Vil du vite mer om varmepumpens utedel? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om varmepumper og hva de består av, hvor utedelen bør plasseres, hva varmepumper koster, om du kan få statsstøtte til investeringen, og mye mer. Riktig plassering av utedelen er avgjørende for varmepumpens ytelse. Visste du at det skal være en viss avstand mellom utedelen og innedelen? Og vet du hva utedelen bør festes til? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Varmepumper blir stadig mer populære i Norge. Med en varmepumpe kan du varme opp huset ditt på en energieffektiv og klimavennlig måte og redusere utgifter til strøm. En varmepumpe genererer ikke ny varme, men flytter varme fra et sted til et annet. De mest utbredte typene varmepumper har en innedel og en utedel, der utedelen samler varme fra den kjølige uteluften og innedelen fordeler varmen i huset. I dag finnes flere typer varmepumper på markedet og disse varierer i forhold til effektivitet, lønnsomhet, pris og ikke minst teknologi.
I Norge er luft-til-luft-varmepumper de mest populære. De er relativt rimelige i pris sammenlignet med de øvrige alternativene og er nokså enkle å installere. Disse varmepumpene henter varme fra luften utenfor via utedelen og fordeler varmen som luft i huset. En annen type varmepumpe er luft-til-vann varmepumpe. Denne har en utedel som samler opp varme på samme måte som luft-til-luft-varmepumpen, men varmen fordeles som vann gjennom et system for vannbåren varme i huset. Dette skjer typisk gjennom radiatorer og gulvvarme. Luft-til-vann-varmepumper brukes også til å varme opp tappevann.
En mer avansert kategori av varmepumper er de såkalte væske-til-vann-varmepumpene. Disse henter solenergi fra fjell, jord eller hav i nærheten av huset ditt og fordeler varmen som vann gjennom et system for vannbåren varme. Varmepumper som bruker luft-til-vann- eller væske-til-vann-teknologi, er altså avhengig av at du allerede har et system for vannbåren varme i hjemmet ditt. De fleste har ikke det, og det er en viktig årsak til at luft-til-luft-varmepumper er de mest vanlige i norske hjem. Når det gjelder utedelen, er denne relevant for luft-til-luft-varmepumper og luft-til-vann-varmepumper.
Hvilken type varmepumpe som er best egnet for ditt hjem, avhenger av flere faktorer. Luft-til-luft-varmepumper anbefales når det totale energiforbruket i hjemmet overstiger 15.000 kWh i året. Luft-til-vann-varmepumper er mer effektive, men også vesentlig mer kostbare. En slik investering er mer aktuelt for de med høyere energiforbruk enn 25.000 kWh per år og som også har et system for vannbåren varme. Væske-til-vann-varmepumpene er de mest avanserte og kostbare alternativene. Disse krever også et system for vannbåren varme og blir først aktuelle ved energiforbruk som overstiger 30.000 kWh årlig.
For at du skal få mest ut av en luft-til-luft-varmepumper, trenger du en åpen planløsning som sikrer fri flyt av varme luft i boligen. Du kan kjøpe flere innedeler slik at du kan enklere kan varme opp de rommene du ønsker. Det er også mulig å ha varmepumpe i garasjen, forutsatt at garasjen er godt isolert, er av riktig størrelse og har muligheter for lufting.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
I Norge finner man varmepumper i mange forskjellige prisklasser. De rimeligste pumpene er de såkalte luft-til-luft-varmepumpene. Gode eksemplarer av disse koster normalt mellom 15.000 og 30.000 kroner. I tillegg kommer montering av innedel og utedel på rundt 5.000 kroner. Skal du ha flere innedeler, blir monteringskostnadene noe høyere. De mest effektive luft-til-luft-varmepumpene koster nærmere 25.000 - 30.000 kroner. De beste variantene produserer som regel lite støy og har en rekke nyttige funksjoner som bidrar til lavt strømforbruk.
Luft-til-vann-varmepumper er vesentlig dyrere, men varmepumpene er også mer effektive og bidrar til enda mer strømsparing. Slike varmepumper varierer mye i pris og kan variere mellom alt fra 60.000 til 150.000 kroner, i tillegg til montering. Vanligvis er dette bare et alternativ for de som allerede har et system for vannbåren varme, da det kan være ekstra kostbart å skulle legge inn et slikt system i tillegg.
Væske-til-vann-varmepumper er de dyreste varmepumpene på markedet. Til gjengjeld er de svært energieffektive. Prisen kan variere fra 80.000 til over 200.000 kroner. Henter du energien fra fjell, er det ekstra kostnader knyttet til energibrønn, mens jordvarme er billigere.
På grunn av de store prisforskjellene på markedet, også innenfor de ulike kategoriene av varmepumper, er det viktig at du gjør litt research slik at du unngår å betale for mye for en varmepumpe som kanskje ikke er så effektiv i værforholdene der du bor. Mange leverandører tilbyr gratis befaring slik at du kan få gode råd om hvilken varmepumpe som egner seg best der du bor, hvor du bør plassere innedel og utedel og mye mer. Når du henter inn tilbud fra de forskjellige leverandørene, bør du finne ut hvor mye selve varmepumpen koster, hvor mye du må betale for montering og om det er store kostnader knyttet til vedlikehold og service.
I dag tilbyr det statlige organet Enova statsstøtte til deg som gjennomfører klimavennlige tiltak i hjemmet. Dette gjøres for å stimulere markedet og legge til rette for at nordmenn skal velge mer klimavennlige løsninger. Per i dag er det kun mulig å få slik statsstøtte når man kjøper væske-til-vann-varmepumper. Det skyldes at disse er svært kostbare og etterspørselen på markedet er foreløpig nokså lav. Ved kjøp av slike varmepumper gir Enova inntil 10.000 kroner i statsstøtte.
Tidligere støttet Enova også kjøp av luft-til-luft-varmepumper og luft-til-vann-varmepumper, men disse støttes ikke lenger i dag. Dette er likevel klimavennlige alternativer, men Enova støtter bare tiltak som ikke er veldig etterspurt på markedet. Markedet for slike varmepumper regulerer seg selv på en god måte allerede.
For å søke støtte om væske-til-vann-varmepumpe, må du først kjøpe og montere varmepumpen hjemme. Deretter kan du registrere prosjektet ditt på Enovas hjemmesider. Her må du blant annet vise frem dokumentasjon på tiltaket ved å fremlegge fakturaer. Deretter vil Enova utbetale støtte, forutsatt at prosjektet ditt kvalifiserer til slik støtte.
Uavhengig av om man har rett på støtte fra Enova eller ikke, kan man spare penger på å bytte til bruk av varmepumpe for oppvarming av hjemmet. Dette fører til redusert strømforbruk og lavere strømregninger. Jo større oppvarmingsbehov du har, desto mer kan du spare. Grove anslag fra Enova tilsier at man kan spare i underkant av 6.000 kroner med luft-til-luft-varmepumpe dersom energibehovet er 30.000 kWh i året. Med luft-til-vann varmepumpe estimerer man i overkant av 10.000 kroner spart med samme energibehov, og for væske-til-vann-varmepumper kan man forvente å spare omkring 13.000 kroner i året med et energibehov på 30.000 kWh per år. Potensiell sparing må sees opp mot kostnaden for selve varmepumpen og montering. Da kan du finne ut omtrent hvor lang tid det til ta å spare inn kostnaden for selve varmepumpen.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Er du på jakt etter ny varmepumpe, vil du se at det finnes mange gode alternativer på markedet. Her skal vi se nærmere på noen av de mest populære luft-til-luft-varmepumpene:
Panasonic HZ25XKE er Panasonics nye flagship modell. I følge selskapet er dette en av de mest solgte varmepumpene i Norden fordi den yter godt i kaldt klima. En SCOP-verdi på 5,69 tilsier høy energieffektivitet og varmepumpen fungerer i temperaturer ned mot 35 minusgrader. Ved 15 minusgrader leverer den 4,78 kW effekt. Utedelen har en dimensjon på 622 x 824 x 299 mm, og utedelens støynivå varierer mellom 43 og 47 desibel. Innedelen har et støynivå på 18 - 45 desibel. 18 desibel oppnår man i stillemodus. Varmepumpen har innebygd wifi og nyttige funksjoner som bidrar til luftrensing i hjemmet. Denne modellen koster i overkant av 20.000 kroner pluss montering.
Mitsubishis UWANO modell er deres kraftigste varmepumpe. Modellen har en SCOP-verdi på 5,2 og er således et energieffektivt alternativ. Varmepumpen er testet i temperaturer helt ned mot 36 minusgrader og den leverer 4,8 kW effekt i 15 minusgrader. Utedelen har en dimensjon på 714 x 800 x 285 mm og lydnivået ute er estimert til 49 desibel. Innedelen har på det stilleste et støynivå på 19 desibel. Denne modellen har et eget filter for å fjerne støvpartikler, bakterier og virus. Den har innebygd wifi og 3D i-see Sensor som automatisk regulerer temperatur etter behov. UWANO 6300 koster i overkant av 23.000 kroner pluss montering.
Toshiba Daiseikai 9 S 25 er en av Toshibas kraftige varmepumper. Med en SCOP-verdi på 5,33 er den energieffektiv og den er dessuten testet i temperaturer ned mot 30 minusgrader. Modellen skal levere 4,7 kW varmeeffekt ved 15 minusgrader. Utedelen er dimensjonert til 630 x 800 x 300 mm og har produserer et støynivå på maksimalt 47 desibel. Innedelen gir fra seg 19 desibel i stillemodus. Denne varmepumpen har også wifi-styring og en rekke nyttige funksjoner. Prisen ligger omkring 25.000 kroner.
For at varmepumpen skal fungere optimalt og gi den varmen du trenger, er det viktig at utedelen plasseres riktig. Først og fremst trenger utedelen god lufttilstrømning. Det vil si at den ikke skal være tildekket eller befinne seg i et lukket rom. Det anbefales derfor ikke å ha utedelen i garasjen. I tillegg bør utedelen skjermes fra vær og vind for å unngå slitasje eller at rusk og snø dekker til varmepumpen og krever rengjøring. God beskyttelse kan føre til lengre levetid og bedre ytelse. Utedelen kan eksempelvis plasseres under et overbygg.
Utedelen vibrerer, og derfor er festet også viktig. Det er vanlig å feste utedelen til et stativ eller til husets grunnmur. Den skal ikke festes til trevegg, da dette kan gi vibrasjoner i huset. Utedelen gir dessuten fra seg en del støy. Dette må du ha i bakhodet når du skal finne en egnet plass. Den skal helst ikke være for plassert for nærme naboer eller nær et soveromsvindu, da dette kan skape forstyrrelse om natta.
Husk at vann skal dreneres bort via utedelen. Om vinteren kan det føre til at vannet fryser til is og skaper glatte overflater. Derfor er det lurt å ikke plassere den i nærheten av inngangspartiet eller andre områder hvor du normalt beveger deg.
Innedelen og utedelen skal ha en bestemt avstand mellom hverandre. De kan ikke være for nærme og avstanden kan heller ikke være for stor. Maksimal avstand er gjerne rundt 20 meter. Hvis avstanden mellom innedel og utedel er for stor, kan det føre til redusert effekt og økte kostnader knyttet til installasjon. Ved å bestille befaring fra en forhandler, kan du få gode råd knyttet til plassering av utedelen der du bor fra kvalifiserte fagfolk.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Kjøp av varmepumpe kan være en omfattende investering for mange. Derfor er det viktig at du tar deg tid til å finne ut hva som er det beste alternativet der du bor. Her gir vi noen råd til deg som vurderer å kjøpe varmepumpe.
Selv om prisen for varmepumpe kan være nokså høy, er det viktig å tenke på kjøpet som en langsiktig investering. Kjøper du en varmepumpe som er tilpasset værforholdene der du bor, sparer du inne kostnaden for varmepumpen i løpet av noen år. Hvor lang tid det tar å spare inn kostnaden, avhenger av pumpens energieffektivitet, men som regel tar det ikke mer enn 5 år. Deretter kan du leve med lavere strømregninger i flere år fremover. Kjøp av varmepumpe kan også øke verdien på boligen din.
I Norge blir temperaturene svært lave om vinteren når varmebehovet er størst. Varmepumpen bør være tilpasset nordiske forhold for at du skal få mest mulig ut av den. Mange varmepumper er designet for varmere klima lengre sør i Europa og ytelsen svekkes som regel ved svært lave temperaturer. På det norske markedet er det likevel vanlig at produsentene oppgir varmeeffekt i forskjellige temperaturer. Dette bør brukes som veiledning når du skal velge varmepumpe.
Selv om det kan være fristende å forsøke å montere varmepumpen selv for å unngå monteringskostnader, bør du overlate denne jobben til en autorisert installatør med F-gass sertifikat. Varmepumper har et kjølemediet som er miljøskadelig og som ikke skal slippes ut i omgivelsene. Dersom du prøver å montere varmepumpen selv og du gjør noe feil, kan du ikke regne med å få noe tilbake på garantien.
Gjør smarte boligvalg