Lurer du på hva det koster å installere solceller på taket? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen for solceller på tak, inkludert hva som er forskjellen på solcellepanel og solcelletakstein, om solceller på taket er lønnsomt, hvor mye støtte du kan få fra staten, om det er verdt pengene, og mye mer. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Dersom du skal montere solceller på taket, har du to alternativer, nemlig utenpåliggende solcellepanel og integrerte solceller. I de aller fleste tilfeller vil det være dyrere å installere integrerte paneler, som fungerer som taktekke i seg selv, enn utenpåliggende solcellepanel, og det er flere grunner til dette. For det første er det rett og slett litt mer arbeid involvert når integrerte solceller skal monteres, siden det innebærer å erstatte hele det eksisterende taket med ny taktekke. Du kan velge mellom integrerte solcellepanel eller solcelletakstein. Sistnevnte er helt klart dyrest av disse, blant annet fordi det foreløpig er mindre konkurranse blant leverandørene av takstein, noe som gjør at prisene ikke blir presset nedover.
Utenpåliggende solcellepanel vil totalt sett koste mellom 150.000 og 250.000 kroner, og antallet paneler du skal ha montert, er det som vil ha mest å si for prisen.
Solcelletakstein vil koste mellom 4.000 og 5.000 kroner per kvadratmeter, inkludert selve taksteinen, montering, installasjon og merverdiavgift. Det som først og fremst vil ha betydning for totalprisen, vil dermed være størrelsen på taket, i tillegg til at det vil være en viss prisvariasjon mellom de ulike leverandørene.
I Norge er det utenpåliggende solcellepanel på tak som er mest utbredt, noe som blant annet skyldes at disse har vært tilgjengelige på markedet lengst. I tillegg er de helt klart billigst og enklest å montere. For deg som er opptatt av fasaden på boligen, kan imidlertid integrerte paneler, som ligger fordypet blant vanlig takstein, eller solcelletakstein være bedre valg. Siden disse monteres på taket som vanlig takstein, vil de ikke forandre utseendet på boligen i like stor grad som solcellepanelene.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Solceller på taket gjør at du får fanget opp solstrålene, og omdannet energien fra disse til elektrisk energi til bruk i boligen din. Det er flere faktorer som vil påvirke hvor mye strøm du får til å produsere, blant annet vil det ha betydning hvor i landet du holder til, hvor stor del av taket som er dekket med solceller, og hvordan disse er plassert i forhold til solen. Selv om Norge ikke er kjent som et land med mye sol, er det definitivt nok sol til at man kan dra nytte av solcelleanlegg. Dette kommer vi tilbake til i avsnitt 4, “Norske forhold”.
Mange privatpersoner lurer også på om de kan spare penger ved å ta seg av både installasjon og montering selv, men det er flere grunner til at dette ikke er en god i idé, og det kan faktisk ha negativ innvirkning på lønnsomheten til anlegget ditt.
Solcelleanlegg burde alltid monteres av sertifiserte fagfolk. Dersom du skal koble det til strømnettet og få utbetalt støtte fra Enova, er dette også en forutsetning. I tillegg kan det ha betydning for prisen dersom du skal tegne husforsikring. Det er med andre ord begrenset hvor mye du sparer på å ta deg av installasjonen selv.
En annen god grunn til å involvere fagfolk helt fra starten av, er at du da kan få maksimalt ut av anlegget. I planleggingsfasen kan fagfolkene hjelpe deg med å vurdere både størrelsen på anlegget, hvor mye strøm anlegget kan produsere på et år, om taket tåler vekten av anlegget, og hvor anlegget burde plasseres i forhold til solen. Når det kommer til montering og installasjon, er det viktig at dette gjøres på riktig måte for å få best effekt av anlegget. Du vil ikke ha et anlegg som er enten overdimensjoner eller underdimensjonert.
Gjennom Enovatilskuddet er det mulig for privatpersoner å få utbetalt støtte for klimavennlige tiltak og utbedringer i private hjem, inkludert installasjon av solcelleanlegg for strømproduksjon. Du kan lese mer om Enovatilskuddet på hjemmesiden til Enova.
For å kunne søke om støtte fra Enova må du oppfylle følgende kriterier:
Totalt kan du få inntil 32.500 kroner i støtte fra Enova, dersom du utfører tiltak på egen bolig som gjør at du kan produsere strøm ved hjelp av en fornybar energikilde. For installasjon av selve anlegget kan du få opp til 7.500 kroner. Deretter kan du få 1.250 kroner per kW installert effekt, helt opp til 20 kW.
Alt du trenger å gjøre for å søke om støtte, er å registrere oppdraget ditt i registreringsportalen til Enova, men du må vente til anlegget er ferdig installert og betalt. Du må nemlig legge ved alt av fakturaer, kvitteringer og dokumentasjon sammen med søknaden. Etter at du har søkt, må du regne med et par ukers behandlingstid.
Husk at dersom du kombinerer solcelleanlegget med andre energieffektiviseringstiltak, så kan du få utbetalt enda mer i støtte. Det kan for eksempel gjelde solfangere eller installasjon av varmepumpe. Her er det imidlertid verdt å merke seg at utbetalingen fra Enova er en engangsstønad, så dersom du skal få gjort flere ting med boligen som kan gi rett til støtte, burde du planlegge det slik at du kan søke om støtte for alt samtidig.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Det er liten tvil om at land lenger sør i Europa har både flere og lengre soldager enn vi har i Norge. Heldigvis er solforholdene fortsatt gode nok i Norge til at du kan få veldig mye ut av anlegget ditt, nesten hele året. Det er faktisk slik at kalde solceller produserer energi mye mer effektivt enn varme solceller, så kulden i seg selv er ikke problemet. Anlegget vil riktignok produsere mindre strøm om vinteren, men det skyldes helt enkelt at det er mindre dagslys å hente energi fra, siden solen står lavere på himmelen.
I løpet av året vil det også være naturlige variasjoner i hvor mye sol du kan forvente avhengig av hvor i landet du bor, der Sørlandet og Østlandet kommer best ut av det. Det er ikke dermed sagt at solceller er bortkastet lengre nordover, da det er husets plassering i forhold til solen som har mest betydning. Dersom huset ditt kommer i skyggen av et fjell, en skog eller andre hus store deler av dagen, vil ikke solen ha mye effekt. Vi anbefaler at du sjekker adressen din på et av de mange solkartene som finnes på nettet, for å se hvilke solforhold du har der du bor.
Uavhengig av om du velger solcellepanel eller solcelletakstein, burde du ta deg tid til å finne en seriøs leverandør som har erfaring med det norske markedet og norsk klima. Vi anbefaler at du får fagfolk til å komme på befaring før du gjør noen store innkjøp, slik at du kan få både et realistisk prisestimat, og et inntrykk av hvor mye strøm du sannsynligvis kan produsere.
I en vanlig privatbolig er det vanlig å ha mellom 16 og 32 paneler, der 32 paneler produserer omtrent 12.000 kWh i året. Dette vil vanligvis dekke 10 til 50 prosent av det gjennomsnittlige strømforbruket i en vanlig bolig. Forskjellene fra bolig til bolig kan imidlertid være store, så om du virkelig vil regne på lønnsomheten, må du skaffe deg en oversikt over ditt eget strømforbruk.
Nedbetalingstiden på solcelleanlegg til private hjem vil normalt sett være fra 10 til 20 år. Siden de har en garantert levetid på 25 til 30 år, vil det si at du har noen år igjen med gratis strøm etterpå. Mange anlegg fungerer også fint etter 30 år dersom det vedlikeholdes godt underveis.
Et eksempel som viser hvordan du kan beregne lønnsomheten:
Her forutsetter at et vanlig, norsk husholdning bruker omtrent 1.400 kWh per måned, eller omtrent 16.800 kWh i året. Denne beregningen er i det øvre sjiktet av strømforbruk.
Et solcelleanlegg til 60.000 kroner kan kanskje produsere 5.000 kWh i året, fordelt på alle månedene.
Du bruker 3.000 kWh selv, og selger resten tilbake til strømnettet, sannsynligvis til en forholdsvis lav sommerpris.
Forutsatt at strømmen koster rundt 1 krone per kWh, kan du dermed spare rundt 3.000 kroner i året på strøm.
Anlegget vil dermed være nedbetalt i løpet av 20 år.
Dette er et veldig generelt og omtrentlig regnestykke, og tallene kan se helt annerledes ut i virkeligheten. Vi anbefaler at du får hjelp av fagfolk til å beregne både kostnader og effekt før du installerer solceller i boligen din. I alle tilfeller er det snakk om en langsiktig investering, der de store innsparingene kommer over tid.
Dersom du får deg plusskundeavtale, kan du selge overskuddsstrømmen du produserer, tilbake til strømnettet. Det vil si at du kan tjene penger på strømmen du ikke bruker opp selv, og heller kjøpe strøm fra strømleverandøren din ved behov. Et alternativ er å lagre overskuddsstrømmen selv på egnede batterier, men dette er som regel ikke et godt alternativ for privatpersoner. Batteriene du trenger, er forholdsvis dyre, i tillegg til at de må være store dersom de skal lagre en betydelig mengde strøm.
Hvor mye du sparer eller tjener på å ha solceller på taket, er dermed avhengig av hvor mye strøm du produserer, og dette avhenger av både hvilken type solceller du velger og hvordan de plasseres i forhold til solen. Derfor er det viktig at du gjør grundige undersøkelser på forhånd.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Solceller er et veldig godt alternativ for deg som ønsker å produsere din egen strøm, samtidig som du tar vare på miljøet. Solenergi som sådan produserer ingen klimagasser, forurenser ingen vannkilder, og kan installeres så godt som uten noen inngrep i naturen, selv om produksjonen av selve solcellepanelene ikke nødvendigvis er helt utslippsfri. At du kan spare penger på sikt ved at du får en lavere strømregning, er selvsagt også et godt salgsargument.
Nå er det imidlertid slik at det ikke er alle bygninger eller boenheter der solceller lar seg installere. Det kan for eksempel være at du bor i en boligblokk, eller at huset ditt som regel står i skyggen. Dersom du ikke bor i enebolig, må du også forhøre deg med kommunen før du setter i gang prosjektet, da det kan være søknadspliktig.
Gjør smarte boligvalg