Lurer du på hva elektriker i Oslo koster? I denne teksten forteller vi deg alt du trenger å vite om prisene på de ulike tjenestene en elektriker utfører, inkludert hvor mye én og samme tjeneste kan variere i pris og hvorfor denne variasjonen kan oppstå. Og er det noe du som bor i hovedstaden, bør være ekstra oppmerksom på? Det finnes mange ulike prisalternativer for én og samme elektrikertjeneste, så det kan derfor være mye å spare på å velge det alternativer som passer best for akkurat deg. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Hverdagen til en elektriker kan være både variert og uforutsigbar. Det ene øyeblikket kan de jobbe med å montere stikkontakter i et privat hjem, mens de få minutter senere må ut på et prioritert oppdrag og oppgradere et helt elektrisk anlegg, kanskje i et offentlig bygg som for eksempel en skole.
Det finnes mange ulike spesialiseringen innenfor yrket elektriker. Noen spesialiserer seg innenfor maritim elektronikk, mens andre videreutdanner seg til å bli signalmontør, togelektriker eller automasjonsingeniører. Noen jobber hovedsakelig i private hjem, mens andre tar på seg ansvaret på oljeplattformer og lignende arbeidsplasser. Sagt på en annen måte: Elektrikere gjør veldig mye forskjellig!
Du skjønner nå at elektrikere kan utføre mange ulike el-tjenester, men du lurer kanskje på hvilke arbeidsoppgaver det er vanlig at de utfører? Her kommer en liste over de vanligste arbeidsoppgavene til en elektriker:
Tenker du nå at du har behov for en elektriker, men har ingen anelse om hvor eller hvem du skal ta kontakt med? Da er det bare å henge med, for i de neste to avsnittene skal vi se på hvilke aktører du kan vurdere, hvor lang tid ting tar, og hvor mye ulike tjenester koster.
Oslo, Norges hovedstad og største by, har et tilsvarende stort tilbud av elektrikere. Dette er i utgangspunktet vel og bra, men et stort utvalg av aktører gjør det også ekstra vanskelig å bestemme seg for hvem man bør benytte og ikke benytte. For å gjøre valget litt enklere for deg, har vi i dette avsnittet listet opp noen kjente aktører som du kan ta utgangspunkt i:
Som nevnt innledningsvis er Oslo (og omegn) en by med et stort og variert utvalg av elektrikerfirmaer, men etterspørselen etter og behovet for elektrikere er også betydelig, som i de fleste storbyer der mange mennesker bor tett på et begrenset geografisk område. Det medfører også at elektrikere kan måtte reise inn til sentrum fra områder utenfor byen, med dertilhørede bompenger og parkeringskostnader, og det gjør reiserutene deres mindre lettfremkommelige. Det vil også være andre hensyn å ta i store blokker med kompliserte elektriske anlegg enn i små, avskjermede privatboliger. Ofte må også samtlige boenheter i sameiet eller borettslaget få nytt elektrisk anlegg samtidig, eller det generelle anlegget må skiftes ut i sin helhet, noe som kan være en svært omfattende og tidkrevende oppgave, spesielt om anlegget er gammelt, slik det ofte er i Oslos eldre bygårder.
Som vi har nevnt, elektrikere jobber med så mangt, og noen av oppdragene de påtar seg, gjøres unna på kort tid, for en billig penge (montering av én stikkontakt), mens andre og større prosjekter (nytt elektrisk anlegg på bad, 10 stikk på kjøkkenet) kan være langt mer tid- og pengekrevende. Tidsbruken alene avgjør imidlertid ikke hvor mye en tjeneste koster; også hvor komplisert arbeidsoppgavene er, vil spille inn når man fastsetter en pris.
Elektrikere tar seg betalt på tre ulike måter, hvor den første er det som kalles fastpris. Velger du denne varianten, vil du og elektrikeren bli enige om en pris før prosjektet går i gang. Den andre er timepris, og den tredje kalles oppstartspris og er prisen elektrikerne krever for å ta fatt på jobben, og denne inkluderer gjerne kjøring, dokumentasjon og sluttførelse. Noen elektrikere har høy oppstartspris og lav timepris, mens andre har det motsatte. Med andre ord er det lurt å tenke gjennom hvor omfattende det du skal montere eller utbedre, er, før du tar fatt.
Under følger en oversikt over hvilke satser du må forholde deg til for vanlige elektriske tjenester - og vi anbefaler at du tenker deg om før du velger pristilbud som er mye høyere, eller mye lavere, enn det vi oppgir her:
Skal du “bare” få montert noen stikkontakter, er dette vanligvis nokså fort gjort, og monteringen vil heller ikke trenge å koste allverden. Skal du derimot få lagt varmekabler, trekke nye ledninger gjennom veggen eller oppgradere hele ditt elektriske anlegg, vil dette være mer omfattende og derav vesentlig dyrere. Du bør altså tenke nøye gjennom hvor tidkrevende prosjektet vil være. Skal du faktisk bare få montert noen stikkontakter, er det lurt å velge en effektiv aktør som ikke har altfor høy oppstartspris og tilbyr en fornuftig timepris. Hvis du har et prosjekt som du antar vil ta lang tid, har oppstartsprisen mindre å si, og timeprisen er desto viktigere. Og husk: høy timepris kan også tilsi at elektrikeren er mer erfaren og dermed jobber fortere, hvorpå totalsummen blir mindre!
Sitter du nå og tenker: “Jeg aner jo ikke hvor lang tid det tar å bytte en stikkontakt!”? Da er dette avsnittet for deg. Nedenfor lister vi opp noen av de vanligste arbeidsoppgavene til en elektriker, og oppgir prisoverslag for disse, slik at du får et innblikk i hvilke prisnivåer du kan forvente. Vi vil presisere at disse prisene kan variere etter når på døgnet man har behov for hjelp, vanskelighetsgraden på oppgaven og hvor omfattende arbeidet er.
Om du vet hva du trenger hjelp til og har bestemt deg for elektriker, men fremdeles er usikker på hva tjenesten vil koste, er det lurt å ringe elektrikeren og forklare hva det er du trenger hjelp til. Jo mer detaljert beskrivelsen er, desto lettere er det for elektrikeren å anslå hva tjenesten vil koste.
Som vi var inne på i avsnittet Om Oslo, har byen et stort utvalg av elektrikere. Vi har også sett at prisen på én og samme tjeneste kan variere stort. Det å innhente mange ulike pristilbud kan være en tidkrevende prosess, så her følger noen eksempler på aktører, med oppstartspriser og timepriser:
Vi har i denne artikkelen tatt for oss noen av de mest kjente tilbyderne av el-tjenester i Oslo-området, men det er ikke alltid de største og mest kjente som er de beste for deg. Det er heller ikke sikkert det er de som har det billigste tilbudet, og enkelte “store navn” tar seg kanskje ekstra betalt bare fordi de vet at folk kjenner til navnet deres. De kan selvsagt også være desto tryggere tilbydere, men det er uansett lurt å hente inn tilbud fra flere ulike innen feltet. Ved å registrere prosjektet ditt hos oss i Boligsmart, kan du bli kontaktet av ulike tilbydere i ditt lokalmiljø. Du trenger altså ikke bruke tid på selv å sitte på nettet og lete etter den beste aktøren; la oss finne de beste og gunstigste tilbudene for deg.
Alle elektrikerfirmaer opererer i prinsippet med enten én fastpris for hele prosjektet eller en kombinasjon av time- og en oppstartspris. Like fullt, det finnes også visse unntak. Elektrikere tar seg ekstra betalt ved overtid. Herunder faller hovedsakelig kvelds- og helgejobbing. Hvor mye hver enkelt aktør tar betalt for overtidsarbeid, vil variere i stor grad, men det er vanlig at timeprisen øker med alt fra 50 til 100 prosent. Prisen på en tjeneste kan også variere ut ifra hvor i Oslo du bor. Hvis elektrikeren har lang reisevei, vil dette kunne gjenspeile seg i sluttsummen!
I avsnittene ovenfor har vi sett at elektrikere kan ta seg godt betalt for visse oppgaver, som du heller ikke har annet valg enn å sette bort til dem. Flere prosjekter kan koste flere titalls tusen; for mange går dette helt fint å betale, men det er ikke alle som har slike summer å rutte med til enhver tid. Da kan det være
Det kan være lett å falle for fristelsen til å gjøre jobben selv, men husk: elektronikk er noe man aldri skal tulle med. Det er en grunn til at elektrikere må gjennom flere år på skole og deretter må ut i læra! Arbeid på faste elektriske installasjoner (dvs det meste av elektrisk arbeid) skal alltid utføres av en elektriker, mens du som privatperson kan gjøre enkle oppgaver som å skifte deksel på støpselet, montere lamper med løse ledninger, som ikke er koblet på det faste elektriske anlegget, og - selvsagt - skifte lyspærer. Ved å utføre elektriske oppgaver på egen hånd, som privatperson og ufaglært, kan man i verste fall forårsake kortslutninger og brann, som igjen kan få fatale konsekvenser for deg og andre som bor i og rundt din bolig. Så, hvis du noen gang har utført eller fått andre til utføre elektrisk arbeid du eller de ikke var kvalifisert til, vil vi anbefale deg å ta kontakt med et elektrikerfirma umiddelbart, slik at dette kan bli ryddet opp og du kan få gjennomført en skikkelig elkontroll på anlegget. Hvis det du har montert eller reparert, viser seg å være det som forårsaker en brann, vil forsikringen din kunne kjennes ugyldig, og i verste fall kan du ende opp med stor gjeld grunnet erstatningsansvaret, eller endog en anmeldelse.
Hvis du fremdeles er usikker på hva du kan gjøre selv av elektrisk arbeid, anbefaler vi at du tar en titt på søsterartikkelen til den du leser nå, om elektrikere og elektrikerarbeid. Og for å oppsummere det hele med noen få setninger: Ja, elektrisk arbeid kan koste nokså mye, så du må tenke deg nøye om både før du velger aktør og før du vurderer å utføre oppgaven(e) selv. Hvis du har lov til å utføre oppgaven selv og er komfortabel med dette, er det selvsagt den enkleste og mest prisgunstige løsningen. Det må likevel sies at jobben mest sannsynlig vil bli utført på en enda mer tilfredsstillende måte dersom en elektriker tar seg av den - og husk at du i alle tilfeller gjør klokt i å konsultere en elektriker før du tar fatt! Lykke til med prosjektet!
Gjør smarte boligvalg