Lurer du på hva solcelletak koster? I denne artikkelen forteller vi deg alt du trenger å vite om prisen på solcelletak, inkludert hva som lønner seg, prisforskjeller mellom solcelletakstein og solcellepanel, hva som inkluderes i prisene, hvordan du kan finne en rimelig løsning, og mye mer. Med solcelletak kan du produsere din egen strøm på en miljøvennlig og prisgunstig måte, men vet du hva du må vurdere når du skal velge mellom solcelletakstein og solcellepanel? Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Stadig flere nordmenn ønsker å produsere sin egen strøm ved bruk av solenergi. Dette er et miljøvennlig alternativ innen energiforbruk, og teknologien utvikles i høy hastighet. Men hva koster det egentlig å installere et solcelletak hjemme hos deg? Og vil det lønne seg i det lange løp?
Prisen og lønnsomheten på solcelletak vil variere mellom hvert enkelt tilfelle og avhenger av flere faktorer. Først og fremst må du finne ut om du ønsker solcelletakstein eller om du skal installere solpanel på et eksisterende tak. Vi vil her fokusere på prisen for solcelletakstein. På tross av variasjoner og prisforskjeller mellom ulike aktører, ser vi at prisen som regel ender opp et sted mellom 4.000 og 5.000 kroner per kvadratmeter med solcelletakstein, inkludert alle kostnader. Derfor får størrelsen på soltaket stor betydning for den totale kostnaden.
Forskjellige leverandører selger ulike solcelletakstein som varierer både i utseende og kvalitet. Ofte vil solcelletakstein i det øvre prissjiktet være enda mer effektive og være i stand til å produsere enda mer strøm sammenlignet med de rimeligere alternativene. Derfor kan det fort være lønnsomt i det lange løp å betale litt mer per kvadratmeter for effektiv solcelletakstein som sparer deg for enda mer strømutgifter. Prisen for solcellepanel er noe lavere per kvadratmeter, men solcelletakstein gir et penere utseende til huset ditt.
For å oppnå en gunstig pris, er det lurt å sjekke utvalget og hente inn tilbud fra flere leverandører før du bestemmer deg. Da kan du sammenligne alternativene dine både på pris og effekt, slik at du kan se om det lønner seg å kjøpe solcelletak der du bor. Når du sammenligner, er det viktig at du ser hva som er inkludert i prisen du tilbys, slik at tilbudene blir sammenlignet på riktig grunnlag.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Prisestimatene som nevnes over, inkluderer alt av kostnader. En stor del av kostnadene går til selve solcelletaksteinen. En solcelletakstein ser ut som en vanlig takstein, men har innebygde solceller og produserer derfor strøm i tillegg til å gi huset et pent ytre. Solcelletakstein som fås i Norge er svært robust og er godt beskyttet mot det nordiske klimaet, inkludert vind, regn, hagl og snø. I tillegg finner du solcelletakstein i ulike former og fasonger, noe som kan påvirke prisnivået på de ulike alternativene.
Prisen på 4.000 til 5.000 kroner per kvadratmeter inkluderer også kostnadene til montering. Her kan imidlertid flere andre faktorer spille inn. Blant annet høyde på bygningen, hvor lett det er å komme til på taket og andre forhold som kan påvirke tidsbruken. I tillegg skal prisen inkludere elektrisk arbeid. En autorisert elektriker kobler anlegget til nettet før det godkjennes for bruk. Prisen for det elektriske arbeidet kan variere. Som regel er disse kostnadene begrenset, mens i noen tilfeller kan det kreve mer arbeid.
Prisestimatet tar høyde for at du innvilges statsstøtte fra Enova og denne summen er derfor trukket fra. Per 2023 gir Enova 7.500 kroner i statsstøtte for installering av solcelletak og 1.250 kroner per installerte effekt opptil maksimalt 20 kW. Det innebærer at du kan få totalt 32.500 kroner i støtte.
Lønnsomheten av et solcelletak vil i stor grad avhenge av hvor mye strøm du klarer å produsere. Det finnes riktignok mange land med bedre solforhold enn Norge, men solforholdene er likevel gode nok til at det er fullt mulig å produsere strøm ved hjelp av solenergi her til lands også. Faktisk er solceller enda mer effektive i kaldt vær. Et solcelletak vil produsere mest strøm i månedene mellom februar og november, når solen står høyt nok på himmelen. Bor du på Sør- eller østlandet, vil taket være utsatt for mer sol enn om du bor i vest eller nord, men du kan fint ha solcelletak i de to sistnevnte landsdelene også.
Solcelletakets elektriske kapasitet vil også ha betydning for lønnsomheten. Dette måles i kWp (kilowattpeak). Et solcelletak med 1 kWp vil i løpet av et år produsere omkring 600 til 1000 kWh. Hvis én kWh kostercirka 1 kroner, inkludert prisen for strøm, elavgift, moms og nettleie, vil et solcelletak som produserer mellom 600 til 1000 kWh per år, kunne spare deg for omtrent 600 til 1000 kroner i strøm hvert år.
Når du skal vurdere lønnsomhet, må du også ta boligens prisøkning i betraktning. Ifølge en studie fra Sveriges Lantbruksuniversitet og Vattenfall som ble gjennomført i perioden mellom 2012 og 2018, øker verdien på boligen i gjennomsnitt med cirka 14 prosent mer enn kostnaden for selve solcellene. Du vil altså kunne få enda mer for boligen din hvis du en gang skal selge den, og samtidig nyte godt av reduserte strømutgifter i minst 25 år fremover.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Hvis du synes solcelletakstein blir i dyreste laget, kan du vurdere vanlig solcellepanel. Et solcellepanel med omtrent like mye effekt som solcelletakstein koster cirka 25% mindre og dette er derfor et rimeligere alternativ. Hvis du allerede har et tak som du er fornøyd med og bare ønsker å gå over til solenergi for strømproduksjon, så vil det lønne seg å kjøpe solcellepanel. Men hvis du skal legge et helt nytt tak, eller hvis du holder på å bygge et nytt hus, så vil solcelletakstein være det rimeligste alternativet. I slike tilfeller må du først betale for vanlig takstein og deretter for selve solcellepanelet som legges på toppen. Prisen for begge deler overstiger prisen for solcelletakstein som inkluderer både takstein og solceller i ett.
Når du skal velge mellom solcellepanel og solcelletakstein, må du også vurdere i hvilken grad du verdsetter det rent estetiske ved taket. Mange foretrekker nemlig solcelletakstein fordi det ser penere ut og er mer diskret enn solcellepanel, i tillegg til at det selvsagt produserer strøm, og er derfor villige til å betale litt mer for det.
Det er mulig å installere solceller eller takfester selv, men den elektriske installasjonen må likevel gjennomføres av en godkjent el-installatør. Fordi solcelletak på en bolig er en stor investering for de fleste, er det viktig å sørge for at systemet installeres riktig og fungerer som det skal. Hvis en ikke selv har erfaring med lignende arbeid tidligere, vil det for de fleste være tryggere å overlate jobben til fagfolk som utfører denne typen jobber hver dag. Skal du installere et lite solcellepanel som ikke skal kobles til strømnettet, blir det lettere å gjøre jobben selv.
De fleste solcelleanlegg i boliger kan installeres i løpet av et par dager. Dersom du rådfører deg med leverandøren, kan du få befaring der du bor slik at du kan få gode råd knyttet til effektiviteten av solceller i området der du bor, og fagfolkene vet dessuten hvordan solcellene skal plasseres for at du skal få maksimal effekt ut av solcelletaket. Før du bestemmer deg, bør du spørre deg selv om det er verdt å spare deler av kostnadene på å gjøre deler av jobben selv. For de fleste er det imidlertid lettere og tryggere å overlate jobben til profesjonelle.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Ifølge undersøkelser utført av Accenture og WWF, er det omtrent 70 prosent dyrere å installere solpaneler i Norge enn i Tyskland. Samtidig er det slik at strømprisene i Norge er mye lavere sammenlignet med prisene i EU-land, og dette er en av grunnene til at solenergi ikke er like populært i Norge ennå. Strømprisen er en viktig faktor når en skal vurdere lønnsomhet. Selv om det er vanskelig å spå hva strømprisen vil være i de kommende årene, er de fleste enig om at prisene vil øke i takt med inflasjonen i løpet av de neste ti årene.
Hvis du produserer mer strøm enn du selv forbruker, kan du selge overskuddet til strømselskapet ditt. Du vil imidlertid spare mest penger på den strømmen du forbruker selv, da du kun får spotpris når du selger overskuddet videre. Før du bestemmer deg for å gå til innkjøp av solcelletak, bør du undersøke solforholdene grundig der du bor. Du kan for eksempel skrive inn adressen din på et av de mange solkartene som finnes på nettet, for å finne ut om de ulike takflatene på huset ditt egner seg for solenergi. Husk at slike kart ikke alltid tar alle faktorer i betraktning når de estimerer hvor mye sol en får på de ulike takflatene. Hvis du har høye trær eller fjell i nærheten av huset, kan disse bidra til å skyggelegge deler av taket og gjøre strømproduksjonen mindre effektiv på enkelte områder. Jo mer strøm du kan produsere selv der du bor, desto billigere strøm kan du få i lengden.
Gjør smarte boligvalg