Lurer du på hva solcelle takstein koster? Om du har gunstige solforhold, kan du spare mye penger på lang sikt ved å installere et solcellesystem i hjemmet ditt eller på hytta. Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen på solcelletakstein, inkludert hvor lønnsomt dette vil være i Norge, hva som inkluderes i kostnadene, hvilke alternativer du har å velge mellom, og mye mer. Vet du når du bør velge solcelle takstein fremfor solcellepanel? Les vår guide, så unngår du å betale for mye.
Det blir stadig mer populært å installere takstein med solceller på hus, hytter og kontorer. Hovedårsaken til dette ligger i muligheten til å spare penger på lavere strømutgifter samt det å kunne bruke energi fra en fornybar kilde. Ønsket om å kunne produsere sin egen elektrisitet har ført til utvikling av en rekke nye teknologier. Tradisjonelt har man brukt solcellepaneler som festes på toppen og utsiden av taket, men mange forbrukere er misfornøyde med hvordan panelene påvirker husets utseende. De som er særlig opptatt av estetikk, kan derfor med fordel velge takstein med solceller i stedet.
Fordi takstein med solceller befinner seg på et tidlig stadium i utviklingen, er det foreløpig relativt få leverandører og konkurransen på markedet er derfor begrenset. Det innebærer at takstein med solceller er noe dyrere enn vanlige solcellepanel. Hvis vi inkluderer alle kostnader knyttet til kjøp av takstein med solceller, vil prisen komme på 4.000 til 5.000 kroner per kvadratmeter. Størrelsen på taket ditt vil derfor være en avgjørende prisfaktor. Solcelletakstein kommer i ulike former og i ulik kvalitet. De mest kostbare er gjerne mer energieffektive enn de rimeligste. Dette må tas i betraktning når en skal prøve å finne ut hvilken solcelletakstein en bør kjøpe. Ofte vil det være mer lønnsomt å kjøpe solcelletakstein som produserer mer strøm, selv om innkjøpsprisen er noe høyere.
I Norge er det foreløpig få leverandører av takstein med solceller. Otovo og Sun-Net er to populære alternativer i Norge. I tillegg har Tesla lenge hintet om at de skal begynne å selge solcelletakstein her til lands. Det er også mulig å importere fra leverandører i andre land. Uansett hvem du kjøper solcelletakstein fra, er det viktig at du henter inn pristilbud fra flere aktører slik at du kan sammenligne alternativene dine og se hvem som tilbyr de beste prisene.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Når vi oppgir en pris på mellom 4.000 og 5.000 kroner per kvadratmeter, inkluderer vi prisen for selve solcelletaksteinen, kostnader for montering og el-installasjon, samt merverdiavgift. I tillegg trekker vi fra summen du kan få i statsstøtte fra Enova. Enova er en statlig organisasjon som gir økonomisk støtte til forbrukere som gjennomfører miljøvennlige tiltak i hjemmet.
I dag gir Enova 7.500 kroner i støtte til strømproduksjon. I tillegg får du 1.250 kroner for hvert installerte effekt opptil 20 kW. Installerer du 20 kW eller mer, kan du altså få totalt 32.500 kroner i støtte fra Enova.
Leverandørene av solcelletakstein har flere typer takstein som du kan velge mellom og disse varierer både i pris og effekt, men en stor del av totalkostnaden går til kjøp av selve taksteinen. En vesentlig del av kostnadene går dessuten til monteringsarbeidet og flere faktorer vil avgjøre hvor mye det vil koste. Har du et stort tak, vil jobben ta lengre tid. Tidsbruken vil også kunne øke dersom det er dårlig tilgjengelighet, eller hvis bygningen er veldig høy. Kostnader knyttet til el-installasjon er vanligvis nokså små i det store bildet.
Lønnsomheten av investeringen i takstein med solceller vil i stor grad avhenge av hvor mye strøm taket ditt klarer å produsere i løpet av et år. Dette kommer igjen an på solforholdene der du bor. I Norge har vi mindre sol enn mange andre land, og solforholdene varierer dessuten mellom ulike landsdeler. Enten du bor i sør eller nord, er det nok sol til å kunne produsere egen strøm i Norge, men solcellene er enda mer effektiv der hvor solen skinner mest. Solceller er dessuten mer effektive når de er kalde, og derfor trenger det ikke ha avgjørende betydning at eksponeringen for sol er mindre enn i andre deler av verden.
Ved å installere takstein med solceller vil du kunne øke verdien på boligen. Mesteparten av innsparingene kommer likevel fra reduserte strømutgifter og den elektriske kapasiteten i solcelletakstein vil variere mellom ulike takstein. Den elektriske kapasiteten måles i kilowattpeak. Kilowattpeak beskriver hvor mye solcellen kan produsere under optimale forhold. Med 1 kilowattpeak kan et solcelletak produsere mellom 600 og 1000 kWh. Hvis hver kWh koster omtrent 1 kroner, inkludert el-avgift, strøm, nettleie og moms, vil et solcelletak med 1 kilowatt peak spare deg for mellom 600 og 1000 kroner per år.
Det er sjelden lønnsomt å investere i takstein med solceller dersom du planlegger å flytte i nær fremtid. Du kan potensielt nyte godt av økt boligverdi uansett om du bor et sted med høye boligpriser, men det er den langsiktige innsparingen på lavere strømutgifter som hovedsakelig sørger for lønnsomhet.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Vanlig solcellepanel er det vanligste alternativet til takstein med solceller. Et solcellepanel koster i gjennomsnitt 20 - 30% mindre enn takstein med solceller, og de er i tillegg litt mer effektive. Likevel er forskjellene i ferd med å jevnes ut etterhvert som teknologien utvikler seg og flere leverandører kommer på markedet.
Et solcellepanel monteres direkte på et eksisterende tak. Hvis du har planer om å bytte ut hele taket eller hvis du bygger et nytt hus, vil det være mer lønnsomt å velge takstein med solceller, da dette inkluderer takstein og solceller i ett. Skal du bytte ut hele taket og kjøpe solcellepanel, må du beregne prisen for vanlig takstein i tillegg til prisen for solcellepanel. Til sammen vil denne prisen overstige det du betaler for solcelletakstein. Har du allerede et tak du er fornøyd med, vil solcellepanel være et rimeligere alternativ. Ulempen med solcellepanel er at mange synes de påvirker husets estetikk på en negativ måte.
Du som er særlig opptatt av utseende, kan vurdere integrerte solcellepanel fra Benders. Panelene er laget etter en tynnfilmteknikken, noe som sørger for at de både er pene og funksjonelle samtidig. Et annet alternativ er varianten “ShingEl” fra Soltech. Panelet følger radene av takstein og dekker til sammen fem takstein av gangen. Hvis du synes utvalget hos norske leverandører er lite og du ikke finner noe du er fornøyd med, er det verdt å søke på utenlandske leverandører og vurdere import.
Beslutningen om å installere takstein med solceller bør ikke tas lett på. For folk flest er det riktige valget å overlate installasjonen til profesjonelle fagfolk, og det er mange grunner til det. Den aller viktigste grunnen er sikkerhet, og en annen god grunn er at du kun kan få støtte fra Enova dersom solcelleanlegget monteres av fagfolk. Dersom det skulle oppstå noen feil i forbindelse med en montering som du har stått for selv, kan det dessuten dukke opp problemer rundt garanti og forsikring. For at solcelleanlegget skal fungere optimalt i mange år, er det altså viktig at installasjonen gjennomføres på riktig måte.
Skal du koble solcelleanlegget til strømnettet, må el-installasjonen gjennomføres av en elektriker. Elektrikeren vil sjekke arbeidet som er gjort med monteringen, teste oppsettet og koble systemet til strømnettet. Dette kan kun gjøres av en elektriker. Hvis du kun skal installere et lite solcellepanel som ikke skal kobles til strømnettet, så er det mulig å gjøre jobben selv. For store investeringer derimot, som solcelletakstein vil være, anbefales det å overlate monteringen til fagfolk.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Takstein med solceller er en smart investering for de fleste huseiere som ønsker å øke eiendommens verdi og redusere de årlige strømkostnadene. Når du har installert solcelletakstein, vil denne produsere en vesentlig del av strømmen som brukes i hjemmet ditt. Denne energien som du produserer selv vil reduserer mengden strøm du må kjøpe fra strømselskapet ditt, og du vil derfor redusere de månedlige strømregningene dine.
I Norge er det ikke like lønnsomt som i mange andre europeiske land, og det er flere grunner til dette. Blant annet er det enda nokså dyrt i Norge. Samtidig har vi noen av de laveste strømprisene i Europa, noe som gjør at besparelsene blir lavere her. I følge noen produsenter, tar det i gjennomsnitt 14 år før man har spart inn kostnadene. I de etterfølgende årene, vil det være ren fortjeneste.
Hvor mye du sparer avhenger som sagt av mengden strøm du produserer. Dette avhenger igjen av solforholdene der du bor. Derfor er det viktig å gjøre grundige undersøkelser for å finne ut om solcelletakstein egner seg der du bor. Hvis solforholdene er såpass gode at du produserer mer strøm enn du selv bruker, kan du selge overskuddet videre til strømselskapet.
Gjør smarte boligvalg