Lurer du på hva det koster for automatsikringer? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen for å bytte fra skrusikringer til automatsikringer, inkludert hvilke prisfaktorer du burde være oppmerksom på, når du burde vurdere å oppgradere til automatsikringer, om det er nødvendig å bytte ut hele sikringsskapet, og mye mer. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Automatsikringer brukes for å sikre elektriske ledningsanlegg, for eksempel det elektriske anlegget i en bolig, mot overbelastning og kortslutning. Det vil si at sikringen kobler ut strømmen dersom det er feil eller overbelastning på anlegget. Når automatsikringen går, skyldes det som regel av det er for mange el-produkter på samme kurs, men det kan også være en feil et sted på den aktuelle kursen.
Vi skiller mellom vanlige automatsikringer, og kombiautomatsikringer:
Vanlige automatsikringer vil altså slå av strømmen automatisk dersom det oppdages feil i det elektriske anlegget. Det som skiller dem klarest fra de gamle skrusikringene er at du ikke trenger bytte dem ut når de slår ut. Alt du trenger å gjøre for å få sikringen aktivert igjen er å slå på en bryter, eller trykke på en propp. Fremgangsmåten avhenger av hva slags type sikring du har.
Kombiautomatsikringer er en kombinasjon av jordfeilbryter og automatsikring. Denne varianten er veldig mye brukt i nyere installasjoner, og kalles også kombiautomat, jordfeilbryterautomat eller jordfeilautomat. Den innebygde jordfeilbryteren sikrer at strømmen ikke sendes ned i jorden når det er feil på anlegget. Dersom du har vanlige automatsikringer, altså uten innebygd jordfeilbryter, må du installere denne separat.
Når du skal bytte til automatsikringer, innebærer det at du som et minimum må bytte ut hele innmaten i sikringsskapet. I noen tilfeller må du bytte ut hele skapet. Det er liten tvil om at det kan bli kostbart å gjøre såpass store endringer, og det er derfor vanskelig å få en eksakt pris uten å ha en elektriker innom på befaring.
Dersom du må bytte hele sikringsskapet, vil det i gjennomsnitt koste rundt 18.000 kroner, og alt mellom 10.000 og 25.000 kroner er innenfor normalen. Som regel vil elektrikeren kunne gi deg en fastpris på oppdraget etter å ha vært innom på befaring. Mange elektrikere kan tilby gratis befaring som et uforpliktende tilbud.
Det finnes også ferdigbygde og ferdigkoblede sikringsskap du kan kjøpe selv, både i nettbutikker og fysiske butikker. I tillegg får du kjøpt automatsikringer, jordfeilautomat/kombiautomat og jordfeilbryter.
Ferdigbygde sikringsskap koster som regel fra 5.000 - 15-.000 kroner. Prisen avhenger først og fremst av størrelsen og antall kurser.
Automatsikringer eller kombiautomat kjøpt enkeltvis koster som regel rundt 500 kroner.
Jordfeilbryter som benyttes i vanlige, norske hjem koster som regel mellom 500 og 1.500 kroner. Du kan finne varianter som er langt dyrere, men de er laget for større institusjoner og virksomheter.
Bare husk at du ikke har lov til å installere sikringsskapet eller automatsikringene på egen hånd. Alt arbeid på faste elektriske installasjoner, som sikringsskap, skal gjøres av en autorisert elektriker.
Det er mange ting som vil kunne påvirke den endelige prisen for å bytte til automatsikringer. Her har vi samlet de prisfaktorene som vil ha aller mest å si for den endelige summen på fakturaen.
Å utføre arbeid i sikringsskap som privatperson og ufaglært er ulovlig og på ingen måte anbefalt. Dette er arbeid som skal overlates til en sertifisert elektriker fra en godkjent el-bedrift. Hvorvidt elektrikeren er godkjent, finner du ut ved å søke opp vedkommende i Elvirksomhetsregisteret, og hva som kjennetegner en dyktig elektriker, kan du lese mer om i hovedartikkelen vår om elektrikere. Vi skal like fullt gi deg noen gode tips om hvordan du kan planlegge oppgraderingen til automatisikringer:
Dersom du får er pristilbud fra elektrikeren med en fastpris for prosjektet, skal dette også inkludere alle kjente og forventede kostnader. For at dette kostnadsoverslaget skal bli mest mulig korrekt, er det viktig at du involverer elektrikeren tidlig i prosessen, og at du ikke setter i gang med noe arbeid før du har avklart det med elektrikeren.
Det er lurt om du planlegger noen år frem i tid når du bytter ut eller oppgraderer sikringsskapet ditt, slik at du får gjort mest mulig når arbeidet først er i gang. Dette er vil være det mest kostnadseffektive. Selv om du ikke trenger mye strøm akkurat i dag, kan dette fort endre seg. Kanskje dere skal utvide familien, eller vurderer å legge varmekabler på badet i kjelleren etterhvert? Dersom du vurderer å skaffe deg elbil i fremtiden vil det også bli aktuelt med elbillader, og da kan det være lurt å tilrettelegge for en 16 ampere kurs til dette formålet allerede nå.
Det er rett og slett billigere å få elektrikeren til å legge opp til flere kurser med en gang, du trenger tross alt ikke å begynne å bruke dem før du må. Når kursene allerede er lagt opp, vil det være mye enklere og billigere for deg å få koble nye elektriske apparater på anlegget.
Når du eier i borettslag eller sameie, er du selv økonomisk ansvarlig for din boenhet. Dersom du har et eget sikringsskap vil dette være en del av din boenhet, og følgelig er det ditt ansvar å sørge for at det er i forskriftsmessig stand. De delene av det elektriske anlegget som er utenfor din boenhet, og er å regne som felles, vil imidlertid være sameiet eller borettslagets ansvar.
Dette er noen av de mest kjente aktørene på markedet, som tilbyr oppgradering eller bytte av sikringsskap, for deg som vurderer å bytte til automatsikringer. Selv om disse vil være trygge og gode valg, er det ikke alltid slik at de største aktørene er det riktige valget. Ofte kan en mindre, lokal aktør være et svært godt eller bedre alternativ.
Her følger en kort oversikt over kjente aktører på markedet:
SpotOn er tilgjengelig i store deler av landet, og rehabiliterer sikringsskapet ditt for en startpris på rundt 10.000 kroner. Dette innebærer at du får jordfeilautomater eller kombiautomatsikringer på alle kurser, og overspenningsvern.
ElProffen er en elektrikerkjede med flere ulike medlemsbedrifter, og prisene for å bytte eller rehabilitere sikringsskapet vil dermed kunne variere litt mellom de ulike aktørene ettersom hvor i landet du befinner deg. Det samme gjelder hva som inkluderes i prisen. Også her er det imidlertid en tendens til at startprisen ligger på rundt 10.000 kroner.
Elektrikerkjeden Norgeseliten har flere medlemsbedrifter som kan tilby bytte eller oppgradering av sikringsskap, men for å få oppgitt pris må du kontakte den aktuelle bedriften. De har også en forholdsvis stor nettbutikk, men her selger de verken automatsikringer eller sikringsskap.
Elfag har en rekke medlemsbedrifter over store deler av landet, og prisene variere en god del. En ting som kan være relevant å nevne her er imidlertid at du vil få rabatt på timeprisen dersom du er medlem i Norsk Hyttelag eller Huseiernes Landsforbund.
Som du ser, er det vanskelig å si noe veldig konkret om prisene hos de ulike kjedene, da de fleste sier at de oppgir pris ved en konkret forespørsel. Ved å registrere prosjektet ditt hos oss i Boligsmart, kan du bli kontaktet av elektrikere i nærområdet ditt. Da slipper du å bruke tid på å lete etter den beste aktøren for å etterspørre pris, den jobben tar vi!
Gjør smarte boligvalg