Lurer du på hva solcellepanel koster? Enten du er ute etter å produsere din egen strøm eller bare er nysgjerrig på ny teknologi, forteller vi deg alt du trenger å vite om prisen på denne nyskapende alternativet. Visste du for eksempel at du kan få statsstøtte som dekker deler av kostnadene? Eller at solceller er mer lønnsomt når det er kjølig ute? Vi forteller deg hvordan du kan spare penger på billigere strøm og hvorfor solcellepanel kan være noe å satse på. Les vår guide, så unngår du å betale for mye.
Det to vanligste variantene av solceller som selges i Norge er solcellepaneler, og takstein med solceller. For kjøp og montering av solcellepaneler på tak eller vegg, må du vanligvis ut med alt mellom 150.000 og 250.000 kroner, avhengig av omfanget. Takstein med solceller er litt dyrere, og koster vanligvis fra 4.000 kroner per kvadratmeter.
Monteringen er vanligvis bakt inn i prisen, og vi anbefaler at du ikke tar sikte på å spare penger ved å montere og installere solcellene på egen hånd. Anlegget skal alltid installeres og kobles til strømnettet av en autorisert elektriker. Både størrelsen på anlegget, kostnadene for monteringen, og mengden elektrisk arbeid som må utføres, vil altså ha innvirkning på prisen. Totalprisen kan dermed variere en god del.
Kostnadene for solcellepanelene er avhengig av hva slags type du velger. Sorte, ensfargede paneler er kjent som monokrystallinske solcellepaneler, og er den mest effektive og kostbare typen. Polykrystallinske har blå sjatteringer, med en noe lavere virkningsgrad, men de er også rimeligere i innkjøp.
Monteringskostnader kan variere mye fra oppdrag til oppdrag, avhengig av faktorer som typen tak, høyden på taket, vinkler og generell adkomst. Jo lenger tid det tar, jo mer må du sannsynligvis betale. Dermed vil det lønne seg om du kan gjøre montørenes jobb så enkel som mulig ved å sikre enkel adkomst både til eiendommen og selve taket.
Kostnadene for elektriker kan utgjøre en betydelig del av det totale kostnadsbildet, og er også helt nødvendig. Anlegget må kobles til strømnettet og godkjennes av en autorisert elektriker for at du for eksempel skal kunne selge overskuddsstrøm.
Som nevnt innledningsvis kan du få tilbake deler av utgiftene dine, men denne støtten utbetales etterskuddsvis. Det vil si at det uansett er en del penger som skal ut av konto i forbindelse med levering og montering av anlegget. Mange har ikke den slags penger liggende klart, og heldigvis finnes det et par alternativer dersom du ikke har mulighet til å spare opp penger på forhånd.
Refinansiering av boliglånet: En håndfull banker, blant annet Sparebank1 og DNB, tilbyr såkalt Grønt Boliglån. Dette er et lån med ekstra gunstige betingelser for deg som skal oppgradere eller bygge nytt med bærekraftige energiløsninger.
Sollån eller miljølån: På samme måte som Grønt Boliglån er dette et lån med gunstige betingelser, og gis til privatpersoner som skal oppgradere til fornybare energikilder i boligen sin.
Avbetaling over en lengre periode: Flere leverandører tilbyr å levere og montere solcellepaneler mot en avtale om avbetaling. Det vil si at du betaler en fast sum hver måned over flere år, frem til anlegget er nedbetalt. Dette kan være en god løsning dersom du ikke har mulighet til å ta opp lån, men husk at slike avtaler kan innebære høye renter og gebyrer.
Vi anbefaler at du tar deg tid til å undersøke hva som er mest lønnsomt for deg. Les alltid alle vilkår nøye før du signerer, og ta avgjørelsen basert på forventet inntjening på solcelleanlegget, og totalprisen for levering og installasjon.
Produksjonsgarantien er vanligvis mellom 25 - 30 år, som vil si at du kan forvente at anlegget produserer strøm i minst så lang tid. Et moderne solcelleanlegg er tilnærmet vedlikeholdsfritt. Likevel burde du regne med at enkelte deler må byttes i løpet av anleggets levetid. For sikkerhets skyld burde du budsjettere med to bytter av inverter i løpet av anleggets levetid, eller omtrent 10.000 kroner.
Anne vedlikehold innebærer en visuell inspeksjon et par ganger i året for å se til at ingenting har blitt skadet av årstider, vær og vind. Mange leverandører kan tilby serviceavtale på dette slik at du slipper å huske dette selv.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Siden solceller har blitt mer og mer utbredt i Norge, har det også blir mer og mer vanlig at leverandørene markedsfører seg som totalleverandører av solcellepaneler. Som totalleverandør kan de både levere, montere, installere og koble opp anlegget ditt til strømnettet.
Det vil som oftest være mest lønnsomt for din del å velge en totalleverandør med alle kostnader inkludert. Selv om du kan finne leverandører av solcellepaneler i utlandet som kan selge deg selve panelene til en lavere pris, vil du fortsatt ha behov for fagfolk til å koble dem opp. Kanskje har du behov for en taktekker i tillegg. Tilbydere i Norge vil ofte ha gunstige avtaler med relevante fagfolk, og de kan dermed gi deg en bedre pris enn du hadde klart å forhandle deg frem til på egen hånd.
Solen er helt overlegen som energikilde, og sender 15.000 ganger mer energi til jorden enn det vi klarer å forbruke. Selv i Norge får vi 1.500 ganger mer energi fra solen enn det vi forbruker. Myten om at vi ikke har nok sol til å bruke solenergi i Norge er altså helt feil. Selv om vi ikke har like mye sol som for eksempel middelhavslandene, har vi altså mer enn nok sol til at solcellepanelene likevel vil kunne være lønnsomme.
Flere steder i Norge, først og fremst på Sør-Østlandet, har nesten like god solinnstråling som enkelte byer i Tyskland, som er et land det solenergi står veldig sterkt. Dessuten er det ikke varmen fra solen eller strålene i seg selv som produserer energien i et solcellepanel, men lyset. Selv om det er både overskyet og kaldt ute så vil altså solcellene fortsette å produsere strøm så lenge det er lyst ute.
Rent instinktivt tenker du kanskje at solcellepaneler fungerer aller best når det er varmt ute, men faktisk er det helt motsatt. Solcelleanlegget yter maksimalt når det er omtrent fem minusgrader, og denne ytelsen synker helt ned til 65 prosent dersom temperaturen overstiger 25 plussgrader.
I perioden fra november til februar vil imidlertid anlegget produsere mindre strøm, men dette har med solens posisjon på himmelen å gjøre, og ikke temperaturen. Det er rett og slett mye mindre dagslys i denne perioden, og det er dette som er avgjørende for strømproduksjonen.
I norske husholdninger kan solcellene erstatte omtrent 15 - 20 prosent av strømforbruket, men her kan det være store forskjeller. Vi anbefaler at du får hjelp av en leverandør eller strømselskapet ditt, slik at du kan regne ut de reelle tallene basert på ditt eget forbruk. Det er uansett ikke slik at solceller er uegnet i det Norske klimaet, selv om det totale utbyttet kan variere en del fra landsdel til landsdel.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Hensikten med støtteordningene er å hjelpe private husholdninger økonomisk når de gjennomfører oppgraderinger som skal gjøre boligen mer energieffektiv.
Når du oppgraderer boligen din for å produsere egen strøm ved hjelp av fornybare energikilder som sol eller vind, kan du søke om støtte fra Enovatilskuddet. Dette tilskuddet gjelder også for fritidsboliger og hytter, og uansett om du bygger nytt eller oppgraderer din nåværende bolig.
Selve installasjonen har i dag en fast støttesats på 7.500 kroner. Tidligere lå denne satsen på 10.000 kroner, men støtten ble redusert fra 1. juli 2021.
Den øvrige støtten avgjøres av kapasiteten til anlegget du har installert. Du kan få 1.250 kroner per kW installert effekt, helt opp til 20 kW. Det vil si at du i dag kan få totalt 32.500 kroner i støtte.
Alle utgiftene må registreres i Enovas tilskuddsportal innen 12 måneder etter at anlegget er ferdigstilt. Det er imidlertid viktig å huske at Enovatilskuddet er en engangsstønad. Dersom du ønsker å bygge ut anlegget på et senere tidspunkt, vil du altså ikke få mer støtte dersom du allerede har fått en søknad innvilget.
I tillegg til Enovatilskuddet anbefaler vi at du undersøker hva din egen kommune har å tilby. Enkelte kommuner har nemlig egne støtteordninger for innbyggere som ønsker å oppgradere boligen sin med fornybare energikilder. Bare husk at du mest sannsynlig må velge mellom Enovatilskuddet og lokale støtteordninger, så pass på at du velger den som er mest lønnsom for deg.
En god måte å få oversikt over det lokale markedet på er å legge oppdraget ditt ut på anbud. Da slipper du å bruke tid på å ringe rundt til de leverandørene du finner, for å forhøre deg om tjenester og priser, du kan heller lene deg tilbake og vente til de tar kontakt med deg.
Hvis du registrerer behovene dine hos oss i Boligsmart, kan vi sette deg i kontakt med flere tilbydere i nærområdet ditt. Når tilbyderne er klar over at de konkurrerer direkte med andre aktører, kan det også bidra til at du får det beste tilbudet til den beste prisen.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Det er mange grunner til at mange vurderer solcellepaneler på helårs- eller fritidsboligen sin. Det kan være et ønske om å være mer miljøvennlig og produsere egen strøm, en ambisjon om å selge strøm tilbake til strømnettet, eller bare en sterk interesse for ny, grønn teknologi.
Solcelleanleggene kommer med både fordeler og ulemper, men mange vil nok argumentere for at fordelene i stor grad veier opp for ulempene. Vi har laget en ryddig oversikt over begge deler, slik at du kan gjøre deg opp din egen mening:
Fordeler:
Ulemper:
Som du ser, er det helt klart flere fordeler enn ulemper med å satse på slik teknologi.
Med riktig bruk og dimensjonering kan solcellepaneler være et verdifullt tilskudd i mange husholdninger.
Gjør smarte boligvalg