Lurer du på hva en elektriker koster per time? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen for å hyre en elektriker, inkludert betalingsmodeller som timepris og fastpris, hva elektrikertjenester vanligvis koster, prisforskjeller i markedet, hva slags elektrisk arbeid du kan utføre selv, og mye mer. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Elektrikere er håndverkere som installerer, vedlikeholder, feilsøker og reparerer elektriske anlegg. Dette kan være elektriske anlegg i boliger, næringsbygg eller store industrimaskiner. Typiske arbeidsoppgaver inkluderer blant annet å montere elektriske systemer, reparere elektriske systemer, installasjoner og feilsøking. I Norge har man kun lov til å jobbe selvstendig med elektriske lavspennings- og høyspenningsanlegg dersom man har fagbrev. For å bli elektriker må man gjennomføre en utdanning som til sammen tar 4,5 år. Utdanningen starter i videregående skole der en gjennomfører et toårig yrkesfaglig løp. Deretter skal man jobbe i 2,5 år som lærling ute i en bedrift. Etter gjennomført praksisperiode kan kandidaten søke om å ta fagprøven som leder til fagbrevet dersom prøven bestås. Gjennomsnittlig lønn for elektrikere ligger i dag rundt 530.000 kroner i året.
Elektrikere har også mulighet til å viderespesialisere seg innenfor flere forskjellige områder ved en fagskole eller en høyskole. Aktuelle spesialiseringsområder inkluderer blant annet dataelektronikk, skipselektronikk og energimontering. De fleste forbinder imidlertid elektrikeren med arbeid som skal utføres i hjemmet. Man kan for eksempel bruker en elektriker dersom man skal installere stikkontakter, reparere eller erstatte sikringsskap, legge varmekabler, foreta en elsjekk og lignende. For å få tillatelse til å utføre elektrisk arbeid i Norge, må man være registrert i Elvirksomhetsregisteret. Du kan enkelt søke opp firmaet du vurderer å bruke, på Elvirksomhetsregisterets hjemmesider.
Dessverre er det slik at mesteparten av arbeidet som har med elektrisitet å gjøre, må utføres av profesjonelle fagfolk; her er med andre ord få muligheter til å spare penger ved å gjøre jobben selv. Det skyldes at elektrisitet kan være farlig, og feil på elektriske anlegg eller elektriske objekter er en av de vanligste årsakene til boligbranner i Norge. Når det gjelder andre typer håndverkerarbeid, står man ofte friere til å velge å gjøre enkelte deler eller hele jobben selv for å kunne spare noen kroner, men dette er altså sjelden et aktuelt alternativ når vi har å gjøre med elektriske anlegg.
Som regel tar elektrikeren betalt per time, men noen ganger kan de også tilby fastpris for enkelte tjenester. Timeprisen kan variere mellom elektrikerfirmaer, men det er vanlig å ta et sted mellom 700 og 1.100 kroner i timen. På toppen av timeprisen kommer også en oppstartspris som typisk inkluderer kjøring til og fra, utarbeiding av dokumentasjon som samsvarserklæring, nødvendige forberedelser, rydding i etterkant og lignende. Oppstartsprisen ligger vanligvis på rundt 600 kroner, men kan variere mellom alt fra 400 til over 1.500 kroner. Når du ber om pristilbud, er det viktig at du både ser på timeprisen og oppstartsprisen.
Hvor mye du ender opp med å betale til slutt, avhenger altså av hvor lang tid det tar å utføre jobben og hvor omfattende jobben er. Noen jobber kan gjøres i løpet av få timer, mens andre er mer tidkrevende. Det er ikke alltid enkelt å beregne tidsbruk på forhånd, men elektrikeren vil i de fleste tilfeller kunne gi deg et estimat. Hvis jobben er nokså rett frem, og du klarer å beskrive hva som skal gjøres i detalj slik at elektrikeren får en god forståelse av oppdraget, blir det enklere for elektrikeren å tilby fastpris. Før elektrikeren kommer, er det lurt å rydde plass og sørge for god tilgjengelighet, slik at elektrikeren kan sette i gang umiddelbart. På den måten unngår du at jobben tar unødvendig lang tid og at prisen blir høyere enn den trenger å bli.
Tidspunkt for gjennomføring av oppdraget kan også ha mye å si for prisen du betaler. Billigst blir det hvis jobben kan utføres i løpet av vanlig arbeidstid, men noen ganger trenger man elektriker til en akutt situasjon, enten på kveldstid eller i helg. Arbeid utenfor vanlig arbeidstid vil som regel medføre noe høyere pris. Det er ikke uvanlig at elektrikere har en vakttelefon man kan benytte seg av dersom det haster, men dette koster altså litt mer.
Siden de fleste prosjekter varierer i kompleksitet og tidsbruk, er det vanskelig å gi konkrete priser på forhånd uten at elektrikeren har konkrete detaljer om jobben som skal gjennomføres eller uten at vedkommende har vært på befaring. Ofte oppgis priser for ulike jobber på elektrikerfirmaets hjemmeside, mens det andre ganger er vanskelig å finne denne typen informasjon annet enn ved personlig forespørsel. Vi skal her se nærmere på typiske priser for ulike elektrikerjobber, som alle er veiledende:
Nytt sikringsskap: Prisen for et nytt sikringsskap kan variere mellom alt fra 10.000 til 25.000 kroner, men i snitt koster det gjerne rundt 18.000 kroner. Flere faktorer avgjør om prisen ender opp i øvre eller nedre prissjiktet. Hvis du bare trenger å bytte ut innmaten, kan det bli billigere. Bor du i en stor enebolig har du sannsynligvis behov for et stort sikringsskap med mange kurssikringer. Dette vil også være med på å presse opp prisen. Du kan lese mer i vår prisartikkel om nytt sikringsskap.
Legge varmekabler: I gjennomsnitt koster det rundt 5.000 kroner å legge varmekabler på en 5 kvadratmeters flate. Her vil størrelsen og utformingen på rommet være avgjørende for hvor mye du betaler til slutt. Hvis du skal ha med varmefolie, blir det gjerne litt dyrere. Ofte kan du oppnå bedre pris dersom du skal installere varmekabler i flere rom. Du kan lese mer om prisen for installasjon av varmekabler i denne artikkelen.
Montere stikkontakt: Det koster rundt 2.000 kroner å montere ny stikkontakt. Hvis det er behov for noe ekstraarbeid, eller hvis det elektriske anlegget ikke er i forskriftsmessig stand, blir gjerne prisen høyere. Dersom du skal montere stikkontakt utendørs, må du regne med å betale et lite tillegg i prisen, da dette gjerne er mer komplisert og tidkrevende. Du kan lese mer i våre artikler om montering av stikkontakt og montering av stikkontakt utendørs.
Elsjekk: Mange elektrikerfirmaer tilbyr fastpris på elsjekk. Som regel koster det mellom 2.000 og 5.000 kroner og elsjekken er som regel gjennomført i løpet av 1 til 4 timer. Det er hovedsakelig størrelsen på boligen som avgjør prisen på en elsjekk. Jo mer som må kontrolleres, desto mer tidkrevende og høyere pris. Mange elektrikerfirmaer opererer med to ulike priser for elsjekk, en for større eneboliger og en rimeligere pris for mindre leiligheter. Du kan lese mer i prisartiklene våre om elsjekk og elkontroll.
Dette er bare prisestimater på et utvalg vanlige oppdrag. Prisene kan imidlertid variere i stor grad, så du bør alltid forhøre deg om pris for ditt konkrete prosjekt i kontakt med elektriker.
Enkelte former for elektrisk arbeid kan man faktisk utføre selv som ufaglært, mens de fleste andre oppgaver må overlates til en elektriker. Som hovedregel har du ikke lov til å utføre elektrisk arbeid selv dersom jobben involverer arbeid med faste elektriske installasjoner. Uten de riktige kvalifikasjonene er dette farlig og kan medføre brannfare. Hvis du er i tvil, er det alltid lurt å forhøre seg med en elektriker først, slik at du vet at du faktisk har lov til å gjøre jobben selv - og du kan også få god veiledning av fagfolkene før du tar fatt.
Her gir vi deg en liste over oppgaver du kan utføre, selv om du ikke er elektriker:
Alt annet elektrisk arbeid må overlates til en fagperson. For mange er det fristende å gjøre elektrisk arbeid selv for å kunne spare penger og slippe å måtte ut med flere tusen kroner for å få gjennomført elektrisk arbeid som kan virke enkelt å utføre. Det er imidlertid ikke en god idé å falle for fristen, hverken fra et sikkerhetsperspektiv eller et økonomisk perspektiv. Omtrent halvparten av alle branner i bolig og næringsbygg i Norge skyldes feil på elektriske anlegg eller elektriske gjenstander. Hvis du gjør noe feil og får varmgang, kan dette føre til brann i hjemmet ditt. I slike tilfeller risikerer du dessuten å miste retten til forsikring dersom forsikringsselskapet finner ut at arbeidet med det elektriske anlegget som førte til brannen har blitt utført av ufaglærte. Hvis du eller andre ufaglærte gjør jobben på egenhånd får du heller ikke noen samsvarserklæring. En samsvarserklæring utstedes av elektriker etter at jobben er fullført. Her beskrives arbeidet som er gjennomført og elektrikeren bekrefter at arbeidet er utført i henhold til gjeldende regelverk. Denne er viktig å ha i forbindelse med forsikringssaker og hvis du skal selge boligen en gang i fremtiden.
Det er relativt store prisforskjeller i markedet for bruk av elektriker. Som vi har sett av eksemplene ovenfor, kan installasjon av nytt sikringsskap variere mellom alt fra 10.000 til over 25.000 kroner, og elsjekk og elkontroll, som endog ofte tilbys til fastpris, varierer også veldig i pris. Selv om store deler av prisvariasjonen kan tilskrives forskjeller mellom enkelttilfeller, som boligens tilstand, det elektriske anleggets tilstand, elektrikerens reisevei og hvor mye som må installeres, er det likevel slik at prisene på elektrikere generelt sett varierer veldig; derfor kan man også oppleve å få svært ulike pristilbud fra forskjellige aktører. Og dersom du skal ha utført 10 timers elektrikerarbeid, er det ikke uten betydning om elektrikeren tar 700 eller 1.100 kroner timen.
Mange elektrikerfirmaer oppgir timepris på hjemmesidene sine slik at du enkelt kan sammenligne ulike aktørers priser. Å sammenligne flere pristilbud er den enkleste måten å sikre at du sparer noen kroner på, når du skal velge elektriker. Du kan begynne med å skaffe deg en oversikt over aktuelle firmaer der du bor, for å så å sjekke timeprisen deres på hjemmesidene. Et annet alternativ er å hente inn pristilbud for en konkret jobb, enten direkte fra firmaene eller gjennom en anbudstjeneste. For at du skal kunne gjøre en grundig sammenligning, bør du hente inn minst tre tilbud. Når du mottar tilbudene, bør du sammenligne dem på både pris og kvalitet. Husk å sjekke om elektrikeren tilbyr fastpris eller timepris, hvor lang tid prosjektet forventes å ta, om elektrikeren tar enkelte forbehold og om noe kommer som et tillegg i prisen. Ikke glem å sjekke om firmaene er registrert i Elvirksomhetsregisteret.
Du trenger ikke nødvendigvis velge det aller rimeligste tilbudet. Ofte får man bedre service og kvalitet på tjenestene man bestiller, ved å betale litt mer for en dyktig elektriker. Det kan være utfordrende å finne ut om en elektriker tilbyr høy kvalitet på forhånd, men du kommer langt ved å sjekke anmeldelser på nett, spørre om referanser fra lignende arbeid elektrikeren har utført tidligere eller ved å spørre noen du kjenner som har erfaring med elektrikerfirmaene i nærområdet fra før av.
Hvorvidt det er verdt å betale for en elektrikers tjenester, avhenger av jobben som ønskes utført. Hvis jobben inkluderer arbeid med fast elektrisk installasjon, for eksempel som å legge varmekabler, installere nye stikkontakter eller nytt sikringsskap, så har du ikke annet valg enn å bruke elektriker. Mange typer elektrisk arbeid er med på å forbedre sikkerheten i hjemmet ditt. Dette kan for eksempel være tilfellet dersom du bor i en eldre bolig med et sikringsskap som ikke har blitt byttet ut eller oppgradert på lenge. Da vil et bytte til et nytt sikringsskap øke brannsikkerheten i hjemmet ditt betraktelig, noe som må sies å være verdt prisen det koster. Mange typer elektrisk arbeid vil dessuten være med på å øke verdien på boligen din slik at du får tilbake det du investerer når du en gang skal selge boligen. Å legge varmekabler kan være et godt eksempel på det.
Hvis arbeidet som ønskes utført, ikke har å gjøre med fast elektrisk installasjon og du har lov til å gjøre jobben selv, så kan dette være et bedre alternativ. Det forutsetter imidlertid at du vet hva du gjør, slik at du ikke ødelegger gjenstandene du jobber med. Fordelen med å bruke en elektriker, er at du alltid kan være trygg på at vedkommende har kompetansen som kreves for å utføre jobben på en god og trygg måte. Det er som regel verdt å betale for, særlig hvis arbeidet som skal gjøres kan påvirke sikkerheten i hjemmet ditt.
Gjør smarte boligvalg