Lurer du på hva det koster å bytte sikringsskap? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen for bytte av sikringsskap, inkludert hva utskiftningen innebærer, hvilke faktorer som påvirker prisene og hvorvidt du kan bytte sikringsskapet selv eller trenger profesjonell hjelp, og du får vite hvordan du kan spare penger. Les vår guide, så unngår du å betale for mye for bytte av sikringsskap!
Sikringsskapet er en svært viktig del av huset. I tillegg til å gjøre det mulig å bruke elektriske apparater på en trygg måte, ved å forhindre overspenning og støt, er sikringsskapet viktig for brannsikkerheten i hjemmet ditt. Faktisk skyldes omkring halvparten av alle boligbranner i Norge feil bruk av elektrisk utstyr eller feil på det elektriske anlegget. Nå til dags bruker vi stadig mer strøm, særlig som følge av at flere har elbillader, induksjonsovner og andre elektriske apparater. Med økt strømforbruk er det desto viktigere at sikringsskapet er oppgradert slik at de tåler den økte strømtilførselen som er vanlig i våre dager. Ofte vil det være behov for å oppgradere sikringsskapet dersom man bor i en eldre bolig. Eldre sikringsskap mangler ofte viktige funksjoner. I løpet av de siste 30 årene har det blant annet kommet krav til jordfeilbryter på bad, kjøkken og utendørs, krav om jordfeilbryter for kurser i nye boliger, og krav om overspenningsvern. Eldre boliger tilfredsstiller ikke alltid disse kravene.
For å øke brannsikkerheten i hjemmet ditt er det viktig å ha sikringsskap, stikkontakter og ledninger oppgradert. Når det gjelder sikringsskapet, er det primært strømforbruket som avgjør om skapet er tilstrekkelig oppgradert eller ikke. Mange bruker dessuten mer strøm enn de er klar over. Det er ikke uvanlig å bruke varmekabler til oppvarming. I tillegg står gjerne lamper på, man skal se på TV, vaske klær, lage mat, og kanskje barna hører på musikk eller bruker PC. Samtidig står kanskje elbilen på lading. Hvis du bruker mye strøm og ikke har oppgradert sikringsskapet på en stund, kan det være lurt å kontakte en elektriker for å finne ut om du trenger nytt sikringsskap. Det finnes mange gode grunner til å bytte ut skapet. Du får automatsikringer som er mindre brannfarlige, strømforbruket kan måles mer nøyaktig, med nyere sikringsskap trenger du ikke bytte sikring dersom den går, du får med en jordfeilbryter som slår av strømmen dersom det er feil ved anlegget og du får generelt bedre brannsikkerhet i hjemmet ditt.
Det finnes flere tegn på at du trenger et nytt sikringsskap. Noen faresignaler inkluderer varme sikringer, sikringer som ryker med jevne mellomrom, hvis det lukter brent fra skapet, misfargede ledninger, knitrelyder fra skapet, eller hvis mange lyspærer blinker samtidig. Du bør også vurdere å oppgradere sikringsskapet hvis du planlegger å installere en elbillader hjemme, hvis du enda har skrusikringer eller hvis du skal i gang med å renovere kjøkken og bad.
Prisen for et nytt sikringsskap kan variere i stor grad. I snitt ligger prisen omkring 18.000 kroner, men på grunn av ulike prisfaktorer og store prisforskjeller på markedet kan prisen variere mellom alt fra 10.000 til over 25.000 kroner. Prisen inkluderer vanligvis alt av deler du trenger og arbeid med å montere det nye sikringsskapet. Dersom det skulle være behov for å oppgradere hele det elektriske anlegget kan imidlertid prisen bli langt høyere. Dette kan være nødvendig i forbindelse med en renovering, oppussing eller at man skal bygge et nytt hus. For et nytt elektrisk anlegg ligger gjennomsnittsprisen rundt 130.000 kroner. Denne gjennomsnittsprisen er mer treffende for leiligheter på ca 100 kvadratmeter, men prisen kan være betydelig høyere på store hus. På samme måte vil prisen ligge under gjennomsnittet for nytt elektrisk anlegg i mindre leiligheter. Hvis du bare trenger nytt elektrisk anlegg i forbindelse med renovasjon eller oppussing, kan du kanskje beholde deler av det eksisterende elektriske anlegget og da kan prisen bli noe lavere.
Hvis du er usikker på om du trenger et nytt sikringsskap eller andre oppgraderinger på det elektriske anlegget, kan det være lurt å få gjennomført en elsjekk. Når elektrikeren utfører en elsjekk, blir sikringsskap, stikkontakter, kabler og brytere gjennomgått og elektrikeren vil foreta stikkprøver for å finne ut om noe er galt. En slik sjekk kan være nyttig for å finne feil som ellers kan forårsake brannfare eller for å finne ut om du trenger oppgraderinger på sikringsskapet eller et øvrige elektriske anlegget. Prisen på en elsjekk kan koste alt fra 2.000 til rundt 5.000 kroner og tar vanligvis mellom 1 og 4 timer å gjennomføre. Tidsbruk og pris på elsjekk vil imidlertid avhenge av størrelsen på boligen din, etasjer og antall elektriske komponenter som krever undersøkelse. Mange elektrikerfirmaer tilbyr fastpris på elsjekk.
Flere forskjellige faktorer avgjør den endelige prisen på det nye sikringsskapet. Prisen vil blant annet avhenge av hva slags sikkerhetsnivå du ønsker, hvor mange skap du trenger, og om du bare trenger ny innmat eller om hele sikringsskapet skal være nytt. Hvis du ønsker overspenningsvern og ny hovedsikring, kan dette medføre høyere pris. Det samme gjelder hvis du vil ha med andre ekstra funksjoner. Prisen avhenger dessuten av hvor mange kurssikringer du har og størrelsen på sikringsskapet. En stor enebolig med flere etasjer trenger gjerne et stort sikringsskap, mens det kanskje bare er behov for et lite skap i en liten leilighet. I slike tilfeller trenger man mindre materiell, og arbeidet kan gjennomføres raskere og billigere.
Hvis du bare skal bytte ut innmaten, kan det fort bli billigere. Kanskje du bare har behov for å bytte noen få kurser. Prisen for å bytte 1-4 kurser ligger som regel i underkant av 2.000 kroner, mens du må regne med å betale rundt 1.500 kroner per kurs dersom du skal bytte mellom 5 og 10 kurser. Dette gjelder jordfeilautomater, men det finnes også rimeligere alternativer som ikke gir like god beskyttelse. Overspenningsvern koster gjerne mellom 1.800 og 2.500 kroner.
Noen ganger kan man ha behov for å flytte på det eksisterende sikringsskapet fra et sted i huset til et annet. Arbeidet er nokså omfattende og prisen vil også her ligge et sted mellom 10.000 og 25.000 kroner. Hvis du bare skal flytte sikringsskapet en meter eller to, blir det gjerne billigere, mens det kan bli nokså kostbart å flytte skapet til et helt annet sted i huset. Det er som regel mye dyrere å flytte sikringsskap i hus med eldre elektriske anlegg. Jobben vil da være mer omfattende, tidkrevende og ofte vil det være behov for å skjøte kabler.
Mange synes det er kostbart å bytte sikringsskap og ser etter muligheter til å spare penger på monteringen av det nye skapet. I den forbindelse lurer mange på om dette er en jobb som de egentlig kan gjøre selv, i stedet for å benytte seg av tjenestene til et elektrikerfirma som tar mange tusen kroner for å gjøre jobben. Enkelte typer elektrisk arbeid kan man gjøre selv, men når det gjelder montering eller flytting av sikringsskap, er dette en jobb du absolutt ikke kan gjøre selv. Sikringsskapet må monteres eller flyttes av en autorisert elektriker.
Generelt er det slik at du ikke kan utføre elektrisk arbeid selv dersom arbeidet gjøres på fast elektrisk installasjon. Dette inkluderer blant annet sikringsskapet. Elektrisk arbeid som ikke gjøres på den faste installasjonen, inkluderer vanligvis arbeid med objekter som skal kobles til en stikkontakt med bevegelig ledning. Du kan blant annet skifte ut taklamper dersom de ikke er en del av den faste elektriske installasjonen, samt koble til og skifte ut ledningsbrytere, montere elektriske varmeovner forutsatt at de har bevegelig ledning med støpsel, skifte deksler på stikkontakter, koblingsbokser og brytere, og skifte støpsler til og med 25 ampere. Merk at du ikke kan skifte dimmere til lamper.
Husk at det er du som har ansvaret for at det elektriske anlegget i hjemmet ditt er sikkert og i forskriftsmessig stand. Dette gjelder også dersom du bor i et borettslag eller et sameie. Det er ikke bare ulovlig å gjøre arbeid på sikringsskapet selv, uten de nødvendige kvalifikasjoner; du vil heller ikke få utstedt en samsvarserklæring dersom du gjør jobben selv. En samsvarserklæring får du av elektrikeren etter at jobben er gjennomført. Denne dokumentasjonen beskriver arbeidet som er utført og bekrefter at arbeidet med det elektriske anlegget er gjort i henhold til gjeldende forskrifter. Hvis du ikke har en samsvarserklæring og det oppstår en ulykke i forbindelse med sikringsskapet, for eksempel en brann, risikerer du å ikke få noe igjen på forsikringen. Du trenger også samsvarserklæring når du skal selge boligen en gang i fremtiden for å kunne dokumentere at det elektriske anlegget oppfyller kravene som til enhver tid gjelder.
Prisene for et nytt sikringsskap kan variere mellom alt fra 10.000 kroner til over 25.000 kroner. Prisforskjellene må derfor sies å være nokså store. En del av prisforskjellene skyldes de ulike prisfaktorene som vil slå ut forskjellig i hvert enkelttilfelle, som sikringsskapets tilstand, husets byggeår, tilstanden til det elektriske anlegget generelt, og om det er vanskelig arkitektur i huset med tanke på å komme til ledninger og koblinger som må skiftes ut. Men vi ser også at det kan forekomme store prisforskjeller på markedet selv når forholdene er ganske like: Elektrikerfirma varierer sterkt i pris selv om tjenestene de utfører, i mange tilfeller er tilnærmet identiske. Derfor kan du spare mye penger på å gjøre grundige undersøkelser av markedet og hente inn tilbud fra flere aktører i nærområdet ditt før du tar et endelig valg.
Ved å hente inn flere tilbud kan du sammenligne de ulike elektrikerfirmaene på pris slik at du unngår å betale for mye for nytt sikringsskap. Prisen bør imidlertid ikke være det eneste av betydning. Ofte gjenspeiler prisen kvaliteten på arbeidet og når det kommer til sikringsskapet, bør du helst være sikker på at alt er som det skal være. For å ha et godt sammenligningsgrunnlag, bør du hente inn minst tre tilbud fra ulike elektrikerfirmaer. Du kan eventuelt også bruke en anbudstjeneste når du skal hente inn tilbud. Husk å sjekk tilbudene du mottar grundig og finn ut om de inkluderer det samme, om elektrikeren tar enkelte forbehold, om de tar fastpris eller timepris og om noe er definert som et tillegg i prisen.
Du bør velge elektrikerfirmaet som tilbyr den beste kombinasjonen av pris og kvalitet. Det er ikke alltid så lett å vite på forhånd hvem som tilbyr god kvalitet i arbeidet sitt, men du bør blant annet sjekke hjemmesiden deres for å finne ut om firmaet fremstår som profesjonelle, du kan søke opp anmeldelser på nett, spørre elektrikeren om referanser fra tidligere arbeid med å montere sikringsskap eller spørre venner og bekjente om de har noen anbefalinger eller tidligere erfaring med noen av de aktuelle aktørene. Før du gjør et valg bør du finne ut om elektrikerfirmaet er registrert i Elvirksomhetsregisteret. Hvis du ikke finner vedkommende her, driver firmaet mest sannsynlig ulovlig.
Hvorvidt det er verdt å kjøpe nytt sikringsskap, avhenger av det du allerede har. Dersom sikringsskapet ditt er gammelt eller dersom du har økt strømforbruket ditt, er det lurt å oppgradere sikringsskapet slik at det er tilpasset din bruk og dine behov. Husk at sikringsskapet er det viktigste du har i huset når det gjelder elektrisitet og sikkerhet, og det er særlig viktig for brannsikkerheten at utstyret holder mål. Ulykker kan alltid skje, men sjansene reduseres hvis du har et moderne sikringsskap. Ulykker som skjer i forbindelse med gamle sikringsskap, kan dessuten være mye farligere. Selv om du må ut med en relativt stor engangssum, er det en investering i boligen din og sikkerheten til de som bor der. Et helt nytt sikringsskap som er tilpasset vår tids strømforbruk, kan dessuten være med på å øke verdien på boligen din, noe som vil være nyttig for deg den dagen du skal selge den.
Ikke la deg friste til å gjøre jobben selv eller bruke svart arbeidskraft. Dette er både ulovlig og brannfarlig. Hvis du ønsker å spare penger på oppgraderingen, bør du heller spørre elektrikeren om det er noe du selv kan gjøre for å redusere arbeidsmengden og kostnadene. I tillegg er det viktig at du velger elektriker med omhu og sjekker prisene hos flere aktører før du bestemmer deg. På den måten unngår du å betale mer enn nødvendig.
Gjør smarte boligvalg