Lurer du på hva en ny strømmåler koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen for de nye strømmålerne som kom i 2018, inkludert faktorer som påvirker prisen, hvordan AMS-målerne skiller seg fra eldre strømmålere, hvorvidt strømmen blir dyrere med de nye målerne, og mye mer. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
En strømmåler er en enhet som måler mengden elektrisk energi som forbrukes av en husstand eller et annet bygg. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) vedtok at alle strømmålere i Norge skulle skiftes ut med såkalte AMS-målere innen utgangen av 2018. Prosjektet med å skifte ut alle strømmålere i landet var anslått å koste omkring 10 milliarder kroner og innebærer den mest omfattende moderniseringen av strømnettet i Norge på over 100 år.
AMS står for "avanserte måle- og styringssystemer", og AMS-måleren er en automatisk strømmåler som fortløpende registrerer strømforbruk og sender inn opplysninger om forbruket til nettselskapet ditt. Med dette systemet leses strømmen av hver time slik at du ikke selv trenger å foreta deg noe, da innrapporteringen skjer automatisk gjennom internett tilkobling.
Tidligere var det slik at forbrukeren selv måtte lese av strømmen og sende inn tall for å få utregnet pris på et samlet forbruk i ettertid. Strømselskapene hadde da ingen mulighet til å vite når på døgnet strømmen ble brukt, noe som innebærer at nettselskapene måtte regne ut en gjennomsnittspris for hele perioden. Med de nye strømmålerne sendes opplysninger om forbruk inn hver time, og på den måten blir det mulig for strømselskapene å finne ut når på døgnet det brukes mest strøm. Det betyr at forbruket blir målt mer nøyaktig. Samtidig er det ønskelig å vite når det brukes mest strøm for å kunne regulere prisnivået deretter og sikre jevnere fordeling av strømforbruk utover dagen. Dette bidrar dessuten til at nettselskapene får bedre oversikt over kapasitetsbehov til enhver tid, slik at de enklere kan planlegge oppgraderinger i infrastruktur.
De nye strømmålerne er underlagt Justervesenets regelverk. Hvis du har fått ny strømmåler og mistenker at den viser feil, kan du be nettselskapet ditt om å gjennomføre en kontroll. Selskapet skal bytte ut måleren din uten kostnader dersom det viser seg å være feil på måleren. Hvis kontrollen derimot viser at strømmåleren måler riktig, risikerer du å måtte betale for kontrollen selv.
Strømmålerne avgir ikke farlig stråling, men det er likevel mulig å reservere seg mot ny AMS-måler dersom man mener de nye målerne medfører helsemessige ulemper og at dette kan attesteres av enten en lege eller en psykolog. Det anslås at det i dag er under 1% av husstander som enda ikke har installert AMS-måler. Foreløpig verserer et par saker i rettssystemet der kunder har nektet å installere ny strømmåler. Dersom man får innvilget fritak fra AMS-måler, må man selv dekke utgifter nettselskapet har i forbindelse med å få måleren avlest manuelt.
Prisen for ny strømmåler varierer noe fra sted til sted, men i gjennomsnitt ligger prisen rundt 3.500 kroner per husstand. Det er imidlertid nettselskapet som finansierer investeringen, og du betaler for de nye strømmålerne gjennom økt nettleie. I gjennomsnitt vil nettleie øke med rundt 25-35 kroner i måneden eller 300-400 kroner i året.
I Norge betaler vi både for mengden strøm vi bruker og for bruken av selve strømnettet. Som strømkunde kan du ikke velge nettselskap selv, da alle strømkunder kun har tilgang til ett strømnett som et nettselskap har monopol på. Som forbruker har du imidlertid mulighet til å velge strømleverandør selv, slik at prisen på strømmen du faktisk bruker kan variere fra det ene strømselskapet til det andre.
Nettselskapene tar også ulike priser og gebyrer knyttet til stenging og gjenåpning av anlegg, kontroll av måler og andre tjenester som kan knyttes til strømmåleren. Elvia, som er landets desidert største nettselskap, tar omkring 2.000 kroner for stenging og gjenåpning av anlegg som skyldes manglende betaling. Dersom du mener måleren viser feil og krever en kontroll av måleren, vil du få ny måler dersom den faktisk viser feil. Hvis kontrollen viser at måleren måler riktig, må du betale for kontrollen. Elvia tar i slike tilfeller 2.800 kroner. Hvis du enda ikke har automatisk strømmåler installert og trenger manuell avlesning, er det viktig at du er hjemme til avtalt tid. Elvia tar 1.700 kroner for slike bomturer. Dersom nettselskapet må rykke ut som følge av strømbrudd og feilen ligger i ditt anlegg, tar Elvia over 3.100 kroner hvis utrykningen skjer mellom kl 07.00 og 15.30 i hverdager og 5.000 kroner på alle andre tidspunkter. Hvis du trenger reparasjon av skader på strømmåler som du selv er skyld i, tar Elvia 2.700 kroner for reparasjonen. Videre må du betale 1.700 kroner til Elvia for deaktivering av radiokommunikasjon. Dette er aktuelt for kunder som har fått innvilget fritak for strømmålerens radiokommunikasjonsmodul. Merk at de oppgitte prisene bare gjelder for kunder av Elvia og at prisene kan være høyere eller lavere hos andre nettselskap samt kan forandre seg på kort varsel.
Du trenger ikke å betale for ny strømmåler direkte når den skal monteres. Som nevnt blir prisen bakt inn i nettleien. Selv om den gjennomsnittlige prisen ligger rundt 3.500 kroner, er det betydelige forskjeller fra det ene nettselskapet til det andre. Noen nettselskaper tar så lite som 2.000 kroner per målepunkt, mens for andre nettselskaper er utgiftene betydelig høyere, noen ganger over 6.000 kroner.
Flere faktorer er med på å påvirke utgiftene. Blant annet kan prisforskjellene skyldes forhandlingsevne hos de individuelle nettselskapene i møte med leverandører, hvor mange strømmålere de kjøper inn på en gang, og hvordan innkjøpene organiseres. Dessuten kan prisforskjeller forklares med geografisk spredning og befolkningstetthet. For eksempel kan utgifter knyttet til installasjon og kommunikasjon være høyere i områder med lange avstander og lang kjørevei. Strømmåleren funksjonalitet og eventuelle muligheter for å få med tilleggstjenester kan også være med å påvirke prisen.
Når det gjelder prisen på strøm, er det først og fremst tilbud og etterspørsel som utgjør de viktigste prisfaktorene. Ofte koster strømmen mer om vinteren når det er kaldt fordi flere bruker elektrisitet til å varme opp, enten med varmepumpe, varmekabler eller elektriske ovner. Etterspørselen går da opp, og prisen på strøm følger etter. I Norge bruker vi mye vannkraft til å forsyne kraftmarkedet, så når vi har store mengder nedbør eller når snøen smelter, er det mye vann tilgjengelig som brukes til kraftproduksjon. Dette fører til at prisen på strøm går ned.
Du kan ikke selv bytte strømmåler i hjemmet ditt. Byttet må utføres av en autorisert installatør, og det er nettselskapet som har ansvaret for å lage en avtale med hver enkelte kunde. De aller fleste har i dag byttet strømmåler til de nye AMS-målerne. Hvis du er en av de få som enda ikke har gjort dette, kan du ta kontakt med nettselskapet ditt. Når montøren kommer til avtalt tid, skal han eller hun vise et ID-kort. Du trenger ikke selv å være til stede hvis sikringsskapet befinner seg i en felles oppgang eller på utsiden av huset ditt. Byttet er vanligvis gjennomført i løpet av 20 til 30 minutter, og du har ikke strøm i tiden mens arbeidet pågår. Dette kan være lurt å ha i mente når du avtaler tidspunkt for byttet av strømmåler. Det kan være lurt å forberede seg litt og for eksempek sikre enkel adkomst for montøren ved å rydde rundt sikringsskapet, slik at jobben kan gjennomføres fortest mulig.
Tidligere har det vært vanlig at enkelte boligselskaper har fellesmåling av strøm, men etter byttet til det nye systemet med AMS-målere er fellesmåling ikke lenger tillatt. Det innebærer at hver enkelt boenhet må ha en egen strømmåler. Dessuten skal borettslaget eller sameiet ha en egen strømmåler for fellesarealer. Kravet til individuell måling kan likevel fravikes i spesielle tilfeller der måling og avregning medfører urimelige merkostnader. Dette kan for eksempel være tilfellet hvis det kreves kostbare ombygginger av elektrisk installasjon for at hver enkelte boenhet skal få en egen strømmåler. Reguleringsmyndigheten for energi i NVE har kommet til at kostnader som overstiger 3.000 kroner per boenhet er å anse som urimelige merkostnader. Borettslag og sameier må altså legge til rette for at hvert enkelte boenhet har plass til en måler og at det er plass til en måler for fellesarealer, for så å kontakte nettselskapet som klargjør individuell måling. Når det gjelder næringsbygg, kan disse fortsatt måles og avregnes med felles inntaksledning.
Mange har spekulert på om prisen for strøm blir dyrere med de nye strømmålerne. Mye tyder imidlertid på at det vil oppstå ulike prisforskjeller, der noen kan forvente lavere strømregning, mens andre må betale mer. En av de viktigste grunnene til at myndighetene har valgt å gå over til AMS-målere, er at vi opplever økt strømforbruk. Stadig flere bruker induksjonskomfyr og elbillader, noe som fører til mer kø på strømnettet. For at strømnettet skal tåle belastningen, må enten strømnettet utvides eller så må vi fordele strømforbruket jevnere utover dagen.
Det nye systemet med smartmåling gjør det enklere for nettselskapene å finne ut når på dagen det brukes mest strøm. På den måten kan de øke prisene for strøm når pågangen er størst og senke den på tidspunkter hvor det er lite kø. Dette innebærer at forbrukeren i større grad kan endre egne strømvaner for å oppnå billigere strømregninger. Med de nye målerne betaler du altså for den mengden strøm du har brukt til prisen for strømmen på det aktuelle tidspunktet. Man kan altså forvente noe dyrere strøm rundt middagstider når strømforbruket generelt er høyt og lavere pris når pågangen er lav.
Nettselskapene forventer dessuten at nettleien på sikt blir lavere fordi det nå blir enklere å se hvor det er behov for mer kapasitet og å flytte på eksisterende infrastruktur. På den måten får nettselskapene lavere utgifter og de trenger ikke kreve inn like mye i nettleie som tidligere. I følge Norges vassdrags- og energidirektorat vil de fleste forbrukere få omtrent helt lik strømregning som før overgangen til AMS-målere, mens noen få vil få enten høyere eller lavere strømregning. Som forbruker blir det imidlertid enklere å påvirke prisen selv ved å legge deler av strømforbruket til andre tidspunkter på dagen.
De nye automatiske strømmålerne er i utgangspunktet obligatoriske, slik at det ikke er nødvendig å gjøre en vurdering av om det er verdt å bytte til AMS-måler. De fleste strømkunder i landet har allerede fått nye automatiske strømmålere montert, men det er enda noen få som har nektet å bytte eller fått unntak fra de nye målerne av helsemessige grunner. I følge Statens strålevern er ikke de nye målerne farlige og undersøkelser har vist at deres sendeeffekt er rundt 4 ganger lavere sammenlignet med en mobiltelefon. Man kan likevel få fritak fra kravet om å installere ny smartmåler dersom man får en attest fra lege eller psykolog som bekrefter at det kan være helseskadelig for personen det gjelder. I slike tilfeller må man likevel ha en måler, men den trenger ikke å ha en kommunikasjonsenhet.
AMS-målerne kommer en såkalt HAN-port. HAN står for Home Area Network, og denne porten gjør det mulig for kundene å motta informasjon om deres eget strømforbruk. HAN-porten åpnes kun dersom kunden selv ber om det, men det kan være flere fordeler ved å gjøre det. Gjennom porten får du blant annet informasjon om strømforbruk akkurat nå, hvor mye strøm du har brukt i løpet av siste timen, spenningsnivå og overskuddskraft. Dette vil gjøre det enklere for deg som forbruker å regulere ditt eget strømforbruk slik at du på sikt kan få lavere strømregninger og eventuelt lavere nettleie. Informasjonen du får fra HAN-porten er kun tilgjengelig for deg og nettselskapet eller kraftleverandører kan kun få tilgang på informasjonen gjennom avtale med deg.
Fra og med i år får alle kunder automatisk 500 kroner dersom strømmen blir borte i mer enn 12 timer og 40 kroner for hver påfølgende time uten strøm. Tidligere har man selv måtte kreve disse pengene inn, og svært få benyttet seg av kravet på kompensasjon tidligere. De nye AMS-målerne gjør det imidlertid lett å finne ut når en boenhet ikke hadde tilgang til strøm og hvor lenge bruddet varte. Derfor skal nettselskapene nå betale ut kompensasjon uten at du som kunde trenger å kreve dette. En eventuell kompensasjon skal betales innen 12 uker etter at strømbruddet fant sted, men summen kan også trekkes av nettleien. Ordningen med kompensasjon for strømbrudd bidrar til at nettselskapene har tilstrekkelig insentiv til å vedlikeholde strømnettet og ta affære så fort som mulig i tilfeller med strømbrudd.
Gjør smarte boligvalg