Vil du vite mer om varmepumpedeksel? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om hva et varmepumpedeksel er, hva det koster, og hvorvidt det er mulig å få statsstøtte til denne investeringen. Visste du at feilmonterte varmepumpedeksler kan påvirke ytelsesevnen til varmepumpen din? Og at et varmepumpedeksel kan være essensielt for å beskytte pumpen om vinteren? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Varmepumpedeksel er et slags deksel eller lite hus i form av en kasse som monteres rundt uteenheten, eller utedelen, til en varmepumpe. Formålet med et varmepumpedeksel er å beskytte utedelen mot diverse skader som kan følge av vær og klima, men også vandrende barnehender og dyr som holder til i området.
Den delen som varmepumpedekselet skal beskytte, kalles altså enkelt og greit utedelen. Det er fordi det er den delen av varmepumpen som befinner seg utendørs. Utedelen foredler luften utenfra og solenergien i denne, som så sendes gjennom maskineriet i varmepumpen, som i neste omgang nyttiggjør seg varmeenergien fra luften og pumper ut denne varmen som varmluft eller varmtvann i boligen din, avhengig av hva slags type varmepumpe du har. Både utedeler som trenger beskyttelse og selve beskyttelsen, altså varmepumpedeksler, vil være mest relevant for såkalte luft-til-luft-varmepumper, som omdanner varmeenergien fra uteluft til varmluft som kan sendes ut i rommet.
Det er vanlig at utedelen plasseres mot murveggen til huset eller leiligheten, eller på et eget stativ, siden vibrasjonene fra varmepumpen kan forårsake en del støy dersom pumpen er festet i selve kledningen. Det gjør det også noe lettere å montere et varmepumpedeksel, siden utedelen ikke er plassert så høyt oppe at man ikke kan nå tak i den.
Varmepumpedeksel selges også ofte som såkalte varmepumpehus, siden det ofte ser ut som et lite minihus som blir montert utenpå boligen. Du har sikkert sett mange slike minihus på boliger rundt om i landet. Dette kalles også noen ganger for varmepumpetak, men da refereres det ofte til varmepumpedeksel som kun består av et tak og ikke har vegger. Det er mest vanlig å ha vegger på dekselet, siden det gir optimal beskyttelse mot vær og vind.
Det er vanligst at varmepumpedeksel er laget av tre, slik at det skal bli en mer naturlig del av boligen. Man kan for eksempel male dekselet i samme farge som huset, slik at det ikke stikker seg ut, men blir en mer naturlig del av omgivelsene. Varmepumpedeksler kommer også i metall, som kan virke mer robust på sikt dersom man bor et sted med veldig fuktig klima. Varmepumpedeksel i metall er også dyrere, noe vi skal se på i neste seksjon.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Varmepumpedeksel kan koste alt fra 1.000 kroner (eller mindre) til så mye som 5.000 kroner eller litt mer. De store prisforskjellene kommer av flere forskjellige faktorer, som vi skal se nærmere på i denne seksjonen.
Et deksel av helt vanlig treverk er det billigste, uansett om det er impregnert eller ikke. At tre er impregnert, vil si at det er beskyttet mot sopp- og insektangrep. Levetiden til treverket blir forlenget dersom det er impregnert, så det er kan være en fordel å kjøpe et deksel av tre som er ferdig impregnert.
Du kan kjøpe varmepumpedeksel som er ferdig bygget, men det mest vanlige er å kjøpe de i en flat pakke med deler som er klare til å settes sammen. Dersom det er ferdig bygget og klart til å monteres over utedelen av varmepumpen, koster det vanligvis mellom 1.000 og 3.000 kroner. Prisen kan stige dersom du trenger et varmepumpedeksel som er større enn de som selges som standard, men den vil vanligvis ikke stige særlig mye. Dersom du trenger hjelp fra en montør, er ikke dette alltid inkludert i prisen, men det vil komme an på hvor du kjøpet dekselet. Eksempler på steder hvor du kan kjøpe varmepumpedeksel er Jula, Coop OBS!, Biltema, og ellers bedrifter som driver med trelast, snekkerarbeid og byggverk. Vi nevner også at varmepumpeprodusenter (som Toshiba, med flere) gjerne har egne varmepumpehus som er spesialtilpasset spesifikke modeller.
I spesielt fuktige klima kan det virke fristende å anskaffe et varmepumpedeksel som er laget av metall. Metall har lang levetid og er ikke like sårbart for fukt og annen skade som kan skje med treverk. Varmepumpedeksel i metall kan komme opp i 5.000 kroner, og prisen kan (som med treverk) stige i takt med størrelsen på dekselet. Som med deksel laget av tre blir metalldeksel levert flatpakket og skal være enkelt å montere.
Dersom du selv er en kløpper på å snekre og bygge eller kjenner noen som er fingernem, kan det være billigere å både konstruere og montere varmepumpedekselet selv. I det tilfellet trenger du bare impregnerte materialer, samt tegninger av hvordan et varmepumpedeksel kan bygges - og eksempler på slike tegninger finner man gratis på nettet. Om du gjør det på egen hånd, må du imidlertid passe på at alle målene blir helt riktige - et dårlig konstruert varmepumpedeksel kan ødelegge yteevnen og kvaliteten til varmepumpen.
Det er viktig å huske at det kan forekomme ekstra kostnader dersom du velger å få produktet levert i posten. Varmepumpedeksler veier en god del, og frakten kan dermed bli høy. Noen butikker tilbyr også Klikk og hent-ordninger for dette, der du kan reservere det aktuelle produktet (i dette tilfellet et varmepumpedeksel) og hente det i den fysiske butikken innen et gitt tidspunkt heller enn å få det tilsendt. Om bedriften ikke har noen Klikk og hent-ordning, kan det være et alternativ å reise til butikken og kjøpe og hente det selv, og dermed slippe kostnadene for frakt.
Enova er et statlig organ som gir støtte til privatpersoner og bedrifter som ønsker å ta en del i det grønne skiftet. Det drives av Klima- og miljødepartementet. De gir blant annet støtte til tiltak som solceller og vannbåren varme, og ellers tiltak som bidrar til energisparing (så sant du betaler for det av egen lomme og selv skal bo i/bruke boligen det gjelder). Enova gir også støtte til en spesifikk type varmepumpe som kalles væske-til-vann-varmepumpe. Støtten er på opp til 10.000 kroner for denne varmepumpen. Støtten gjelder dessverre ikke lenger luft-til-luft-varmepumper eller, dermed, varmepumpedeksler. Luft-til-luft- og luft-til-vann-varmepumper er blitt så populære og selges nå til såpass konkurransedyktige priser at Enova ikke lenger mener det er nødvendig med ekstra støtte til disse energibesparende tiltakene. Varmepumpedeksler utgjør i alle tilfeller en såpass lav utgift at de ikke ville kvalifisert til støtte.
Likevel finnes det en mulighet. Mange av aktørene som leverer og monterer varmepumper, kan tilby et varmepumpedeksel som er tilpasset den varmepumpen du kjøper av dem. Bedrifter dette gjelder, kan være større kjeder som Biltema og Jula, men også små lokale bedrifter. I slike tilfeller kan du få prisen for varmepumpedeksel innbakt i kostnaden for varmepumpen og selve monteringen, eller “med på kjøpet”. Det kan også være at den aktuelle aktøren har egne tilbud rundt dette, men det vil være forskjellig fra aktør til aktør. Her lønner det seg altså definitivt og spørre rundt!
I tilfelle du velger å investere i en væske-til-vann varmepumpe, uavhengig av eventuelle varmepumpedeksler, skal vi kort gå gjennom hvordan du kan søke om støtte fra Enova: Først må du installere varmepumpen og nedbetale alt av utgifter. Her er det viktig at du tar vare på all dokumentasjon og alle kvitteringer. Når installasjon og betalingen er unnagjort, kan du søke om støtte inntil 20 måneder etter installasjonen er ferdig. Du kan altså ikke få støtte før alt er ferdig og betalt. Du må ha alt av påkrevd papirarbeid og kvitteringer tilgjengelig. Mangel på dokumenter og kvitteringer kan føre til at du ikke får all støtten du har krav på, eller at du får avslag på søknaden. Utover nødvendige kvitteringer kan dokumentasjon her inkludere bevis på at sertifiserte montører har installert varmepumpen. Som nevnt er støtten på opptil 10.000 kroner, og det er ikke mulig å søke om høyere støtte. Dette gjelder både privatpersoner og bedrifter. Borettslag har egne måter å søke på samt egne frister. Alt dette og mer finnes det detaljert informasjon om på Enovas hjemmesider.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Etter å ha brukt rikelig med penger på både varmepumpe og installasjon, lurer du kanskje på om varmepumpedekselet er verdt de ekstra kronene du må ut med? Selv om det koster deg noen ekstra tusenlapper, er det mange fordeler med å investere i et varmepumpedeksel.
Den største fordelen er at det er langt mer sannsynlig at varmepumpen evner å nå maksimal levetid når den har et deksel som beskytter den. De fleste varmepumper holder i cirka 10 til 15 år, men varmepumpen kan ta kvelden mye tidligere dersom den ikke er rustet med riktig beskyttelse eller man ikke passer godt nok på vedlikeholdet. Vind, regn og snø kan påføre mindre skader over lengre tid, som bare blir verre og verre, og slitasjen kan til slutt gå utover ytelsesevnen til utedelen av varmepumpen. Vind kan også blåse større gjenstander eller greiner inn i utedelen. Selv små mengder løv kan være ødeleggende, spesielt om det kommer inn i utedelen og setter seg fast i viften - det anbefales dermed i alle tilfeller at du renser utedelen for løv og støv ved jevne mellomrom. Vinden kan også blåse kald luft over varmen som kommer ut av varmepumpen, som kan føre til at avriming går saktere og varmepumpen må bruke mer energi enn nødvendig. Om man bor et sted med mye hardt vær, kan man med fordel investere i et varmepumpedeksel.
Med et varmepumpedeksel trenger du heller ikke å vie like mye tid til vedlikehold som du må gjøre når det ikke er noe tak eller vegger over pumpen. Løvet legger seg på taket av dekselet i stedet for direkte på varmepumpen, og snøen kommer heller ikke til å legge seg like lett på utedelen. Det av vedlikeholdet som du må skjøtte oftest, vil være å passe på at det ikke bygger seg opp snø under varmepumpen.
Varmepumpedeksler kan i noen tilfeller gjøre det vanskeligere for eventuelle montører å komme til for å gjøre service på utedelen. Man vet aldri når man vil trenge service, så det er viktig at man monterer et deksel som fremdeles gir tilgang. Det er da en fordel å ha en vegg med hengsler, slik at den kan åpnes om nødvendig; for eksempel på en av sideveggene. På den måten kan montører lett komme til, uten at man må ta av hele dekselet.
Når man monterer varmepumpedeksel, kan man risikere at det reduserer ytelsen eller yteevnen til varmepumpen. Dette fordi det kan redusere hvor mye luft som slipper inn i varmepumpeanlegget. Om du har luft-til-luft varmepumpe (som er den mest vanlige i Norge), kan dette faktisk bli mindre lønnsomt om du har et varmepumpedeksel som reduserer kvaliteten og effektiviteten til varmepumpen, siden det vil gjøre det vanskeligere å varme opp hjemmet. Denne risikoen kan minimeres dersom man passer på at det er rikelig med plass mellom dekselet og utedelen, slik at nok luft slippes inn i varmepumpen. Det er også lurt å ha skråstilte lameller på sideveggene og den lengste veggen, og påse at disse er vinklet korrekt, i stedet for helt tette vegger; da kommer det nok luft inn, og utedelen vil fungere som den skal.
Hvis varmepumpedekselet er riktig montert, kan man imidlertid med trygghet si at det vil være lønnsomt på sikt. Dekselet forlenger levetiden til varmepumpens utedel og beskytter mot generell slitasje, og du vil slippe å måtte gjøre like mye vedlikehold når det kommer til rydding, rengjøring og fjerning av løv og støv. Enten det er du selv eller fagfolk som monterer dekselet, vil det altså lønne seg med relativt umiddelbar virkning - så lenge det er riktig montert!
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Rengjøring er viktig, selv med varmepumpedeksel. Det kan være at du tenker at utedelen ikke trenger noe vedlikehold siden dekselet er ment å beskytte det fra alt som kan føre til slitasje, men det er lurt å ta en titt på dekselet en gang i blant. Det kan være at en gren fra et tre har satt seg fast i de skråstilte lamellene, eller at løv har klart å snike seg inn og lagt seg på utedelen til varmepumpen. Ellers er det ikke nødvendig med like mye vedlikehold og rengjøring som det ville vært om det ikke var et varmepumpedeksel der, men varmepumpen krever like fullt både service og tilsyn.
Det er viktig å nevne at du ikke nødvendigvis bør gå rett på det billigste alternativet du finner. Prisvariasjonene er små når det gjelder varmepumpedeksler, så du har gode muligheter til å lete deg frem til et gunstig varmepumpedeksel som er tilpasset utedelen til nettopp din varmepumpe. Prioriterer du et veloverveid og kvalitetsmessig valg fremfor det første og billigste valget, er du sikret et anlegg som klarer å yte sitt beste gjennom året. Vi anbefaler at du kontakter montører av eller utsalgssteder for varmepumper for hjelp til å finne et varmepumpedeksel som passer best for deg - eller tar kontakt med kjeder som Jula og Coop OBS! for å forhøre deg om hvilke tilbud de har.
Til syvende og sist er varmepumpedeksler en investering for å ta vare på utedelen til varmepumpen din. Det kan virke som en betydelig kostnad, og det er slettes ikke alle som har økonomi til dette på toppen av kostnaden til varmepumpen, men det kan rett og slett bli dyrere dersom utedelen blir ødelagt av noe som dekselet ville beskyttet den fra, hvorpå du må bytte ut hele varmepumpen din eller bruke flere tusen kroner på reparasjoner. Dekselet kan faktisk være et av de viktigste tingene du kjøper inn til varmepumpen!
Gjør smarte boligvalg