Lurer du på hva det koster å installere solfangere? Uansett om du er interessert i å spare penger eller bare er over gjennomsnittet opptatt av grønn teknologi, kan solfangere være et interessant alternativ å utforske. Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen på solfangere samt om det faktisk er lønnsomt, om du kan få støtte fra staten og hvordan du kan spare penger. Har du lyst til å bruke ren solenergi i boligen din? Les vår guide, så unngår du å betale for mye.
Du kan velge mellom to typer solfangere i Norge: Platesolfangere og vakuumsolfangere.
Platesolfangere har et robust design som er godt tilpasset det norske klimaet. Den tåler både snø, isdannelser og sterkt vind. Et enkelt solfangerpanel koster vanligvis fra 6.000 kroner og oppover.
Vakuumsolfangere gir en bedre virkningsgrad enn platesolfangere, men er ikke like robust i det norske klimaet. Vakuumsolfangere koster mellom 10.000 og 30.000 kroner per stykk, avhengig av størrelse.
For at solfangerne skal dekke så mye som mulig av varmtvannsbehovet, krever det to eller tre solfangere. Dersom du i tillegg vil bruke solenergien til oppvarming av boligen, trenger du enda flere. Totalkostnadene for hele anlegget vil vanligvis ende opp på mellom 30.000 og 80.000 kroner dersom du velger platesolfangere. Skal du ha vakuumsolfangere, vil totalkostnadene sannsynligvis overstige 100.000 kroner.
Hvis boligen din ikke er tilpasset vannbåren varme og du ønsker å bruke solenergi til oppvarming, må du legge inn rør for vannbåren varme i tillegg. Her kan prisen variere stort avhengig av om det er snakk om nybygg eller renovering, i tillegg til valg av materialer.
Dersom du skal legge vannbåren varme i betonggulv og dekke det med fliser, trenger det ikke koste så veldig mye, ofte rundt 500 kroner per kvadratmeter. Må du derimot rive opp parkett, legge rør og dekke dette med ny parkett, stiger prisen raskt, og du kan ende opp med en pris på over 1.500 kroner per kvadratmeter.
Solfangeranlegg som kobles til tappevannsystemet dimensjoneres vanligvis til å kunne dekke rundt 40 til 60 prosent av tappevannsbehovet i løpet av et år. Dersom du i tillegg vil bruke solfangere til oppvarming av boligen, vil det vanligvis kunne dekke rundt 25 til 50 prosent av oppvarmingsbehovet.
Det er svært viktig å sørge for god dimensjonering av både akkumulatortanken, tilkoblingen og styringssystemet, for å redusere varmetapet og sikre optimal drift. Vanligvis vil man dimensjonere solfangeren til å ta seg av 50 prosent av varmtvannsbehovet, eller 30 prosent av det totale energibehovet, dersom det er i kombinasjon med romoppvarming.
Solfangere som brukes kun til oppvarming av tappevann krever ikke så stort areal. Sannsynligvis vil det være tilstrekkelig med et solfangerareal på rundt fem til åtte kvadratmeter, og en varmtvannsbereder på omtrent 300 liter.
For oppvarming av boligen kreves det imidlertid større solfangere. For eksempel vil en bolig på 200 kvadratmeter kunne kreve et solfangerareal på 25 kvadratmeter for å kunne levere både varmt tappevann og varme til romoppvarming.
Solfangere er ikke spesielt utbredt i Norge, og lenge var det lite kompetanse å finne på området. Anleggene ble levert omtrent som flatpakker, slik at kjøperen selv måtte sette sammen anlegget.
Nå er det heldigvis flere og flere som har fått øynene opp for denne teknologien, slik at du kan få levert en komplett løsning tilpasset din bolig og dine behov. De fleste av tilbyderne vil kunne komme på en gratis befaring i boligen din, slik at de kan gi deg et realistisk prisforslag basert på boligens utforming og muligheter.
Prisen du får fra leverandørene av solfangere vil ofte ikke inkludere byggteknisk arbeid. Det vil si at du ofte må engasjere en taktekker eller gulvlegger i tillegg. Dersom du aller helst vil ha en pakkepris som inkluderer alt du trenger kan det lønne seg å engasjere en entreprenør. En rørentrepenør vil ofte kunne være et godt valg.
Hvor lønnsomt det er å installere solfangere, vil variere fra bolig til bolig, men anlegget kan vanligvis dekke omtrent halvparten av energiforbruket til varmtvann.
Husholdninger som bruker solfangere til varmtvann kan dermed spare rundt 2.000 til 3.000 kroner i året. Dersom du i tillegg benytter solenergi til oppvarming av boligen, kan du fort spare 8.000 kroner i året. Du vil med andre ord kunne tjene inn igjen utgiftene du har hatt til anlegget relativt raskt.
Tilbakebetalingstiden for et solfangeranlegg er rundt 15 år på det meste, mens levetiden er fra 20 til 30 år. Det vil si at du potensielt har mange år med gratis strøm etter at anlegget er nedbetalt. Enkelte leverandører hevder at anleggene kan holde så lenge som 40 år.
Solfangere passer aller best for deg som:
Som en del av planleggingen burde du kontakte kommunen din og forhøre deg om lokale krav til byggemelding av utvendige løsninger. Det er mulig du må gjennom en søknadsprosess, men dette avklarer du med kommunen i forkant.
Sol er nok ikke det vi er mest bortskjemt med her til lands, og det er ikke rart om du er usikker på om det er noe vits med en solfanger i Norge. Den kan vel ikke fange solstråler om de ikke kommer gjennom skylaget? Heldigvis virker solfangere selv når det er overskyet. Solinnstrålingen er faktisk bare 20 prosent dårligere på en overskyet dag enn den er på en solrik dag.
Formålet med støtteordninger, som Enovatilskuddet, er å hjelpe privatpersoner som ønsker å gjennomføre ulike tiltak for gjøre boligen mer energivennlig og miljøvennlig. Det er viktig at tiltaket både igangsettes, gjennomføres og betales av deg som privatperson.
Gjennom Enovatilskuddet kan du få inntil 5.000 kroner grunnstøtte + 200 kroner per kvadratmeter, opp til 25 kvadratmeter istøtte når du installerer et solfangeranlegg. Fra og med 1. juli 2021 ble den faste støttesatsen redusert fra 10.000 til 5.000 kroner, mens satsen på 200 kroner per kvadratmeter fortsetter som før.
Dersom du i tillegg ønsker å legge om til vannbåren varme i boligen, kan du få inntil 10.000 kroner ekstra i støtte for dette. Støtten gjelder både for helårsboliger og fritidsboliger, og når du bygger ny bolig.
Utover dette gjelder følgende krav:
Det kan lønne seg å kombinere solfangeranlegget med andre energitiltak som også kvalifiserer til støtte fra Enova.
Støtten fra Enova utbetales etterskuddsvis, og dekker som vist bare deler av det totale kostnadsbildet. Dermed er det fortsatt potensielt store summer som skal ut av kontoen når anlegget kjøpes inn og installeres. Dette er ofte penger man ikke har liggende klar på konto, og dersom du ikke har tid eller mulighet til å spare opp pengene på forhånd, finnes det andre muligheter:
Refinansiering av boliglånet: Enkelte banker tilbyr såkalt Grønt Boliglån med ekstra gunstige betingelser for boligeiere som skal utbedre boligen med energieffektive tiltak. Dette gjelder også dersom man skal refinansiere et eksisterende boliglån.
Miljølån eller sollån: I likhet med Grønt Boliglån får du her bedre lånebetingelser på bakgrunn av at du velger miljøvennlige løsninger til boligen din, men dette regnes ikke som et boliglån på samme måte.
Kreditt eller avbetaling: Flere leverandører tilbyr levering og montering på avbetaling, som vil si at du betaler månedlige avdrag over flere år frem til anlegget er nedbetalt. Her er det viktig at du er oppmerksom på at slike nedbetalingsavtaler ofte innebærer relativt høye gebyrer. Les derfor vilkårene nøye før du bestemmer deg, og undersøk andre alternativer først.
Hva som er det beste alternativet er avhengig av ditt personlige budsjett og hvordan økonomien din er lagt opp. Vår klare anbefaling er at du tar deg tid til å regne ut hva som blir mest lønnsomt, ut ifra investeringskostnadene og forventet inntjening på solcelleanlegget.
Det finnes flere tilbydere som kan levere og installere solfangere, og et godt tips er å legge oppdraget ditt ut på anbud. På den måten får du tilbydere og leverandører til å ta kontakt med deg, istedenfor at du må ringe rundt og undersøke priser og tilbud selv.
Du bør kunne svare på følgende spørsmål fra tilbyderen:
Dersom du registrerer behovene dine hos oss i Boligsmart, kan vi sette deg i kontakt med tilbydere i nærområdet ditt. På den måten kan du få best mulig tilbud til best mulig pris.
Skaff deg oversikt over boligens energiforbruk. Kommer det til å endre seg i nærmeste fremtid? Er det andre endringer du burde fokusere på først?
Solfangere skal alltid installeres av fagfolk. Mange vil kunne tilby deg en gratis befaring, og det burde du benytte deg av før du velger å binde deg til et bestemt pristilbud.
Be om et samlet pristilbud. Det burde inkludere absolutt hele jobben, inkludert garantier og eventuell oppfølging av anlegget. Dette skal du ha skriftlig.
Gjør tydelige avtaler med leverandøren. Alle avtaler om både pris, leveringstid og når anlegget er forventet å være ferdig burde gjøres skriftlig.
Sjekk om du må søke. Det kan være at du trenger kommunal godkjenning for å installere solfangere. Dette må du spørre kommunen din om.
Det er både fordeler og ulemper knyttet til solfangere. Dersom du fortsatt er usikker på om dette er noe for deg, kan du lese gjennom denne listen med fordeler og ulemper som vi har vært inne på i løpet av artikkelen.
Fordeler:
Ulemper:
Du bør alltid veie fordeler og ulemper opp mot hverandre før du gjennomfører større innkjøp. Solfangere passer ikke for alle, men det kan være en svært god oppgradering av boligen dersom forholdene ligger til rette for det.
Gjør smarte boligvalg