Lurer du på hva solcellepanel for tak koster, og hva det innebærer å installere dette? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen for solceller på tak. I denne artikkelen finner du informasjon om monteringsprosessen, norske solforhold, statsstøtte, med mer. Vi ser også på noen mindre og rimeligere alternativer innen solcellepaneler samt deres bruksområder. Til slutt gir vi deg tips om hvordan du kan redusere strømutgiftene dine mest mulig ved hjelp av solceller. Les vår guide, så unngår du å betale for mye.
Prisen på solcellepanel til tak ligger på mellom 150.000 og 250.000 kroner til en enebolig. For et mindre solcelleanlegg til en hytte vil prisen ligge på mellom 40.000 og 100.000 kroner. Disse prisene gjelder solcelleanlegg som er koblet til byggets elektriske system og det eksterne strømnettet. Man kan få enklere alternativer til bobil, campingvogn og lignende for noen tusenlapper, se avsnittet om Rimeligere alternativer for mer info om dette.
Solceller kommer i flere varianter, men de vanligste produktene på det norske markedet kan deles i tre kategorier: De klassiske solcellepanelene som monteres oppå taket, solcellepanel som er integrert i taket og solcelletakstein. Utenpåliggende solcellepanel koster omtrent 2.500 og 4.000 kroner per kvadratmeter, mens solcelletakstein koster mellom 3.500 og 4.000 kroner per kvadratmeter. Solcellepaneler gir bedre strømproduksjon enn solcelelletakstein, både integrerte og utenpåliggende.
Hvis du skal skifte tak, er det anbefalt å gjøre dette før du monterer et solcelleanlegg. Det er uheldig om du etter noen få år må demontere det nye anlegget for å skifte taket - som blir dyrere med et solcellearbeidet inkludert.
Om lag halvparten av den oppgitte prisen er kostnaden for selve installasjonen, resten er betaling for panelene og utstyret. Når man skal installere solceller på taket, er det vanligste å bestille anlegget og installasjon fra én og samme leverandør. Å installere et solcelleanlegg krever teknisk kompetanse, og det er ikke anbefalt å gjøre denne jobben selv. Staten ønsker å oppmuntre folk til å produsere strøm på miljøvennlig vis og har derfor en støtteordning for dette. For å få slik støtte, er det et krav at anlegget er installert av fagfolk.
Det er den statlige virksomheten Enova man søker om støtte fra. Det er viktig å vite at man ikke får støtten på forhånd, det er først når anlegget er ferdig installert at man kan søke om tilskudd via Enovas søknadsskjema. Det gis et grunntilskudd på 7.500 kroner, og i tillegg får man 1.250 kroner i støtte per kW anlegget kan produsere, opp til 20 kW. Det maksimale støttebeløpet man kan få utbetalt, er 32.500 kroner.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Et solcelleanlegg består av solcellepaneler, én eller flere vekselrettere, montasjeutstyr og elektrisk materiell. Hvis du bestiller en komplett pakke med montering fra en leverandør, bør du forsikre deg om at alt det overnevnte er inkludert. Firmaet stiller også med nødvendig verktøy og sikringsutstyr og sender teknikere og elektrikere for å utføre jobben. Flere leverandører tilbyr seg også å ta jobben med å registrere anlegget ditt hos strømnett-leverandøren din. Solceller som inngår i et fast elektrisk anlegg, kan kun installeres av en registrert installasjonsvirksomhet. Det tar vanligvis to til fem dager å installere et solcelleanlegg.
Det er mulig å kjøpe solcelleanlegget selv og kontakte en montør for å få det montert, men montørene vil få kvantumsrabatt på sine innkjøp siden de kjøper mye solcelleutstyr, så det er ikke så mye å spare på å gjøre det på den måten. Det lønner seg derimot å kontakte flere leverandører og spørre om tilbud, slik kan man sammenligne prisene og velge det beste tilbudet. Mange leverandører tilbyr gratis befaring, og det er ingen skam å bestille dette fra flere firmaer.
I tillegg til prisen som er oppgitt i tilbudet du får fra leverandøren, kan det tilkomme utgifter til ekstradeler, kjøretillegg og transporttillegg. Du bør spørre installatøren hvilke ekstrakostnader som kan tilkomme. Leverandøren kan antakelig ikke oppgi en nøyaktig pris for slike ekstrakostnader, men bør kunne gi deg et overslag. Hvis leverandøren ikke gir tydelig svar på prisspørsmål, kan det være et tegn på at det er et useriøst firma.
Det finnes flere aktører som har digitale solkart på sine nettsider. Da kan du søke opp adressen din for å se om taket ditt er godt egnet for solceller, samt at du kan få en oversikt over tilbud fra lokale leverandører.
Mange lurer på om det er nok sol i Norge til at solcellepaneler vil lønne seg, særlig i de mørke vintermånedene. Forholdene i Norge er generelt sett godt egnet for strømproduksjon med solceller. Sør- og Østlandet er best egnet for strømproduksjon, men det er fortsatt mulig å få en gevinst fra solcellepaneler på Vestlandet og i Nord-Norge også. Kontakt en lokal montør for å få mer informasjon om forholdene i ditt område.
Norges lange, lyse sommerdøgn gir god strømproduksjon fra solcelleanlegg. Norges solforhold er tilsvarende solforholdene i Tyskland, et land som ligger langt fremme i bruken av solceller. I de to mørkeste vintermånedene, desember og januar, vil det være noe mindre strømproduksjon fra solpanelene. Dette er fordi solen står for lavt på himmelen til å gi nok energi til panelene. Om det ligger snø på bakken, vil man se en noe større produksjon fra solpanelene. Snøen reflekterer nemlig sollyset fra bakken opp til panelene, og panelene får dermed sollys fra to kilder.
Noe som delvis veier opp for de korte dagene i vintermånedene, er temperaturen. Det er nemlig slik at solcellepaneler er mer effektive ved kalde temperaturer, og maksimal effekt oppnås ved fem minusgrader. Det er med andre ord ikke bare mulig å generere strøm via solcelleanlegg i Norge, det er faktisk gunstig.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Ønsker man en enklere og mobil løsning til å ha på taket til bobilen, campingvogna eller hytta, er dette tilgjengelig for noen tusenlapper hos ulike utstyrsbutikker. Man får kjøpt en pakkeløsninger bestående av ett eller to solcellepaneler, et 12v-batteri (vanlig bilbatteri) og utstyret du trenger for å koble disse sammen og konvertere strømmen til riktig styrke for forbruk. Disse pakkeløsningen lar deg produsere nok elektrisitet til små husholdningsartikler. Disse kan du enkelt montere på taket selv.
Du vil ikke få støtte fra Enova til et slikt anlegg, siden det ikke er koblet til strømnettet, men det er et rimelig alternativ til fritidsboliger.
For et solcelleanlegg som skal dekke en reell del av husstandens strømbruk, kommer man derimot ikke så langt med denne typen anlegg.
Som vi har nevnt, er det ikke anbefalt å installere solcelleanlegg på egen hånd. For at anlegget skal bli godkjent for støtte fra Enova, må det være installert av fagfolk. I tillegg er det ikke tillatt å gjøre el-installasjoner av denne typen selv.
Det er kun de mindre anleggene med batterier du kan installere og koble til uten hjelp fra fagfolk.
Det du kan gjøre selv, er en del av forarbeidet. Du kan undersøke om det er på tide å skifte tak. Hvis du bor i et gammelt eller verneverdig hus eller et hus med flatt tak, bør du sjekke med kommunen om du vil måtte søke om fasadeendring ved installasjon av solcelleanlegg.
Hvis du har høye trær på tomten din som kaster skygge over taket store deler av dagen, kan du vurdere å fjerne disse. Slike trær kan redusere effekten til anlegget ditt betraktelig.
Når panelene er montert, har du noe vedlikeholdsarbeid som du kan gjøre selv. De fleste panelene er selvrensende for skitt og smuss og trenger ikke stadig vask. Er det derimot lenge siden det har regnet og du ser redusert strømproduksjon, kan det være lurt å skylle panelene. Utover dette bør du holde panelene fri for løv, mose og snø.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Ved å installere et solcelleanlegg på huset ditt, kan du spare penger på strømutgifter. I gjennomsnitt tar det 15-20 år før det man sparer i strømutgifter, tar igjen kostnadene for installasjonen av anlegget. Å installere et solcelleanlegg er med andre ord en langsiktig investering. Det er dog visse grep du kan ta for å korte ned denne innsparingstiden. Vi skal gå gjennom noen av disse her.
For å få statsstøtte for solcelleanlegget ditt er det et krav at det er knyttet til strømnettet og at du har en plusskundeavtale. Dette er en strømavtale som både lar deg kjøpe strøm som en vanlig strømkunde og overføre elektrisitet tilbake til strømnettet. Den elektrisiteten solcellepanelene dine genererer som du ikke får brukt, selges dermed automatisk til strømleverandøren din. På denne måten blir du en mini-strømprodusent. En plusskundeavtale er en praktisk løsning for dem med solcellepaneler, siden man ikke kan kontrollere når solcellene lager strøm. Solcellepanelene dine vil for eksempel fortsette å produsere elektrisitet når du drar på ferie. Denne strømmen kan du da tjene penger på ved å selge den via plusskundeavtalen din. I de fleste tilfeller får du spotpris for elektrisiteten du selger til strømnettet.
Selv om du selger elektrisiteten du ikke selv bruker, er den største økonomiske gevinsten fra et solcelleanlegg det du sparer på strømutgiftene dine. Et solcelleanlegg produserer elektrisitet idet sollyset treffer panelene. I timene der det ikke er sol på panelene, vil du måtte kjøpe strøm som en vanlig strømkunde, via plusskundeavtalen din. I sommermånedene (når anlegget ditt produserer mest strøm) vil spotprisen du tjener på å selge strøm, ligge relativt lavt. Det er derfor best å kartlegge hvor mye strøm husstanden bruker, og kjøpe et anlegg som er dimensjonert for dette strømforbruket. Det vil gi deg størst økonomisk fortjeneste totalt sett.
Et solcelleanlegg produserer ulik mengde elektrisitet gjennom dagen, og produksjonen vil variere etter solforholdene. Det er lurt å følge med på dette og prøve å dra nytte av timene hvor anlegget ditt produserer mest strøm. De fleste solcelleanlegg vil ha en digital løsning som lar deg overvåke produksjonsnivået gjennom dagen. Legg bruken av energikrevende husholdningsartikler som oppvask- eller klesvaskemaskin til disse timene, så sparer du mer.
Gjør smarte boligvalg