Lurer du på hva det koster for en elektriker? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen på elektrikerarbeid og hvilke prislister du kan støte på, derunder hva en elektriker jobber med og hvilke nivåer av elektrikere som finnes der ute, samt hvorvidt du må betale timepris eller stykkpris, og hva de ulike innebærer. Hva, om noe, kan du egentlig gjøre selv av elektrikerarbeidet? Hva krever loven (og forsikringen din) at fagfolket tar seg av? Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Før vi gyver løs på prisstatistikkene, skal se nærmere på hva en elektriker er, og hva de jobber med. Hva kreves for å bli elektriker? Og hva kan du gjøre selv? Når bør du få elektrikeren på besøk, og hva kan du forvente av dem som fagfolk?
Hva er egentlig en elektriker? Elektrikere arbeider med lavspente elektriske anlegg: anlegg med inntil 1.000 volt vekselstrøm eller 1.500 volt likestrøm. I praksis betyr dette arbeid på båt, bolig og industri, i stedet for på nettet mellom disse. Det er to utdanningsveier for å bli elektriker: enten toårig elektrofag på videregående etterfulgt av to og et halvt års lærlingetid, eller direkte praksis som lærling med ei praksistid på 67½ måned etterfulgt av teoriprøve. Begge deler avsluttes med fagprøve.
Kravene til elektrikere er beskrevet i kapittel 3 av forskrift om elektroforetak m.v. Paragraf 6 forteller at elektrikere må ha fagbrev «innenfor elektrofag som er relevant for de aktuelle arbeidsoppgavene». En kan også gjøre enkelt oppkoplingsarbeid, feilsøking og -retting dersom man har relevant fagutdanning, inkludert i egen bolig.
Så, når må du egentlig bestille elektriker? Loven krever at alt arbeid på husets fastmonterte elektriske anlegg gjøres av en faglært elektriker. Du kan selv gjøre arbeid på utstyr som plugges inn i veggen: du kan altså skifte støpsel på radioen, bytte bryter på lampetten, montere lyspærer og lysrør og skifte deksel på kontakter og brytere. I eldre hus (bygd før 2010) kan du koble lamper til strøm via «sukkerbiter»; du kan òg koble lamper til DCL-støpsel som så plugges inn i eksisterende DCL-stikk (NEK400-8-823 2010). Alt annet krever montør. Det er gratis å forhøre seg om priser og lignende hos elektrikeren, men skal du gjennomføre et større renoveringsprosjekt, kan det lønne seg å få elektrikerfirmaet du har valgt, på befaring hjemme hos deg før dere skriver avtale - selv om det koster noen kroner.
Sjekk også at installatøren din er registrert i Elvirksomhetsregisteret hos Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Det avanserte søket lar deg finne alle lovlige virksomheter i kommunen din. Uregistrerte virksomheter har ikke lov til å arbeide på elektriske anlegg i Norge.
Det er i det store og hele fire ulike fagpersontyper å forholde seg til om man ser etter elektrikerhjelp: montør, tekniker, takstmann og installatør. En montør er den de fleste av oss tenker på som elektrikeren: den som monterer lamper og varmekabler, legger nye kurser og sjekker sikringsskapet ditt. En tekniker tar seg av programmering; man trenger sjelden en slik til hjemmeinstallasjoner. En takstmann besørger tilstandsrapporter, som er særlig relevant ved kjøp og salg av bolig. En installatør utfører utvendig arbeid, hovedsakelig i tilknytning til el-nettet.
Det er vanlig å betale minst for montøren og mest for installatøren og takstmannen. For lærlinger er det vanlig å betale en lavere timepris, og hos mange slipper du unna med halvparten av vanlig timebetaling. De fleste elektrofirma har en timepris på rundt 700–1.300 kroner for montørene, og mange krever at man betaler for minimum én times jobb. Det er med andre ord fordelaktig å få samlet opp flere oppgaver til hvert besøk: Skift alle de gamle lysbryterne, montér alle lampene og legg hele kursen når du først har elektrikeren innom – og be gjerne om en sjekk av sikringsskapet når de er i gang!
Du kan selvsagt kjøpe inn materialene selv, men da bør du regne med en tilleggstakst per time. Hvorfor? Dette er særlig fordi firmaet står ansvarlig for hele arbeidet, inkludert hva som monteres; firmaet må derfor faktisk gjøre kontroll av innkjøpt materiale før de i det hele tatt kan montere det, skjønt materialene er da normalt sett ikke dekket av firmaets garanti, kun arbeidet. Ofte er det derfor enklere å bare bestille alt via elektrofirmaet: Det er ryddig og greit – og du vet at det som monteres, er godkjent, uten at det koster deg noe ekstra. Velger du likevel å kjøpe inn materialene selv, regn med minst 15 til 30 prosent tillegg per time.
I tillegg til kostnadene per time, kan du regne med noen faste satser for oppdatering av Boligmappa, ny kursoversikt og t.d. rapportering til myndighetene, Det lokale elektrisitetstilsyn (DLE) og den lokale kraftleverandøren. Unngå firma som ikke oppdaterer Boligmappa for kunden. Husk at all dokumentasjon relatert til boligen din hjelper med å holde den kvalitetssikret til kjøp og salg og vil være aktuell i anledning forsikringssaker. Fra og med 1. januar 2022 ble det desto viktigere å holde Boligmappa oppdatert, med tanke på oppdateringene i avhendingsloven og avskaffelsen av «solgt som den er»-prinsippet.
Lurer du på hva du må betale for konkrete elektrikertjenester? Nedenfor får du priseksempler for montering av ny stikkontakt, oppkopling av kjøkkenlampe, og komplette installasjoner for hele rom, med mer.
De grunnleggende prisene for elektrikertjenester er det forholdsvis greit å få oversikt over. Timeprisene varierer både fra firma til firma og sted til sted. De billigste elektrikerne ligger på rundt 700 kroner timen; de dyreste er oppe i 1.300 kroner timen. Dokumentasjon er også en nødvendig del av arbeidet. Påregn fra rundt 200 kroner til rundt 1.000 kroner, avhengig av oppgave. Herunder ligger blant annet oppdatering av Boligmappa og rapportering til nødvendige myndigheter. De fleste oppdrag krever servicebil, og det er vanlig at firmaene tar mellom 500 og 700 kroner for transport med denne. I tillegg kan det påløpe en del andre kostnader, som parkeringsavgifter og bompenger, transportkostnader ved særlig lange kjørestrekninger, papirfakturagebyr m.m. Til sist bør du alltid påregne en minimumspris (eller minstekostnad): Hva denne dekker, varierer fra firma til firma.
For enkle oppgaver som ny stikkontakt eller oppkopling av ny lampe kan du regne med å betale rundt 1.000–3.500 kroner, avhengig av oppgave og hvilke varer du kjøper fra elektrikeren. Mange tilbyr òg fastpris for større prosjekt, fra rundt 7.000–8.000 for enkle rom til 35.000–40.000 for komplekse rom. Du kan lese mer om dette i artikkelen vår om pris per punkt for elektrikertjenester.
Forvent en minstekostnad på i underkant av 2.000 kroner. «Det hørtes da fryktelig dyrt ut!» undrer du. Vel, som du så over, må firmaet påregne minst én time arbeid samt sende ut en av bilene sine for å ta seg av oppgaven for deg, og i etterkant dokumentere arbeidet de har gjort. Nedenfor kan du se priseksempler på vanlige oppgaver man bestiller elektriker til. Noen (men ikke alle!) krever oppstartspris i tillegg til dette, noe du bør undersøke før du bestiller. Det billigste er heller ikke alltid det beste, så finn en elektriker med godt renommé, som er klar på hva du faktisk må betale.
Mange elektrofirma, men ikke alle, har en grunnpris – det de kaller oppstartspris. Hva denne inkluderer, må du undersøke: for noen er det kun oppmøte, for andre er det første timen med arbeid, servicebil og dokumentasjon.
Utover dette må du regne med å dekke materialkostnader selv. Faste takster for enkeltoppgaver (hvis du ikke har bestilt en hel pakke til fastpris) kan være et godt alternativ, men i mange tilfeller lønner det seg faktisk å bare betale timeprisen og få gjort det som må gjøres, innen denne tida – dyktige elektrikere arbeider raskt og effektivt. Hva som er praksis i det firmaet du har valgt deg, må du sørge for å få avtalt på forhånd.
Elektrikere planlegger vanligvis dagene sine ut fra hvilke oppdrag som skal gjøres. Men av og til er det krise, og du trenger elektrikeren nå! Hva gjør du da? Det er normalt å ta utrykningstillegg, som kan komme på et par tusenlapper. Dersom elektrikeren må jobbe overtid (vanligvis etter kl. 16), må du regne med et tillegg jamfør vanlig tariff: 25, 50 eller 100 prosent, avhengig av tid og dag.
Det forutsettes av de fleste elektrofirma at du har ryddet området som det skal arbeides på slik at elektrikeren kommer til. Gjør du ikke arbeidsplassen lett tilgjengelig, må du regne med tilleggskostnader. Det kan òg tilkomme uforutsette utgifter, for eksempel hvis elektrikeren oppdager en jordingsfeil. Håndverkere har imidlertid plikt til å opplyse om betydelige tilleggskostnader.
Mange firma har ei maksgrense for hvor langt fra hovedkontoret sitt de er villige til å kjøre, eventuelt en grense for når de begynner å kreve tilleggskostnader for kjøring og leveranse, og dette gjelder særlig når man kommer lenger sør i landet. I nord er det ikke uhørt med et par timer kjøring for å få utført et oppdrag, men man må da også betale for dette. Hør med elektrofirmaet ditt hvor lang reisevei de går med på, og hva ekstra kjøring vil koste.
Noen firma jobber som nevnt først og fremst etter timepris, mens andre har stykkpris for hver oppgave som skal utføres. Regn med rundt 850 til 1.000 kroner timen for elektrikere nær storbyer, og noe mindre per time for elektrikere på mindre steder. Dette sier ingenting om kvaliteten på arbeidet deres; det viser bare at det er dyrere å drive nær storbyer.
Forholdene de forskjellige aktørene jobber under, varierer fra sted til sted. Er det langt å kjøre til kundene? Er de omringet av en bomring? Er det spesielle forhold ved strømnettet å ta hensyn til? Alle er pliktige til å dokumentere arbeidet de har gjort, så forsikre deg om at sluttprisen de tilbyr inkluderer både dette og eventuelle tilleggskostnader. Her er noen priseksempler:
Det er altså stor forskjell på å ha base i Kirkenes, på Å eller i Oslo. Oslo Akershus elektro og klima tar litt over femmeren per kjørte kilometer utenfor Oslo, mens Elektro Trøndelag tar i underkant av 9 kr/km for kjøring over to mil. Det er også vanlig å ta betalt for utgifter til bompenger og andre særskilte transportkostnader, herunder også parkering. Sjekk hva elektrikeren din tar betalt for å komme hjem til deg.
Aktørene vi nevnte over, er blant de større her til lands, men det er ikke alltid de riksdekkende er det beste alternativet for deg. Det er mange lokale firma som betjener kun én kommune eller kun én del av den. Disse kjenner de lokale forholdene godt og vet hva de må ta hensyn til – ofte har de gjort arbeidet til flere av naboene dine. Registrerer du prosjektet ditt hos Boligsmart, kan de lokale tilbyderne kontakte deg heller enn at du må lete etter dem. Tida di er verdifull, så la la oss hjelpe deg med å finne elektrikeren som passer best for deg!
I 2019 startet 1847 av 4323 boligbranner (42 %) på komfyren, og flesteparten grunnet tørrkoking. Får du montert komfyrvakt, kan du slippe å oppleve ei slik tragedie. 16 % av brannene i 2017 startet i elektrisk utstyr; korrekt vedlikehold og bruk av el-anlegget forhindrer slike branner.
En faglært elektriker sikrer ikke bare at arbeidet ser skikkelig ut, men dessuten garantien på jobben. Hvis du ikke er fornøyd med resultatet, ta kontakt med firmaet direkte. Det er overveiende sannsynlig at de setter pris på å få beskjed og er villige til å komme tilbake for å rette opp i arbeidet sitt. Tegn på at arbeidet er godt utført, er at du har jevn spenning (som jevn lysstyrke eller jevn kraft fra mikrobølgeovnen), at arbeidet de har gjort ser skikkelig ut (ingen løse ledninger) og at alt som inngikk i det opprinnelige anbudet, er fullstendig utført – hvis man har betalt for å få lagt strøm i kjellerstue med fem stikk, alle jordet og doble, bør man sjekke at det faktisk er fem doble stikk der, og at de er jordet!
Mange oppgaver kan du likevel gjøre selv. For å skifte ut bryteren på leselampa di trenger du bare ei god tang, en skarp kniv og et skrujern; skal du skifte dekselet til støpselet, kreves vanligvis bare et skrujern; skal du henge opp ei lampe, særlig ei av nyere slag, innebærer det vanligvis kun å skru fast kroken og plugge lampa i stikket. Til alt dette er selvsagt tålmodighet og nøyaktighet en dyd som betaler seg godt.
Det er særs viktig at du får samsvarserklæring og dokumentasjon på det monterte utstyret – firmaet er faktisk pliktig å gi deg det. Minste garantitid på arbeidet og utstyret er fem år, men noen varer (som varmekabler i gulv) kan ha opp mot 25 års garantitid.
Man kan utføre enkelte installasjoner uten fagbrev, forutsatt at det er trygt og sikkert og følges opp av faglærte, men her bør man være svært forsiktig. Hvis du er ufaglært, men har lyst til å gjøre enkle elektrikeroppgaver hjemme, kan du lese mer om hva du kan gjøre på Elsikkerhetsportalen. Viktigst av alt er å være ydmyk overfor strøm: Når strømmen biter, biter den hardt, og du kan miste både hus, folk og fe. Og husk at hvis du begår feil som får alvorlige følger (vi nevner eksempler som brann- og støtfare samt andre skader), kan det gjøre forsikringsavtalene dine ugyldige. Er du usikker, anbefaler vi derfor alltid at du hører med en elektriker først!
Gjør smarte boligvalg