Lurer du på hva elkontroll koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen for å få utført en elkontroll, inkludert hva denne kontrollen innebærer, hvorfor den kan være nødvendig, hva du vanligvis må regne med å betale for den, og mye mer. Visste du at elkontroll og eksjekk ikke er det samme? Og at begge deler kan være gunstig for forsikringsavtalene dine? Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Elkontroll er, enkelt forklart, en form for sikkerhetskontroll av det elektriske anlegget i boligen, som skal ta hensyn til både brannsikkerhet og personsikkerhet. Selv om anlegget ditt tilsynelatende går som en klokke, har du ingen garantier for at alt er feilfritt - med mindre du får gjennomført en elkontroll av hele det elektriske anlegget. Dette vil ikke bare bidra til å øke din egen trygghet; i mange tilfeller vil du også kunne få rabatt på husforsikringen din.
Elkontroll må ikke forveksles med elsjekk, selv om disse begrepene gjerne benyttes om hverandre i dagligtalen. Vi skal begynne med å redegjøre for forskjellen på de to:
En elsjekk er en overfladisk undersøkelse av det elektriske anlegget i boligen din, i tillegg til enkelte stikkprøver. Dette kan gjøres av en vanlig elektriker som er registrert i Elvirksomhetsregisteret.
En elkontroll er derimot langt mer grundig, og der skal hele det elektriske anlegget undersøkes i henhold til normen NEK 405. Det innebærer alt av stikkontakter, brytere og koblingspunkter. For at en elektriker skal kunne gjøre dette, kreves det at vedkommende har en spesiell sertifisering i tillegg til å være registrert i Elvirksomhetsregisteret. Dersom vedkommende innehar riktig sertifisering, vil dette fremkomme av registeret, ved at den aktuelle elektrikeren er NEMKO- eller Veritas-sertifisert.
Det er Norsk Elektroteknisk Komité som har utarbeidet NEK 405-normene, som altså beskriver hvordan elkontrollen skal utføres, og hvilke krav til sertifisering som foreligger. Sertifiseringen gjøres av Det Norske Veritas (DnV) og Norges Elektriske Materiellkontroll (Nemko). Vi går litt nærmere gjennom forskjellene, og hva som egentlig er inkludert i en elkontroll, i seksjon fire, “Inkludert i prisen”. Der sier vi også litt om hva som er egnet til hvilket formål. Aller først skal vi imidlertid si noe mer konkret om prisen på elkontroll, og hvilke faktorer som påvirker denne.
Normal pris for elkontroll er mellom 2.000 og 5.000 kroner. Merk deg at denne prisen kun gjelder for selve elkontrollen. Hva som er inkludert i denne prisen, kommer vi tilbake til i avsnitt fire. Her kommer vi til å se litt mer på hva som ikke er inkludert i prisen, og som dermed kan gjøre at totalprisen for hele prosjektet øker.
Prisen inkluderer som regel ikke:
Det er først og fremst størrelsen på boligen som avgjør hvor mye elkontrollen kommer til å koste deg, da det er dette som også vil være mest avgjørende for hvor lang tid kontrollen tar. Jo flere kvadratmeter, for ikke å snakke om flere etasjer, jo mer komplisert vil arbeidet bli.
Som regel vil det også være billigere med elkontroll i leilighet sammenlignet med hus. Av den grunn er det flere aktører som kan tilby fastpris for leilighet uten å vite hvor stor den er, mens du må ta kontakt for å få et pristilbud dersom det er snakk om andre boligtyper. Grunnen til dette er nok at leiligheter er noe mer forutsigbare når det komme til tidsbruk.
En annen relevant faktor er hvor i landet du befinner deg. Det vil som regel være litt billigere i Bodø enn i Oslo. Dette kommer vi tilbake til i avsnitt fem, “Prisforskjeller”.
Her har vi samlet noen tips som kan gjøre at du sparer noen kroner når elektrikeren kommer på elkontroll:
Som vi var inne på innledningsvis er det klare forskjeller mellom en elsjekk og en elkontroll, og her skal vi gå litt nærmere inn på hva disse forskjellene egentlig går ut på. Selv hos enkelte elektrikerbedrifter så brukes disse begrepene om akkurat det samme produktet, så det er veldig viktig at du er tydelig på hva du forventer av elkontrollen.
El-sjekk er altså en veldig generell sjekk, der det foretas en overfladisk kontroll av av det elektriske anlegget. Dersom det er mistanke om at noe er galt med deler av anlegget vil det bli tatt stikkprøver. Denne metoden er dermed velegnet for å avdekke store feil og mangler, men ikke så veldig god på små eller skjulte feil.
Dette høres kanskje litt ubrukelig ut, men du får en garanti for at det elektriske anlegget ditt er innenfor akseptabel standard. Det koster også mindre enn en full elkontroll, og du får snakket med en elektriker om ting du lurer på, elektriske behov du har, eller om hvilke tiltak du kan gjøre for å spare strøm. I tillegg kan det være nyttig i forbindelse med kjøp og salg av boligen. Dersom du vil vite enda mer om hva en slik undersøkelse innebærer, kan du sjekke guiden vår om elsjekk.
Elkontroll, som da er hovedtema i denne artikkelen, er både grundigere og dyrere enn en elsjekk, og krever at elektrikeren har en spesiell sertifisering.
Elkontroll vil inkludere:
Selve kontrollen tar et par timer, litt avhengig av hvor stor boligen er og om det er mange feil. Når elektrikeren er ferdig vil du få en tilstandsrapport. Den viser eventuelle feil og mangler ved det elektriske anlegget i boligen, men elektrikeren har ikke myndighet til å pålegge deg å utbedre de feilene som finnes. Alt de kan gjøre er å komme med anbefalinger.
Når det er sagt er det ditt eget ansvar å se til at det elektriske anlegget er godt vedlikeholdt, og oppdatert i henhold til gjeldende sikkerhetsforskrifter. Dette kommer vi tilbake til i siste avsnitt, “Er det verdt det?”.
Dersom det er snakk om støtte elektrisk anlegg, for eksempel i forbindelse med næringsbygg eller felles anlegg for større leilighetskomplekser, vil elsjekken gjerne inkludere litt flere punkter. Dette kan for eksempel være kontroll av kortslutningsstrømmer, selektivitet, spenningsfall, termografering og overgangsmotstand til jord.
Her har vi samlet noen av de mest kjente aktørene her til lands som har nødvendige sertifiseringer, og kan være behjelpelig med elkontroll av din bolig. Vær oppmerksom på at dette bare vil være veiledende priser, da det kan være store variasjoner både fra by til by, og innad i samme by.
NTE Elektro holder til i Trøndelag, og tilbyr elkontroll gjennomført av sertifisert elektriker til omtrent 2.500 kroner, inkludert 20 kilometer kjøring.
Røa Elektriske holder til i Oslo, og er medlem av elektrikerkjeden El-proffen. Der betaler du i overkant av 2.000 kroner for leilighet eller rekkehus, og nærmere 3.000 kroner for enebolig.
Gjensidige Forsikring har en egen nettbutikk der de selger elkontroll for bolig til omtrent 3.000 kroner per boenhet. Du kan sjekke om du er innenfor dekningsområde ved å oppgi postnummer.
Ofte må du ta direkte kontakt med virksomheten for å få et fastpristilbud, da mange rett og slett ønsker flere detaljer om størrelse og beliggenhet på boligen din før de kan si noe om hva kontrollen vil koste. Mange av aktørene har skjemaer du hjemmesiden sin, som du kan fylle ut slik at de kan kontakte deg med et tilbud.
Dette gjelder blant annet:
Elfag, som er en elektrikerkjede med flere medlemsbedrifter. De oppgir en cirkapris på 5.000 kroner for boliger på under 200 kvadratmeter, men for å få fastpris på ditt oppdrag må du altså ta kontakt.
Energibygg, som du finner i Oslo og Hamar, er NEMKO-sertifisert. De oppgir en startpris som er rett i underkant av 3.000 kroner. For et tilbud om fastpris må du ta kontakt via et skjema på nettsiden deres.
Sønnico, som er et landsdekkende elektrokonsern, retter seg både mot private forbrukere og næringslivet. De oppgir ikke startpris eller kommer med prisanslag på elkontroll i det hele tatt. Du må rett og slett ta kontakt.
Husk at det ikke er gitt at de største og mest kjente er det beste valget for deg, ofte kan en mindre, lokal aktør være et like så godt valg. Dersom du registrerer oppdraget ditt hos oss i Boligsmart, kan vi sette deg i kontakt med aktører i nærområdet ditt. Da trenger du bare å fylle ut ett enkelt skjema, så gjør vi resten av jobben, og tjenesten er både uforpliktende og gratis.
Det er flere grunner til at det kan lønne seg med jevnlig elkontroll av boligen. Dersom du kan dokumentere en godkjent elkontroll kan dette gi deg rabatt hos forsikringsselskapet ditt. Dette krever som regel at du har jevnlige elkontroller, og ikke bare én i løpet av de siste tjue årene. Det er i alle tilfeller anbefalt å gå gjennomført en elkontroll omtrent hvert femte år, i tillegg til jevnlig elsjekk.
Elkontrollen er riktignok ingen garanti for at ingenting er galt, men det er nok den aller beste forsikringen du kan få når det kommer til det elektriske anlegget. Du burde imidlertid alltid være oppmerksom på symptomer på at anlegget ditt er skadet. Det kan for eksempel være sikringer som går ofte eller som blir veldig varme, varme støpsler og stikkontakter, eller misfarging på for eksempel stikkontakter, brytere, ledninger og panelovner.
Det er også slik at det er ditt ansvar som boligeier at det elektriske anlegget er i forskriftsmessig stand. Du er også ansvarlig for å se til at de du leier inn for å jobbe med det elektriske anlegget, har sine sertifiseringer i orden. Dette sjekker du enkelt i Elvirksomhetsregisteret, som driftes av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.
Selv om den ikke gir noen absolutte garantier, vil elkontrollen hever elsikkerheten og bidra til å minimere brannfaren i boligen din. Dersom boligen din passerer elkontrollen, har du altså all grunn til å sove bedre om natten.
Gjør smarte boligvalg