Lurer du på hva en elektriker koster i Stavanger? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen på elektrikere i Stavanger, inkludert prisforskjeller i markedet, hva ulike elektrikertjenester koster, om det er verdt å hyre elektriker til arbeidet som skal gjøres, og mye mer. Les vår guide, så unngår du å betale for mye for elektriker i Stavanger!
Er du på utkikk etter elektriker i Stavanger? I så fall har du kanskje lurt på hva en elektriker koster, hva elektrikeren kan hjelpe deg med og hva de ulike tjenestene koster. Elektrikere utfører arbeid på elektriske anlegg hos privatpersoner, bedrifter eller på maskiner. Det er vanlig å bruke elektriker når man trenger elektriske installasjoner, reparasjoner, vedlikehold eller feilsøking. Eksempler på slike oppdrag kan være å installere nye varmekabler, gjennomføre elsjekk på boligen, skifte ut sikringsskap og montering av elektriske gjenstander som komfyrer, lys, stikkontakter og så videre.
I Norge må man være utdannet til elektriker for å kunne jobbe selvstendig med lavspennings- og høyspenningsanlegg. Videre må man registrere seg i Elvirksomhetsregisteret for å få tillatelse til å utføre elektrisk arbeid. Utdanningen tar 4,5 år å gjennomføre og starter som en yrkesfaglig utdanning ved videregående skole der de første to årene gjennomføres. Kandidaten må så gjennom en praksisperiode på to og et halvt år som lærling i en bedrift. Til slutt kan vedkommende søke om å få ta en fagprøve og denne leder til fagbrev som elektriker hvis den bestås. I tillegg finnes det ulike muligheter til spesialisering ved høyskoler og fagskoler. Typiske spesialiseringsområder inkluderer dataelektronikk, fly- og skipselektronikk og energimontering.
Arbeid med elektriske systemer kan være farlig, og feil på elektriske anlegg og gjenstander er ofte årsaken til branner i bolig og andre bygg. Nettopp derfor stilles det nokså strenge krav til hvem som kan utføre elektrisk arbeid, hvilke kvalifikasjoner de skal ha og hva man kan gjøre selv. Enkelte mindre jobber kan man gjøre selv, men i veldig mange tilfeller er man helt avhengig av en elektriker. Som eier av det elektriske anlegget i boligen din er det du som har ansvaret for at anlegget er i forskriftsmessig stand. Det sikrer man ved å bruke en sertifisert elektriker som har nødvendig godkjenning.
Stavanger er en by i Rogaland fylke med mer enn 140.000 innbyggere. Med det er Stavanger en av de største byene i landet. Byen er særlig kjent for å være Norges Oljeby. Det er heller ikke uvanlig at Stavanger omtales som en av Europas energihovedsteder og mange internasjonale olje- og gasselskap har valgt å legge deres norske kontorer til denne byen i stedet for Oslo eller andre store norske byer. Foruten olje og gass har elektrikerfaget lenge vært et populært valg blant unge i regionen. Fagets popularitet lokalt kombinert med byens størrelse og evne til å tiltrekke næringsdrivende fra andre steder i landet, har bidratt til at Stavanger har fått et rikt utvalg av elektrikerfirmaer som du kan velge mellom. Stort utvalg innebærer høy konkurranse på markedet og ofte lavere priser. Vi skal her se nærmere på noen populære elektrikerfirmaer i Stavanger.
Rogaland Elektro: Rogaland Elektro er en veletablert elektrikerbedrift på vestlandet. Bedriften har nesten 100 ansatte og har levert elektrikertjenester helt siden 1978. Deres kontorer ligger på Randaberg, Gjesdal og Mosterøy. Som privatkunde kan du blant annet bruke Rogaland Elektro i forbindelse med elektriske installasjoner, belysning, varmepumper, el-bil, smarthus og mer. Du kan enkelt hente inn pristilbud på hjemmesidene deres.
Rønning Elektro: Rønning Elektro er et av de største selskapene i sin bransje og leverer sine tjenester i Stavanger og Sandnes. Selskapet har holdt på i over 80 år og har i dag rundt 160 ansatte. Hos Rønning Elektro kan du få hjelp til de fleste typer elektrikerarbeid og selskapet tilbyr fastpris på mange tjenester.
E-Tech: E-Tech hører til på Åsen i Stavanger og er en mellomstor bedrift med rundt 20 ansatte. Bedriften har holdt på siden 2004 og tilbyr tjenester knyttet til belysning, sikringsskap, elsjekk, varmekabler, styringssystemer, feilsøking og mye mer. På deres hjemmesider kan du enkelt bestille en gratis og uforpliktende befaring.
Dette er bare et lite utvalg av populære elektrikerbedrifter i Stavanger-området. Du har imidlertid mange flere å velge mellom og det lønner seg alltid å gjøre grundig undersøkelser av flere alternativer.
Prisen for elektriker i Stavanger avhenger helt av hva slags oppdrag det er snakk om. Noen oppdrag er enkle og raske å gjennomføre, mens andre er mer komplekse og mer tidkrevende. Større oppdrag som tar lengre tid, koster naturligvis mer. Som regel tar elektrikere betalt per time, men for enkelte jobber kan det være aktuelt for kunden å betale fastpris. Dette forutsetter likevel at elektrikeren har tilstrekkelig informasjon om jobben som skal gjøres for å kunne beregne hvor mye tid som vil gå med, på forhånd. Vanlig timepris for elektriker ligger i størrelsesordenen 700 til 1.100 kroner. I tillegg til dette vil elektrikeren normalt ta en oppstartspris, som vanligvis ikke avviker særlig mye fra timeprisen. Oppstartsprisen er ment å dekke arbeid knyttet til forberedelser til arbeidet, rydding i etterkant, kjøring til og fra stedet hvor arbeidet skal utføres, utarbeiding av dokumentasjon og lignende.
Merk at timeprisen blir høyere hvis du trenger arbeidet utført på kveldstid eller i helgen. Da vil elektrikeren gjerne ta et overtidstillegg. Mange elektrikere har også vakttelefoner som kan brukes hvis du trenger hjelp i en akutt situasjon. Dette koster imidlertid også mer. Du kan altså spare litt penger ved å planlegge på forhånd og forsøke å få jobben gjort i løpet av vanlig arbeidstid. Siden prisen avhenger av tidsbruk er det også lurt å rydde litt på forhånd og sørge for god tilgjengelighet for elektrikeren ved ankomst, slik at dere slipper å bruke dyrebar tid på dette når elektrikeren først er der.
Hvis jobben som skal gjøres er lett å beskrive, kan du mange ganger få tilbud om fastpris. I slike tilfeller blir det enklere å sammenligne priser mellom de ulike elektrikerfirmaer på markedet. Ofte finner du informasjon om fastpris for ulike tjenester på hjemmesidene til elektrikerfirmaet, mens andre ganger må man hente inn et tilbud eller be elektrikeren komme på befaring. Befaringen er ofte gratis og uforpliktende.
Noen ganger finner du informasjon om konkrete priser på ulike tjenester ved å besøke elektrikerfirmaenes hjemmesider, men det er ikke uvanlig at prisinformasjonen er nokså begrenset. Det skyldes at alle prosjekter er ulike og det er vanskelig å estimere konkret pris før elektrikeren har mer informasjon om prosjektet. For at du skal kunne danne deg et bilde av hva de ulike tjenestene koster, er det likevel mulig å se nærmere på gjennomsnittspriser for noen utvalgte tjenester.
Installere varmekabler: Prisen for å installere nye varmekabler avhenger først og fremst av størrelsen på arealet der kablene skal legges. For 5 kvadratmeter flate er det vanlig å betale rundt 5.000 kroner, men hvis utformingen på rommet kompliserer arbeidet, kan prisen også være høyere. Det er som regel rimeligere å installere varmekabler i flere rom. Ønsker du å ha varmefolie i tillegg, vil dette koste mer.
Gjennomføre elsjekk: En elsjekk er vanligvis gjennomført i løpet av en til fire timer og prisen vil da ligge et sted mellom 2.000 - 5.000 kroner. Store boliger tar gjerne lengre tid å utføre elsjekk på fordi det er mer som skal kontrolleres. Det er ikke uvanlig at elektrikeren tilbyr fastpris på elsjekk, men prismessig skiller man gjerne mellom store eneboliger og leiligheter av mindre størrelse.
Montere nytt sikringsskap: Prisvariasjonene er store når det kommer til montering av nytt sikringsskap. Hvis du har en liten leilighet med få kurssikringer, trenger du kanskje ikke å betale mer enn 10.000 kroner. Skal du derimot ha nytt sikringsskap til en større enebolig med mange kurssikringer så kan prisen bli så høy som 25.000 kroner. Snittet ligger likevel et sted midt i mellom. Hvorvidt du skal erstatte hele sikringsskapet eller om du bare trenger å bytte ut noe av innmaten vil også være av betydning for prisen.
Nye stikkontakter: Elektrikere tar vanligvis rundt 2.000 kroner for å montere nye stikkontakter. Prisen kan likevel bli høyere hvis det skulle være behov for å gjøre ekstraarbeid og hvis det er noe galt med det elektriske anlegget. Det koster også litt mer å montere nye stikkontakter utendørs, men sjeldent mer enn 3.000 kroner.
Merk at prisene oppgitt her er estimater og at de kan variere i stor grad mellom ulike prosjekter og fra den ene elektrikeren i Stavanger til den andre.
Det er mange aktører på markedet i Stavanger, og prisforskjellene kan av og til være nokså store. Jo mer omfattende og kostbart et prosjekt er, desto viktigere er det at du som forbruker tar hensyn til prisforskjellene, slik at du unngår å betale mer enn du egentlig trenger. Du kan sammenligne elektrikerne på timepris, men hvis det tas timebetalt istedenfor fastpris, er det også av betydning om elektrikeren er dyktig, har erfaring og kan gjennomføre jobben raskt. Samtidig skal man naturligvis være sikker på at jobben gjøres ordentlig.
Et godt utgangspunkt danner du ved å skaffe deg en oversikt over elektrikere i Stavanger. Finn så ut hvilke firmaer som tilbyr den tjenesten du trenger ved å besøke hjemmesidene deres. Når du først er her, kan du gjerne lese litt om firmaet og navigere på siden deres for å se om firmaet fremstår som en seriøs og dyktig aktør. Når du har funnet noen aktuelle firmaer som tilbyr den tjenesten du trenger, kan du hente inn pristilbud. For at sammenligningen skal bli god, bør du hente inn minst 3 tilbud. Noen ganger har firmaene et eget skjema for innhenting av pristilbud på hjemmesidene, mens det andre ganger kan være nødvendig å ta kontakt på telefon eller e-post. Et annet alternativ er å bruke en anbudstjeneste.
Når du har mottatt minst tre pristilbud, kan du sammenligne dem. Det er viktig at du går grundig gjennom tilbudene og sjekker alle postene som er inkludert. Du bør blant annet se om du har fått et tilbud om fastpris eller om prisen bare er et estimat. Videre bør du finne ut om elektrikeren har tatt noen forbehold og om enkelte tjenester kommer som et tillegg i prisen. Ved å sjekke dette på alle pristilbudene forsikrer du deg om at tilbudene sammenlignes på riktig grunnlag. Selv vi alle helst vil betale så lite som mulig, er det ikke sikkert at det billigste alternativet er det beste. Det er også viktig at elektrikeren er dyktig og tilbyr god kvalitet.
Arbeid med elektriske systemer kan være farlig og føre til brannfare i hjemmet ditt. Samtidig er elektrisitet en helt essensiell del av hjemmet ditt. Derfor er det som regel verdt å betale for en dyktig elektriker. I mange tilfeller har du faktisk ikke noe annet valg fordi lover og forskrifter setter begrensninger for typer elektrisk arbeid man kan utføre som ufaglært.
Som en tommelfingerregel har du ikke selv lov til å utføre elektrisk arbeid som involverer faste elektriske installasjoner. I slike tilfeller må du hyre inn en sertifisert elektriker. Elektrisk arbeid du kan gjøre selv, inkluderer å skifte deksler på stikkontakter, koblingsbokser og brytere, arbeid med lamper som ikke er en del av den faste elektriske installasjonen, det vil si: lamper som har bevegelige ledninger og kan kobles til med stikkontakt, samt skifte ut eller montere varmeovner dersom de har bevegelig ledning og støpsel, koble til eller skifte topolede støpsler opptil 25A, og koble til eller bytte topolede skjøtekontakter med opp til 16A. Elektrisk arbeid utover dette må alltid overlates til en elektriker.
Husk at dersom du velger å gjøre arbeid på det elektriske anlegget selv eller å bruke ufaglærte, får du ikke utstedt en samsvarserklæring. Denne får du kun av en sertifisert elektriker. Samsvarserklæringen bekrefter at arbeidet er utført i henhold til regelverket og at det elektriske anlegget er i forskriftsmessig stand. Hvis det oppstår et uhell knyttet til det elektriske anlegget og du ikke har samsvarserklæring, risikerer du å ikke få dekket skadene av forsikringen. Hvis du ikke har samsvarserklæring når du skal selge boligen, risikerer du dessuten at verdien på boligen din går ned. Bruk derfor alltid en godkjent elektriker!
Gjør smarte boligvalg