Lurer du på hva solceller koster? Grønn energi er i vinden som aldri før, og solen er det aller beste utgangspunktet vi har, når det gjelder fornybare energikilder. I denne artikkelen forteller vi deg alt du trenger å vite om prisen på solceller, om det er lønnsomt i Norge, og hva du kan gjøre for å spare penger. Visste du for eksempel at du får deler av utgiftene dine dekket når du legger om til fornybar energi i boligen din? Les vår guide, så unngår du å betale for mye.
Kjøp og montering av solcellepaneler koster vanligvis mellom 150.000 og 250.000 kroner.
Takstein med solceller koster vanligvis fra 4.000 kroner og oppover.
Prisen for montering vil i de fleste tilfeller være bakt inn i prisen, da du ikke har lov til å installere og koble anlegget på strømnettet selv. Totalprisen kan dermed variere en god del, og er avhengig av både størrelsen på anlegget, monteringskostnader og hvor mye elektrisk arbeid som må gjøres.
Prisen for solcellepanelene avhenger av hvilken type du velger. Monokrystallinske solceller er sorte, ensfargede paneler, og den mest effektive typen. ode, og har en litt lavere virkningsgrad, men de er også rimeligere i innkjøp.
Prisen for montering avhenger av hva slags tak du har, samt høyde, vinkler og adkomst. Det vil bli dyrere jo lengre tid fagfolkene bruker, så det vil lønne seg å gjøre jobben deres så lett som mulig. Sørg for at de har lett tilgang til både taket og eiendommen forøvrig.
Prisen på det elektriske arbeidet kan utgjøre en stor del av det totale kostnadsbildet, men er også helt nødvendig. Anlegget må kobles til strømnettet og godkjennes av en autorisert elektriker.
Til tross for at du kan få igjen deler av utgiftene du har hatt i forbindelse med levering og montering av solcelleanlegg, er det fortsatt en ganske stor utgift det er snakk om. Mange av oss har ikke den slags pengesummer liggende klare. Heldigvis finnes det et par alternativer for deg som ikke har tid eller mulighet til å spare opp store summer på forhånd.
Her lister vi opp noen alternativer:
Du kan refinansiere boliglånet. Flere banker, for eksempel DNB og Sparebank1, tilbyr såkalt Grønt Boliglån med ekstra gunstige betingelser.
Du kan søke om sollån eller miljølån. Dette er lån som som gir deg bedre betingelser på bakgrunn av at du velger miljøvennlige løsninger til boligen din.
Du kan velge avbetaling. Mange leverandører av solcelleanlegg tilbyr levering og montering på avbetaling. Du betaler dermed en månedlig sum over flere år til anlegget er ferdig nedbetalt. Dersom du vurderer dette alternativet må du være oppmerksom på at nedbetalingsavtaler ofte kan innebære høye gebyrer og renter. Les derfor betingelsene svært nøye før du signerer noe, og undersøk om det ikke hadde vært billigere å ta opp et lån.
Vi anbefaler at du tar deg tid til å regne ut om hva som blir mest lønnsomt i din situasjon, basert på de totale investeringskostnadene og forventet inntjening på solcelleanlegget.
Solcelleanlegg er tilnærmet vedlikeholdsfritt, men du må likevel regne med at enkelte deler må byttes ut i løpet av levetiden. Produksjonsgarantien fra norske leverandører er 25 år, som vil si at du kan regne med at anlegget produserer strøm i minst 25 år fremover. I løpet av denne tiden burde du for sikkerhets skyld budsjettere med to bytter av inverter, eller rundt 10.000 kroner.
Av annet vedlikehold vil det i de fleste tilfeller være nok å ta en visuell inspeksjon for å se til at ingenting har blitt skadet, spesielt etter vinteren. Leverandøren din har kanskje en serviceavtale slik at du slipper å tenke på dette selv.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Solceller har blitt mer og mer utbredt i Norge, og det har dermed blitt veldig vanlig for leverandørene å markedsføre seg som totalleverandører. Det vil si at de både leverer, monterer, installerer og kobler opp anlegget ditt, altså at du får en "pakke" der alt er inkludert.
Det vil som oftest være mest lønnsomt for din del å finne en totalleverandør som kan gi deg alt på én gang. Selv om du kanskje kan finne billigere solcellepaneler om du handler utenfor Norge, trenger du fortsatt fagfolk til montering og installasjon, kanskje du også får behov for en taktekker. Leverandørene av solcellepaneler her i Norge vil ofte ha gunstige avtaler med relevante fagfolk som gjør at de kan gi deg en bedre pris enn du ville fått på egen hånd.
Som energikilde er solen fullstendig overlegen, og sender faktisk 15.000 ganger mer energi til jorden enn det vi forbruker. Dessverre er det også en utbredt myte at vi ikke har nok soldager i Norge til at solceller er lønnsomt. Selv her i Norge gir solen hele 1.500 ganger mer energi enn det vi forbruker. Så selv om vi åpenbart har mindre sol enn for eksempel middelhavslandene, har vi absolutt nok sol til at solcellepaneler kan være lønnsomt.
Flere steder i Norge, da primært i på Sør-Østlandet, har nesten like god solinnstråling som enkelte byer i Tyskland, der solcelleanlegg er svært utbredt. Det er dessuten slik at det ikke er varmen fra solen eller solstrålene i seg selv som produserer energi, men lyset. Det vil altså si at solcellene vil kunne produsere strøm selv om det er både overskyet og kjølig ute.
Solceller er faktisk mer effektive ved lavere temperaturer, selv om man rent instinktivt skulle tro det var motsatt. Maksimal ytelse får du når det er minus fem grader. Dersom temperaturen overstiger 25 plussgrader senkes ytelsen til 65 prosent. Det er altså ingen selvfølge at det er de varmeste sommerdagene som er de beste.
Solcellene vil imidlertid produsere mindre strøm i perioden november til februar, siden solen står veldig lavt på himmelen i denne perioden og vi har langt mindre dagslys å utnytte. Den aller største delen av strømproduksjonen vil skje mellom mai og juni, siden solen da står høyt på himmelen.
I norske husholdninger kan solcellene erstatte omtrent 15 til 20 prosent av strømforbruket, men det kan være store lokale forskjeller her. I tillegg vil nyere boliger ha et langt mindre energibehov enn eldre boliger. Det er uansett ikke slik at solceller ikke er egnet for det norske klimaet, selv om det totale utbyttet kan variere mye mellom de ulike landsdelene.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Støtteordningene er utviklet for at bedrifter og privatpersoner skal motiveres til å velge mer bærekraftige løsninger. I denne artikkelen kommer vi til å fokusere på de støtteordningene som retter seg mot deg som privatperson. Det finnes også egne ordninger for sameier og borettslag.
Gjennom Enovatilskuddet kan du få inntil 32.500 kroner dersom du oppgraderer boligen din til å produsere egen strøm ved hjelp av fornybare energikilder som vind eller sol. Dette gjelder også for hytter og fritidsboliger, og uansett om du bygger nytt eller oppgraderer din eksisterende bolig.
Den faste støttesatsen for selve installasjonen er i skrivende stund på 7.500 kroner. Støttesatsen ble endret fra 10.000 kroner til 7.500 kroner den 1. juli 2021.
Den øvrige støtten er avhengig av kapasiteten til anlegget du har installert. Du kan få 1.250 kroner per kW installert effekt, helt opp til 20 kW. Det vil si at du kan få totalt 32.500 kroner i støtte.
Kostnadene må du registrere i Enovas tilskuddsportal innen 12 måneder etter at anlegget er ferdigstilt, men det er viktig å huske på at dette er en engangsstønad. Det vil si at dersom du senere ønsker å bygge ut anlegget med flere paneler vil du ikke få mer støtte fra Enova.
Enkelte kommuner i Norge har egne støtteordninger for privatpersoner som ønsker å oppgradere til fornybar energi. Du burde kontakte kommunen din og forhøre deg om dette før du starter prosjektet, men husk at du sannsynligvis vil måtte velge mellom Enovatilskuddet og de lokale støtteordningene i kommunen din. Pass på at du velger den som er mest lønnsom for deg.
For å skaffe deg en oversikt over det lokale markedet anbefaler vi at du legger oppdraget ditt ut på anbud. Fremfor å ringe rundt og sjekke alle prisene selv, kan du legge ved relevante opplysninger og vente til aktuelle leverandører kontakter deg med sine pristilbud.
Hvis du registrerer behovene dine hos oss i Boligsmart, kan vi sette deg i kontakt med flere tilbydere i nærområdet ditt. Når tilbyderne er klar over at de konkurrerer direkte med andre aktører, kan det bidra til at du får det beste tilbudet til den beste prisen.
Det finnes flere grunner til at folk ønsker å installere solcelleanlegg. Det kan være et ønske om å produsere strøm, en interesse for ny, grønn teknologi, eller kanskje en ambisjon om å selge strøm tilbake til strømnettet. Solceller vil vanligvis være en lønnsom investering, men det er spesielt to ting du må passe på:
Solceller krever at du har nok lys. Hvis strømproduksjonen stopper opp på grunn av skygge over panelet eller mørketid, risikerer du at kostnadene for å sette opp anlegget overstiger det du sparer på strømregningen.
Du må koble deg til strømnettet med et godkjent solcelleanlegg. Hvis ikke kan du ikke søke på de tilgjengelige støtteordningene, og du kan heller ikke selge overskuddsstrøm.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Det finnes både fordeler og ulemper med solcelleanlegg, men flere vil argumentere for at fordelene er langt større en ulempene. For at du skal kunne gjøre deg opp en mening har vi laget en ryddig oversikt over begge deler.
Fordeler:
Ulemper:
Alt i alt er det flere fordeler enn ulemper, og med riktig dimensjonering og smart bruk kan solcellepaneler være et verdifullt tilskudd i de fleste husholdninger.
Gjør smarte boligvalg