Lurer du på hva en elsjekk koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen på elsjekk, inkludert faktorer som påvirker prisen, prisforskjeller i markedet, hva en elsjekk egentlig innebærer og hva som gjennomgås underveis, om det er verdt prisen, og mye mer. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
En elsjekk er en gjennomgang av boligens elektriske anlegg med det formål å avdekke (eller primært avkrefte) feil og mangler som kan føre til brannfare i hjemmet og andre farlige situasjoner. Begrepene elsjekk og elkontroll brukes ofte om hverandre, men egentlig er det snakk om to forskjellige typer gjennomganger av det elektriske anlegget, med ulik grad av grundighet. Mens begrepet elsjekk viser til en mer overfladisk og visuell sjekk, går man under en elkontroll mer grundig til verks. En elsjekk utføres av en autorisert elektriker, mens elkontroller krever ytterligere sertifisering.
Under elsjekken foretar elektrikeren en visuell sjekk av sikringsskap, stikkontakter, kabler og lysbrytere og gjennomfører stikkprøver dersom han eller hun finner grunn til å mistenke at noe ikke er som det skal være. En elkontroll er vanligvis mer grundig og det er her vanlig at elektrikeren også sjekker strømmåler, overspenningsvern og jordfeilbryter. I tillegg vil elektrikeren foreta en termografering ved å måle varme og avdekke varmgang som oppstår ved overbelastning, løse deler, sikringer som ikke er skrudd inn riktig og lignende. Elsjekk gjennomføres også av nettleverandøren på ulike tidspunkt, men det tar ofte lang tid mellom hver gang. Derfor velger mange å bestille en elsjekk med jevne mellomrom privat. En elsjekk bør gjennomføres hvert femte år og helst enda hyppigere dersom du bor i en eldre bolig uten oppgradert sikringsskap.
Det er viktig å få gjennomført elsjekk eller elkontroll med jevne mellomrom fordi det er den mest effektive måten å forhindre boligbranner på. Nesten halvparten av alle boligbranner skyldes feil på elektrisk anlegg eller feil bruk av elektrisk utstyr. En elsjekk er et enkelt tiltak som reduserer risiko for brann i hjemmet ved å avdekke alvorlige feil i tide.
Hvis du er usikker på om du trenger en elsjekk hos deg, bør du finne ut når det elektriske anlegget ble sjekket sist. Det bør sjekkes hvert femte år, men hvis du oppdager varseltegn så bør du få gjennomført en elsjekk uten å vente. Utover det å få gjennomført en elsjekk, kan du blant annet øke brannsikkerheten i hjemmet ditt ved å unngå å koble til for mye elektrisk utstyr med høy belastning til en enkelt skjøteledning, unngå bruk av skjøteledning som en permanent løsning og være obs på varme stikkontakter, støpsler eller sikringer.
Elsjekk og elkontroll koster som regel et sted mellom 2.000 og 5.000 kroner og tar gjerne én til fire timer å gjennomføre, avhengig av størrelsen på boligen, hvor mye som skal gjennomgås, og hvor grundig sjekken må være. Normalt tar elektrikere betalt i timepris, men når det gjelder en elsjekk, vil mange elektrikere kunne tilby en fastpris. Timeprisen hos elektrikere pleier å variere mellom 700 og 1.100 kroner timen, og i tillegg til dette tar de gjerne en oppstartspris, som vanligvis er litt lavere enn timeprisen. Oppstartsprisen inkluderer transport til og fra boligen din, signering av samsvarserklæring, forberedelser og rydding. En fastpris på mellom 2.000 og 5.000 kroner vil uansett gjenspeile timeprisen og tidsbruk nokså nøyaktig.
Generelt betaler du mindre hvis oppdraget kan gjennomføres i vanlig arbeidstid. Hvis du kun har tid på kvelden eller i helgen, må du regne med å betale et overtidstillegg. Mange elektrikere har dessuten en egen vakttelefon som tillater rask utrykning mot et tillegg i pris. Vær oppmerksom på at noen elektrikere kan ta et tillegg i prisen for transportkostnader dersom distansen overstiger et visst antall kilometer. Derfor vil det ofte lønne seg å velge en elektriker uten så altfor lang reisevei. Du kan også spare penger på å planlegge i forkant slik at du får gjennomført elsjekken i løpet av vanlig arbeidstid og ved å rydde og gjøre boligen lett tilgjengelig. På den måten slipper dere å bruke tid på det etter elektrikerens ankomst.
Selv om det koster penger å gjennomføre en elsjekk privat, bør du være oppmerksom på at elsjekken kan gi deg prisavslag på forsikringen din. Dette gjelder uavhengig av om det gjennomføres elsjekk på hus ditt eller fritidsboligen. Normalt ligger prisavslaget på mellom 10 og 20 prosent, men dette regnes ut i hvert individuelle tilfelle og kan avhenge av forsikringsselskapet ditt. Forsikringsselskapene er villige til å gi rabatter for slike tiltak fordi det reduserer risikoen for at det oppstår brann og andre ulykker i hjemmet ditt.
Ulike faktorer kan påvirke totalprisen du ender opp med å betale for elsjekken eller elkontrollen. Som nevnt er størrelsen på boligen din av betydning, fordi det gjerne tar lengre tid å gjennomgå store boliger. Når det tilbys fastpris er det vanlig at elektrikeren tilbyr en pris for store eneboliger og en redusert pris for mindre leiligheter. Skillet kan også defineres av antall kvadratmeter på boligen din. For eksempel kan det hende elektrikeren tilbyr en redusert pris for leiligheter på mindre enn 100 kvadratmeter og en høyere pris for boliger over 100 kvadratmeter. Noen tar også et tillegg i prisen hvis man har mer enn ett sikringsskap eller hvis garasjen eller andre bygg også skal sjekkes. Har du veldig mye elektrisk utstyr som må sjekkes, kan det øke tidsbruken og dermed også prisen.
Reisevei er en annen faktor som kan spille inn. Normalt vil fastprisen inkludere et visst antall kilometer reisevei, mens det ofte tas et tillegg i pris for lengre distanser. Hvor lang reiseveien må være for at det skal påløpe et tillegg i pris er helt avhengig av det enkelte elektrikerfirmaet. Noen tar et tillegg for distanser som overstiger 10 kilometer, mens andre kan sette grensen ved 30 kilometer. Størrelsen på tillegget kan også variere. Husk derfor å spørre om dette før velger en elektriker til å gjennomføre elsjekk hos deg.
Prisen vil også avhenge av hvor grundig sjekk du ønsker. Ofte kan du velge mellom en elsjekk og en elkontroll, der sistnevnte er mer omfattende, tar lengre tid og koster mer. Vær imidlertid oppmerksom på at elektrikere ofte bruker begrepene om hverandre, og at du bør spørre om hva som faktisk sjekkes og kontrolleres under elsjekken eller elkontrollen. En mer overfladisk visuell sjekk kan gjennomføres nokså raskt og skal ikke være like dyr som en mer grundig gjennomgang med mer omfattende testing og måling av varme.
Hva som er inkludert i en elsjekk eller en elkontroll, kan variere noe fra det ene elektrikerfirmaet til det andre. Som regel starter elsjekken i sikringsskapet. Elektrikeren vil her se etter tegn til varmgang, kontrollere overspenningsvern og jordfeilbryter hvis du har det, sjekke jordingsanlegget og undersøke skapets generelle tilstand. Om du ikke har installert jordfeilbryter og overspenningsvern, vil elektrikeren gjerne anbefale å få dette installert.
Deretter sjekker elektrikeren elektrisk utstyr som ikke er i sikringsskapet. Dette inkluderer blant annet stikkontakter, lampepunkter, vaskemaskin, komfyr, oppvaskmaskin, lysarmaturer og lignende. Omfanget av dette arbeidet avhenger av hvor mye elektrisk utstyr du har. Dersom du ikke har komfyrvakt, vil du ofte få en oppfordring til å skaffe det. På nye hus er det et krav å ha komfyrvakt, men kravet gjelder ikke tilbake i tid. Det samme gjelder jordede stikkontakter, som er et krav i nyere hus, men ikke for eldre boliger. Elektrikeren vil også kontrollere at elektrisk utstyr er godkjent for bruk i våtrom, og at alle kontaktene der er jordet.
Noen ganger er termografering også inkludert i prisen, men dette kan komme som et tillegg og er gjerne en del av mer grundige kontroller. En termografering gjennomføres med et kamera av sertifisert personell og tar sikte på å avdekke overbelastning ved å måle temperatur på ledninger og annet elektrisk materiell. I boliger er det ikke krav til bruk av termografering ved en elsjekk eller elkontroll, men metoden er en effektiv måte å avdekke potensielle farer på. Når sjekken er gjennomført, vil du få en tilstandsrapport for det elektriske anlegget ditt. Det er også vanlig at elektrikeren gir generelle råd om tiltak som kan redusere brannfare i hjemmet ditt. Når du henter inn pristilbud på elsjekk, er det viktig at du forhører deg om nøyaktig hva som er inkludert i prisen hos den enkelte elektrikeren.
Det er store prisforskjeller mellom elektrikere i Norge, både når det gjelder generelle elektriske tjenester, men også for gjennomføring av elsjekk og elkontroll. Som vi har vært inne på tidligere, er det billigere å utføre elsjekk på mindre boliger med begrenset elektrisk utstyr, da jobben i slike tilfeller vil være mindre tidkrevende. For de aktørene som skiller mellom elsjekk og elkontroll, finner vi også prisforskjeller som kan relateres til sjekken eller kontrollens grundighet, for eksempel om man inkluderer termografering eller ikke.
Selv om elsjekken inneholder mer eller mindre det samme, er det også forskjeller i pris mellom ulike elektrikerfirmaer. Siden elsjekker ofte tilbys til en gitt fastpris, er det imidlertid nokså så enkelt å sammenligne prisene slik at du kan unngå de aller dyreste aktørene. Ofte har elektrikerfirmaene oppgitt pris på hjemmesidene sine, mens det andre ganger kan være nødvendig å hente inn pristilbud på elsjekk til din spesifikke bolig. Du bør hente inn minst tre pristilbud fra aktører i nærområdet ditt slik at du har et godt sammenligningsgrunnlag.
Når du mottar pristilbudene, bør du ikke bare se på den totale kostnaden og velge aktør deretter. Du bør også sjekke hva som faktisk er inkludert i elsjekken, og om eventuelle prisforskjeller kan skyldes at elsjekken hos den ene elektrikeren er mer omfattende og grundig. Finn ut om prisen som tilbys, er en fastpris, eller om den bare er et estimat - slik at den egentlige prisen avhenger av tidsbruken. Sjekk om noen av aktørene har forbehold og om noe kommer som et tillegg i prisen. For eksempel transportkostnader eller termografering.
Du trenger ikke nødvendigvis velge den billigste elektrikeren. Hvis du får et godt inntrykk av en elektriker som tar litt høyere pris, kan dette fort vise seg å være et bedre valg. Det er minst like viktig at elektrikeren er dyktig og i stand til å avdekke feil ved det elektriske anlegget ditt. Hvis du er usikker, kan du søke opp referanser på nett og forhøre deg med andre (for eksempel venner og familie) om deres erfaringer med bruk av den aktuelle elektrikeren eller elektrikere de har vært fornøyd med.
Det er verdt å gjennomføre en elsjekk med jevne mellomrom, for å avdekke feil i det elektriske anlegget som i verste fall kan gi livsfarlige støt og forårsake brann. Svært mange boligbranner skyldes feil på elektriske anlegg, og det viktigste du kan gjøre for å forhindre at det oppstår brann, er å få utført elsjekk hvert femte år. Om du synes elsjekk er dyrt, bør du utnytte prisforskjellene i markedet og bruke litt tid på å finne en rimelig aktør. Husk at en elsjekk i de fleste tilfeller også vil gi deg rabatt på forsikringen, slik at du fort kan spare inn mye av beløpet du bruker på å få utført elsjekk. Ta kontakt med forsikringsselskapet ditt for å finne ut hva de kan tilby av rabatter dersom du bestiller elsjekk. Hvis de ikke tilbyr rabatt i det hele tatt, eller hvis rabatten er beskjeden i forhold til det som tilbys av andre forsikringsselskap, kan det være verdt å vurdere bytte til et annet selskap. Merk at forsikringsselskapene ofte krever at elsjekk skal gjennomføres jevnlig for at du skal kunne få rabatt, gjerne hvert femte år.
Husk at ikke alle kan utføre elsjekk og elkontroll. Virksomheten må være registrert i Elvirksomhetsregisteret for å kunne utføre elektrisk arbeid i Norge. Registeret forvaltes av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap og skal bidra til å sikre at arbeid på elektriske anlegg kun utføres av kvalifiserte fagfolk med riktige kvalifikasjoner. Dette bidrar til å redusere risikoen for brann og elektriske støt i norske hjem. For å finne ut om en virksomhet er registrert i Elvirksomhetsregisteret, kan du søke aktuelle aktører opp på hjemmesidene deres. Hvis du ikke finner virksomheten her, kan du ikke bruke vedkommende til å foreta en elsjekk i boligen din.
Gjør smarte boligvalg