Vil du vite mer om hva elektriker koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen på elektrikertjenester og hva det koster å hyre en elektriker, inkludert hva som er forskjellen på timepris og punktpris, hva som påvirker den endelige prisen, hvordan du kan spare penger, når det er nødvendig å benytte elektriker, og mye mer. Vet du hvilket elektrisk arbeid du kan utføre selv? Og hva skjer om du trenger elektriker på et ugunstig tidspunkt? Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Før eller senere vil du sannsynligvis få bruk for en elektriker. Det kan være at du må oppgradere sikringsskapet, ønsker å installere nye spotter, eller kanskje du trenger flere stikkontakter på kjøkkenet. Det finnes mange typer elektrikere der ute, alt fra skipselektikere og flyelektrikere til energimontører og energioperatører. Fokuset i denne artikkelen kommer imidlertid til å være på den typen elektrikere som folk flest møter på i dagliglivet, dersom de leier inn hjelp til større og mindre prosjekter: de som hjelper deg med problemer eller avanserte utbedringer knyttet til elektrisitet i ditt private hjem.
Selv for deg som er over gjennomsnittet praktisk anlagt og interessert i elektroniske koblinger, er det ikke fritt frem å gjøre endringer på elektriske installasjoner du har hjemme. Enkelte ting kan bare gjøres av en sertifisert elektriker som har fagbrev, slik det står spesifisert i Forskrift om elektroforetak og kvalifikasjonskrav for arbeid knyttet til elektriske anlegg og elektrisk utstyr. I denne sammenheng er du som privatperson som ufaglært å regne, og forskriften er tydelig på at det er bare mindre arbeider som kan utføres av ufaglærte. Dersom det er snakk om faste installasjoner, som i utgangspunktet gjelder alt som ikke kobles til via en stikkontakt, må arbeidet utføres av det forskriften kaller en registrert installatør, altså en sertifisert elektriker. Alle slike elektrikere og el-bedrifter skal være registrert i Elvirksomhetsregisteret, ellers driver de ulovlig.
Det vil i praksis si at selv om det finnes både små og store oppgaver du kan gjøre selv, burde du kontakte en elektriker med en gang du er i tvil. Alt av elektronikk innebærer en viss brannfare, og selv om det er snakk om arbeid som du kan gjøre selv, er det fort gjort å gjøre dyre feil. Dersom du ikke kan dokumentere at det elektriske arbeidet har blitt gjort av fagfolk og at du har fått en signert samsvarserklæring for jobben, kan du også få problemer med forsikringsselskapet ditt når uhellet først er ute.
Enkelte elektrikere tar fastpris, men de fleste vil ta en kombinasjon av oppstartspris og timepris. Det er sistnevnte som vil ha mest å si for totalsummen på fakturaen. I tillegg må du regne med å betale for materialene som brukes. Noen elektrikere baker oppstartsprisen og andre tilleggskostnader inn i timeprisen.
Oppstartsprisen ligger vanligvis mellom 400 og 2.000 kroner. Dette dekker vanligvis reise til og fra oppdragsstedet, dokumentasjon av arbeidet, og noe sluttarbeid.
Timeprisen ligger vanligvis mellom 700 og 1.000 kroner, men dette vil avhenge litt av hvor i landet du befinner deg, og om det er snakk om bygd eller by. Du vil altså kunne oppleve både høyere og lavere satser enn dette, men det er sjeldent du finner timepriser under 700 kroner.
Påslag på materiell ligger vanligvis på 300 - 500 prosent. Det vil si at du kan betale opptil fem ganger innkjøpspris for materialer som blir brukt. Dette er en viktig prisfaktor som ofte er gjenstand for diskusjon blant forbrukere. Dessverre finnes det ikke noe fasitsvar på hva som er mest rimelig: å kjøpe materialer utenom, eller kjøpe det gjennom elektrikeren. Vi skriver mer om dette i avsnitt 4, der det handler om hvilke deler av jobben du kan gjøre selv.
Punktprisen ligger vanligvis på mellom 100 - 600 kroner per punkt. Dette er en prismodell som først og fremst brukes i forbindelse med nybygg og større oppussingsprosjekter, der det er mange el-punkter som skal installeres. Et el-punkt inkluderer alle slags elektriske koblingspunkter, for eksempel TV-uttak, lysbrytere, taklamper, og stikkontakter
Det hender seg at det oppstår situasjoner som gjør at du trenger elektriker umiddelbart, og typisk nok skjer dette også gjerne på svært ugunstige tidspunkt. Flere elektrikere har såkalt elektrikervakt eller døgnvakt, som vil si at de har en døgnåpen telefonlinje. Dersom du ringer denne vil du få snakke med en autorisert elektriker, som vil avgjøre om oppdraget ditt haster nok til å komme på utrykning, og deretter om noe av arbeidet kan vente til dagen etter.
Husk at hasteoppdrag koster mer, og satsen vil ofte være avhengig av om det er snakk om helligdag, vanlig helg, kveldstid eller natt. En fastpris på 3.000 kroner for utrykning regnes som normalt, og det vil da inkludere selve utrykningen, i tillegg til en halv time med arbeid. Dette inkluderer for ordens skyld ikke kostnadene for materialer. Skulle du trenge mer enn en halv time med arbeid, vil timeprisen være på 1.500 - 2.000 kroner per time.
Det kan gjelde både små og store oppdrag, for eksempel:
Det finnes som nevnt innledningsvis en rekke ulike arbeidsoppgaver som vanligvis bør eller skal gjøres av elektriker. Som regel er det snakk om installasjoner/montering, rehabilitering eller service av apparater og installasjoner, og en god elektriker vil ha kunnskap om og erfaring på alle disse områdene.
Vanlige tjenester for privatpersoner kan være:
Utskifting eller oppgradering av sikringsskapet. Dette kan bidra til å gjøre det elektriske anlegget ditt tryggere, da eldre sikringsskap ofte er forbundet med større brannfare. I gjennomsnitt koster det rundt 18.000 kroner å bytte ut hele sikringsskapet, og alt mellom 10.000 og 25.000 kroner er innenfor normalen. Vi skriver mer detaljert om utskiftning av sikringsskap og kostnaden for dette i denne artikkelen.
Montering av komfyrvakt. Alle nybygg skal installere en komfyrvakt som en del av det faste elektriske anlegget. Elektrikeren sørger for at dette gjøres i henhold til gjeldende sikkerhetskrav. Dette koster som regel fra 4.000 kroner og oppover. Du kan lese mer i prisguiden vår om hva det koster å installere komfyrvakt.
Legge varmekabler. Dette er en omfattende og til tider komplisert jobb, som dermed alltid burde planlegges og utføres av en autorisert installatør. Her er det svært mange faktorer som påvirker prisen, men 1.000 kroner per kvadratmeter er ikke uvanlig. Vi skriver mer om legging av varmekabler i denne artikkelen.
Installere hjemmelader for elbil. Det er et økende behov for elbilladere i norske hjem, i takt med at antallet elbiler på norske veier stiger. Dette kan også bidra til å øke verdien på boligen din. Elbilladere skal alltid, uten unntak, installeres av en sertifisert installatør. Selve elbilladeren kan koste fra 5.000 - 15.000 kroner, og monteringen fra 5.000 - 7.000 kroner. I guiden vår til elbilladere kan du lese mer om hvordan du skaffer deg elbillader hjemme, og vi har også skrevet en prisguide som forteller deg mer om hva en elbillader koster.
Prosjekter og nybygg. Det er viktig å planlegge det elektriske i bygningen i god tid, og da vil det absolutt lønne seg å bruke elektriker helt fra begynnelsen av. Da kan dere i fellesskap bli enige om hva som er de beste løsningene for boligen din. Her vil det være umulig å oppgi en gjennomsnittspris, da det er stor forskjell på ulike prosjekter i både pris og omfang. Ofte benyttes en prismodell med betaling per el-punkt, der normal pris er 100 - 600 kroner per punkt.
Montere spotlights eller annen småelektronikk. Materiell får du kjøpt billig hos enhver elektroforhandler, og det kan dermed være fristende å prøve å gjøre noe av arbeidet selv. Bare husk at her kan selv små feil vise seg å bli dyre, så ta kontakt med elektriker dersom du er i tvil.
Feilsøking. Dersom sikringen går når du støvsuger, eller lysene blinker når du slår på fjernsynet, er det ikke nødvendigvis helt enkelt å vite hva som er galt, og om det er alvorlig. For å finne og løse feilen burde du kontakte elektriker.
For både feilsøking og hjelp med småelektronikk, gjelder som regel normal timepris på 800 - 1.000 kroner per time.
Som vi var inne på innledningsvis, finnes det en del småjobber og grunnleggende arbeid du kan gjøre selv dersom du er fingernem. Men med en gang det er snakk om arbeid som involverer det faste, elektriske anlegget i hjemmet ditt, må du kontakte elektriker. Det er ikke dermed sagt at du ikke kan hjelpe til, da det ikke er noen grunn til at elektrikeren skal bruke dyrebare timer på å bore hull i veggen, trekke kabler eller rive opp gulv. Bare pass på at alt du gjør, er i samråd med elektrikeren, slik at du ikke ender opp med å gjøre store feil. Vi skal imidlertid begynne med å redegjøre for et par småjobber du faktisk kan ta hånd om selv:
Det meste av det som brukes av elektrisk utstyr og apparater i hjemmet, kan kjøpes i vanlige elektroforretninger. Spesielt nettbutikker både nasjonalt og internasjonalt gjør at markedet for den vanlige forbrukeren aldri har vært større. Du kan dermed vurdere om du skal kjøpe inn materialer selv, fremfor å kjøpe via elektrikeren.
Her er det flere ting det kan lønne seg å tenke over:
For det første må du passe på at det materialet og utstyret du kjøper møter gjeldende sikkerhetskrav. Det er greit nok at du kan finne stikkontakter til én krone per stykk på Ebay, men det er faktisk ikke sikkert du har lov til å ha dem i hjemmet ditt, og elektrikeren kan nekte å installere utstyr som anses som brannfarlig.
For det andre vil elektrikeren som regel ta seg bedre betalt dersom du har kjøpt materialer og utstyr selv, siden det innebærer at elektrikeren ikke tjener noe på å selge deg materiell. Det vil si at du ikke nødvendigvis sparer penger, så dette burde du ta deg tid til å regne på før du bestemmer deg.
Det kan ofte være variasjoner i pris mellom ulike tilbydere, og selv om det kan være fristende å velge den elektrikeren som kan gi deg den beste prisen er det ikke sikkert at det er så lurt. Med håndverkstjenester så er det slik at du ofte får det du betaler for, og en lav pris kan tyde på at elektrikeren sliter med å få oppdrag, kanskje vedkommende bruker materialer av dårlig kvalitet eller har misfornøyde kunder av andre grunner.
Som regel vil det være trygt å velge et firma som er tilknyttet en av de større elektrikerkjedene i Norge, for eksempel:
El-Proffen har over 180 medlemsbedrifter over hele landet. De har avdelinger i flere norske byer, deriblant Tromsø, Trondheim, Bergen og Oslo.
Elektrikerkjeden Norgeseliten har snart 200 firmaer fordelt over hele landet. Hovedvekten ligger på Østlandet, men de har også medlemsbedrifter så langt nord som Finnmark.
Elkonor nærmer seg også 200 medlemsbedrifter, og er i likhet med de to overnevnte en landsdekkende elektrikerkjede.
Du kan med fordel registrere oppdraget ditt hos oss i Boligsmart, slik at elektrikere i nærområdet ditt kan kontakte deg med sine tilbud. Dette er en gratis og uforpliktende tjeneste, som gir deg muligheten til å sette deg inn i det lokale markedet uten selv å måtte stå for den anstrengende delen av jobben, altså å sitte og ringe rundt!
Hvorvidt det er verdt å bruke penger på elektriker, er primært avhengig av om du er nødt til å hyre en elektriker til jobben, noe du i de fleste tilfeller er - og du tjener på investeringen ved at jobben blir gjort på en sikker og lovlig måte. Hvorvidt det føles verdt det, er naturligvis mer avhengig av resultatet du blir sittende igjen med til slutt. Her har vi samlet en nyttig sjekkliste til deg med punkter du burde ha i bakhodet når du skal finne en elektriker:
Innhent flere tilbud. Dette har vi allerede vært inne på, men det er viktig nok til å nevnes igjen: En god tommelfingerregel er å hente inn minst 3 - 4 tilbud fra ulike aktører, slik at du har et godt sammenligningsgrunnlag. Hvis du registrerer behovene dine hos oss i Boligsmart, kan vi hjelpe deg med å finne dyktige aktører i nærområdet ditt, slik at du slipper å selv sitte på nettet og lete. Tjenesten vår er uforpliktende og gratis.
Finn erfaringer og tilbakemeldinger fra tidligere kunder. Du kan for eksempel sjekke om firmaet har en facebookside, gjøre et enkelt nettsøk for å se om de har vært i mediene eller om de er gjenstand for diskusjoner på nett, og du kan spørre venner og familie om deres erfaringer.
Sjekk om firmaet er registrert i Elvirksomhetsregisteret, som driftes av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Dette er et register over alle el-virksomheter i Norge som har lov til å utføre elektrisk arbeid på faste installasjoner, og det er ditt ansvar å passe på at firmaet du leier, har lov til å gjøre den jobben du ansetter dem til å gjøre.
Skriv kontrakt, og avtal pris på forhånd. Det er ikke alltid det er mulig å avtale fastpris på forhånd, men du skal i det minste kunne få et detaljert prisoverslag. Dette er det viktig at du får, da det innebærer at elektrikeren ikke kan fakturere deg for mer enn 15 prosent ekstra uten å avklare det med deg først. Dette hindrer elektrikeren i å utføre mer eller mindre nødvendige, dyre utbedringer uten din godkjennelse. I kontrakten burde både forventet tidsbruk og antatt pris være med.
Du skal ha samsvarserklæring når jobben er utført. Dette regnes som et verdipapir, og ansvarliggjør elektrikeren eller firmaet for den jobben som har blitt gjort. Samsvarserklæringen vil være nyttig i forbindelse med boligsalg, eller i forhandlinger med forsikringsselskapet ditt.
Det er lite sannsynlig at du blir lurt eller havner i konflikter med elektrikeren dersom du følger disse rådene. Så lenge du utviser kritisk sans og bruker sunn fornuft, kan du være rimelig trygg på at elektrikeren du velger, leverer arbeid av høy kvalitet!
Gjør smarte boligvalg