Vil du vite mer om varmepumpe service? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om vedlikehold av varmepumpen din, pris for service, tegn på at anlegget ditt trenger tilsyn og mye mer. Visste du at korrekt håndtering og vedlikehold av varmepumpen er avgjørende for dens levetid og effekt? Og er du klar over at kun autoriserte forhandlere skal utføre service på varmepumper? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
I sjøer og innsjøer, i berggrunnen, i jorden og i luften finnes ubegrensede kilder til energi, nemlig oppdemmet solvarme. Varmepumper foredler energien fra disse naturlige reservoarene og flytter, eller pumper, ressursene inn i boligen din i form av oppvarmet luft eller vann. Avhengig av hvilken type varmepumpe du har, kan den gi deg varmtvann i springen, varme opp inneluften og lede gulvvarme, og til tross for navnet kan den også fungere som kjølende klimaanlegg om sommeren samt holde maten i kjøleskap og fryser kald.
Skillet mellom de ulike varmepumpene er oftest basert på hvilken teknikk de bruker for å omdanne solenergi til varme. Hvor og hvordan energien hentes og deretter avgis inne i et bygg, navngir de ulike kategoriene: luft-til-luft, luft-til-vann og væske-til-vann. De to siste varmepumpetypene sirkulerer varmt vann i rør i gulvet eller i radiatorer, mens en luft-til-luft-varmepumpe blåser oppvarmet eller nedkjølt luft via varmepumpeanlegget ut i rommene i huset. En egen underkategori av luft-til-vann, avtrekksvarmepumpen, ventilerer og gjenbruker inneluft fra boligen og omdanner denne til vannbåren varme.
For at varmepumpen skal fungere, trenger den jevnlig tilsyn - noe vi skal gå nærmere inn på i neste avsnitt. Men for å forstå hvordan varmepumpe-servicen foregår, kan det være nyttig å vite litt mer om hvordan varmepumpe-systemet fungerer rent teknisk! I en varmepumpe reguleres temperaturer ved hjelp av trykkendring. Kokepunktet til et fluid (samlebetegnelse for væske og gass) kan nemlig endres; jo lavere trykk, jo lavere kokepunkt, og omvendt. Når væske eller gass endrer tilstand, enten ved fordamping/koking eller ved det motsatte, kondensering, frigis energi. Varmepumpen benytter elektrisk energi til å skape et kretsløp med evne til både å fordele og nyttiggjøre seg varme fra den omkringliggende luften. Den bruker også mindre energi enn den produserer ‒ varmepumpeteknologien gir stort utbytte for en mindre innsats!
Dette komplekse anlegget lønner seg i form av godt fordelt, stabil temperatur og renere luft. I tillegg sparer en varmepumpe både lommeboka og miljøet. Den fortjener altså å få litt skikkelig service med jevne mellomrom!
Så hvor ofte bør du sørge for service på din varmepumpe, hvem kan utføre den – og hvorfor er det egentlig så viktig?
De fleste varmepumper har en beregnet levetid på mellom 10 og 15 år, i enkelte tilfeller litt mer. Bergvarmepumper er unntaket her; de har en levetid på rundt 20 år for selve pumpen, mens energibrønnen de bruker, kan leve tilnærmet evig. Godt vedlikehold er uansett essensielt for å sikre optimal ytelse og lengst mulig levetid. Det er også derfor det anbefales at du bestiller profesjonell service med to til tre års mellomrom. En slik service skal kun utføres av fagpersoner med egen sertifisering (se «En jobb for de faglærte» lenger ned). Vit at flere aktører krever at servicen skal være gjennomført minst to ganger i løpet av de første fem årene dersom garantien skal gjelde fullt ut.
Denne listen gir et overblikk over hva varmepumpe-service består av:
Reparasjon av en ødelagt varmepumpe vil normalt ikke inngå i en slik service.
En profesjonelt utført service vil normalt ta mellom én og to timer, men avhenger av hvor godt du har vedlikeholdt varmepumpen på forhånd. I etterkant av varmepumpeservicen kan du gjerne be om en tilstandsrapport eller dokumentasjon på hvilke punkter som har blitt gjennomgått. Slik blir det lettere å holde oversikt ved neste service.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Nå lurer du sikkert på hva det koster for varmepumpe-service. Prisene ligger et sted mellom 1.500 og 2.500 kroner for luft-til-luft-varmepumper, oftest mellom 1.900 og 2.500. For de andre typene er det snakk om priser fra 2.500 kroner og oppover.
Flere faktorer spiller inn på prisen. Om du har gjort en god jobb med vedlikeholdet, kan det være noen kroner å spare siden rengjøring og lignende vil ta mindre tid. Motsatt vil det kunne koste deg ekstra dersom den som tilbyr servicen, har lang reisevei og ønsker å få dekket reisekostnader og/eller parkering.
Det er viktig å være klar over at prisene hos de ulike aktørene ikke nødvendigvis inkluderer det samme. Det er derfor lurt å sjekke dette på forhånd og sammenligne hva som inngår i servicen hos de ulike, og hvilke prisnivåer de har lagt seg på.
Prisen på service inkluderer som nevnt ikke eventuelle deler som må byttes ut eller feil som må repareres. Produktgarantien vil i noen tilfeller kunne dekke utgifter til dette. Det forutsetter at du har brukt og vedlikeholdt varmepumpen riktig.
Det er lurt å regne med servicekostnadene allerede fra start. La budsjettet inkludere jevnlig pleie av varmepumpen, eventuell anskaffelse av nye filter og tilpassede rengjøringsmidler.
Det kan være lurt å minne seg selv på at varmepumpen er et billig alternativ når det gjelder temperaturregulering, som i utgangspunktet gir lavere utgifter enn andre alternativer. Den kan spare 30-80% av energien til oppvarming. En luft-til-vann-varmepumpe vil kunne senke forbruket ditt med rundt 8.800 kWh i året og en vann-til-vann-varmepumpe med hele 11.000 kWh per år. Det tilsvarer nesten halvparten av den gjennomsnittlige energibruken til en typisk norsk bolig.
Du velger selv hvilken aktør du ønsker skal stå for servicen av din varmepumpe, uavhengig av hvem som monterte den, men mange produsenter har gunstige avtaler med sertifiserte service-tilbydere eller tilbyr selv service av varmepumpene de selger. Det viktigste er at du er sikker på at aktøren har autorisasjon til å utføre servicen; som nevnt gjelder det både firmaet og den som skal utføre oppdraget ‒ se etter det som kalles F-gass-sertifikat. Deretter bør du undersøke priser, og hva disse inkluderer, og sammenligne tilbud fra ulike aktører. Vi anbefaler at du sjekker hos minst to-tre, før du tar kontakt med ønsket leverandør og gjør en avtale. Her kan det være mye å spare på å sjekke ulike anbudstjenester og la disse hente inn tilbud for deg; hvis du registrerer behovene dine hos oss i Boligsmart, kan vi hjelpe deg med å finne flere aktører i ditt nærområde, slik at du slipper å selv sitte på nettet og sammenligne anmeldelser.
Dette betyr likevel ikke at det alltid er like lett å vite hvem man skal gå for, når alt kommer til alt. Derfor gir vi deg også noen pekepinner om hvilke aktører du kan søke opp og/eller kontakte direkte:
Det finnes også flere lokale aktører som NEKAS, Entrade AS, Hadeland Varmepumpeservice AS, Numedal Varmepumpeservice og Olsen & sønn varmepumpeservice AS; her kan du enkelt foreta et Google-søk i ditt nærområde og sortere på gunstige anmeldelser. Et godt tips, på generelt grunnlag, er å lese anmeldelser av de ulike firmaene på nettet, enten på Google, Facebook og andre sosiale medier, eller på bedriftens egne sider, men husk at disse anmeldelsene ikke alltid er like objektive!
Både utedelen og innedelen av anlegget skal kontrolleres. Underveis i service-besøket er det greit å ha i bakhodet at en grundig kontroll og rengjøring tar tid. Dersom besøket varer i under en time, kan det være greit å stille spørsmål rundt dette for å forsikre seg om at alt er gjort nøye nok eller for å få en forklaring.
Dersom varmepumpen din gir fra seg ubehagelig lukt, sjenerende lyd, eller om du oppdager fuktskader eller mugg, må du kontakte profesjonelle for korrekt reparasjon. Ellers bør du også be om hjelp dersom den delen av varmepumpen som er utendørs fryser til og avrimingsfunksjonen ikke fungerer som den skal. Noen værtyper kan være særlig krevende for anleggets avrimingsfunksjon. Derfor kan det riktignok være verd å forsøke å fjerne frosten selv med lunkent vann, hårføner eller lignende. Vær i så fall forsiktig med lamellene.
Innedelen av varmepumpen inneholder et filter som sørger for at luften som sendes ut i rommet, er ren. Her samler det seg, naturlig nok, en del støv, og filteret må renses jevnlig. Bruk støvsuger og rensespray. Rengjøringsutstyr kan du skaffe via de ulike forhandlernes netthandler. For øvrig har flere varmepumper et lite varsellys som lyser når det er behov for en rens. Hvor ofte avhenger rett og slett av hvor mye støv omgivelsene produserer, men du kan gå ut fra omtrent hver måned, eller oftere ‒ hilsen husets langhårede katt. Anbefalingene varierer. Noen aktører råder deg til å ta en sjekk annenhver uke. I tillegg til røyting fra kjæledyr kan matlaging, røyking og pollensesongen med fordel tas med i denne betraktningen. Det finnes også et lite filter på mange anlegg som fjerner lukt. Dette skal du ikke rense selv, men bytte omtrent hver sjette måned.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Enova er en del av Klima- og miljødepartementet og står for en statlig støtteordning som har til hensikt å gjøre oppvarming av hus mer miljøvennlig. Faller varmepumper inn under her? Ja, bergvarmepumper som baserer seg på vannbåren oppvarming gir rett til pengestøtte. Mer spesifikt gjelder støtteordningen for bergvarmepumper med vann-til-vann-anlegg. Utgifter i forbindelse med denne typen oppvarming, vil kunne dekkes med inntil 10.000 kroner. Ulike justeringer på eksisterende anlegg kan belønnes med en sum på mellom 5.000 og 10.000 kroner, for eksempel omlegging til vannbåren varme (10.000 kroner). Disse energitiltakene gjelder fra 1. juli 2021.
For å sikre deg økonomisk støtte til varmepumpeanlegg kan du gå inn på nettsidene til Enova og benytte deres elektroniske søknadsportal. Der registrerer du kvitteringer som viser dine utgifter i forbindelse med montering eller omlegging av varmepumpe. Om du kvalifiserer for støtte, får du pengene tilbake i løpet av tre uker.
Annet som er greit å vite:
Undersøk gjerne om din kommune gir mulighet for å søke om økonomisk støtte. I Oslo er det for eksempel verdt å sjekke dette med Klima- og energifondet.
Det kan være fristende å gjøre servicejobben selv. Men montering av varmepumper og varmepumpe-service skal utføres av faglærte med F-gass-sertifikat. Også bedriften som står ansvarlig, må være autorisert. Ikke bare er dette lovpålagt ifølge kravet innført i 2013, men en varmepumpe er, som du vet, teknisk komplisert. Anlegget inneholder elektriske komponenter, kompressor, fordamper, filter, ventiler og rør samt væske og gass under trykk og ved ulike temperaturer, og skal håndteres med varsomhet. Det bør nevnes at gassen i en varmepumpe er ufarlig så lenge den holder seg der den skal, men ellers kan føre til skadelige utslipp. Til å håndtere dette trengs eksperter på området.
Korrekt og lovlig service sikrer at du unngår trekk, skadelig fukt, lukt og lekkasjer. En fagperson kan dessuten hjelpe med innstillinger av WiFi-funksjoner, som følger med visse varmepumper. Når sertifiserte aktører står for servicen, kan du dessuten være trygg på at du beholder produktgarantien din.
Det er imidlertid én liten ting du bør være oppmerksom på innimellom de mer omfattende undersøkelsene. Du er nemlig selv ansvarlig for rensing av filteret i varmepumpens innedel. Når det gjelder den utvendige delen av anlegget, bør du om vinteren sørge for at gitteret ikke er dekket av snø, og at avrimingsfunksjonen fungerer som den skal og forhindrer oppsamling av is.
Er det ikke litt deilig å slippe å tenke på at du behøver å bruke din egen tid på omfattende og komplisert service-vedlikehold? Det viktigste - og eneste - du trenger å tenke på, er altså å rense filteret og generelt følge med på tegn til at det er på tide med tilsyn som beskrevet i seksjonen over, under «Tegn på at varmepumpen trenger tilsyn».
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Prinsippet bak varmepumpesystemet er at varme alltid strømmer til områder med lavere temperatur. Sagt på en annen måte er kulde fravær av varme, og varme flytter seg dit hvor det er varmemangel. Slik kan et rom avkjøles ved at varmen som finnes der i utgangspunktet, strømmer mot et kontrollert kaldt medium, eller ved at et varmt medium naturlig «lekker» varme til kjølige omgivelser. For at en varmepumpe skal kunne hente varme fra utelufta, ved hjelp av et arbeidsmedium i form av gass, må temperaturen i fordamperen være enda lavere enn luften i reservoaret utenfor. Det er derfor vampepumper ikke alltid fungerer like bra, og kan forbruke desto mer energi, når det blir veldig kaldt ute - slik det gjerne gjør i Norge om vinteren.
Vedlikehold av varmepumper har to sider: Du bestiller profesjonell service med to til tre års mellomrom, men renser og bytter filter selv. Du bør også følge med på støvansamlinger, og sjekke at utedelen av varmepumpen ikke er tildekket av is, snø, løv eller annet. Dersom du mistenker at varmepumpen har begynt å fungere dårligere, er det rett og slett lurt å bestille service med en gang.
Før du undersøker varmepumpen, må du huske å stoppe maskineriet og dessuten være varsom med anleggets deler så ingenting går i stykker. Husk at grundigere service skal utføres av autoriserte leverandører som er F-gass-sertifiserte. Vær lur og sammenlign flere ulike pristilbud, ta gjerne en ekstra titt på hva som er inkludert i hvert tilbud og les anmeldelser som er tilgjengelige på nett.
Du kan vurdere å opprette en serviceavtale med din foretrukne leverandør. Da blir du kontaktet når det er på tide med en ny kontroll. Ikke en dum idé, spør du oss! Belønning for godt tilsyn med din varmepumpe er nemlig forlenget levetid, mindre slitasje, bedre effekt og dermed mindre strømforbruk. Bra for naturen, og bra for deg!
Gjør smarte boligvalg