Lurer du på hva spotter i tak koster? Vil du vite mer om spotter, downlights og spotlights og hvordan du kan få dem installert? I denne artikkelen forteller vi deg alt du trenger å vite om de ulike prisnivåene på spotter, hvilke tilbud du kan benytte deg av, og hvordan du kan sikre deg billige løsninger. Kan du bytte spotter selv? Hvilke spotter passer for akkurat din bolig, og hvilke alternativer finnes der ute? Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Spotter, også kalt downlights eller spotlights, er en form for belysning som kan monteres i taket, i lister, under kjøkkenskap, i hyller og under overskap på badet, med mer, og de fremstår som små og kompakte lyspunkt, oftest med flate plastskjermer foran bitte små pærer. De kan komme i ulike former, fasonger og størrelser, men det vanligste er sirkler eller firkanter. Selve lyskilden kan gjerne justeres og forskyves for å styre lysets retning. Den mest typiske formen for downlights skiller seg fra andre taklamper, plafonder, kupler og lignende ved at selve lyskilden er innlemmet i tak, lister og/eller vegger, og ledningene og selve oppkoblingen ligger skjult bak disse. Dette er svært plassbesparende og kan gi økt romfølelse og svært godt og omfattende lys. Hvis du ikke har mulighet for å integrere spottene i taket, finnes det også muligheter for såkalte utenpåliggende spotter, og elektrikere kan også designe egne fiffige løsninger tilpasset nettopp din bolig (og din himling).
Andre spotter kommer festet til en skinne, gjerne en stang av metall, med enten to eller flere lyskilder (lyspærer) hengende på rekke bortover. Velger du en slik løsning, er det greit å være klar over at denne formen for downlights stikker ut fra selve taket og tar litt mer plass enn hva man forbinder med de klassiske downlightsene. Det kan like fullt være en mer plassbesparende og effektiv belysning enn alternative taklamper, og fungerer spesielt bra om man vil ha fokusert belysning mot spesifikke punkter eller motiver, for eksempel opplysning av malerier på veggen eller ekstra godt lys i lesekroken.
Siden det elektriske her skal integreres i vegger og tak, og ledninger må legges skjult, krever installasjon av spotter fagkunnskapene til en elektriker. Det er på ingen måte noe man skal begynne med selv, og i denne artikkelen forteller vi deg mer om hvorfor - og hvor du kan få hjelp!
Spotter er kjent som en stilren og praktisk, men kostbar affære å installere, og prisen per spott kan variere enormt, både ut fra hva slags pærer du går for, hvor mange spotter du trenger - og du kan trenge mange hvis du skal lyse opp en hel leilighet, for ikke å si et helt hus! - og hvor vanskelig det vil være å montere dem. En bolig på et par hundre kvadratmeter kan kreve opp mot 50 downlights og kanskje åtte taklamper, mens en leilighet på 50-100 kvm kan nøye seg med totalt 15-20 downlights og fire taklamper. Går du for billige løsninger, kan du likevel regne med å betale 30.000 til 40.000 for belysningen i boligen og i hvert fall halvparten for lysene i leiligheten. Enkelte elektrikere tar 10.000 for fem-seks spotter inkludert installasjon.
Prisen per spot-lys kan variere fra cirka 600 kroner til flere tusen, alt ettersom hvorvidt man vil ha halogenpærer eller de mer moderne LED-pærene. Dessuten vil mange ha lys som kan dimmes, noe som koster ekstra. Halogenpærene er billigere, men levetiden er kortere enn hos LED-lysene. Sistnevnte bruker også mindre strøm enn det halogenpærer gjør, så det er i grunn bare et tidsspørsmål før LED-lysene vil lønne seg, økonomisk så vel som fra et miljøperspektiv.
Her kommer det en oversikt over prisene på spotter:
Det er hovedsakelig to måter man kan montere spotlights på: Den ene er å ha lysene langs veggen, mens den andre er å danne en form for “stjernehimmel”, hvor lysene dekker hele taket. Går man for sistnevnte, vil belysningen naturlig nok koste mer enn om man bare velger å ha lysene langs veggen.
Det er forskjell på å montere taklamper og å montere spotter, og siden det første er noe man i visse tilfeller kan gjøre selv, tror mange at også downlights er noe de kan ta seg av uten hjelp av (dyre) elektrikere. Det stemmer ikke. Å montere spotter/downlights involverer som nevnt elektronikk som legges “skjult” bak vegger eller i taket, og dette er en oppgave for fagfolket og på ingen måte noe du kan eller skal ta fatt på selv. Generelt kan vi si at det er mulig å gjøre endringer på noe “synlig” elektronikk i hjemmet, som å kjøpe inn en frittstående lampe og sette pære i denne, men så fort noe skal kobles i ledninger som er “skjult” i vegg eller tak eller involverer kobling til sikringsskapet, bør (og, i de fleste tilfeller, må) du benytte deg av en elektriker. Hovedgrunnene er selvsagt at du risikerer brann- og støtskader, men det viktigste er kanskje den høyst reelle risikoen for at det oppstår skader som må dekkes av innboforsikringen din, og denne vil kjennes ugyldig om det kommer for en dag at du selv står bak utbedringer i boligen som krever godkjente fagfolk.
Noe du derimot kan gjøre selv, er å kjøpe inn deler av materialene til prosjektet. Skal du ha 50 spotlights, kan det være penger å spare på å kjøpe inn lysbokser og pærer selv. Når det er sagt, er det ikke alle elektrikere som er tilhengere av dette, og noen vil faktisk legge på en tilleggskostnad for “ekstrajobben” med å montere produkter du har valgt ut. Det kan derfor være lurt å forhøre seg med elektrikeren først og kjøpe noe de godkjenner og er kjent med, hvorpå det er lite sannsynlig at de vil problematisere dine innkjøp.
Hvor mange spotter du skal ha og hvor de skal plasseres i huset, er selvsagt også opp til deg å bestemme, men elektrikeren som installerer dem, vil gjerne komme med noen anbefalinger, og det kan være lurt å basere seg på disse da feilmontering av spotter kan utgjøre en betydelig risiko. Tidligere ble downlights ofte montert rett på isolasjonen i hjemmet, uten brannkasser rundt, noe som kan føre til brann da slike lys leder svært sterk varme. Elektrikere har også egne retningslinjer for hvor spotter kan monteres med tanke på annen elektronikk i huset, varmeledende materialer og møbler, med mer, som det vil være nødvendig å ta hensyn til.
Det du har anledning til å skifte ut, er pærene i spottene, og det er det sannsynlig at du vil måtte gjøre likeså. Nye pærer kan være kostbare, men selvsagt ikke like dyrt som installasjon av nye spotter. De fleste pærene kan vris, dras eller klemmes ut av “festet” sitt. Vi tipser om at du bør sjekke på nettet eller, helst, med elektrikeren som monterer spottene, hvordan du fjerner dekselet/skjermen foran pæren, slik at dette ikke brekker når du prøver å knipse det av. Husk å skru av lyset før du skifter lyspærer, og vent til lyset har kjølnet før du tar fatt. Og: alt utenom selve pæren skal sitte igjen i taket. Ikke trekk ut hele spotten!
Hvis du ikke har lyst å bruke mange tusen på elektrikerhjelp, kan det være verdt å droppe spottene, i hvert fall i enkelte rom, til fordel for “vanlige” taklamper. Du har lov til å koble til og reparere både bordlamper, taklamper og lampetter (med mer) med bevegelige ledninger, samt koble til og skifte ut lamper som henger ned fra taket (med mer), såfremt de er tilkoblet med kroneklemme eller plugg/stikkontakt og ikke en del av en fast installasjon. Hvis du ikke liker taklampen fra Ikea, er det med andre ord bare å kjøpe og koble til en ny. Liker du ikke spottene i gangen og vil bytte dem ut, må du ringe elektrikeren!
De fleste elektrikere tilbyr enten fastpris eller en kombinert time- og oppstartspris. Dette gjelder uansett oppdrag, men er spesielt relevant for installasjon av spotter. La oss si at du skal ha montert 40 spotter, fordelt utover kjøkken- og stuerom. Montering av downlights er en relativt tidkrevende prosess, og elektrikeren vil her bruke mye tid på å planlegge hvor ledninger skal ligge, hvor de skal plassere de ulike lyskildene, hvordan de skal kunne gi maksimalt lys, og så videre. Husk at prisen også vil inkludere gjennomgang av boligen med tanke på plassering av lys, oppmåling, utarbeidelse av lysmønster som passer med tanke på bjelkelag/nedfelling, trekking av kabler, boring av hull, oppkobling og dokumentasjon. Med alt dette i bakhodet kan det være lurt å bruke et elektrikerfirma som har en akseptabel oppstartspris kombinert med lavere timepris enn sine konkurrenter, siden denne jobben fort kan ta noen timer. Når det er sagt, burde du ikke velge en aktør som priser seg veldig mye lavere enn konkurrentene, da dette ofte går utover kvaliteten på arbeidet. Elektrikere med høy timepris leverer også ofte bedre kvalitet på kortere tid. Grunnregelen er derfor - og spesielt om du skal ha montert mange spotter - å be ulike aktører komme på befaring hjemme hos deg og vurdere jobben, og gi deg et tilbud, slik at du kan vurdere flere ulike opp mot hverandre.
Det er selvsagt mulig å benytte seg av elektrikere man kjenner, hvis disse kan gi en ekstra god pris på prosjektet, men da eksisterer det visse krav som må oppfylles: du trenger blant annet en samsvarserklæring som bekrefter at jobben er gjort på en tilfredsstillende måte og etter de gjeldende lover og forskrifter. Denne vil være nødvendig å kunne fremvise ved salg av bolig, for å bekrefte at alt arbeid i og på boligen er utført på en trygg og sikker måte, i henhold til den nye avhendingsloven som trådte i kraft 1. januar 2022. Elektrikeren må også være tilknyttet en godkjent bedrift for å kunne utføre arbeidet og gjøre jobben i tilknytning til denne.
Du kan også spare penger ved å sikre deg “kvantumsrabatt” på oppdraget. Det er uhyre sjelden man bestiller bare én downlight, men skulle dette være tilfellet, vil prisen for denne ene lyskilden bli veldig dyr. Heldigvis er det slik at jo flere lys du får montert, desto billigere vil det bli per punkt. Dette er en modell de fleste elektrikerfirma følger. Prisen for én lyspære kan ligge på cirka 2.000 kroner, mens prisen for fem kan ligge på 5.000 kroner.
Det er også viktig å presisere at det ikke alltid er de største og mest kjente elektrikerne som vil være de riktige for akkurat deg, og kanskje har de ikke tid engang; de er gjerne de mest ettertraktede. Vi i Boligsmart kan hjelpe deg med å finne en egnet elektriker i et uoversiktlig marked. Ved å registrere behovene dine hos oss, kan du bli kontaktet av kvalifiserte elektrikere i ditt lokalmiljø. Ikke bruk tid på å sitte på nettet og lete etter den beste aktøren; la oss finne dem for deg!
Hvorfor velge spotter i taket heller enn den gode, gamle Ikea-taklampen? Vi har satt opp en liste over de viktigste fordelene:
Gjør smarte boligvalg