Lurer du på hva elektriker i Trondheim koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen for å hyre elektriker i Trondheim, inkludert hvordan du på en enkel og effektiv måte kan finne nærliggende el-virksomheter, hva de mest vanlige installasjonene koster, og hvilke aktører som er verdt å sjekke ut. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Elektrikerne som jobber i Trondheim, tar seg av de samme oppgavene og installasjonene som elektrikere flest, i både private boliger, sameier, borettslag og næringsbygg. En vanlig elektriker har et bredt spekter av kunnskap, og denne kan gjelde alt fra å installere et nytt sikringsskap og montere komfyrvakter til å koble opp stikkontakter og lysbrytere. På grunn av de varierte oppgavene og risikograden som er involvert når man jobber med strøm, kan elektrikere bare utføre sitt virke om de har riktig utdanning og tilstrekkelig erfaring. Vanligvis vil det holde med fagbrev fra videregående samt påkrevd læretid og at de er ansatt i en godkjent el-virksomhet. (Her er det alltid viktig å sjekke at de er registrert i Elvirksomhetsregisteret!) Noen arbeidsområder krever derimot spesiell utdanning; elektrisk arbeid på togspor og fly er blant arbeidsområdene som krever at elektrikeren har lengre og mer spesialisert utdanning.
I denne artikkelen tar vi for oss elektrikere i Trondheim, som er en stor by omringet av flere mindre tettsteder. Det gjør at det er et bredt utvalg av el-virksomheter, mange av dem med egne områder de spesialiserer seg innenfor. Utenom det som krever spesiell utdanning, kan elektrikere også spesialisere seg på mer allmenne områder, og el-virksomheter med et høyt antall ansatte har gjerne spesialister på alle de vanligste oppdragene, slik at man får den mest erfarne elektrikeren til å gjøre jobben: dette inkluderer da sikringsskap, solcellepanel, elbilladere, varmekabler og mye mer.
Ved å følge våre anbefalinger vil det bli lettere for deg å finne en elektriker som passer til ditt behov, enten du trenger elektriker til privat bruk eller til bedriften din.
Trondheim er en stor by og et vidstrakt geografisk område med et betydelig innbyggertall. Store byer krever at det er nok el-virksomheter til å dekke etterspørselen, og Trondheim leverer definitivt på nettopp det. Men det er ikke bare selve Trondheim sentrum som har mange elektrikere; tettsteder utenfor selve smørøyet i Trondheim (som Orkanger, Melhus og Klæbu) kan også skilte med en rekke el-virksomheter. Om man bor der, eller midt mellom Trondheim og et annet tettsted, kan det imidlertid være vanskelig å vite hvilke bedrifter du bør se på først. Det er ikke noe lett svar på akkurat det, men med våre råd vil du nok føle deg sikrere på det endelige valget ditt:
Om du bor nær Trondheims smørøye, kan vi selvsagt anbefale at du aller først søker opp Trondheim + elektriker på nettet. På den måten får du en god oversikt over de fleste store elektrikerfirma i Trondheim, samt noen utenfor byen. Dessverre kan et slikt søk bli for stort, og du risikerer at mindre bedrifter og mer lokale elektrikere faller bort fra listen. Spesielt gjelder dette om du bor utenfor områder som Midtbyen og Lade. Det kan være lurt å søke opp din spesifikke bydel, siden søkemotorer gjerne viser deg det aller nærmeste først, og det nærliggende havner øverst i listen. Mens du gjør dette, anbefaler vi igjen at du fortløpende søker opp el-virksomhetene du finner i Elvirksomhetsregisteret. Det er den aller sikreste kilden på godkjente elektrikere i Norge.
Når du har funnet et par aktuelle kandidater, blir neste steg å grave litt dypere i hva elektrikeren gjør. Du har antakeligvis allerede klart for deg hvilke typer arbeidsoppgaver du trenger elektrikeren til, men vet du om de du har sett deg ut, faktisk kan utføre disse? Det letteste vil være å se hvilken info de har om den typen installasjoner på hjemmesiden sin. På forsiden til el-virksomhetem vil det være en oversikt over noen av arbeidsoppgavene de utfører; det vanligste å ha på forsiden er informasjon om sikringsskap, elbilladere, spotter og varmekabler, eller en intern link hvor du kan finne mer informasjon om disse tingene. Det bruker også å være en kort beskrivelse av hva de kan gjøre for næringsbygg og større prosjekter, om virksomheten jobber med dette.
Problemet er selvsagt å foreta et kvalifisert valg. Her er det viktig å sammenligne flere ulike kandidater - minst tre! - og sette seg grundig inn i anmeldelser på nettet før man tar en endelig beslutning. Kanskje har du kjentsfolk eller familie i Trondheim som kan anbefale elektrikere de har vært fornøyd med tidligere? Det er også en god idé å legge jobben ut på anbud, spesielt om du har et større prosjekt du skal få gjennomført. Du kan også registrere behovene dine hos oss i Boligsmart, slik at vi kan hjelpe deg med å finne en kvalifisert og dyktig elektriker i ditt nærområde.
Besøk av en elektriker kan koste alt fra 700 til 1.500 kroner per time. Alt ettersom hvilken type installasjon det gjelder, kan timeprisen være lavere eller høyere enn vårt prisanslag, men denne variasjonen i pris er imidlertid mer vanlig. Samlet kan prisen for en installasjon bli alt fra 5.000 til 50.000 kroner. Oppdrag som er veldig store og tidkrevende - som installasjoner i splitter nye private boliger eller næringsbygg - kan koste mer enn vårt prisestimat, siden det ofte gjelder flere forskjellige typer installasjoner.
Noen installasjoner kan ha fastpris, fordi elektrikeren på forhånd har god kontroll over hvor lang tid oppdraget tar, samt hvilke materialer de skal bruke. Installasjoner som er vanlig å ha fastpris på, er for eksempel sikringsskap, stikkontakter og varmekabler.
Timeprisen påvirkes av mye forskjellig, men et av de viktigste faktorene er hvilke materialer som trengs til installasjonen. For eksempel vil det koste mye mindre å installere et par stikkontakter på en vegg enn det vil koste å legge varmekabler på et nytt bad med nye strømkurser og fall i dusjen. Her kommer også arbeidets kompleksitet inn i bildet. Utbedring av sikringsskap og montering av dimmere er vanskeligere enn å koble noen stikkontakter og montere en bryter, og vil dermed kunne koste mer. I prislisten under skal vi se nærmere på hva forskjellige installasjoner kan koste.
I noen tilfeller kan kjøreavstand påvirke prisen. I hovedsak gjelder det bare om du bor veldig langt unna el-virksomheten, siden de må frakte utstyr og materialer til boligen eller næringsbygget ditt. Her spiller også parkering, bompenger og andre avgifter inn. Spesielt kan dette gjelde om du bor midtveis mellom Trondheim og et annet tettsted; elektrikere som i hovedsak arbeider i Trondheim, kan ha høyere transportpris for områder utenfor Trondheim enn elektrikere som holder til ved mindre tettsteder.
Oppstartsprisen har ikke stor innvirkning på den endelige prisen da den kommer litt “for seg selv”, men den er fortsatt viktig å snakke om. Oppstartspris er beløpet som en kunde må betale i forkant av installasjonsarbeidet eller ved arbeidets begynnelse. Det blir som et slags depositum, som skal sikre deg (kunden) at elektrikeren vil utføre arbeidet, og det forsikrer elektrikeren om at du kan betale den endelige summen. Det er litt forskjellig hva oppstartsprisen inneholder, men det vanligste er én time arbeid og kostnaden for materialer, transport og dokumentasjon i etterkant. Du bør alltid dobbeltsjekke hva oppstartsprisen innbefatter.
Om du ikke har økonomien til å betale for hele jobben med en gang, tilbyr de fleste elektrikere en nedbetalingsplan for sluttsummen på oppdraget. Det er viktig å høre med elektrikeren du velger om de har denne muligheten, og det bør helst gjøres når du først tar kontakt for et pristilbud.
På grunn av den store variasjonen innen elektrikertjenester er det vanskelig å vite hvor mye de ulike oppdragene kan koste. Det varierer tross alt mellom et enkelt “stikk” (et strømpunkt) og trekking av ledninger gjennom et helt hus. I denne seksjonen skal vi se på de mest vanlige tjenestene som Trondheims mange elektrikere tilbyr, samt hva de kan koste. Det finnes selvsagt elektrikertjenester utover de vi lister nedenfor, og noen ganger består elektrikerens oppdrag av kombinasjoner av ulike utbedringer - mange kan heller ikke gjøres hver for seg, hvilket er noe du også bør undersøke før du gjør en avtale med elektrikeren. For å gjøre det mer oversiktlig har vi imidlertid valgt ut vanlige arbeidsområder som kan være relevante for deg som forbruker:
Installasjon av sikringsskap koster i gjennomsnitt 10.000 til 25.000 kroner. Denne prisen gjelder for ett sikringsskap. Totalkostnaden påvirkes her i størst grad av hvilke komponenter kunden trenger i det nye skapet eller hvor omfattende utbedringer det gamle sikringsskapet trenger. Noen vil for eksempel bare ha én eller to nye sikringer eller installering av et nytt overspenningsvern. Andre trenger et splitter nytt sikringsskap, og da stiger prislappen betydelig. Ved installasjon av sikringsskap kan også prisen gå ned dersom deler av sikringsskapet kan gjenbrukes.
Nye stikkontakter kan koste mellom 2.000 og 5.000 kroner, inkludert timepris for installering. Prisen påvirkes av hvor mange uttak du ønsker i stikkontakten, der to uttak blir det billigste. Den påvirkes også av hvorvidt du vil ha en stikkontakt som er jordet; for egen sikkerhet anbefales det å alltid installere jordede stikkontakter.
En ny komfyrvakt av god kvalitet kan koste mellom 3.500 og 4.000 kroner. Timeprisen kommer da i tillegg. Installasjonen tar vanligvis bare et par timer, så den totale prisen kan komme opp i 5.000 til 7.000 kroner.
Feilsøking kan koste opp mot 2.000 kroner. Prisen på feilsøk baseres på timepris, siden elektrikeren ikke trenger å kjøpe inn noe nytt utstyr eller materialer til jobben. Feilsøking tar ikke mer enn et par timer i en vanlig bolig, så el-virksomheter kan ha egne prispakker for dette.
Varmekabler kan koste fra 1.200 til 3.000 kroner, ikke inkludert timepris, men totalkostnaden kommer fort opp i 5.000-6.000 eller mer. Den største faktoren er hvor stort område som trenger varmekabler. Et stort område krever flere kabler og lang tid på installasjon, og vil dermed bli dyrere.
I snitt vil en splitter ny elbillader koste mellom 5.500 og 15.000 kroner, ikke inkludert monteringsprisen. Den største prisfaktoren er hvilken modell du velger, siden de alle har forskjellige funksjoner og aspekter ved seg (for eksempel egne apper, mulighet til å leie ut laderen, ladehastighet, og mer). El-virksomheter med elektrikere som spesialiserer seg på installering av elbilladere, har ofte egne pristilbud basert på samarbeid med de som produserer laderne.
Hele installasjonen kan komme opp i 10.000 til 50.000 kroner, alt ettersom hvor mange spotter du skal ha samt hvor mange rom du vil ha spottene i. Den høye prisen kommer også av at det er en svært kompleks jobb som krever en del timer med arbeid.
Trondheim har mange elektrikere du kan velge mellom, og det kan virke vanskelig å navigere seg gjennom alle hjemmesidene. For å lette litt på trykket har vi samlet noen aktuelle el-virksomheter i Trondheim og omegn nedenfor:
De er en godt etablert el-virksomhet, med over 30 års erfaring i Trondheim. De tilbyr gratis befaring, både for små og store prosjekter, og dekker både private boliger og næringsbygg. For mer nøyaktige prisanslag kan man ta kontakt via telefon, e-post eller kontaktskjema på hjemmesiden deres.
De er en del av den landsdekkende elektrikerkjeden Norgeseliten, og er en av de nyere el-virksomhetene på listen vår. De har en prisliste på hjemmesiden med detaljerte timepriser for de forskjellige typene ansatte de har - det inkluderer montør, lærling, saksbehandler, med mer. Siden de er en godkjent lærlingbedrift, kan du få billigere timepris ved å benytte lærlingene som jobber for dem.
Disse tilbyr elektrikertjenester for bedrifter og privatpersoner i Trondheim og omegn. De har egne tilbud for installasjon av elbilladere, som er lett å finne på hjemmesiden deres. Du kan ringe eller benytte skjemaet på hjemmesiden for et pristilbud på installasjonen du ønsker utført.
Argon Elektro har holdt på siden 1960-tallet, og har lang erfaring med installasjon og montering i Trondheim og omegn. De tilbyr tjenester for både private boliger og næringsbygg, men tar også på seg diverse maritime oppdrag. De har også diverse priskalkulatorer på hjemmesiden sin, for eksempel for sikringsskap og elbilladere.
De har avdelinger i Trondheim, Melhus, Orkdal og Stjørdal, og benytter seg også av lærlinger til å utføre oppdrag. På hjemmesidene deres finner du internlenker til mer utførlig informasjon om de forskjellige oppdragene de kan ta på seg. Eksempler solceller, elbillading, belysning og sikkerhet. De har kontaktskjema for hver avdeling lett tilgjengelig på hjemmesiden.
Det kan virke overveldende å skulle lete etter, og finne, en elektriker, og prisene kan virke skremmende om man er bekymret for egen økonomi. Likevel vil det som regel alltid lønne seg å hyre en dreven elektriker som tar betalt for kunnskap og omfattende erfaring. Om du roter i sikringsskap eller tukler med varmekabler på egen hånd, kan alt gå galt før du aner det - plutselig pådrar du deg livstruende støt eller starter en brann takket være en dårlig monteringsjobb. Forsikringer dekker ikke skader etter el-installasjoner dersom de er utført av noen som ikke har de riktige kvalifikasjonene, altså godkjent utdanning og ansettelse i en godkjent el-virksomhet. Du risikerer dermed å tape både helsa og sparekontoen om du gjør dette på egen hånd.
Om du hyrer en profesjonell elektriker, kan du være rimelig sikker på at arbeidet blir gjort ordentlig og av mennesker med riktig utdanning og lang erfaring. I tillegg vil relevante forsikringer du måtte ha, også kunne gjelde i det uheldige tilfelle der en godkjent elektriker etterlater seg dårlig utført arbeid; om det verste skulle skje, har du altså langt mer å lene deg på. Her tipser vi også om at du bør sjekke før du får utført omfattende elektrikerarbeid, hvorvidt forsikringen din faktisk dekker eventuelle skader og tabber.
For deg som bor i Trondheim, og alle andre steder, vil det altså lønne seg å forhøre seg med en elektriker når du trenger utbedring av det elektriske - enten det gjelder en stikkontakt eller et helt sikringsskap - for både din og andres sikkerhet!
Gjør smarte boligvalg