Vil du vite mer om test av varmepumper? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om testing av varmepumper, som hva ulike varmepumper koster, hva du bør se etter, hvordan du velger den modellen som er best for deg, og mye mer. Du får også presentert topp 5 varmepumper basert på både kvalitet og hvor du får mest for pengene. Følg våre råd og unngå de vanligste feilene.
For de aller fleste er strømmen som brukes til oppvarming en av de største postene på strømregningen, og alternative oppvarmingskilder som peisvarme eller gassovn er verken spesielt lønnsomt eller effektivt, når det kommer til å holde en jevn temperatur. Hvis du er ute etter å både kutte i strømregningen, spare miljøet og fortsatt ha en behagelig innetemperatur, kan det være at varmepumpe er akkurat det du leter etter.
Det er flere gode grunner til at varmepumpe har blitt førstevalget til svært mange:
Markedet for varmepumper har nærmest eksplodert de siste ti årene, og dette har både fordeler og ulemper for deg som forbruker. På den positive siden er det et konkurransepreget marked som gjør at det settes høye krav til teknologien, samtidig som prisene holdes nede. På en annen side er det såpass mange ulike produkter tilgjengelig at det kan være vanskelig å vite hva du skal se etter, og hva som er best å velge.
I denne guiden, og i tester på internett som sammendragene er hentet fra, vil det være flere nyttige begreper som sier noe om varmepumpens egenskaper. Dette er ikke begreper som er selvforklarende, og vi vil derfor ta en kort gjennomgang av de mest sentrale:
Effektfaktor eller COP-faktor (coefficient of performance) sier noe om ytelsen til varmepumpen i forhold til strømforbruk. Bortsett fra prisen på varmepumpen, er dette noe av det viktigste å sjekke, og ytelsen oppgis i en skala fra to til syv, der syv er høyest mulig effektfaktor. Jo høyere effektfaktor, jo mer strøm vil du spare, men det vil også føre til at varmepumpen blir dyrere. Spørsmålet blir da om du egentlig har behov for den høyeste effektfaktoren.
Teoretisk årsvarmefaktor eller SCOP er oppgitt på energimerkingen, og beskriver varmepumpens evne til å spare energi i løpet av et år. På samme måte som COP-faktor er det snakk om tilført energi i forhold til hvor mye energi man får tilbake. Dette er basert på fabrikkdata, så det vil være vanskelig å oppnå like høy SCOP i virkeligheten.
Støy og lyd er en viktig faktor for mange, og støynivået til varmepumpen er ofte oppgitt i desibel (dB). For å gi et sammenligningsgrunnlag vil 30 dB være omtrent som hvisking, 60 dB er en vanlig samtale, og 125 dB er smertegrensen for de fleste av oss. Hvis du er usikker på hvor mye lyd varmepumpen lager så spør leverandøren, slik at du også kan få råd om plassering. Varmepumpen lager mer lyd jo hardere den jobber, og vil dermed lage mer lyd når det er kaldere.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Det finnes ulike typer varmepumper på markedet, og prisen kan strekke seg fra rundt 6.000 kroner for de billigste modellene, og helt opp i flere hundre tusen kroner. Norsk Varmepumpeforening (NOVAP) har på sine hjemmesider en enkel prisoversikt som viser omtrentlig kostnad for innkjøp og installasjon av ulike typer varmepumper.
I denne artikkelen kommer vi til å ta for oss de to typene som er mest vanlig i Norge:
Luft-til-luft-varmepumpe: 10.000 - 30.000 kroner (med én innedel). Dette er en av de rimeligste typene du får tak i. Standard montering koster vanligvis rundt 5.000 kroner, eller 8.000 kroner dersom du skal ha mer enn én innedel.
Luft-til-vann-varmepumpe: 60.000 - 130.000 kroner, ofte mer. Noen modeller koster så mye som 170.000 kroner, i tillegg kommer montering som oftes på 8.000 kroner eller mer.
Selv om det finnes omtrentlige prisoverslag, så er det viktig å huske at det kan forekomme relativt store variasjoner i prisen, og totalprisen vil alltid være avhengig av lokale forhold, størrelse og utforming på boligen din, ditt energibehov og hvilken varmepumpemodell du velger.
For å kunne sammenligne priser, anbefaler vi at du får flere ulike leverandører til å komme på befaring, slik at de kan utarbeide detaljerte kostnadsoverslag til deg. Det er nemlig vanskelig å gi en konkret pris for montering av varmepumpen uten å se boligen det er snakk om, og dette er en kostnad som potensielt kan bli ganske høy.
På den måten kan du få en god oversikt over lokale tilbydere og hva du faktisk betaler for. De aller fleste leverandører tilbyr gratis befaring uten at du forplikter deg til å kjøpe varmepumpe. Husk å få alt av løfter og priser i skriftlig form slik at du kan sammenligne dem i ro og mak, og slik at du husker å få dem med i en eventuell kontrakt når du bestemmer deg for leverandør.
Vi har utarbeidet en oversikt over tester gjort av varmepumper i 2021. Denne oversikten er et sammendrag av tilgjengelig tester vi har funnet på nett. Hva som er det beste valget for deg, avhenger både av behov og budsjett, og vi har derfor prøvd å lage ulike sammendrag som dekker flere behov. Det kommer jevnlig nye modeller på markedet og teknologien utvikles til stadighet, så vi vil ikke kunne gi deg en fullstendig oversikt over alle modeller. Disse sammendragene vil likevel gi deg en viss idé om hva du skal lete etter, hva du bør prioritere, og hva som passer deg og ditt budsjett.
Test av varmepumper er både dyrt og tidkrevende, da det kreves flere år med datainnsamling for å stadfeste hvilken varmepumpe som yter best over lengre tid. Testene vi har brukt som kilde strekker seg dermed over flere år, slik at det ikke nødvendigvis inkluderer de aller nyeste modellene på markedet.
Når det kommer til hvor du får mest for pengene ved selve innkjøpet av en varmepumpe, vil du som oftest måtte gå for modeller med lav SCOP (årsvarmefaktor). Når det er sagt; Selvom disse modellene ofte er billigere, vil modeller med høy SCOP-verdi derimot gi bedre varmeeffekt basert på lavest mulig energiforbruk (og vil altså gi lavere strømregning). Ikke alle boliger har behov for den dyreste modellen med best ytelse, men det er viktig at du velger en modell som faktisk dekker energibehovet ditt. En varmepumpe med lav SCOP-verdi kan derfor absolutt være godt nok for deg.
Tjenestetorget har samlet en oversikt over billige varmepumper som fortsatt gir mye for pengene. Denne testen oppdateres jevnlig, og vi hentet resultatene i november 2021.
SCOP på 3.30
Energiklasse B i kaldt klima
Pris fra ca. 12.000 kroner
SCOP på 3,70
Energiklasse A i kaldt klima
Pris fra ca. 14.000 kroner
SCOP på 3,40
Energiklasse A i kaldt klima
Pris fra ca. 14.000 kroner
SCOP på 3,40
Energiklasse A i kaldt klima
Pris fra ca. 17.000 kroner
SCOP på 3,80
Energiklasse A+ i kaldt klima
Pris fra ca.16.000 kroner
Som du ser må du helst over 10.000 kroner dersom du vil ha en god varmepumpe, og dette går både på kvalitet, levetid og ytelse. Fujitsu stikker seg tydelig ut som et godt og relativt billig alternativ dersom du har et litt begrenset budsjett.
Det finnes ulike meninger om hva som er de aller beste varmepumpene tilgjengelig i 2021. Her har vi valgt å ta med topp 5 beste luft-til-luft-varmepumpene fra Prisguiden sin test i 2021. Her er det helt klart Mitsubishi som utpeker seg som testens store vinner, med hele tre av fem produkter rangert som de aller beste. Prisene er ikke inkludert montering.
Energimerkingen er A+++
SCOP på 4,4
Pris fra 18.500 kroner
Energimerkingen er A+
SCOP på 4,3
Pris fra 19.500 kroner
Energimerkingen er A+
SCOP på 4,4
Pris fra 25.000 kroner
Energimerkingen er A+
SCOP på 4,3
Pris fra 26.000 kroner
Energimerkingen er A
SCOP på 4,5
Pris fra 16.000 kroner
Til slutt har vi laget et sammendrag av andre varmepumper som har rangert godt i andre tester på nettet, og resultatene er funnet fram i november 2021. Vi har valgt å inkludere de modellene som fungerer godt i mange minusgrader, slik at du er sikker på at du får en varmepumpe som fungerer godt også på kalde dager i nordisk klima. Prisene som er oppgitt er uten installasjon:
1) Panasonic VZ9SKE
SCOP på 6,2
Energiklasse A+++
Pris fra ca. 31.000 kroner
2) Mitsubishi Electric EF35
SCOP på 4,5
Energiklasse A+++
Pris fra ca. 16.000 kroner
3) Cooper & Hunter Alpha 12
SCOP på 4
Energiklasse A+/A++
Pris fra ca. 7.800 kroner
4) Panasonic VZ12SKE
SCOP på 5,9
Energiklasse A+++
Pris fra ca. 34.000 kroner
5) Mitsubishi Electric KJ35 Kirigamine gulvmodell
SCOP på 4,4
Energiklasse A+/A++
Pris fra ca. 21.300 kroner
Det er ikke like mange tester tilgjengelig for luft-til-vann-varmepumper, så man må helst til Sverige for å finne gode tester på denne produktgruppen. Det vil si at det finnes modeller som bare selges i Norge som ikke vil være inkludert i testen, og modellene kan ha andre navn i Sverige enn de har i Norge.
Hvis vi skal kunne referere til noen gode tester av luft-til-vann-varmepumper de siste årene, så kan Folksam i Sverige sine gjennomførte tester i 2016 og 2020 nevnes. Kort oppsummert er merkene som går igjen i toppen av testen hovedsakelig NIBE, Vaillant og Bosch, merkevarer som også er tilgjengelig i Norge.
I tillegg har den svenske Energimyndigheten gjort omfattende tester av flere luft-til-vann-varmepumper, der testene har blitt gjort over flere år fra 2006 til 2013. Produktene er sortert etter når de er testet, og det er dermed ikke snakk om en toppliste. Testen gir likevel god oversikt over egenskapene til de ulike luft-til-vann-varmepumpene, og inkluderer flere kjente merkevarer som også selges i Norge, som Mitsubishi, Bosch, NIBE og Toshiba.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Som vi nevnte tidligere i artikkelen vil det være en fordel for deg om du kan få flere ulike leverandører til å komme på befaring før du bestemmer deg for hva slags varmepumpe du ønsker. Med tanke på at du ikke har lov til å montere varmepumpen selv, må du uansett involvere fagfolk på et eller annet tidspunkt, og siden de fleste tilbyr gratis befaring har du ingenting å tape på dette. På denne måten kan du få gode tips om hva slags varmepumpe du burde kjøpe, og prisoverslag som inkluderer både montering, service og eventuelt andre tjenester du måtte trenge som går utover en standard montering.
Når du skal gå til innkjøp av varmepumpe burde du først og fremst finne ut hvor mye strøm du bruker per år, og hvor mye av denne strømmen som går til oppvarming. For å finne ut av totalforbruket ditt kan du kontakte din netteier eller strømleverandør, og grovt regnet vil 55 prosent av dette være strøm som går til oppvarming. Har du et totalt strømforbruk på 25.000 kWh per år, vil altså omtrent 13.750 kWh gå til oppvarming. Spørsmålet er hvor mye av dette som skal eller kan dekkes av varmepumpen.
Her kan fagfolk hjelpe deg med utregningen slik at du kan se hva som er realistisk og hvor mye du kan spare. Hvor mye av oppvarmingsbehovet som kan dekkes av varmepumpen er avhengig av en hel rekke faktorer, som planløsning, trapper, etasjer og flere andre forhold. I noen tilfeller vil du kanskje ha behov for en luft-til-luft-varmepumpe med multisplitt, eller du vil måtte legge inn mer vannbåren varme som kan kobles opp til en luft-til-vann-varmepumpe.
Det finnes som oftest flere lokale leverandører du kan velge mellom, litt avhengig av hvor du bor. Du bør velge en forhandler som er godkjent av Norsk varmepumpeforening (NOAP), da det kreves en sertifisering for å få lov til å monterte varmepumper. Du kan finne ut om aktuelle leverandører er godkjent av NOVAP på deres hjemmesider. Vi anbefaler at du velger både levering og installering fra samme leverandør, spesielt med hensyn til garanti og reklamasjon. Da slipper du at de ulike partene legger skylden på hverandre dersom varmepumpen svikter.
Siden feil i montering og installering er den aller vanligste grunnen til at varmepumpen ikke fungerer optimalt, er det viktig at du velger en installatør som har erfaring og kunnskap om den aktuelle varmepumpen. Hvis ikke kan du ende opp med en bråkete varmepumpe som ikke utnytter energien på en effektiv måte, slik at du går glipp av den innsparingen du hadde regnet med. Be gjerne leverandøren og installatøren om referanser, og pass på at både firmaet og installatøren er autorisert og f-gass-sertifisert.
Det finnes andre typer varmepumper på markedet som vi ikke har tatt med i denne oversikten, og dette skyldes først og fremst at det ikke har vært like aktuelt å teste disse i like stor grad som spesielt luft-til-luft-varmepumper.
Væske-til-vann-varmepumper er egnet i større husholdninger med vannbårent varmesystem, og et energiforbruk på over 30.000 kWh per år. Prisen for bergvarme, inkludert montering og energibrønn, er fra 220.000 kroner og oppover. For jordvarme starter prisen på rundt 170.000 kroner. Det er dermed et av de desidert dyreste alternativene, men også det som er mest energibesparende og med lengst levetid.
Ventilasjonsvarmepumper er relativt billig, og koster fra 25.000 til 50.000 kroner, inkludert montering. Disse er godt egnet i for eksempel leiligheter, med relativt lavt energiforbruk og vannbårent varmesystem.
Det er først og fremst energibehov og boligens forutsetninger som vil være avgjørende når det kommer til hvilken type varmepumpe du burde velge, i tillegg til budsjettet du har til rådighet. Vi anbefaler at du leser deg opp på de ulike typene og tar deg tid til å undersøke både tester og andres erfaringer. På den måten kan du ta selvstendige valg når du skal kontakte fagfolk for å få deres vurdering.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Enkelte leverandører går igjen i flere tester, og kan dermed anses som trygge valg. Fellesnevneren for disse er at de produserer varmepumper som egner seg spesielt godt i kaldt klima, og at de anses som markedsledende hva gjelder teknologisk utvikling i feltet.
Mitsubishi er kanskje mest kjent som bilmerke, men de produserer også en god del annen teknologi. Når det kommer til varmepumper leverer de både luft-til-luft-, luft-til-vann-, og væske-til-vann-varmepumper.
Daikin produserer varmepumper innenfor de fleste prisklassene, og er kjent for å gi mye for pengene. I sortimentet deres finner du både luft-til-luft-, luft-til-vann-, og væske-til-vann-varmepumper.
Panasonic er en svært populær produsent i Norge, og har vunnet flere tester både med luft-til-luft- og luft-til-vann-varmepumper. De har både gulvmodeller og veggmodeller i sitt sortiment.
Toshiba leverer utelukkende luft-til-luft-varmepumper. Til gjengjeld har de et stort tilgjengelig utvalg innenfor denne typen varmepumper, slik at det er lett å finne en modell som passer dine behov.
LG produserer i likhet med Toshiba bare luft-til-luft-varmepumper, og da kun som veggmonterte modeller.
NIBE leverer de aller fleste typer varmepumpe, og er ofte å finne i tester som går spesielt på luft-til-vann-varmepumper. Ofte testvinner i Svenske tester, der også avtrekksvarmepumpene har gjort det svært godt.
Fujitsu har varmepumper innenfor de fleste prisklasser, og er spesialisert på luft-til-luft- og luft-til-vann-varmepumper.
Bosch er en annen kjent aktør i Norge som leverer både luft-til-luft-, luft-til-vann- og væske-til-vann-varmepumper til boliger i alle størrelser. Ofte å se i varmepumpetester på nett.
Det er flere fordeler med å velge kjente produsenter med lang fartstid i markedet. Dette er seriøse produsenter som setter høye krav både til seg selv og autoriserte forhandlere, slik at du kan være trygg på at monteringen gjøres på riktig måte av sertifiserte installatører. I tillegg vil det sannsynligvis ikke være problematisk å skaffe reservedeler til varmepumpen, og du kan være trygg på at du har tilgang til service fra installatører med kompetanse innenfor merkevaren.
For luft-til-luft- og luft-til-vann-varmepumper er forventet levetid opp til 15 år, men mange opplever at anlegget fungerer enda lengre. Væske-til-vann-varmepumpe har en forventet levetid på 20 år.
Fra leverandørens side vil du vanligvis ha en garanti på 5 år, det samme gjelder monteringen av varmepumpen. Ved feil bruk eller manglende vedlikehold risikerer du at garantien ikke vil gjelde, så ta godt vare på varmepumpen og pass på at den mottar jevnlig service fra fagfolk. De fleste vil anbefale at dette gjøres annethvert år, og en slik servicesjekk vil vanligvis inkludere:
Prisen for service ligger gjerne på 1.500 til 2.000 kroner, og en serviceavtale med leverandøren vil vanligvis være en god og rimelig løsning.
Gjør smarte boligvalg