Vil du vite mer om hva et sikringsskap koster? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om prisen på sikringsskap, hva som påvirker denne, hvilke aktører det kan være verdt å se nærmere på, hva som ofte er inkludert i prisene deres, og mye mer. Er du klar over at det kan være billigere å benytte seg av det man kaller rehabilitering av sikringsskap, heller enn å skifte ut hele greia? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Sikringsskapet er sentrum for alt det elektriske i hjemmet ditt. All strømmen i en bolig går gjennom denne boksen, og derfor er det kanskje et av de viktigste elementene i en bolig; det er ikke uten grunn at mange omtaler det som boligens hjerte. Uten et godt rustet sikringsskap kan det bli risikabelt å bruke elektronikken i hjemmet. Dårlige sikringsskap kan føre til blant annet støt fra stikkontakter og brann på grunn av overoppheting eller kortslutninger.
Et sikringsskap tar seg av mange ting. Jordfeilbryterne i sikringsskapet passer på at eventuelle støt ikke går gjennom kroppen din dersom noe er feil med kontaktpunktene i hjemmet ditt og du tar på et apparat som leder strøm. Alt ettersom hvor kraftig støtet er, kan det i verste fall være dødelig. Med jordfeilbrytere og jordede stikkontakter på plass går strømmen heller ned i bakken, og ikke via deg. Sikringene som er installert i et sikringsskap, sørger for at stikkontakter og det som er koblet i dem, ikke blir overbelastet, da dette kan lede til ødelagt utstyr og i verste fall brann.
Alle boliger har sikringsskap, og om man eier et næringsbygg eller sitter som styreleder i et borettslag, er det gjerne flere sikringsskap i samme bygg som man må ha overoppsyn med. Det er viktig at sikringsskapene vedlikeholdes og oppgraderes med tiden. Eldre boliger kan ha utdaterte sikringer som ikke er tilpasset dagens strømforbruk, og dermed er farlige. Det kan føre til raskere overbelastning, siden sikringene ikke har riktige overspenningsvern eller jordfeilbrytere.
Prisen på et splitter nytt sikringsskap kan være skremmende for mange ved første øyekast, men som vi skal se gjennom denne artikkelen, får man mye for pengene. Det vil rett og slett være verdt investeringen. Så, det viktigste spørsmålet først:
Oppgradering av eksisterende sikringsskap, eller installering av et splitter nytt sikringsskap, koster vanligvis mellom 10.000 og 25.000 kroner. Prisen kan gå over vårt estimat dersom installeringen er veldig krevende eller krever massiv omlegging av strømnettet i boligen og store utskiftninger, for eksempel av gamle skrusikringer. Prisanslaget kan inneholde innkjøp av materialer, kjøring, montering og timepris. Det varierer selvsagt hver enkelt jobb vil kreve av materialer, for eksempel, og dermed kan prisene også variere i stor grad.
Ved første øyekast kan dette se dyrt ut, men det er en grunn til at sikringsskap koster en del. Først og fremst er det viktig at utstyret er av god kvalitet. Sikringer, jordfeilbrytere, til og med selve skapet må være av topp kvalitet, slik at sjansene for stor slitasje over kort tid minimeres. Utendørs sikringsskap krever ekstra slitesterke skap, siden de er mer utsatt for vær og vind enn innendørs skap. Vi skal se nærmere på hvor mye de forskjellige faktorene påvirker prisen i seksjonen om prisfaktorer.
Om du skal oppgradere et eksisterende sikringsskap, kan det koste mindre enn å installere et nytt et. Noen elektrikere har nemlig egne pakker beregnet for bytte av innmat i eksisterende sikringsskap. Slike pakker refereres ofte til som REHAB eller rehabiliteringspakker. Det betyr at de gjenbruker skapet som allerede står der og kun bytter ut innmaten.
Prisestimatet nevnt ovenfor er basert på bare ett sikringsskap. Borettslag og sameier har gjerne flere sikringsskap (ofte ett per husstand), samt et eller flere tilknytningsskap. De fleste elektrikere kan jobbe med borettslag og utføre slike store utskiftninger, og du kan her regne med at prisestimatet blir 10.000 til 20.000 kroner ganget med antallet sikringsskap som må oppgraderes, og eventuelle tilknytningsskap som må installeres. Elektrikere tilbyr elkontroll for borettslag og sameier, som inkluderer en rutinesjekk av sikringskapene.
Nå vet vi hva prisene kan ligge på når alt er samlet i ett prisestimat, men du lurer nok på hva de ulike delene av sikringsskapet kan koste hver for seg, og hvor mye hver enkelt knott og knapp virker inn på prisen? I dette avsnittet skal vi ta en nærmere titt på det viktigste som påvirker prisen for et sikringsskap, og hvor man eventuelt kan spare noen kroner. Alt dette, som med våre tidligere prisestimat, kan variere fra elektriker til elektriker.
En kurs er en individuell del av det elektriske anlegget ditt som fører strømmen fra sikringsskapet til et tilkoblingspunkt, og hver kurs er beskyttet av en sikring. Det er vanlig at én kurs koster mellom 1.000 og 2.000 kroner. Når du bytter flere kurser på samme tid, kan det bli billigere. Prisen går ned per kurs du bytter, og det gjelder ofte fra hver tredje eller hver femte kurs. Det vanlige er at prisen går ned noen hundrelapper, så man kan spare litt på å bytte flere på en gang, fremfor å vente. Prisen per kurs kan også påvirkes av hva du egentlig skal benytte kursen til. For eksempel kan det koste mer om kursen må gjennom flere etasjer (om sikringsboksen er i kjelleren og du trenger en ny kurs til loftet), om du har betongvegger eller trevegger, og hvor lang ledningen til kursen må være for at alt skal fungere som det skal.
Dette er et av de viktigste elementene i en sikringsboks, siden det sikrer deg mot overspenning fra for eksempel lynnedslag. Overspenningsvern kan raskt komme opp i 2.500 til 3.000 kroner. Overspenningsvern anbefales også i stikkontakter, for ekstra beskyttelse, men det viktigste er at det er inkludert i sikringsboksen.
Den aller største variabelen med tanke på hva du kan ende opp med å betale, er hvorvidt du skal bytte ut én eller to kurser om gangen, eller skifte ut hele skapet. På kort sikt er det billigere å skifte ut deler av skapet, litt etter litt. Siden sikringsskap kan virke kostbart, kan det for mange friste med å utsette deler av arbeidet. Dessverre kan det bli enda dyrere om man gjør det slik. Et eksempel er kursene vi nevnte tidligere, som blir billigere om man installerer flere, men det gjelder også om man velger å ta hele skapet på en gang, og gjenbruker noe av sikringsskapet - alt fra selve skapet til deler av innmaten kan brukes på nytt.
Den faste timeprisen for en elektriker ligger gjerne et sted mellom 700 og 1.500 kroner. Timeprisen varierer ofte basert på kompetansen til elektrikeren du hyrer, hvor lenge de har jobbet, og om de må arbeide utover normal arbeidstid. Elektrikerne med den høyeste timeprisen trenger ikke nødvendigvis være den aller beste, og den billigste er heller ikke nødvendigvis den dårligste. I motsetning til materialer, som ofte har fastpris basert på modell og merke, vil timeprisen i større grad variere fra elektriker til elektriker.
Man kan ikke installere eller bytte sikringsskapet på egen hånd. Det kan være fristende, spesielt om man ikke har så god økonomi fra før, men konsekvensene av å gjøre det selv kan være katastrofale. Sikringsskap er koblet til strøm, og om du ikke har riktig utdanning eller erfaring, kan du få dødelige støt, kortslutte hele skapet, eller starte en brann. I tillegg kan du risikere at du ikke får igjen noe på forsikringen din dersom du eller boligen din skulle bli skadet. Mange forsikringsselskaper anser egne elektriske reparasjoner og ukvalifisert arbeid på sikringsskapet som en grunn til ikke å dekke eventuelle erstatningskrav, siden det er strenge lovverk rundt det å holde på med sikringsskap.
Å være profesjonell elektriker innebærer at man oppfyller to viktige krav. For det første må man ha utdanning og fagbrev innenfor feltet, og man må kunne dokumentere dette. Alt ettersom hvilke spesialiseringer man vil ha og hvordan man vil jobbe som elektriker, kan man trenge ekstra utdanning, men installering av sikringsskap krever ikke det. Når utdanning og læretid og alle eksamener er unnagjort, kan man påta seg oppdrag, forutsatt at man jobber hos en elvirksomhet som er registrert i Elvirksomhetsregisteret.
Det beste vil rett og slett være å overlate alt av arbeid med fastmontert elektrisk utstyr, som er fastkoblet til det elektriske anlegget, til profesjonelle. Du risikerer egen helse og bolig om du roter i sikringsskapet på egen hånd, og eventuelt en kraftig knekk i økonomien dersom katastrofen skulle inntreffe!
Det kan være vanskelig å finne en god og rimelig elektriker. Spesielt kan dette gjelde større tettsteder, hvor det er titalls av elektrikere å velge mellom, alle med sine egne fordeler og ulemper. Vi kan ikke ta for oss elektrikere i alle tettsteder i Norge i denne artikkelen, men vi skal gi deg en liten oversikt over relevante elektrikere, slik at du kanskje får et bedre grunnlag når du selv skal finne en elektriker i ditt område:
BEA holder til i Bergen og omegn. De har fastpris på nytt sikringsskap, som ligger på cirka 11.000 kroner. Fastprisen gjelder både oppgradering av et eksisterende skap og et splitter nytt skap. De inkluderer også en gratis elsjekk i tilbudet sitt.
De holder til i Trondheim, og har vært etablerte elektrikere siden 1960. På nettsiden deres har de en kalkulator, hvor du kan sjekke hvilket prisestimat som kan gjelde for deg. De baserer estimatet på antall kurssikringer, om du ønsker xDigital automater (varsler feilstrøm ved bruk av LED), om du skal ha ny hovedsikring og om du ønsker overspenningsvern.
Nor-El holder til i Tromsø og omegn. De har et pakketilbud på cirka 10.000 kroner, hvor du får blant annet 8 jordfeilautomater og overspenningsvern inkludert. De har også spesielle tilbud for REHAB-rammer og innsats, samt tilbud på ekstra sikringer.
Som man kanskje ser på navnet, holder denne elektrikeren til på Majorstua i Oslo. De har tilbud som begynner på cirka 15.000 kroner og opp, for et splitter nytt skap. Alt av sikringer og overspenningsvern er dermed inkludert i prisen. De tilbyr også gratis befaring, og kan gi deg et pristilbud dersom du sender et bilde av sikringsskapet til deres e-post, helt kostnadsfritt.
Vi nevnte her noen få elektrikere i de større tettstedene i Norge, men det er nok mange som leser denne artikkelen, som bor langt unna steder som Oslo, Bergen og Trondheim. Det beste rådet vi kan gi, er å først søke opp ditt område + elektriker i søkefeltet til søkemotorer som Google, og derfra se nærmere på noen av de som dukker opp, og dernest hente inn tilbud fra minst tre ulike aktører, spesielt om det er snakk om en stor jobb som utskiftning av et helt sikringsskap. Om du er usikker på hvilke som er seriøse aktører, anmoder vi om at du søker dem opp i Elvirksomhetsregisteret. Alle elektrikere i Norge som jobber på lovlig og ryddig vis, skal være registrert der.
På grunn av prisestimatet over kan det være at noen helst vil vente så lenge som mulig med å fikse et gammelt sikringsskap. Mange tenker kanskje at de skal vente til noe er ordentlig galt, og det er lett å tenke at det ikke er verdt å bruke penger på å bytte ut et sikringsskap som fremdeles er i god stand, selv om det består av utdaterte materialer og slarkete sikringer. Likevel er det viktig at man er klar over tegnene som tyder på at det snart er for sent å utsette et elektriker besøk, siden konsekvensene kan bli dyrere enn det nye sikringsskapet.
Noen tegn kan være åpenbare når de først dukker opp - om sikringsskapet ditt lukter brent eller lager knitrende lyder, vil du nok bli bekymret veldig raskt, men det er også tegn som er noe lettere å ignorere, spesielt om man ikke vet hva man skal se etter. For eksempel kan det være at sikringsskapet til tider kan være varmt når man tar på det, at sikringene ryker uten noen forklaring (som større, lokale strømbrudd), eller at ledningene blir grønne av irr (et tegn på at ledningene har blitt utsatt for fuktig luft). Å ignorere slike mindre tegn kan være fristende om man vil unngå å punge ut for en større utbedring, men dette kan være svært farlig.
Alle prisestimatene vi har nevnt ovenfor, kan virke skremmende, uansett om man har god eller dårlig økonomi, og man kan ende opp med å spørre seg selv om det er verdt å oppgradere sikringsskapet; kanskje man kan utsette deg litt? Det enkle svaret er; ja, det er etter all sannsynlighet verdt det, og nei, du bør nok ikke vente for lenge. Alle bygninger må ha et sikringsskap, så du kommer ikke unna å installere det i en ny bolig. Sikringsskapet er der for din egen sikkerhet. Om du har et eldre sikringsskap, eller et sikringsskap som ikke fungerer som det skal, vil risikoen for kortslutning og brann bare øke med tiden. Og på sikt vil en brann koste deg vesentlig mer enn et nytt sikringsskap.
Gjør smarte boligvalg