Vil du vite mer om varmepumper til hytter? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om hvilke typer varmepumper som egner seg for bruk på hytta, hvor mye noe slikt kan koste deg, hvorvidt du kan utføre installasjonen på egen hånd, og mye mer. Hvilke modeller passer inn på en liten norsk fjellhytte? Og visste du at kun væske-til-vann-varmepumper får støtte av Enova? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Varmepumper har opplevd stadig voksende popularitet i Norge de siste årene, og du har kanskje allerede en ide om hva de brukes til? Kort sagt kan varmepumper benyttes både til å varme opp og kjøle ned hjemmet ditt (eller, i dette tilfellet, hytta di), alt ettersom hva du trenger på et gitt tidspunkt og på en gitt årstid. Det finnes flere ulike typer varmepumpe, men et av de vanligste prinsippene for varmepumpens funksjon er at den forflytter luft eller vann fra et sted til et annet - det er selvsagt ikke så enkelt, men det er hovedessensen. Soloppvarmet luft eller vann benyttes til oppvarming av hytta di via et vifteanlegg eller vannbåren varm. Varmepumpen kan hente ut varmeenergi fra uteluften og omdanne denne til varm inneluft, eller forflytte varm luft ut av rommene på sommerstid og hente inn kaldluft utenfra. Men varmepumpen kan også nyttiggjøre seg varmeenergi fra sjø, jord, spillvarme og grunnvarme, og i noen tilfeller tappevann! Her finnes altså svært mange muligheter til oppvarming og nedkjøling.
Det er to hovedtyper av varmepumper, som vi skal gå gjennom nå:
Vannbåren varme er nettopp det det høres ut som: Vannet varmes opp av diverse varmekilder (i dette tilfellet en varmepumpe) og føres rundt i hjemmet gjennom rør i gulvet og/eller radiatorer. Slik kan man også få gulvvarme på hytta, og det er for eksempel svært populært å ha denne typen oppvarming på badet. Det skal imidlertid nevnes at denne typen oppvarming krever godt med plass til varmepumpens innedel, som er svært stor, og også betydelig ombygging av hjemmet eller hytta for å legge rør til varmekabler m.m. Når det er sagt, med vannbåren varme er det lettere å få en jevn temperatur på hytta, og du slipper å måtte justere varmen hele tiden gjennom vinteren. Vannbåren varme kan til og med varme opp tappevannet dit!
Det finnes tre typer varmepumper med vannbåren varme:
I motsetning til de tre typene varmepumper for vannbåren varme, finnes det kun én for luftbåren varme: luft-til-luft-varmepumpen. Det er en av de aller vanligste og billigste i Norge, og som luft-til-vann henter den varmeenergi fra luften utenfor. Her er det viktig å påpeke at luften ikke bare hentes inn og sendes rundt i huset uten noen form for filtrering. Luften som hentes inn, skal varme opp et kjølemedium som fordamper og gjøres om fra væske til gass. Når det går tilbake til væske igjen, avgir kjølemediumet varme, og det er denne som ledes gjennom innedelen og varmer opp huset ditt. Luft-til-luft-varmepumper er enkle og noenlunde billige å installere på en ferdigstilt hytte og dermed et prisgunstig og mer lettvint valg om du ikke ønsker en voldsom ombygging.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
En varmepumpe kan koste alt fra i underkant av 10.000 kroner til over 100.000 kroner, og totalkostnaden avhenger først og fremst av hvor avansert varmepumpen er og hvorvidt både varmepumpen og installasjonen er inkludert i den endelige prisen. Det vanlige er å kjøpe begge deler samtidig, siden man kan spare penger på å kjøpe installasjonen hos de samme som selger selve varmepumpen. Flere leverandører og distributører har pakkepriser på nettopp dette. Dersom du skal ha en varmepumpe på hytta di som har flere innedeler, det vil si flere enheter som fordeler varme innomhus, vil prisen stige per del.
Å legge et opplegg for gulvvarme, slik vi nevnte i første avsnitt, kan være aktuelt dersom du vil benytte vannbåren varme, og det er noe som kommer i tillegg til varmepumpens ute- og innedeler. På grunn av kompleksiteten til installasjonen vil vannbåren varme i gulvet koste ekstra. Men hvorvidt du vil lage opplegg for gulvvarme, er ikke den aller største prisfaktoren; det er de to hovedtypene av varmepumpe som påvirker prisen i størst grad.
Varmepumpe for vannbåren varme er det dyreste alternativet du har, og det vanligste her er at prisen ligger på 60.000 til 130.000 kroner. Dette gjelder væske-til-vann-, luft-til-vann- og avtrekks- eller ventilasjonsvarmepumper. Varmepumpe og installasjon vil være dyrest dersom du ikke har lagt opp til vannbåren oppvarming på hytta fra før. Prisen går betydelig ned dersom det allerede er lagt opp til vannbåren oppvarming.
Luftbåren varme, altså luft-til-luft-varmepumpe, er det billigste alternativet. Prisen ligger vanligvis på 10.000 og oppover for både varmepumpe og installasjon. Denne typen varmepumpe er noe mindre effektiv når det kommer til energisparing i sammenligning med vannbåren varme, men vil fremdeles kunne være vel verdt investeringen.
Enova gir kun støtte til væske-til-vann-varmepumper. Dersom du investerer i en slik varmepumpe til hytta, kan du få inntil 10.000 kroner i støtte. Det er viktig at du sender inn søknad om støtte senest 20 måneder etter at installasjonen er utført, og at alt av papirarbeid er korrekt. Det vil si at du må ha skriftlig bevis på at installasjonen er utført av en profesjonell aktør, at firmaet som installerte varmepumpen, er registrert og sertifisert, samt at du har fullført alle innbetalinger.
Dessverre gir ikke Enova støtte til andre typer varmepumper, siden disse har blitt såpass vanlige nå, og prisene dertil konkurransedyktige, at man mener det ikke er behov for støtteordninger lenger. Etterspørselen er rett og slett så stor at prisene regulerer seg selv til et nivå som gjør varmepumpene mer tilgjengelige.
Varmepumper har en levetid på 10 til 15 år for de enkleste pumpene, og over 20 år for de mer avanserte. Visse deler av bergvarmepumper kan ha en levetid på 50 år eller mer. De er både miljøvennlige og energibesparende. Det gjør det til en god investering som ei hytte vil kunne nyte godt av, men dette er ikke det eneste som gjør at varmepumpen vil være et godt valg for hytta di.
Varmepumpen vil i prinsippet kunne fungere like godt hele året. Mange bruker kanskje hytta mest på vinteren og forbinder den med skiturer og påskekos langt oppå fjellet hvor snøen ligger til langt ut på våren. Noen bruker derimot også hytta om sommeren når sola steker. I så tilfelle vil det være godt å vite at varmepumpen, i motsetning til hva navnet kan få deg til å tro, også kan kjøle ned hytta og fungere som aircondition-anlegg! Sammenlignet med for eksempel gulvvifter og bordvifter bruker varmepumper mindre energi på å kjøle ned hytta di.
En stor fordel med varmepumper er også at de ikke krever mye vedlikehold for å fungere som normalt. Forutsatt at installasjonen har blitt utført korrekt, trenger du ikke å gjøre mye mer enn å vaske den og tømme filtrene i ny og ne. To ganger i året burde du også rense varmepumpen.
Dersom du installerer en varmepumpe, kan det øke verdien på hytta di. Desto mer miljøvennlig valget ditt av varmepumpe er, desto mer attraktiv kan hytta bli om du på et tidspunkt legger den ut for salg.
Noen varmepumper er “smarte”, som vil si at de har teknologi som gjør det mulig å kontrollere dem via mobilen med Wi-Fi styring. Slik kan du også følge med på eget forbruk og få bedre kontroll over hvor mye energi varmepumpen din bruker.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Det er mange varmepumpemodeller på markedet, og det kan være vanskelig å lete seg frem til et godt og riktig valg. Mange av varmepumpemodellene er tilpasset ulike behov når det gjelder både energiforbruk og oppvarmingsbehov. Videre skal vi ta for oss noen relevante varmepumpemerker, slik at det kan bli lettere for deg å avgrense søket.
Dersom du ønsker luft-til-luft- eller luft-til-vann-varmepumper, kan dette merket være et godt alternativ for deg. Nedenfor er to eksempler på relevante varmepumper fra General:
Råtassen 3 vil yte godt helt ned til 25 minusgrader, og kan styres via mobilen din slik at du kan skru den på før du kommer til hytten din. Denne modellen har økomodus og sensorer for energisparing, samt luftrenser og et søvnprogram.
Designmodellen er for den som ønsker en estetisk fin varmepumpe til hytta. Som Råtassen 3 er denne egnet for ytelse helt ned til 25 minusgrader, og den har økomodus og luftrens. Denne modellen har også automatisk veksling mellom nedkjøling og oppvarming.
Toshiba er ofte først ute med ny teknologi i varmepumpene sine, spesielt siden de har hovedfokus på luft-til-luft-varmepumper. Nedenfor er to eksempler på relevante Toshiba-modeller:
Toshiba Shorai 35 er en av de mest populære Toshiba-modellene, og denne kan yte helt ned til 25 minusgrader. Dersom du er ute etter en estetisk pen modell, kan denne være et valg for deg; modellen er fysisk mindre enn de fleste varmepumper på markedet i dag.
Toshiba Daiseikai 9 35 er en av de dyrere modellene til Toshiba, men til gjengjeld fungerer den godt helt ned til 30 minusgrader, som kan komme godt med dersom du bor et sted hvor vintrene er veldig kalde eller har hytte høyt oppe på fjellet. Den har også Wi-Fi-styring, slik at du lettere kan kontrollere energiforbruket ditt.
Mitsubishi har både luft-til-luft-, luft-til-vann- og væske-til-vann-varmepumper i sitt sortiment, og har derfor et av de største utvalgene innen ulike varmepumper. Nedenfor er to eksempler på Mitsubishi-varmepumper som kan være relevante:
Kirigamine Furo er en gulvmodell som gir god gulvvarme. Denne modellen kan gi god og jevn varme på hytta, og funker like godt som varmepumpene som monteres på veggen.
Kirigamine Hara er den mest populære modellen til Mitsubishi, og er godt egnet for selv for de kaldeste vinterdagene. Den har mange nyttige funksjoner, som en timer for oppvarming, vedlikeholdsvarme, og et av de laveste lydnivåene blant varmepumpene.
Det korte svaret her er nei, du kan ikke installere varmepumpen på hytta di på egen hånd. Det kan være farlig å installere en varmepumpe på egen hånd, siden prosessen inneholder arbeid med elektronikk og, i mange tilfeller, gass. I tillegg kan du risikere at du ikke får hjelp av forsikringsselskapet ditt om noe skulle gå skeis, dersom du har rotet med dette selv. Som oftest vil forsikringsselskaper kreve at komplekse og potensielt sett risikofylte installasjoner blir utført av en profesjonell og sertifisert aktør. Du har heller ikke reklamasjonsrett på produktet dersom du installerer det eller gjør endringer på det selv.
For å kunne installere varmepumpen må du være en godkjent installatør med f-gass-sertifisering, og her finnes det ingen unntak. Bedriften som installatøren jobber for, kan med fordel også ha NOVAP-godkjenning via Norsk varmepumpeforening.
Mange av varmepumpene på markedet i dag inneholder fluorholdige klimagasser, ofte referert til som HFK-gasser. F-gass-sertifiseringen tilsier at montøren kan jobbe tett med HFK. Dette er viktig fordi denne klimagassen kan være giftig i store mengder. Det er rett og slett farlig for deg å utføre denne jobben på egen hånd.
Det kan være at du er nysgjerrig på hva installeringen kan innebære, selv om du ikke kan gjennomføre den selv. Montøren er ofte villig til å gå gjennom den i detalj før vedkommende tar fatt, slik at du er godt forberedt, men vi skal likevel se kort på noe av det installasjonen kan innebære: Det kan for eksempel innebære koblinger mellom de forskjellige delene av varmepumpen (vannbåren varme i rør koblet til innedel, eller kobling mellom diverse innedeler og utedel), som vil kunne innebære en del boring i vegg eller mur. Montørene må også koble til diverse ledninger mellom delene og eventuelt legge til rette for nye strømuttak, samt programmere varmepumpen og koble til Wi-Fi. Dersom utedelen krever strømtilførsel, kan montøren også ta hånd om dette, men det er ikke alle modeller som krever det.
Det eneste du kan gjøre selv er å rydde plass til både pumpa og montøren, slik at vedkommende slipper å tenke på mye annet enn å installere varmepumpens utedel og innedel(er). Annet du kan gjøre selv, er å forberede et varmepumpedeksel til utedelen, slik at den er beskyttet mot snø, løv, og annet som kan ødelegge utedelen.
Dersom du vil vite mer om montering av varmepumper, kan du lese om dette i vår omfattende guide til varmepumpeinstallasjon.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Mange distributører og installatører tilbyr gratis erfaring før du kjøper varmepumpe. Vi vil råde deg å ta kontakt med en lokal distributør (som Jula, Biltema, eller lokale elektrikere) for befaring. På den måten blir det lettere for deg å finne den varmepumpen som vil egne seg best på nettopp din hytte. Den samme distributøren (eller en tilknyttet montør) kan også ta deg gjennom installasjonsprosessen, slik at du vet hva den går ut på og hvor lang tid installasjonen kan ta. Du må antagelig være til stede på hytta mens installasjonen pågår, eller iallfall sørge for at montøren har tilstrekkelig tilgang.
Det kan være vanskelig å vite hvor det er best å plassere innedelen og utedelen på hytta. Utedelen kan være spesielt utfordrende, siden du gjerne ikke er på hytta like ofte som du er hjemme, og dermed ikke har like god kontroll over den som du har på utedelen på boligen din. Vi råder deg blant annet til å plassere utedelen minst en halv meter over bakken, slik at den har nok plass til å tine eventuell snø og is som fester seg der om vinteren. Vi anbefaler også et varmepumpedeksel eller -hus, som beskytter utedelen mot vind og dårlig vær, noe som er spesielt relevant på en hytte.
Det er også viktig at du reiser innom hytta en gang i blant for å sjekke at alt er som det skal være. Varmepumper har en levetid på 10 til 20 år, avhengig av type, men dette gjelder kun dersom godt vedlikehold opprettholdes i form av rengjøring, fast rensing opptil to ganger i året, og jevnlig sjekk av eventuelle gjenstander som kan ha satt seg fast i utedelen (grener fra trær, løv, og annet som kan ha blitt ført dit av vinden). Rengjøring og fast rensing gjelder både utedel og innedel.
Som vi har sett i denne artikkelen, kan en varmepumpe være midt i blinken for hytta di. Under lange og kalde vintre kan du varme opp hytta med effektiv energisparing og god samvittighet!
Gjør smarte boligvalg