Lurer du på hva elektrikere i Bergen koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen for elektrikerhjelp i Norges nest største by, inkludert hva forskjellige elektrikertjenester kan koste, hvilke elektrikere som utfører oppdrag i områdene utenfor Bergen sentrum, og hvor du bør starte letingen. Hva er egentlig vanlig timepris for en elektriker? Og hva innebærer feilsøking? Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
I Bergen, som de fleste andre steder, finnes det sertifiserte elektrikere som kan påta seg de fleste ulike oppdrag som har med kompliserte elektriske systemer å gjøre. Elektrikere kan gjøre alt fra å installere nye sikringsskap i næringsbygg til å bytte spotter i taket til en leilighet. Vi snakker altså om et bredt spekter av oppgaver, og siden arbeidsoppgavene er så varierte, er det viktig at elektrikere har riktig utdannelse, med fagbrev (fra videregående) samt læretid, der de bygger seg opp tilstrekkelig med erfaring. En godkjent elektriker skal også være ansatt hos en godkjent elvirksomhet. Det er også elektrikere som fikser kraftledninger i telefonstolper og reparerer styringssystemet om bord på fly. For den sistnevnte typen oppgaver kreves det imidlertid spesialisering og påbygning til den normale elektrikerutdannelsen, og disse yrkesveiene omtales som henholdsvis energimontør og avioniker.
Større byer som Bergen har ofte elektrikere som har spesialisert seg innenfor spesielle fagfelt som dette, som krever spesialkompetanse og -utdanning; fly og tog er noen av de vanligste områdene. Grunnen er selvsagt at det må finnes tilstrekkelig utdanningstilbud og mulighet for å gjennomføre relevant praksisarbeid. Men selv om det finnes utallige slike spesialiseringer innenfor elektrikerfaget, skal vi i denne artikkelen primært ta for oss Bergens “vanlige” elektrikere - de som utfører tradisjonelle el-oppdrag i hus og hjem. Og en “vanlig” elektriker med flere års erfaring kan også spesialisere seg, og da på alt fra å installere sikringsskap til å montere elbilladere. Det er derimot ikke vanlig at elvirksomheter i storbyer fokuserer på kun ett fagområde; det vanlige er at en virksomhet har mange spesialister på ulike felt, slik at de dekker flest mulig behov.
Én måte å identifisere spesialister innen en el-virksomhet på, er via bedriftens hjemmesider; mange el-virksomheter vektlegger selv én type oppdrag som de har som sin spesialitet. Eksempelvis kan de vie store deler av forsiden til informasjon om installasjoner av elbilladere, sikringsskap og varmekabler, eller at de har egne interne linker til artikler om det.
Om du allerede har begynt letingen etter en el-virksomhet i Bergen som passer dine behov, og har du nok måtte kjenne på hvor overveldende det kan være. Guiden vår vil forhåpentlighvis gjøre det lettere for deg å finne en elektriker i ditt nærområde, til en ikke avskrekkende pris!
Bergen er et stort område med mange aktive elvirksomheter, og det kan derfor være vanskelig å vite hvor man skal begynne i letingen. Legger man til stedene utenfor byen - som Askøy og Sotra - blir det enda flere å velge mellom. Vi skal gi deg en enkel oversikt over hvordan du kan gjøre søket ditt etter en el-virksomhet lettere, og senere i artikkelen skal vi ta for oss noen utvalgte el-virksomheter i Bergen.
Første steg kan være noe du allerede har gjort: å søke opp elektrikere i ditt område. Det kan virke åpenbart at man søker på Bergen først, siden man kan få et bredt spekter av resultater, både fra Bergen og nærliggende kommuner. Problemene oppstår når søket blir for stort, og det kan hende du får opp el-virksomheter som ligger langt unna deg, og dermed går glipp av de som er nærmest. Om du er utenfor bykjernen i Bergen, kan det virkelig lønne seg å søke mer lokalt og stedsspesifikt. Dette gjelder også om hjemmesiden til en el-virksomhet spesifiserer at de tilbyr tjenestene sine til Bergen og omegn. Områder som omtales som “omegn”, har ofte egne el-virksomheter som er verdt å sjekke ut.
De store bedriftene og kjedene i Bergen kan virke billigere enn mindre aktører ved første øyekast, men vær da oppmerksom på at for eksempel transport av diverse utstyr og kjøregodtgjørelse samt parkeringsavgift og bompenger ikke nødvendigvis er medregnet i prisene som er satt opp på hjemmesidene deres, hvilket kan gjøre jobben vesentlig dyrere for deg som bor et stykke utenfor byen eller i en annen kommune. Da kan det heller lønne seg å velge en el-virksomhet som ligger nærmere, eller å be om fastpris fra den større aktøren. Husk også alltid å sjekke hva som faktisk inngår i de gunstige tilbudene større kjeder kommer med. De kan være en god deal - eller de kan mangle viktige faktorer, som materialkostnader og kjørekostnader. Vi kommer til å se nærmere på dette utover i artikkelen.
Et elektrikerbesøk kan koste mellom 700 og 1.500 kroner per time, men her kan det forekomme prisvariasjoner i begge retninger. Alt ettersom hva du skal ha gjort, kan en installasjon koste fra så lite som 5.000 kroner til så mye som 50.000 kroner (eller vesentlig mer). Dersom det gjelder et oppdrag som er veldig stort og tidkrevende - for eksempel installering av sikringsskap og legging av kabler i en ny bygning eller hvis du må fikse hele det elektriske anlegget i huset ditt, snakker vi fort om en totalkostnad på flere hundre tusen. Noen oppdrag kan imidlertid også ha fastpris, som i lengden kan bli gunstigere; det er her snakk om oppdrag hvor elektrikeren på forhånd vet hvor lang tid det tar (basert på mange år med erfaring), samt at de vet hvilke materialer de skal bruke.
Timeprisen til elektrikere påvirkes av flere faktorer, derunder arbeidets omfang og kompleksitet, uforutsette utfordringer og hvor boligen eller bygget befinner seg, med tanke på adkomst, parkering og reisevei. Kjøreavstand er faktisk en betydelig prisfaktor om du bor langt unna elektrikeren, siden elektrikeren må frakte utstyr og materialer hjem til deg. En annen variabel av betydning, med tanke på totalprisen, er materialene som brukes i installasjonen. Det er stor forskjell på hvor mye man trenger for å installere spotter i taket i en hel leilighet og hvor mye man trenger for å installere én ny stikkontakt i veggen på stua. Vi skal se nærmere på hva forskjellige installasjoner kan koste i prislisten vår.
En annen prisfaktor som er viktig å nevne, er oppstartsprisen. Oppstartspris er det du som kunde må betale før eller idet elektrikeren skal påbegynne arbeidet. Man kan se på det som et slags depositum, siden det er forsikring for både deg og elektrikeren at arbeidet skal utføres og betales. Oppstartsprisen innbefatter som regel én time arbeid og kostnadene for eventuelle materialer og transport. Mange el-virksomheter, som Bergen Elektro Automasjon, tilbyr imidlertid også nedbetalingsplaner, dersom det skulle bli vanskelig å betale hele summen med en gang - det gjelder både oppstartsprisen og den samlede summen for oppdraget.
Elektrikere tilbyr mange forskjellige tjenester, og det kan derfor bli vanskelig å vite hvor mye hver enkelt tjeneste kan koste. Nedenfor skal vi ta en titt på noen av de mest vanlige installasjonene og tjenestene som tilbys av elektrikere i Bergen, og se på prisene for disse:
Et sikringsskap kan koste alt fra 10.000 til 25.000 kroner. Grunnen til den store prisvariasjonen er at det er stor forskjell på hva forskjellige kunder trenger når det gjelder sikringsskap. Noen trenger kun å legge til én ny sikring, mens andre trenger å bytte ut hele skapet. En mer detaljert oversikt over prisen på et sikringsskap kan du finne i vår dedikerte prisartikkel om sikringsskap og vi har også en egen guide til bytte av sikringsskap.
Selve komfyrvakten kan koste mellom 3.500 og 4.000 kroner, og pris på installasjon (det vil si elektrikerens timepris) kommer i tillegg. Det kan ta rundt én til to timer å installere en komfyrvakt, så den totale prisen kan komme opp i 5.000 til 6.000 kroner, med variasjoner i begge retninger. Her tipser vi også om vår dedikerte artikkel om komfyrvakt.
Varmekablene i seg selv kan koste mellom 1.200 og 3.000 kroner, men prisen kan fort stige og totalkostnaden kommer fort opp i 5.000-6.000 kroner eller mer. Prisen på kablene kommer an på hvem produsenten er og hvor stort område som skal ha varmekabler. Installasjon på et mindre område vil koste mindre enn installasjon på et større område, men her er det tidsbruken som er den avgjørende faktoren; materialkostnadene vil ikke nødvendigvis variere så mye.
Selve spottene kan koste rundt 1.000 kroner per stykk, men den totale jobben kan raskt komme opp i 10.000 til 50.000 kroner. Skal du ha mange spotter i forskjellige rom, vil det koste deg mer. Her må du også påregne kostnader til gode og, gjerne, miljøvennlige lyspærer - LED-pærer varer lenge og er dermed en gunstig investering, men øyeblikkskostnaden vil være høy.
Elbilladere kan koste mellom 5.500 og 15.000 kroner, utenom prisen på montering. Prisen kommer an på modellen. Installeringen kan koste et sted mellom 1.000 og 10.000 kroner, så her bør man sammenligne ulike aktører. Elektrikere har ofte egne pristilbud for installering av elbilladere, i samarbeid med produsentene bak laderne.
Feilsøking av boligen din kan koste inntil 2.000 kroner for et par timers arbeid. Vanligvis vil ikke feilsøkingen ta altfor lang tid, så elektrikere flest har egne prispakker for dette.
Installering av stikkontakt kan koste mellom 2.000 og 5.000 kroner. Det billigste vil være å montere en jordet stikkontakt med bare to uttak. Prisen stiger i takt med antallet uttak - det vanligste er fire eller seks, men det er også mulig å montere stikkontakter med flere uttak.
Bergen er en storby med tilsvarende stor etterspørsel etter elektrikere, noe som heldigvis også gir et bredt utvalg av aktører, både i bykjernen og områdene utenfor. Det er tross alt Norges nest største by! Det kan være vanskelig å lete seg frem til en elektriker når det er så mye å velge blant. Vi skal ta for oss noen utvalgte elektrikere i Bergen, som kan være relevant uansett om du bor i eller utenfor bykjernen:
Denne el-virksomheten er medlem av den kjente landsdekkende elektrikerkjeden El-Proffen, og jobber i Bergen og på Sotra og Askøy. De har jobbet med alt fra næringsparker og barnehager, så de har mange års erfaring med større prosjekter. De gjør jobber for både bedrifter og privatpersoner, men tilbyr rutinesjekker spesielt for næringsbygg eller andre offentlige bygninger.
Høva Elektro har lang erfaring med elektrikeroppdrag for både privatpersoner, bedrifter og borettslag, men med hovedvekt på bedrifter. For eksempel har de døgnvakt for bedriftskunder som har inngått skriftlig avtale, slik at bedriftene til enhver tid skal kunne få hjelp med det elektriske anlegget sitt. Ellers tilbyr de regelmessige kontroller av næringsbygg og borettslag for kundene sine.
Med oppstart rundt år 2000 er BEA en av de nyere bedriftene på listen vår. De jobber mye med private boliger og borettslag, og har nylig begynt å spesialisere seg på elbilladere. Som bedrift bryr de seg om miljøet, og vil gjerne finne gode miljøvennlige løsninger til det du vil montere. BEA holder mest til i Bergens kjerne, men de kan dra på oppdrag i andre nærliggende områder - prisen kan da gå opp, siden de ikke har egne bedriftslokaler andre steder, og dermed må frakte utstyret lengre.
Bergen Elektro og Varme AS holder til i Bergen kommune, men tar også oppdrag utenfor Bergen. Energisparing er viktig for denne bedriften, så de har elektrikere som spesialiserer seg på ladebokser og ladestasjoner til elbil. Mange av produktene de benytter i installasjonene sine, reflektere også fokuset på energisparing og prioriteringen av dette. Om du selv ønsker å prioritere miljøvennlige og energisparende produkter, vil de også hjelpe deg med det. De tilbyr gratis befaring for privatpersoner og bedrifter, og de tilbyr befaring via video.
Sønnico har tre hovedavdelinger som spesialiserer seg innenfor hvert sitt område: El-tjenester, Prosjekt og Offshore. El-tjenestene er det som vil være mest relevant for privatpersoner. De er opptatt av energieffektivisering, og har mye erfaring med å installere solcelleanlegg. De har også erfaring med elbilladere og ladebokser, men de installerer kun for Renault og Tesla.
Som vi har sett, kan elektrikeroppdrag virke som en kostbar investering, og det er mange som ikke føler de har penger til overs å bruke på en elektriker. Kan man ikke bare ta seg av småjobbene selv, liksom? Her vil vi påstå at det er mye billigere å hyre en elektriker til prosjektet ditt enn å tukle med elektriske installasjoner på egen hånd. Det stilles strenge krav og retningslinjer til det meste av elektriske installasjoner, som bare profesjonelle elektrikere vil være godt nok kjent med. Om du roter deg bort i dette selv, kan du risikere å kortslutte det elektriske anlegget eller, i verste fall, starte en brann eller få livstruende støt. Mange forsikringer vil avkortes eller rett og slett ikke dekke skader i boliger, dersom arbeidet som forårsaket dem, ikke ble utført av en profesjonell. Du risikerer altså at ingenting av det som ble ødelagt i brannen som startet på grunn av hjemmesnekret elektrikerarbeid, blir erstattet.
Godt elektrikerarbeid av en godkjent elektriker koster altså mindre på sikt, og følelsen av trygghet som følger med profesjonelt utført arbeid, veier trolig opp for kostnadene. I tillegg har man gjerne muligheten til å avtale en nedbetalingsplan med den aktuelle el-virksomheten, slik at man slipper å måtte betale alt på en gang.
Det er altså få negative aspekter ved å velge en god og erfaren elektriker i Bergen, og ditt fremtidige selv vil nok takke deg for å ha tatt et viktig, trygt og gjerne også miljøvennlig steg mot en tryggere hverdag!
Gjør smarte boligvalg