Vil du vite mer om varmepumpestativ? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om bakkestativ og veggfester til varmepumpen din, hva slike koster, hvor og hvordan de skal plasseres og mye mer. Hvordan unngår du støy fra anlegget, og hvordan unngår du slitasje? Visste du at det finnes egne varmepumpehus, og er du klar over at du til og med kan bygge ditt eget? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Varmepumpestativ er relevant for varmepumper med en utedel som må festes på eller ved ytterveggen på bolig, hytte eller næringsbygg. Utdelen festes da til en solid yttervegg, i mur eller betong, ved hjelp av vinkelrette veggbraketter eller -konsoller, eller den plasseres på et frittstående bakkestativ. Slike vegg- og bakkestativ er av metall og tåler ulik vekt; det er gjerne slik at bakkestativet tåler mer enn hva et veggstativ gjør. Her må altså stativet være tilpasset vekten til den varmepumpemodellen du har valgt deg. Riktig feste og plassering sørger for at varmepumpeanlegget holdes stødig, og slik produserer minst mulig vibrasjon og dermed også minst mulig støy.
Stativ og fester til varmepumper kan kjøpes hos blant andre Byggmax, Jula, Varmepumpeutstyr og Grøntklima. Prisene i butikkene ligger som regel på rundt tusenlappen for bakkestativ og noe mindre for veggstativ (nærmere info finner du i seksjonen nedenfor, kalt «Pris»). Her går vi da ut fra at stativ selges separat og ikke inngår i prisen for varmepumpen eller installasjonen av den. Men vit at noen aktører inkluderer braketter, altså fester til veggen, i prisen for varmepumpeinstalleringen. Det er med andre ord lurt å undersøke installatørens tilbud før du eventuelt går til anskaffelse av eget stativ. Nibe, Mitsubishi Electric og Varmepumpe Energy AS (Østlandet) er blant leverandørene du kan forhøre deg med.
I tillegg til stativene finnes det egne deksel og varmepumpehus som beskytter anlegget mot skitt og slitasje fra omgivelsene. Se for deg et hundehus, men med vegger bygget slik at de gir god luftgjennomstrømning. Slik beskyttelse kan kjøpes i tre eller metall, med rekkverk med luftrom mellom plankene/bordene, eller i form av metallgitter i for eksempel aluminium. Det kan også lages selv! Det kommer vi tilbake til i seksjonen «Hva kan jeg gjøre selv?».
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
For varmepumpestativ og -fester ligger gjerne prisene et sted mellom 300 og 1.200 kroner, og det er som en regel bakkestativene som ligger i det øverste sjiktet, mens veggfestene er noe rimeligere.
De fleste varmepumper selges inklusive monteringskostnader, men bakkestativ og veggfester er ikke nødvendigvis inkludert i denne pakkeprisen. Ifølge Varmepumpeforeningen bør riktignok nødvendig utstyr for en typisk installasjon være inkludert i prisen for montering, og dette inkluderer da to veggbraketter, men ikke bakkestativ. Vær obs på at spesialtilbehør som beskyttende tak, varmepumpehus og deksel ikke inngår i en standardmontering. Før du går til anskaffelse av stativ og annet utstyr, kan du gjerne be om en befaring. Befaringen er i de aller fleste tilfeller er helt gratis. Bruk anledningen til å undersøke hva som er inkludert den mulige leverandørens pristilbud.
Ut over dette har vi prisene for varmepumpehus og -deksel: Du kan finne priser på opp mot 20.000 kroner for visse typer beskyttelse, selv om det vanligste er en prislapp på mellom 1.000 og 5.000 kroner. Her kan vi også nevne at Jula for eksempel tilbyr varmepumpebeskyttelse i form av aluminiumsdeksel til 2.200 kroner, samt beskyttende tak til 1.000 kroner.
Varmepumper er ganske kostbare, men energieffektive som de er, vil de til gjengjeld spare deg for store strømutgifter på sikt. Og prisene for de ulike varmepumpeanleggene varierer stort. De baseres blant annet på hvor omfattende installasjonsarbeid din modell krever, og på hvor lang levetid og energibesparelse den gir mulighet for:
For de som har eller vurderer bergvarmepumpe, anbefaler vi å søke økonomisk støtte fra Enova. Her kan man få inntil 10.000 kroner i støtte hvis man legger om til vannbåren varme i hjem eller fritidsbolig. Husk at du må søke seneste 20 måneder etter at installasjonen er gjennomført.
Bakkestativ eller veggfester til varmepumper kjøpes i butikk eller på nett. Du kan montere stativet selv eller få hjelp av en fagperson, for eksempel av leverandøren under installasjonen av varmepumpen. Som nevnt er veggbraketter i noen tilfeller inkludert, så undersøk dette før du kjøper egne fester eller stativ.
Når det utendørs varmepumpestativet er valgt, er det på tide å tenke på beskyttelsen som bør settes opp eller bygges rundt maskinen. Denne beskyttelsen kommer i form av et tilpasset hus, deksel eller eget tak ‒ i tre eller metall som hovedmaterialer. Om du ønsker, kan du bygge dette selv, eller du kan kjøpe ferdige sett fra en forhandler. Husk at varmepumpen er avhengig av god luftgjennomstrømning. Husk også at det skal være mulig for kontrollører å få tilgang til pumpen når det er på tide med varmepumpeservice, hvert andre til tredje år, eller når du selv skal sørge for at det ikke har samlet seg rusk og rask inne ved selve maskinen og at den ikke har fryst til i vinterhalvåret.
Den tekniske installasjon av varmepumper skal alltid gjøres av sertifiserte aktører. Varmepumpestativet kan du sette opp selv, men sett deg inn i rådene for plassering av anlegget. Når det gjelder varmepumpebeskyttelse, har du enda større frihet: Visse aktører, som Montér, selger alle nødvendige deler og utstyr som et byggesett og tilbyr en steg-for-steg-guide slik at du kan bygge beskyttelsen til varmepumpen din selv. Det er også fullt mulig å skaffe varmepumpehus som leveres komplett, og som bare behøver å skrus opp. Flere varmepumpeprodusenter har endog egne varmepumpehus tilpasset spesifikke modeller. Du kan også få hjelp av en snekker. For å få anlegget til å gli pent inn med resten av boligen din kan du male varmepumpehuset eller -dekselet i en farge du velger selv. Her er det lov å være kreativ.
For å bygge varmepumpebeskyttelse selv er det nødvendig med riktig verktøy. Dersom du ikke har dette fra før av, må du regne med relativt store utgifter; i tillegg til selve materialene trenger du nemlig drill, tilbehør til drill i form av et bit-sett, kapp- og gjærsag, avstands- og vinkelmåler samt sandpapir. Den samlede verdien kommer da på omtrent 4.500 kroner. Utover dette trenger du: en tilpasset, impregnert del i tre kalt «lekte», «dobbeltfalset» kledning i tre, rustfri terrasseskrue og universal-krok. «Middels vanskelig», skriver Montér videre om vanskelighetsgraden på prosjektet. Om dette ikke hørtes spesielt betryggende ut, er det nok lurt å kontakte en fagperson eller kjøpe ferdig varmepumpebeskyttelse.
Hva annet kan du gjøre selv? Både utedelen og innedelen av varmepumpen din trenger litt oppmerksomhet i form av rensing. De to avtagbare støvfiltrene på innedelen støvsuges eller renses forsiktig med litt såpe og vann én til to ganger i måneden. Når det gjelder utedelen, er denne gjerne beskyttet av et finmasket deksel. Dette dekselet fungerer som en indre beskyttelse mot snø, løv og annen skitt. Det er viktig å notere seg at du selv står ansvarlig for at varmepumpen din vedlikeholdes på riktig måte. Feil eller mangler som følge av utilstrekkelig pleie og beskyttelse, kan gå ut over produktgarantien på varmepumpen din.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Plassering utendørs: Norske forhold, med snø, regn og vind om hverandre, kan være krevende. Dette er det lurt å ta med i betraktningene når en velger hvor varmepumpens utedel skal stå; velg et sted den kan skjermes.
Om en skal feste varmepumpen til en yttervegg, er det vanlig å velge grunnmuren. Utedelen inneholder nemlig en kompressor som vibrerer og derfor skaper ekstra støy dersom anlegget festes til en trevegg. For å redusere utfordringen med støy ytterligere monteres egne vibrasjonsdempere.
Noen typer vegger gir for dårlig feste til en varmepumpe. Dette finnes det så klart en løsning på: bakkestativ. Med et slikt stativ står du litt friere med tanke på plassering. Bakkestativene minimerer også utfordringen med støy, selv om det bør installeres vibrasjonsdempere i alle tilfeller.
Enten pumpen skrus fast i en vegg eller monteres på et stativ, bør den plasseres minst 50 centimeter over bakken. På den måten unngår du problemer med isdannelse som følge av avrimingsfunksjonen til pumpen og ansamling av snø om vinteren. Det må legges til rette for at vann fra avrimingen kan dreneres vekk på en god måte.
Anlegget bør plasseres i tilknytning til en yttervegg slik at det enkelt kan trekkes rør mellom utedelen og innedelen.
Og til sist, det er lurt å tenke estetikk og komfort, og med dét ta naboens interesser med i betraktningen. Varmepumpen produserer uunngåelig nok noe støy, så unngå å plassere den rett ved (eller på!) terrassen og rett under et soveromsvindu ‒ også naboens.
Plassering innendørs: Innedelen finnes i egne gulvmodeller som er lettere å gjemme bort. Enten på grunn av mer diskret størrelse og utforming eller ved at de delvis kan innfelles i byggets struktur. Det vanligste er likevel veggmodeller. Disse skal plasseres høyt for ikke å gjøre skade på tregulv eller møbler. Takhøyden bør derfor ikke være lavere enn 1 meter og 80 centimeter.
For best mulig utnyttelse av varmepumpen bør du plassere den i det rommet som brukes mest, gjerne et åpent rom, slik at varmen får mulighet til å spre seg godt og videre ut til de andre rommene. Plasser den gjerne ved en eventuell trapp slik at varmen kan stige opp i øvrige etasjer!
Ta hensyn til lyd og inngå og plassere pumpen rett ved de stedene du oppholder deg mye, som ved skrivebordet eller ved soverommet.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Husk at selve varmepumpen må monteres av en installatør som har F-gass-sertifikat, fra en bedrift som også er sertifisert. Monteres og håndteres den riktig, utgjør den ingen fare for deg eller omgivelsene. Slik unngår du dessuten å foreta deg noe som kan påvirke produktgarantien din negativt. De fleste leverandører av varmepumpetjenester tilbyr gratis og uforpliktende befaring slik at du kan få råd om plassering av varmepumpen, og finne ut av hvordan du går frem for å skaffe deg varmepumpestativ. Videre bør du forsikre deg om at bakkestativet eller veggfestet passer til akkurat din varmepumpemodell med tanke på vekt og modell. Forhør deg med forhandleren eller varmepumpe-installatøren din om du er usikker.
Når du har funnet riktig stativ, kan du sette det opp selv om du ønsker det ‒ og da bør du vite følgende: Enten varmepumpen settes på et bakkestativ eller festes til veggen med veggbraketter, skal den plasseres minst en halv meter opp fra bakken. Veggfester skal ikke monteres på trevegg, men til betongmur. Dette for å sikre godt nok feste og unngå problemer med vibrasjon og støy. Plagsomme vibrasjoner er grunnen til at varmepumpen ikke skal plasseres direkte mot fasaden til boligen. Det skal gå rør mellom varmepumpens ute- og innedel, og det finnes en grense for hvor langt fra hverandre de kan plasseres, rundt 20 meter maks. Denne grensen er markert i installasjonsveiledningen og er i alle tilfeller noe installatøren skal ta hensyn til når varmepumpen monteres; du kan også få hjelp av fagpersoner med montering av varmepumpestativ, så klart.
Beskyttende hus, tak eller deksel til varmepumpen kan kjøpes eller lages selv. Ideelt sett skal verken stativet eller pumpen synes noe særlig. Et pent varmepumpehus gjør at pumpen kan gli godt inn med resten av boligen, og her har du gode muligheter til å bestemme designet selv. Viktigst er likevel at beskyttelsen har god luftgjennomstrømning og mulighet for drenering av vann. De må dessuten plasseres slik at det ikke samler seg is, snø, løv eller annet som kan påvirke anleggets ytelse på undersiden av pumpen. Det skal også være mulig å komme til anlegget for utføring av service og vedlikehold.
Å beskytte pumpen og å montere et solid stativ, enten du gjør det selv eller får hjelp under installasjonen som utføres av autoriserte varmepumpe-leverandører, er grunnleggende for varmepumpens effekt og levetid, og din komfort.
Gjør smarte boligvalg