Vil du vite mer om varmepumper uten utedel? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om varmepumper uten utedel, hvordan de fungerer, hvor mye de koster, hvor de helst skal plasseres og mye mer. Varmepumper uten utedel er gode alternativ for deg som er særlig opptatt av støynivå og som ikke ønsker en varmepumpe ved ytterveggen. Visste du at du kan få støtte fra staten ved kjøp av varmepumper uten utedel? Og vet du hvilke varmepumper som er populære på markedet? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Varmepumper blir stadig mer populære i Norge. Siden introduksjonen av varmepumper på det norske markedet på 90-tallet, har varmepumpene utviklet seg med stadig mer sofistikert teknologi. Varmepumper er først og fremst et populært alternativ til oppvarming fordi det er kostnadsbesparende samtidig som det reduserer klimagassutslipp og gjør husstanden generelt mer miljøvennlig. Likevel kvier noen seg for å bytte over til varmepumpe. Det er ikke bare fordeler med varmepumper, noen kompromiss må man også inngå.
Tradisjonelle luft-til-luft-varmepumper består av en innedel og en utedel, og ulempene med slike varmepumper er som regel knyttet til varmepumpens utedel. Utedelen tar opp plass på veggen, den lager nokså mye støy og kan påvirke husets fasade med mindre man finner en veldig godt egnet plassering for utedelen. Det mange ikke vet, er at det også finnes varmepumper som ikke har en utedel. En væske-til-vann-varmepumpe er et eksempel på en slik varmepumpe. Disse varmepumpene kalles ofte jordvarmepumpe, bergvarmepumpe og sjøvarmepumpe.
I motsetning til vanlige luft-til-luft-varmepumper, henter ikke væske-til-vann-varmepumper varme fra uteluften. Derfor trenger varmepumpen heller ikke en utedel hengende på husets vegger. En væske-til-vann-varmepumpe henter energi lagret i fjell, jord eller havet i nærheten av der du bor og bruker denne energien til å varme opp vann som brukes i et system for vannbåren varme. Denne typen varmepumper er svært energieffektive og kan bidra til en betydelig reduksjon i strømforbruket. Væske-til-vann-varmepumper gir huset en jevn fordeling av varme og bidrar til et godt inneklima, samtidig som du slipper støy fra en utedel.
En avtrekksvarmepumpe er et annet alternativ for deg som synes utedelen er til sjenanse. Disse varmepumpene henter heller ikke energien fra uteluften via en utedel. I stedet vil en vifte hente ventilasjonsluft fra våtrom i huset, som bad og kjøkken. Deretter kommer ny luft fra andre rom inn i våtrommene som følge av undertrykk. Ventiler i ytterveggene sørger så for at ny luft kommer inn i huset slik at huset blir ventilert. Luften som sirkulerer går inn i et kanalsystem hvor den varmes opp, før den ledes til varmepumpen. Varmepumpen gjenvinner energien i luften og kan deretter gi varme til huset gjennom et system for vannbåren varme. Det som skiller avtrekksvarmepumper fra andre varmepumper, er altså at avtrekksvarmepumpen gjenvinner energi fra gammel luft.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Hvis du skal kjøpe en varmepumpe, må du ut med en nokså stor engangskostnad. Til gjengjeld sparer de fleste inn engangskostnaden i løpet av få år med lavere strømregninger, forutsatt at energibehovet som forsynes av varmepumpen, er stort nok. Luft-til-luft-varmepumper er de billigste varmepumpene på dagens marked. Selv om disse har en utedel, produseres det nyere modeller med stadig lavere lydnivå. Luft-til-luft-varmepumper varierer i pris mellom 15.000 og 30.000 kroner. De kraftigste og mest stillegående varmepumpene ligger som regel i øvre prissjikt. I tillegg kommer montering som vanligvis koster omkring 5.000 kroner. Skal du ha flere innedeler til en slik varmepumpe, må du betale noe mer for den ekstra innedelen, og monteringen kan bli noe mer omfattende og mer kostbart.
Dersom du ønsker en varmepumpe uten utedel og har bestemt deg for å gå for en væske-til-vann-varmepumpe eller en avtrekksvarmepumpe, må du regne med å betale en vesentlig høyere sum. Væske-til-vann-varmepumper koster normalt fra 120.000 kroner og oppover. I tillegg kommer kostnader til installering. Slike kostnader varierer fra husstand til husstand fordi geologiske forhold er forskjellige. Det er mer kostbart å hente energien fra nærliggende fjell (bergvarmepumpe), og noe rimeligere å hente ut energi fra jorden (jordvarmepumpe). Pris for installering får du imidlertid først etter en befaring av bolig og nærområde. Væske-til-vann-varmepumper er likevel så energieffektive at du kan spare svært mye. Slike varmepumper anbefales for boliger med et energiforbruk på 30.000 kWh per år eller mer. Beregninger fra Enova viser at du kan spare i overkant av 13.000 kroner i året med en slik varmepumpe hvis vi forutsetter et energibehov på 30.000 kWh årlig, og at 75% av dette energiforbruket går til varme og oppvarming av vann.
Avtrekksvarmepumper koster vanligvis fra 70.000 kroner og oppover. Jo kraftigere den er, desto dyrere. Kostnader til installasjon kommer i tillegg, men det er vanskelig å anslå slike kostnader. Ved å hente inn pristilbud hos leverandører kan du beregne de totale kostnadene, inkludert installasjon. Beregninger fra Enova viser at man kan spare i overkant av 8.000 kroner i året med en avtrekksvarmepumpe hvis vi forutsetter et årlig energiforbruk på 25.000 kWh og at omtrent 75% av dette går til varme og oppvarming av vann.
Hvis du er opptatt av støy, bør du ta deg tid til å finne en egnet plassering til både innedelen og utedelen til varmepumpen. Synes du væske-til-vann-varmepumpene uten utedel blir for dyrt, og du finner ut at du heller ønsker en luft-til-luft-varmepumpe med utedel, kan riktig plassering av utedelen hindre at den blir til sjenanse. Utedelen inneholder en kompressor som produserer en del støy og utedelen bør derfor ikke plasseres utenfor et soveromsvindu eller andre rom hvor du oppholder deg store deler av dagen. Ofte plasseres utedelen utenfor baderomsvinduet eller et annet rom som ikke brukes særlig ofte. Er du mest opptatt av det estetiske, kan du prøve å finne en plass hvor utedelen ikke synes så lett. Utedelen kan festes til et stativ eller til husets grunnmur, men ikke til en trevegg. Siden utedelen vibrer, kan det forårsake vibrasjoner i huset dersom den festes til treveggen.
Innedelen på en luft-til-luft-varmepumpe kan plasseres der du har størst behov for varme, som regel er det i stue og andre rom hvor folk oppholder seg mye. Har du en åpen planløsning så er det en fordel fordi luften da flyter friere rundt og fordeler seg jevnere i boligen. Har du en lukket planløsning med flere små rom, bør du vurdere å kjøpe en multisplit-modell. Disse har én utedel og flere innedeler som kan plasseres i forskjellige rom. Mange liker ikke å ha en varmepumpe hengende på veggen. De vil gjerne dekorere veggen med malerier eller andre gjenstander, eller de vil helst ha den helt tom. I slike tilfeller kan en gulvmodell være et godt alternativ. Gulvmodeller er noe større, men ofte mer stillegående, samtidig som de lettere kan plasseres litt bort eller bygges inn i veggen.
Plassering av utedel er ikke tema når vi snakker om væske-til-vann-varmepumper, da disse varmepumpene ikke har en utedel. Du slipper altså å forholde deg til støy og estetiske utfordringer som en utedel ellers ville forårsaket. Innedelen på slike varmepumper er imidlertid veldig store ser ofte ut som et stort kjøleskap. Denne må du ha en egnet plassering til inne. Husk at væske-til-vann-varmepumper og avtrekksvarmepumper bruker et system for vannbåren varme for å fordele varme i huset. Det er altså ikke nok å bare kjøpe varmepumpen. Hvis du allerede har et slik system med radiatorer og gulvvarme, kan du koble disse varmepumpene til dette systemet. Men hvis du ikke har det allerede, må du legge om til vannbåren varme og legge varmekabler. Dette krever som regel mye ombygging av hus og gjøres gjerne i forbindelse med større renoveringer.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Det statlige organet Enova gir statsstøtte til enkelte miljøvennlige tiltak som gjennomføres i hjemmet. I hovedsak støtter Enova energitiltak som er nye på markedet, når prisene er høye og etterspørselen lav. I slike tilfeller kan statsstøtte bidra til at ulike energitiltak blir mer populære og utbredt i norske hjem. Tidligere støttet Enova kjøp av luft-til-luft-varmepumper og avtrekksvarmepumper, men disse tiltakene støttes ikke lenger fordi de allerede er såpass populære på markedet at tiltakene ikke har behov for ekstern markedsstimuli for å selge.
Enova gir imidlertid støtte til væske-til-vann-varmepumper. Så hvis du er bestemt på å kjøpe en varmepumpe uten utedel og har kommet til at væske-til-vann-kan være alternativet for deg, så er det mulig å få økonomisk tilskudd fra Enova. Slike varmepumper er nokså kostbare og er enda ikke veldig utbredt i Norge. De er imidlertid svært energieffektive og miljøgevinsten er derfor stor. Enova støtter kjøp av væske-til-vann-varmepumper med inntil 10.000 kroner.
Hvis du må legge om til vannbåren varme i prosessen med å skaffe væske-til-vann-varmepumpe, kan du også få støtte fra Enova til dette. Enova støtter omlegging til vannbåren varme med inntil 10.000 kroner. Normalt koster et vannbårent system 800 - 950 kroner per kvadratmeter.
Sist, men ikke minst, støtter Enova kjøp av akkumulatortank. Denne kan være nyttig å kombinere med en væske-til-vann-varmepumpe. En akkumulatortank lagrer varmt vann og forhindrer stort varmetap. Den bidrar til jevnere effektbelastning og vil på sikt redusere strømutgiftene. En akkumulator tank koster typisk fra 10.000 kroner og opp, pluss installasjon. Enova støtter tiltaket med inntil 5.000 kroner.
For å få støtte fra Enova, må du først gjennomføre tiltaket og ta vare på all dokumentasjon og fakturaer. Deretter kan du registrere prosjektet på Enovas hjemmesider og legge ved fakturaene. Hvis tiltaket ditt kvalifiserer til støtte, vil du så få utbetalt summen. Merk at kommuner og fylker i noen tilfeller også har støtteordninger for miljøvennlige tiltak i hjemmet. Noen ganger kan disse være bedre enn de statlige støtteordningene. Som regel kan du imidlertid bare benytte deg av én av støtteordningene, så finn ut hvilke alternativer som finnes der du bor.
I Norge er utvalget av vanlige luft-til-luft-varmepumper med utedel størst, men det kommer stadig flere væske-til-vann-varmepumper og avtrekksvarmepumper på markedet. Her skal vi se på noen populære varmepumper uten utedel.
Det finnes faktisk et par luft-til-luft-varmepumper uten utedel, men her har ikke teknologien kommet altfor langt ennå, og disse pumpene har derfor en del barnesykdommer som de nok vil bli kvitt med tiden, da de er i stadig utvikling og bare blir bedre og bedre. Hovedutfordringen med disse er støyen, da teknologien som ellers befinner seg i utedelen og lager bråk, er nødt til å havne et eller annet sted. Hvis alle ledd av pumpen skal samles i én del, sier det seg selv at denne vil bråke mer enn en vanlig luft-til-luft-pumpe. Selv de mest stillegående én-del-pumpene vil derfor ha et høyere lydnivå enn de fleste vanlige pumper.
Unico-serien og Unico Pro fra Olimpia Spendid er, ifølge leverandøren selv, et perfeksjonert monovolum luftkondisjoneringsanlegg. Olimpia Splendid har spesialisert seg på slike varmepumper og selger flere smale, minimalistiske, vegghengte pumper som skal gi både oppvarming og nedkjøling av rommet. De kan vise til avansert teknologi og enkel styring, men er relativt kostbare, og de fleste modellene fungerer kun i temperaturer ned til -10 grader, så de er ikke veldig egnet for norske vintre.
Thermex Easy Compact er en annen variant med stilig utseende, som leverandøren omtaler som alt-i-én og diskret, uten en “skjemmende utendørs kompressor”. Her reklameres det også med et lavt støynivå på 37-47 dB, men husk at for de fleste varmepumper er stillemodus eller lavt støynivå omtrent halvparten av dette.
Vi har også den kompakte Monoblock fra Qlima modell WDH129, en diskret varmepumpe “uten plasskrevende ytre”, der to hull i veggen samt et lite hull til dreneringsslangen er alt som trengs for å montere den, og lydnivået skal også være nokså lavt. Men tilbakemeldingene tilsier at denne fortsatt lager temmelig mye støy og at den kunne vært mer solid.
Daikin Altherma GEO: Daikin Altherma GEO er en energieffektiv varmepumpe som kan levere vann med opptil 65 grader. Dette er like høyt som de fleste oljefyrer. Modellen er tilpasset nordisk klima og har blitt testet i temperaturer så lave som 25 minusgrader. Den innebygde varmtvannsberederen har en kapasitet på 180 liter og har et lavt lydnivå på bare 23 db i stillemodus. Varmepumpens dimensjoner er 1880 X 600 X 650 mm og varmepumpen har vunnet flere priser for sitt flotte design.
NIBE S1255: NIBE S1255 er en bergvarmepumpe, noe som innebærer at den henter energi fra berggrunnen. Denne varmepumpen kommer i tre ulike versjoner med ulike effektstørrelse slik at du kan velge en varmepumpe tilpasset boligens oppvarmingsbehov. Effektstørrelsene er 1,5 - 6 kW, 3 - 13 kW og 4 - 16 kW. NIBE S1255 har integrert varmtvannsbereder med en plast som reduserer varmetap. I tillegg har den integrert wifi-styring og en funksjon som kalles NIBE Smart Price Adaption. Med denne funksjonen får varmepumpen informasjon om dagens priser for strøm og kan tilpasse driften deretter. Dimensjonene er 1800 X 600 X 620 mm.
NIBE F470: NIBE F470 er en avtrekksvarmepumpe som kan kobles til flere forskjellige distribusjonssystemer, inkludert gulvvarme, radiator, konvektor eller fjernvarme. Med denne varmepumpen får du et varmt og ventilert hjem, i tillegg til varmtvann. Avtrekksvarmepumpen har en integrert varmtvannstank og pumpen er forøvrig kjent for sitt stilrene design. På samme måte som NIBE S1255, har denne varmepumpen integrert wifi og funksjonen NIBE Smart Price Adaption. Varmepumpens dimensjoner er 2125 X 600 X 615 mm.
Dette er bare et lite utvalg varmepumper uten utedel. Når du skal se etter ny varmepumpe, bør du imidlertid sjekke ut flere alternativer og sammenligne funksjoner for å finne ut hva som er den best egnede varmepumpen for din bolig.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Til slutt har vi samlet et par gode råd til deg som er på utkikk etter varmepumpe uten utedel:
Ved å ta en grundig sjekk av markedet og finne ut hvilke alternativer du har, øker du sjansen for å finne en varmepumpe som passer bra til nettopp din bolig. Det finnes altså noen få typer luft-til-luft-varmepumper uten utedel, men de er - også som nevnt - ofte nokså høylytte og lite praktiske, og de har lavere varmeeffekt, selv om de gjerne kan være rimelige i pris. Teknologien blir dog stadig bedre og gir håp om at det vil komme luft-til-luft-varmepumper uten utedel som både er rimelige, enkle å installere og nesten lydløse. Finn ut hva du trenger i ditt hjem, hvilke kriterier du legger til grunn (lydnivå, varmeeffekt, utseende osv), og sett opp en liste med varmepumpe-kandidater som oppfyller kriteriene, så vil valget kunne bli noe enklere!
Mange leverandører tilbyr gratis befaring. Det kan være lurt å benytte seg av denne muligheten for å få tips fra kvalifiserte fagfolk om varmepumper uten utedel som kan være aktuelle og passe bra til boligen din. Det er særlig lurt å benytte seg av en gratis befaring dersom du har lite kunnskap eller erfaring med varmepumper fra før av. I tillegg til å få gode råd om varmepumper, kan du få tips til ideell plassering i huset ditt og du kan be om et prisoverslag slik at du kan sammenligne alternativer med hverandre.
Gjør smarte boligvalg