Vil du vite mer om varmepumper med wi-fi-styring? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om wi-fi-styring til varmepumper, hvordan det fungerer, hva som er fordelene og ulempene med slike varmepumper, hva de koster, og mye mer. Med wi-fi-styring kan du skru på varmen i god tid før du kommer hjem etter en lang dag, slik at huset er varmt og behagelig når du går inn døren. Men visste du at eldre varmepumper også kan fjernstyres med adapter? Og vet du hvilke modeller som er populære på markedet? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Varmepumper blir stadig mer populære i norske hjem. I Norge ble varmepumper først tatt i bruk på slutten av 90-tallet, og siden har bruken økt betydelig. Varmepumpens popularitet kan forklares med den energieffektive teknologien som benyttes for å varme opp hjemmet. I stedet for å produsere ny varme slik tradisjonelle oppvarmingsapparater gjør, flytter varmepumpen eksisterende varme fra et sted til et annet. Dette krever mindre energi og strømforbruket reduseres betydelig. Samtidig som man sparer penger på lavere strømregninger, bidrar man til å gjøre husstanden mer miljøvennlig.
Populariteten på markedet har ført til at varmepumpene stadig vekk utvikles, forbedres og kommer med nye funksjoner og teknologi. Noen slike funksjoner skal forbedre varmepumpens ytelse, mens andre skal sørge for jevnere fordeling av varme i hjemmet eller gi økt komfort ved å rense luften samtidig som huset varmes opp. En særlig nyttig funksjon i moderne varmepumper er wi-fi-styring. De fleste har vært på vei hjem en kald vinterdag og ønsket at det var noen hjemme som kunne skru på varmen i huset i forkant, slik at huset er varmt når man kommer hjem. Wi-fi-styring er til nettopp for dette. En varmepumpe med wi-fi-styring kan kobles til internett i hjemmet ditt og styres via en app på telefonen. På den måten kan du styre varmepumpen uansett hvor du er, forutsatt at du har tilgang til internett. Da slipper du å komme hjem til et kaldt hus.
Hvis du har en varmepumpe med flere innedeler, kan du kontrollere alle innedelene med wi-fi-styring på appen din. Det samme gjelder hvis du har en varmepumpe hjemme og en på hytta. Du kan bruke appen til å sjekke temperaturen, luftfuktighet eller værforhold. Via appen kan du skru varmepumpen av og på når det passer deg, justere varmenivå og viftens hastighet og du får opp feilmeldinger på skjermen hvis noe skulle være galt. Appen kan også brukes til å veksle mellom ulike moduser som stillemodus, varme, kjøling og så videre. Glemmer du å sette varmepumpen på stillemodus før du skal legge deg, kan du enkelt gjøre det fra senga via appen din. Med wi-fi-styring kan du dessuten sette varmepumpen til å skru seg på eller av ved bestemte tidspunkter på dagen eller å opprettholde en viss temperatur. Alle disse funksjonene gir deg mer komfort i hverdagen og gjør det enklere å styre varmepumpen din.
De fleste nyere varmepumper har allerede innebygget wi-fi-styring, men hvis du har en eldre varmepumpe uten denne teknologien, er det likevel mulig å kjøpe en wi-fi-adapter. Adapteren kobles inn på fjernkontrollsignalet og kobles opp mot wi-fi-nettverket i hjemmet ditt.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Varmepumper kommer i ulike priskategorier. De billigste og mest utbredte varmepumpene i Norge er de såkalte luft-til-luft-varmepumpene. Slike varmepumper fungerer ved å hente varme i luften utenfor og transportere denne inn i hjemmet i form av varmluft som blåses ut av innedelen. Slike varmepumper koster vanligvis mellom 15.000 og 30.000 kroner. De fleste moderne modellene har i dag wi-fi-styring. De varierer imidlertid i kvalitet, varmeeffekt, ytelse i kalde temperaturer, utseende og funksjonalitet. Derfor er det viktig at du ikke bare sjekker om varmepumpen har wi-fi-styring, men at du også finner ut om varmepumpen er godt egnet for værforholdene der du bor. Du kan be leverandører om en gratis befaring for å få tips til kjøp av varmepumpe i ditt hus og eventuelt be om et prisoverslag. Montering koster normalt ca 5.000 kroner.
Hvis du har et system for vannbåren varme i hjemmet ditt, kan du vurdere å kjøpe en luft-til-vann- eller væske-til-vann-varmepumpe. Førstnevnte henter varme fra uteluften, men fordeler varmen som vann gjennom radiatorer eller gulvvarme. Væske-til-vann-varmepumper henter varme fra jord, fjell eller hav i nærheten av der du bor og fordeler varmen på samme måte som vann via radiatorer eller gulvvarme. Slike varmepumper koster mye mer, men er til gjengjeld enda mer energieffektive og kan dessuten brukes til å varme tappevann. En luft-til-vann-varmepumpe kan koste alt fra 60.000 til 130.000 kroner, mens en væske-til-vann-varmepumpe normalt koster fra 120.000 kroner og oppover. Monteringskostnader kan for sistnevnte bli nokså omfattende, særlig hvis du skal hente energi fra fjell (bergvarmepumpe). Disse varmepumpene kan også styres gjennom wi-fi.
Dersom du allerede har en varmepumpe uten wi-fi-styring, kan du bare kjøpe en adapter. Disse koster normalt mellom 600 og 3.000 kroner. Noen merkevarer selger egne adaptere tilpasset deres modeller, men du kan også kjøpe adaptere fra eksterne produsenter, da disse ofte fungerer for alle typer varmepumper. Adapterene kan imidlertid har forskjellige funksjoner, så du bør sammenligne alternativene slik at du får med de funksjonene du har bruk for, eller unngår å betale unødvendig mye for funksjoner du ikke trenger. En varmepumpe har normalt en levetid på 12-15 år. Hvis du har en varmepumpe uten wi-fi-styring som nærmer seg slutten av levetiden, bør du vurdere om du heller skal kjøpe en ny varmepumpe med wi-fi-styring fremfor å kjøpe adapter.
Generelt er den store fordelen med varmepumper at du sparer energi og derfor får mindre å betale i strømregninger, samtidig som du bidrar til å redusere klimautslipp. Denne fordelen forsterkes ytterligere av wi-fi-styring fordi det blir enklere å styre temperaturen etter behov. Du kan for eksempel skru ned temperaturen når du ikke er hjemme og øke temperaturen tidsnok før du kommer hjem. Uten wi-fi-styring må du skru på varmepumpen når du først kommer hjem og det allerede er veldig kaldt i huset. Da må varmepumpen jobbe kraftigere og den vil bruke unødvendig mye strøm. I stedet kan du ved bruk av appen få varmepumpen til å starte i et rolig tempo mens du er på vei hjem fra jobb.
Wi-fi-styring er særlig en fordel for deg som har varmepumpe på hytta. Du kan på samme måte skru på varmen mens du er på vei til hytta slik at temperaturen er behagelig når du ankommer. Samtidig blir det mulig å holde en jevn temperatur når du ikke er tilstede. Dette kan være nyttig for å hindre at rør fryser i løpet av de kaldeste vintermånedene.
Hvis du ikke har wi-fi på hytta, er det mulig å styre den ved bruk av SMS. I stedet for å bruke en app, som ved wi-fi-styring, kan du sende en SMS for å instruere varmepumpen om å foreta seg noe. Dette krever et eget SIM-kort som må kobles til adapteren. SMSene du sender vil sannsynligvis ikke koste mer enn det ville kostet å ha wi-fi på hytta uansett, så dette trenger ikke være et dyrere alternativ.
Ulempen med varmepumpe er at man må ut med en relativt stor engangssum ved anskaffelse. Forutsatt at du har et energibehov av en viss størrelse, sparer du imidlertid inn pengene du brukte på varmepumpen nokså raskt ved at du betaler mindre i strømregning. De fleste sparer inn kostnaden for selve varmepumpen i løpet av ca 5 år.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
I dag finnes mange produsenter av varmepumper og utvalget på markedet er stort. Det kan gjøre det vanskelig å finne riktig varmepumpe for deg. Før du kjøper bør du se på de ulike alternativene og sammenligne fordeler og ulemper opp mot dine behov. Her skal vi se nærmere på et lite utvalg varmepumper med wi-fi-styring.
General Vinterkongen 4.0: Vinterkongen 4.0 fra General er en nordisk modell tilpasset nordiske vintre. Denne modellen er testet i temperaturer så lave som 35 minusgrader. Den kraftigste varianten yter hele 6 kW varmeeffekt ved 15 minusgrader og har en SCOP-verdi på 4,6. SCOP-verdien tilsier at varmepumpen er energieffektiv og produserer mer energi enn den forbruker. Innedelens laveste lydnivå er på 22-24 db. Vinterkongen 4.0 har innebygget wi-fi som tillater fjernstyring av varmepumpen. Wi-fi-styring skjer via appen FGLair.
Mitsubishi Kaiteki 6600 Hairline: Mitsubishi Kaiteki 6600 Hairline er en energieffektiv varmepumpe med SCOP-verdi på 5,1 i middels klima og 4,0 i kaldt klima. Varmepumpens varmefunksjon er testet i 25 minusgrader. Ved 15 minusgrader gir den 4,0 kW varmeeffekt. Innedelen produserer lite støy, bare 19 db i stillemodus. Modellen har innebygget wi-fi og kan kobles opp til nettverket ved å bruke Mitsubishis app MelCloud.
Samsung Smart Home Exclusive 12: Samsung Smart Home Exclusive 12 er en av de mest stillegående varmepumpene på markedet, og er et godt valg for deg som er særlig opptatt av støynivå. Innedelen produserer 17 db lyd på det laveste. Varmepumpen er testet i temperaturer ned mot 30 minusgrader og den skal gi 4,2 kW varmeeffekt ved 15 minusgrader. SCOP-verdien er på 4,8. Samsung Smart Home Exclusive 12 har integrert wi-fi-styring i varmepumpen som tillater fjernstyring via app og nettbrett.
Dette er bare noen gode alternativer på markedet. Det anbefales likevel å sjekke ut flere alternativer for et bredere sammenligningsgrunnlag.
Når du kjøper varmepumpe, blir den installert av en autorisert installatør som sørger for at alt av utstyr, inkludert wi-fi-styring, blir installert korrekt. De ulike merkevarene har imidlertid forskjellige løsninger for wi-fi-styring. Som regel må du laste ned en app som gis ut av leverandøren og følge instruksjonene som kommer med brukermanualen. Mitsubishi bruker eksempelvis en MelCloud-appen som kan kobles til varmepumpen og wi-fi-systemet hjemme hos deg. Appen fungerer imidlertid bare på varmepumper fra Mitsubishi som har wi-fi-styring.
Panasonic bruker appen Panasonic Comfort Cloud, Toshiba bruker Toshiba Home AC Control, mens varmepumpene fra General kan styres med appen FGLair. Har du en eldre varmepumpe uten wi-fi-styring, kan du kjøpe en adapter fra en ekstern produsent eller fra produsenten av varmepumpen din. Eksterne adaptere kommer også med en egen app som kan lastes ned fra Google play eller App store, avhengig av om du har apple eller android telefon. Adapteren bør plasseres et sted hvor den får gode signal fra det trådløse nettverket og må være koblet på samme nettverket som telefonen din. Fremgangsmåten kan imidlertid variere fra den ene adapteren til den andre, slik at du må følge installasjonsinstruksene som følger med adapteren.
Hvis du har flere produkter fra samme leverandør, kan du ofte fjernstyre disse også med samme app. Appene kan styre varmepumper, TV, stereoanlegg, belysning, gardiner, markiser og så videre. Hvis du for eksempel har mange produkter fra Panasonic, kan det derfor lønne seg å kjøpe varmepumpe med samme merkevare slik at du kan styre alle enhetene du vil med en og samme app. Det samme gjelder for andre merkevarer.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Wi-fi-styring er en viktig del av moderne varmepumper, men for at varmepumpen skal fungere optimalt, er det mange andre forhold som er viktig å huske på. Vi skal avslutningsvis se nærmere på ting som er viktig å huske på i forbindelse med kjøp av varmepumpe.
Hvis du plasserer varmepumpen i et lite rom hvor luftbanen blokkeres av vegger eller møbler, vil du oppleve å få lite igjen for pengene dine. Varmepumpens innedel skal plasseres i et stort rom med åpen planløsning. Dette sikrer frie luftbaner og jevn fordeling av varme i huset. Hvis du har mange rom i huset og en mer lukket planløsning, bør du vurdere å kjøpe flere innedeler som kan plasseres på flere steder i boligen. Les mer om optimal plassering av varmepumpens innedel her.
Tidligere var det mulig å søke om statsstøtte fra det statlige organ Enova ved kjøp av luft-til-luft-varmepumper. Dette er ikke lenger et alternativ fordi denne typen varmepumper allerede er så populære på markedet at det ikke er behov for ekstern stimuli. Enova gir imidlertid støtte til kjøp av væske-til-vann-varmepumper, da disse er særlig kostbare og enda ikke så utbredt i Norge. Enova tilbyr opptil 10.000 kroner i statsstøtte hvis du bestemmer deg for å kjøpe en slik varmepumpe.
Husk at du ikke kan installere varmepumpen selv. Varmepumper inneholder kjølemedium som er miljøskadelig dersom det slippes ut i omgivelsene. Derfor må varmepumper installeres av en autorisert installatør med F-gass sertifikat. Dersom du velger å gjøre jobben selv, kan du miste retten til garanti hvis noe går galt, og det kan dessuten føre til at du ikke får noe igjen på forsikringen hvis et uhell skulle oppstå.
Gjør smarte boligvalg