Vil du vite mer om vann-til-vann-varmepumper? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om hva det er, hvordan det fungerer, hvilke fordeler de har og hvilke tips du bør ta med deg på veien. I tillegg får du informasjon om hvor du kan spare penger og hvordan du bestemmer hvilken varmepumpe som er best for deg. Følg våre råd og unngå de vanligste feilene.
En vann-til-vann-varmepumpe kalles også for væske-til-vann-varmepumpe, og fungerer ved å utnytte bergvarme eller jordvarme rundt boligen din. En vann-til-vann-varmepumpe kan dekke behovet for varmtvann og oppvarming i boligen din hele året, og er et spesielt lurt alternativ for deg som skal bygge ny bolig eller allerede har et vannbårent system installert. Energien som denne varmepumpen henter (fra fjell, jord, grunnvann eller sjøvann), er mer stabil enn energien som utnyttes av for eksempel luft-til-luft-varmepumper. Dette gjør vann-til-vann-varmepumpene til de mest energibesparende varmepumpene som finnes på markedet i dag, og den kan gi deg tre til fire ganger så mye varme som den strømmen du bruker i tillegg til å gi svært mye og god varme til store hus.
Det finnes fire ulike typer vann-til-vann-varmepumper, som alle har hver sin energikilde:
Felles for alle er altså, som navnet antyder, at de henter energien via vann/væske i en eller annen form. Selv om de henter energi fra forskjellige steder, er funksjonen lik, nemlig at de transporterer energi til en vannbårent system inne i boligen. Det kan være gjennom både gulvvarme, radiatorer eller viftekonvektorer (en type ovn med vifte som øker luftstrømmen og gir rask oppvarming av et rom). Bergvarmepumpen er den vanligste vann-til-vann-varmepumpen i Norge.
En vann-til-vann-varmepumpe kan ha ganske lang levetid, forutsatt at den blir korrekt installert og får nødvendig vedlikehold. Da kan den leve så lenge som opptil 20 år. Dette betyr at selv om de kan være relativt dyre, så vil du kunne spare inn utgiftene dine i løpet av 8 -12 år, avhengig av størrelse på bolig, isolasjon og antall beboere. Etter dette er alt en økonomisk gevinst hvert år, sammenlignet med andre energikilder.
Det finnes også luft-til-luft -og luft-til-vann-varmepumper. Hva som er best for deg, vil du kunne få svar på når du får en montør på befaring som kan undersøke både boligen din og mulighetene som finnes for oppvarming. Selv om det finnes ulike type varmepumper, kan man si at fellesnevneren er at alle henter inn energi utenfra, via enten luft eller vann, og fordeler det i boligen din gjennom vannbårne systemer eller gjennom å pumpe varm/kald luft inn i boligen. Det er forskjell på hvor mye strøm de ulike varmepumpene bruker, men alle varmepumper regnes for å være kostnadsbesparende i forhold til strøm. I tillegg er de også mer miljøvennlige.
Varmepumper er relativt vedlikeholdsfrie, men bør likevel vedlikeholdes ved jevne mellomrom. I bruksanvisningen som følger med varmepumpen din, vil du få all informasjon du behøver om når og hvordan du skal rengjøre og vedlikeholde varmepumpen, for å gi den et så langt liv som mulig.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
En vann-til-vann-varmepumpe koster fra 100.000 kroner og oppover. Både merke, type og hva som er inkludert i prisen, vil være med på å drive prisen enten opp eller ned. Det lønner seg å få en fast pris av en installatør før du kjøper, og det er lurt å be om å få skriftlig hva som er inkludert i prisen og ikke. Installering, service og vedlikehold er noen av tingene du kan sjekke om montørfirmaet du velger har inkludert. Hvis prisen er forespeilet å være på 120.000 kroner, så er ofte ikke installasjon inkludert, og da vil totalprisen fort kunne komme på et sted mellom 170.000 og 300.000 kroner. Dette kan virke som en veldig dyr investering, men utgiftene vil som regel være inntjent etter 8-12 år.
Vann-til-vann-varmepumper er ikke nødvendigvis det som er riktig for din bolig. Det kan hende det holder med luft-til-luft-varmepumpe der du bor. Vann-til-vann-varmepumpe egner seg best for deg med høyt energiforbruk og stort oppvarmingsbehov.
Hvilken merkevare du ønsker å kjøpe, vil ha innvirkning på prisen. Noen merker er dyrere enn andre, og spesielt hvis det er anerkjente merker innenfor bransjen. På mange måter kan man si at man betaler for merket, men samtidig får man også mange kunders positive erfaringer over flere år med på kjøpet. Det er det stor trygghet i. Noen av de vanligste merkene som produserer varmepumper er Alpha, Bosch, Daikin, CTC og Høiax. Disse har vært på markedet en stund og er til å stole på.
En av fordelene med å investere i en vann-til-vann-varmepumpe er at du kan søke om økonomisk støtte fra Enova, noe som vil hjelpe deg å kutte investeringskostnaden. Du kan få inntil 10.000 kroner i støtte, og søknadsprosessen er relativt enkel. Hvis du planlegger å selge boligen, kan det være verdt å ta med i regnestykket at en varmepumpe øker boligverdien. Jo bedre og dyrere varmepumpe, jo mer øker verdien.
En vann-til-vann-varmepumpe, også kalt bergvarmepumpe, jordvarmepumpe eller sjøvarmepumpe, bruker, som tidligere nevnt, energi lagret i fjell, jord eller sjø til å varme opp vann som transporteres til vannbårne systemer som radiatorer eller gulvvarme. Dette gir lavere energibruk enn ved bruk av strøm, og i tillegg til å kutte kostnader kan en varmepumpe bidra til et godt inneklima gjennom en jevn og god varme i hele boligen. En vann-til-vann-varmepumpe egner seg godt for boliger som har et totalt energibruk på over 30.000 kWh per år, de som ønsker en fornybar varmekilde som også gir lave energiutgifter, for boliger med vannbårent varmesystem, eller for deg som har måttet kutte ut oljefyren - som ble forbudt å bruke 1. januar 2020.
Her er flere gode grunner til å velge en vann-til-vann-varmepumpe:
Hvis du har bestemt deg for å få installert en varmepumpe hjemme, er det viktig å huske på at det finnes lover og regler for både montering og installasjon. På grunn av flere ulykker grunnet feilmontering tidligere, ble det i 2013 innført nye regler for sertifisering av både montøren og firmaet som blir satt til å gjøre jobben. Firmaer er nå lovpålagt å ha F-gass-sertifikat for å kunne utføre alt av arbeid på selve kulde- eller varmekretsen i pumpa. Arbeid i strid med dette regelverket er ulovlig, og kan medføre sanksjoner. Hos Norsk varmepumpeforening (NOVAP) finner du oversikt over godkjente varmepumpe-forhandlere, og dersom du skulle bli misfornøyd med installering eller service i etterkant av å ha valgt en godkjent forhandler, kan du klage til NOVAP. De anbefaler at alle som skal kjøpe og installere varmepumpe, bør be om å få se bevis på at installatøren er sertifisert via enten NOVAP eller er en anerkjent importør i Norge.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Lurt å få flere forhandlere på befaring: Hvis du har kommet frem til at vann-til-vann-varmepumpe er det som passer best hos deg, kan det være lurt å få flere godkjente varmepumpeforhandlere på befaring. Jo flere du bestiller befaring fra, jo flere vil kunne gi deg et tilbud, og du kan velge det som passer deg best. På denne måten kan du få vite hvilke konkrete muligheter du faktisk har i din bolig, både med tanke på type varmepumpe, men også plasseringen av den. Om du ikke har plass langs veggene, kan du for eksempel få tilbudt en varmepumpe som kan stå på gulvet.
Montøren kan også samtidig fortelle deg noe om lydnivået og hvor det generelt er best å plassere pumpene for å få best og mest jevn varme i huset. En slik befaring vil med andre ord kunne gjøre deg tryggere på at du får et godt produkt, samt forslag om best mulig plassering av varmepumpen. Et godt tips er å på forhånd spørre ulike leverandører om det kanskje er billigere å få innstallert varmepumpen et annet tidspunkt. Noen ganger kan varmepumper og montering være billigere utenfor sesong, nettopp fordi firmaene da har mindre å gjøre.
Montører må være autoriserte: Som nevnt over har du faktisk selv ikke lov til å hverken demontere eller montere en ny varmepumpe i ditt eget hjem. Det er helt nødvendig å ha en F-gass-autorisert tekniker som kan gjøre jobben, og dette er bestemt gjennom EU-reguleringer. Grunnen til dette er at varmepumper inneholder HFK gasser som kan være skadelige for miljøet ved lekkasjer, og en autorisert tekniker skal derfor ta seg av denne jobben. Dette sikrer en korrekt installasjon og trygg fjerning av den gamle varmepumpen. Teknikeren vil i tillegg sørge for at du får den beste effekten og lengste levetiden på din nye varmepumpe.
Plassering er viktig: Når montøren kommer hjem til deg, vil dere sammen finne ut av hvilken plassering som er best i din bolig. Det er ikke nødvendigvis sånn at det som passer best for naboen eller vennen din, passer best for deg. Hvis du for eksempel nettopp har lagt nytt tregulv, vil det være lurt å plassere varmepumpen høyere på veggen, slik at ikke gulvet tørkes ut av luften. På samme måte må man også sørge for at varmepumpen er i det området i huset som man bruker mest, uten å være til sjenanse når det kommer til støy.
Utendørsdelen: Når det kommer til utendørsdelen, kan du vurdere om du ønsker et varmepumpehus, eller om du ønsker å male pumpen i samme farge som huset. Varmepumpehus er gjerne laget av metall eller tre, og beskytter godt mot is, snø, kvister og løv. Husk også å spørre teknikeren om hen kan anbefale ulike vibrasjonsdempende materialer som kan redusere støy og vibrasjoner fra varmepumpen. Vibrasjonsdempere finnes i både gummi og spiralisert metall, så du enkelt kan finne det som passer best for deg. Til slutt bør du også sørge for å ha PVC-beskyttelse til varmepumpens rør for å sikre rørenes levetid. Denne beskyttelsen kan males for å passe med resten av huset.
Effektfaktor: Det er flere ting som er lurt å sjekke før du bestemmer deg for hvilken varmepumpe du skal ha, hvorav det første er effektfaktor. Dette kalles også Coefficient of Performance (COP), og kan fortelle deg hvor mye strøm varmepumpen bruker sammenlignet med varmen den avgir. Jo høyere effektfaktoren er, jo billigere blir den i drift, og jo bedre er det for miljøet.
Minimumseffekten: Den andre tingen du bør ha oversikt over, er minimumseffekten, som kan fortelle deg hvor mye watt varmepumpen bruker på varmere dager. Dersom varmepumpen kan produsere varme med 500 watt effekt vil den egne seg for mellomsesongene, men hvis den har laveste effekt på 1000 watt så kan det fort bli for varmt for de fleste gjennom høst- og vårsesongen. Pumpen vil da bruke unødvendig mye energi og slites ut raskere og spare inn mindre penger.
Inverter: Det er også noe som kalles en inverter, og det kan være greit å sjekke at varmepumpen har dette. En inverter er en trinnløs regulerbar motor som regulerer seg selv i takt med utetemperaturen, og som dermed sørger for at varmepumpen avgir jevn varme. At den kan regulere seg selv sørger for lenger holdbarhet og lavere energiforbruk, og de aller beste varmepumpene har gjerne dette.
Støynivå: Mange er opptatt av støynivået på varmepumpen, og som regel er det de beste (og dyreste) som støyer minst. Støynivået blir som regel oppgitt for både innedelen og utedelen av varmepumpen, og varierer fra 49-65 desibel. I denne sammenheng er det lurt å tenke gjennom hvor du plasserer varmepumpen. Det er for eksempel kanskje ikke best å ha den inne på soverommet eller rett utenfor soveromsvinduet. En varmepumpe vil alltid avgi noe lyd, så unngå å plassere den der hvor du ønsker å ha ro. Når det er sagt, må likevel varmepumpen plasseres der det er mest hensiktsmessig, altså der den gir best fordelt varme.
Støvfiltrering: Til sist bør du sjekke om varmepumpen din har støvfiltrering for et bedre inneklima. Hvis den har det, vil den kunne rense luften for mye av innestøv og eventuell lukt, men du må huske å rense filteret. Her har du som forbruker en del ansvar selv for å ta vare på varmepumpen din, uavhengig av garantien. Levetiden på varmepumper er vanligvis mellom 10 og 15 år, og fra lovens side har du 5 års garanti på både montering og varmepumpe. Men om du ikke selv tar vare på pumpen, vil ikke garantien dette gjelde. Du gjør lurt i å velge varmepumpe og installatør fra samme firma, så du kan unngå konflikt om hvem som skal dekke eventuelle garantier. Samtidig kan de hjelpe deg med å få full oversikt over hva du behøver å gjøre selv, for å ta vare på pumpen din.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Med tanke på at den største posten på strømregningen for de aller fleste er utgifter til oppvarming av boligen, er en varmepumpe en særdeles god investering å regne. Ikke bare sparer du penger på sikt, men varmepumper er så energieffektive at ingen andre oppvarmingsmetoder kan konkurrere med de. Det betyr at selv om en ny varmepumpe koster 200.000 kroner så vil det fortsatt lønne seg, om enn om rundt 10 år.
I tillegg til personlige gevinster som dette, er også varmepumper veldig miljøvennlige, og det er derfor du kan søke om økonomisk støtte for å få de installert. Per i dag får man kun støtte for vann-til-vann-varmepumpe. Støtten til andre type varmepumper ble avviklet 1. juli 2021. Det å gå over til varmepumpe i en normal enebolig kan faktisk være med på å kutte CO2-utslippene tilsvarende opp til to biler i året.
I tillegg til å varme opp huset om vinteren, kan en varmepumpe også kjøle det ned på sommeren. Da bruker den faktisk enda mindre energi, og du sparer masse strøm i forhold til å ha en elektrisk bordvifte. Samtidig kan du holde en jevnere temperatur i hele huset. Varmepumpene krever ikke spesielt mye vedlikehold, og hvis du regner inn at de i tillegg er utstyrt med filtersystemer som gjør at luften renses automatisk, kan man lett forstå hvorfor varmepumper er anbefalt av Norges Astma- og Allergiforbund.
Gjør smarte boligvalg