Lurer du på hva en komfyrvakt koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen på komfyrvakt, inkludert hva den brukes til, hvorfor det kan være nyttig for deg, om det er mulig å få rabatt på prisen, om det egentlig er verdt pengene, og mye mer. Visste du at dersom komfyrvakten skal være en del av den faste, elektriske installasjonen, må den monteres av elektriker? Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
En komfyrvakt er en elektronisk innretning som kutter strømmen til komfyren dersom kokeplatene blir unormalt varme, og du unngår dermed brannfarlige situasjoner med komfyren. Komfyrvakten består dermed av en sensor som registrerer temperatur, en alarm som gir signal om temperaturen blir for høy, og en automatisk strømbryter som slår av strømmen dersom ingen reagerer på alarmen.
Komfyrvakten kan enten kobles opp via komfyrstikkontakten, da den leveres med komfyrstøpsel, eller den kobles til det faste elektriske anlegget. Uansett hvilken type du velger burde du forsikre deg om at komfyrvakten er testet etter gjeldende krav og normer. For komfyrvakter gjelder en internasjonal norm kalt NEK EN 50615. Dersom du ikke finner noen merkinger på produktet burde du spørre den aktuelle butikken eller leverandøren om komfyrvakten møter sikkerhetskravene.
Det er krav om komfyrvakt i alle nye boliger. Dette påbudet har eksistert siden 2010, men det har ikke tilbakevirkende kraft. Dersom du legger opp ny kurs til komfyr i eldre boliger, vil du imidlertid omfattes av kravet. De samme reglene gjelder for fritidsboliger. Kravet fra 2010 innebærer at komfyrvakt i nye boliger skal være en del av det faste elektriske anlegget. Det vil si at komfyrvakten må installeres av en elektriker, enten i sikringsskapet eller på kjøkkenet.
Dersom du har gasskomfyr er det ikke krav om komfyrvakt, men du skal installere flammevakt. Denne stenger av gassen dersom flammen slukner, slik at du unngår at rommet fylles opp med brannfarlig gass. Utover det brukes komfyrvakt på alle elektriske platetopper, inkludert induksjon, glasskeramisk og støpejernstopp. Selv om induksjonsplatetopp er sikrere enn de øvrige, siden den slår seg av dersom kjelen fjernes, hjelper ikke det om du glemmer kjelen på platen.
For deg som ikke skal legge opp ny kurs til platetopp er det ikke krav om at komfyrvakten skal være en del av det elektriske anlegget. Dersom du ønsker å øke sikkerheten kan du dermed kjøpe komfyrvakt som kobles i komfyrstikkontaken. Da trenger du heller ikke elektriker for å montere den. Du kan lese mer om hva du må tenke på når du monterer komfyrvakt selv, i seksjon 4, “Kan jeg gjøre det selv?”.
De rimeligste komfyrvaktene for selvmontering koster rundt 3.000 kroner, og gjennomsnittsprisen er rundt 4.000 kroner.
Dersom du skal ha komfyrvakt som er en del av det elektriske anlegget er det derimot større forskjeller i pris, og de dyreste modellene kan komme opp mot 10.000 kroner, ikke inkludert montering. Det finnes flere ulike modeller på markedet, og ofte vil prisen reflektere hvilke funksjoner du får og kvaliteten i produktet. I hovedsak gjelder dette følsomheten til komfyrvakten, og hvor treffsikker den er på å oppdage tilløp til brann.
Komfyrvakt fås kjøpt flere steder, og hvor det lønner seg å kjøpe vil avhenge av om du skal montere den selv, eller om det må gjøres av elektriker.
Dersom du skal montere den selv, kan du kjøpe komfyrvakt i en rekke vanlige elektronikkforretninger, både i fysiske butikker og i nettbutikker. I tillegg selger mange forsikringsselskaper komfyrvakter via egne nettbutikker.
For deg som skal ha komfyrvakt med fast montering som gjøres av elektriker, vil det som regel lønne seg å også kjøpe komfyrvakten via samme elektriker. Du får også kjøpt komfyrvakt for fast montering i butikk, men den må likevel monteres av en elektriker. Mange elektrikere vil ta et påslag i prisen dersom de monterer utstyr som du har kjøpt selv, så ofte vil det altså være billigere å kjøpe via elektrikeren.
Når du hyrer inn en elektriker til å ta seg av monteringen, vil det som oftest være snakk om fastpris for hele oppdraget, eller betaling per time. I tillegg må du regne med en oppstartspris.
Oppstartsprisen skal dekke reise til og fra på opptil 40 - 50 kilometer, samt sluttarbeid og dokumentasjon. Dette koster som regel fra 400 - 2.000 kroner.
Timeprisen kan variere svært mye fra tilbyder til tilbyder, men du vil som regel ende opp med en timepris på minimum 700 - 1.000 kroner per time. Dersom prisen er vesentlig lavere enn dette burde du være kritisk, da det kan tyde på at elektrikeren ikke har autorisasjon.
Påslag på materiell er ikke unormalt, enten det er snakk om selve komfyrvakten eller andre ting du trenger av kabler og dingser. Her betaler du som regel fra 300 - 500 prosent mer enn innkjøpsprisen. Merk at dette fortsatt kan vise seg å være billigere enn å kjøpe det samme i butikk.
Det finnes flere ulike komfyrvakter, og noen har flere nyttige funksjoner enn andre, noe som også vil reflekteres i prisen.
En moderne komfyrvakt burde være utstyrt med:
I tillegg kan du få kjøpt komfyrvakt som benytter smart-teknologi og maskinlæring, slik at komfyrvakten lærer seg bruksmønsteret ditt, og på den måten bli mer presis. Jo flere funksjoner du ønsker, jo dyrere vil komfyrvakten nødvendigvis bli.
Enkelte kan få installert komfyrvakt gratis gjennom hjelpemiddelsentralen. Her kan det være lokale forskjeller, så sjekk din lokale hjelpemiddelsentral dersom du tror dette kan gjelde deg. Dette vil som regel gjelde personer som mottar hjelp fra for eksempel hjemmesykepleien, og de kan også være behjelpelige i søknadsprosessen. Du kan se tilgjengelige produkter i Hjelpemiddeldatabasen, og finne mer informasjon om hvordan du søker.
Det kan lønne seg å sjekke med forsikringsselskapet ditt om du kan få rabatt på husforsikringen eller innboforsikringen dersom du installerer en såkalt FG-godkjent komfyrvakt. Det vil si at komfyrvakten er godkjent av Forsikringsselskapenes Godkjennelsesnevnd, og dermed møter deres felles standard for sikkerhetsutstyr. Flere forsikringsselskaper selger også egne, FG-godkjente komfyrvakter, som også møter NEK EN 50615-normen.
Enkelte produsenter oppgir at de har komfyrer med innebygget komfyrvakt, og dette kan absolutt være et godt produkt. For å være på den sikre siden burde du likevel etterspørre dokumentasjon på at denne komfyrvakten møter gjeldende sikkerhetskrav.
Dersom du kjøper en variant som skal plugges i samme uttak som komfyrstøpselet, er det ingenting i veien for at du kan montere dette selv. Selve sensoren plasseres gjerne i avtrekksviften, på veggen, eller i taket. Det er avtrekksviften som er anbefalt dersom det lar seg gjøre.
Moderne komfyrvakter av denne typen er oftest trådløse, slik at sensoren kommuniserer trådløst med strømbryteren. Selve bryteren plasseres bak komfyren i komfyrstikkontakten, og komfyrstøpselet kobles til stikkontakten til komfyrvakten. Da er det koblet sammen slik at komfyrvakten kan kutte strømmen til komfyren dersom den mener det er behov for det.
Hvordan dette gjøres mer konkret vil variere fra modell til modell. Husk at du må følge bruksanvisningen til den komfyrvakten du har kjøpt. Det som er viktig å passe på når du monterer komfyrvakt selv, er at den infrarøde sensoren kan se hele platetoppen med alle kokesonene ovenfra. Det er bare slik den kan måle temperaturen på koketoppen. Dersom du monterer den feil risikerer du at den ikke har oversikt over platetoppen i det hele tatt.
Komfyrvakt som skal kobles til det faste elektriske anlegget ditt skal alltid monteres av en elektriker. Det er helt enkelt ikke tillatt å gjøre endringer i faste elektriske installasjoner selv. Siden strømbryteren må monteres i sikringsskapet har du dermed ikke lov til å montere den selv.
Det er også viktig at du ber om dokumentasjon på at produktet som ble installert oppfyller gjeldende sikkerhetskrav, da dette kan ha betydning for både forsikringspremie og forsikringsutbetaling. I tillegg til at det selvsagt er tryggest for deg å ha en komfyrvakt som er godkjent til bruk i hjemmet.
Du kan lese mer om hvordan du finner en egnet elektriker i vår store guide til elektrikere og vi har også skrevet en egen prisguide om hvor mye du må betale for elektrikerhjelp.
Det er viktig at den komfyrvakten du kjøper, oppfyller gjeldende sikkerhetsstandarder. Så lenge du kjøper via et forsikringsselskap, en norsk, kjent nettbutikk eller elektriker, er dette noe du kan være rimelig trygg på, men vi anbefaler likevel at du etterspør dokumentasjon dersom du blir usikker.
MicroSense er en av de minste komfyrvaktene du finner på markedet. Den er trådløs, og kan festes både i avtrekksviften, på veggen eller i taket over komfyren. De utvikles og produseres i Finland, og prisen er rundt 3.000 kroner. Dersom du skal ha bare sensoren koster dette rundt 1.500 kroner. Disse produseres av Innohome Oy, men i Norge selges de under merkenavnet Micro Matic.
Innohome komfyrvakt kommer fra samme leverandør og produsent som MicroSense, men disse markedsføres i Norge under Innohomes eget merkenavn. Også her ligger prisen på rundt 3.000 kroner.
EFP komfyrvakt er en av de typene det selges mest av i Norge, og de har flere ulike modeller. Prismessig er de noen dyrere enn konkurrentene, med en startpris på rundt 3.500 kroner for de rimeligste modellene.
Dersom komfyrvakten skal være en del av den faste installasjonen, vil det som regel være mest hensiktsmessig å kjøpe materialene som trenges via elektrikeren du hyrer til å gjøre jobben. Også her burde du etterspørre dokumentasjon på at produktet de monterer for deg, oppfyller de gjeldende sikkerhetskrav.
I denne sammenhengen vil det være litt mer utfordrende å sammenligne prisene på produktene, og vi anbefaler derfor at du kontakter et lite utvalg elektrikere for å forhøre deg om prisen. Benytt deg gjerne av vår uforpliktende og gratis tjeneste Boligsmart for å komme i kontakt med aktuelle tilbydere i nærområdet ditt, slik at du slipper å selv sitte på nettet og lete!
Mange tenker at komfyrvakten bare er i veien, og at den bare kommer til å skape problemer for deg når du lager mat. Hva om den begynner å pipe midt i forberedelsene til julemiddagen? Eller mens du flamberer biffen til en forventningsfull gjest?
Det er ikke uvanlig at du får noen falske alarmer i starten frem til varmesensoren har justert seg litt, og du kanskje har stilt litt på sensitiviteten. Dette kan være en frustrerende periode, men en liten innkjøringsperiode burde ikke hindre deg i å installere komfyrvakt.
Både tørrkoking og tørrsteking er svært vanlige årsaker til branner i Norske hjem, og her er det komfyren som er kilden. Branner som dette skjer både på nattestid og på dagtid, men det er som regel om natten at det går med liv i brannen. Komfyrvakten er ingen garanti, og det er viktig at det ikke blir en hvilepute i hverdagen, men den vil gjøre bruk av koketoppen vesentlig tryggere.
På dagtid er det som regel eldre mennesker som utgjør den største risikoen, da de rett og slett glemmer å slå av platen. Om natten er det stort sett yngre mennesker påvirket av alkohol eller annen rus, som sovner fra komfyren. Selv om du ikke tilhører noen av disse gruppene vil vi helt klart anbefale at du går til innkjøp at en komfyrvakt.
Uhell kan skje hvem som helst, kanskje har du små barn i hus som trykker på knappene, eller du glemmer en kokende kjele noen minutter for lenge. Husk at når det kommer til brannutvikling, er det ofte snakk om små marginer. Med tanke på hvor mye en brann kan koste, ikke bare i kroner og ører, men i liv, er komfyrvakt en svært billig forsikring.
Gjør smarte boligvalg