegg kan dekke 40–60 prosent av varmtvannsbehovet ditt og 25–50 prosent av oppvarmingsbehovet med vannbåren varme. Kombinér dette med solceller, så nærmer du deg å være helt selvforsynt med strøm.
I tillegg til disse finnes det egne typer solcelleanlegg til bobil- og hyttebruk. Du kan lese om mer om dette i de lenkede artiklene.
Det kan være greit å vite litt mer om hva ulike leverandører tilbyr før man tar steget videre. Noen fokuserer på topp ytelse med tilsvarende høyere pris, andre fokuserer på rimelig installasjon med tilsvarende lavere produksjon. Hva er best for deg? Vi testet de ulike leverandørene sine egne solcellekalkulatorer på nett. Vi tok da utgangspunkt i et hus med sørvendt tak med dobbeltkrummet takstein. Taket har pipe midt på mønet, men ellers ingenting som hindrer panelene. Det er én etasje opp til taket. Man vil da få opp ulike priser basert på hvilke av kalkulatorene man velger.
Legger du for eksempel inn den samme informasjonen som vi gjorde, vil du blant annet få en oversikt over selskapenes minste pakke, en mellomvariant og det største som kan leveres på en gitt adresse. Prisene inkluderer montering, men ikke elektriker. Regnestykkene viste grunnpris, fratrekk for Enovatilskuddet og sluttsummen, slik leverandørene oppgir det. Alle summene blir rundet av til nærmeste tusen når du benytter kalkulatoren.
Fjordkraft er godt kjent som kraftleverandør. De har gått tilbake på Kundebarometeret, men sammenlignet med generell tilfredshet, gjør de det greit. De tilbyr to alternativer: panel på 365 eller 395 watt. Begge er svarte og har 25 års produkt- og effektgaranti.
Otovo er størst i Norden og Europa og har over 10.000 solcelleanlegg «under beltet». De oppfordrer til leiefinansiering (leasing) heller enn direktekjøp. Hvordan? Ved å gi 20 års garanti ved leiefinansiering mot 10 års garanti ved direktekjøp. Når man benytter seg av deres solcellekalkulator, gir eksempelboligen vi la inn to mulige panel: Premium og Performance. Man fikk da kun se minstepakken og økonomipakken (maksimal størrelse).
De tar utgangspunkt i at Enovatilskuddet ved leiefinansiering blir det samme som for direktekjøp. Leiefinansiering går over ti år og koster henholdsvis rundt 950 kroner / 1.000 kroner per måned for minste anlegg og rundt 1.800 kroner / 2.000 kroner per måned for største anlegg.
Solcellespesialisten har solide referanser både fra vanlige forbrukere, næringslivet og dessuten innovasjonsinstallasjoner. De opplyser prisene sine både med og uten montering og gir dessuten et anslag på hva elektrikeren kommer til å koste (anslått til rundt 9.800 kroner). Når man benytter seg av deres kalkulator, manglet det i vårt test-tilfelle opplysning om antall panel på største solcelleanlegg. Det kan for øvrig være greit å være klar over at prisene på Premium 365 watt solcellepanel (med elektriker) er de samme som hos Fjordkraft.
Dette er noen av de største tilbyderne per i dag. Dette betyr ikke at de er best eller riktigst for deg. Noen av dem leverer også samme vare til samme pris: Solcellespesialistens tilbud på åtte panel koster nøyaktig det samme som Fjordkrafts tilbud når man tar med elektrikeren i regnestykket.
Ved å registrere prosjektet ditt hos oss i Solsmart, kan du bli kontaktet av solcelletilbydere i ditt lokalmiljø. Kast ikke bort tid på selv å lete på nettet etter den beste aktøren, la heller oss finne dem for deg!
Det er Enova som deler ut statsstøtte til klimavennlige tiltak, og solceller er intet unntak. Det er viktig å huske at Enovatilskuddene kun gis én gang per tiltak, så hvis du senere finner ut at du vil utvide solcelleanlegget ditt, er det ingenting mer å hente. Enovatilskuddet for solceller er på maksimalt 35 % av sluttsummen, men ikke mer enn 32.500 kroner: 7.500 kroner i grunnpris, deretter 1.250 kroner per kilowatt peak. Egen kraftproduksjon med vindmøller eller vannkraftverk faller også inn under solcelletiltaket.
For å kvalifisere til Enovatilskuddet må en del kriterier innfris. Du må nemlig ha:
Installasjonen må dessuten være gjort av et registrert firma jamfør norske regler og forskrifter. Det har ingenting å si hvor du bor i landet eller hva du har av inntekt.
Det forutsettes at du eier både anlegget og huset. Hvordan du betaler er ikke viktig for Enova, men hvis du velger lånefinansiering, bør du passe på følgende:
Med andre ord: Tiltak som støttes, krever at du bekoster montering gjort av et dokumentert faglært firma. Tilskuddene er ikke inntektsprøvd.
For å søke om Enovatilskuddet, registrerer du tiltaket etter at det er fullført, senest innen 12 måneder. Saksbehandlingstida er normalt tre–åtte uker. Hele søknaden gjøres på nett via Enovas hjemmeside og du logger inn med BankID. Så lenge du innfrir kriteriene deres, utbetales tilskuddet automatisk.
Ingen investerer fem–sekssifrede beløp på solkraft for den kortsiktige gevinsten; slike investeringer håper man å ha glede av i tretti, kanskje førti år fram i tid. Så lønner det seg?
Det er to hovedalternativ å vurdere; solcellepanel og solcelletakstein:
Solcellepanel er billigere per kvadratmeter, gjerne rundt 2.500–4.000 kroner per kvadratmeter; solcelletakstein koster derimot rundt 4.000–5.000 kroner per kvadratmeter; og vanlig takstein koster gjerne rundt ca. 2.500 kroner kvadratmeteren (alt inkludert). Prishoppet for solcelletakstein er litt større enn dette, så man må vurdere om estetikken er verdt pristillegget. En vesentlig fordel solcelletakstein har, er at hele taket kan dekkes.
Slik kan du regne ut hvor lang tid det tar før solcelleanlegget går i pluss:
Dermed har man fem–seks år gratis strøm hvis strømmen holder seg på dagens nivå – men det gjør den selvsagt ikke! Statnett forventer 4 % økning iallfall fram til 2030. Tar vi hensyn til 4 % prisvekst og inflasjon på 2,5 %, kan det samme anlegget være nedbetalt på cirka 18 år.
Veien framover er utvilsomt fornybar. Vi er allerede gode på det i Norge, men med endringene verden står overfor, må vi alle vurdere hvor vi ønsker å hente energien vår fra. Egen kraftproduksjon gir trygghet, men det er ei stor investering som krever langsiktig planlegging. Vær nøktern, vurdér flere anbud mot hverandre (for eksempel ved å bruke vår gratis anbudstjeneste her på Boligsmart) og trekk konklusjonen først når du har vurdert livssituasjonen du og dere befinner dere i.
Gjør smarte boligvalg