Vil du vite mer om varmepumpe rens? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om rens av varmepumper, derunder hvilke rensemidler som finnes på markedet, hvorvidt du kan gjøre noe av vedlikeholdet selv, og når på året det kan lønne seg å gjennomføre rengjøringen. Visste du at noe av vedlikeholdet på utedelen må utføres av profesjonelle? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Om du klikket deg inn på denne artikkelen, har du kanskje allerede investert i en varmepumpe og vet dermed at det kan være en investering som svir i lommeboka når man først kjøper og installerer et slikt apparat. Likevel er det kostnadsbesparende på sikt - en varmepumpe har tross alt en gjennomsnittlig levetid på 15 år, og noen modeller kan til og med holde lenger enn det. For at levetiden skal kunne utnyttes til det fulle, er det aller viktigste at man er nøye med vedlikeholdet, og gjennomfører dette så ofte som nødvendig. Som med mye annet man eier, vil jevnlig vedlikehold forlenge levetiden til en varmepumpe, og du vil slippe at den går ut av drift før sin tid.
Det aller vanligste er å utføre en mer grundig rengjøring en gang i halvåret, både i utedelen og innedelen, med riktig rensemiddel ment for varmepumpe. Det er heldigvis mye du kan gjøre på egen hånd når det kommer til vedlikehold av varmepumpen din, og vi skal se nærmere på det i seksjonen som omhandler hvordan du kan rense varmepumpen selv. Ved siden av grundig rengjøring bør du også helst utføre lettere vedlikehold på en månedlig basis.
Hva slags rengjøring som vil fungere best og gi grundigst resultat, kan komme an på hvilken type varmepumpe du har. For å finne ut hvorvidt din varmepumpe har spesielle krav til rengjøring, bør du lese gjennom manualen til varmepumpen din, eller eventuelt kontakte produsenten eller montøren.
I denne artikkelen vil vi ta for oss mer generelle tips til rengjøring. Disse tipsene er ikke modellspesifikke, men vil gjelde de fleste typer varmepumper og vil gagne deg om du er usikker på hvordan rengjøringsprosessen ser ut!
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Rensemiddelet som benyttes til rens av varmepumpe kan koste mellom 100 og 300 kroner. Rensemiddelet kommer på sprayflaske og selges hos forhandlere som Co-op OBS!, Biltema, Jula, og lignende butikker. Det selges også via nettbutikkene til forhandlere som Mitsubishi Electric og andre leverandører av varmepumper. Dersom en butikk selger varmepumper, er det stor sannsynlighet for at de også selger egnede rensemiddel.
Det finnes mange forskjellige merker av rensemiddel. Noen eksempler er:
Prisforskjellene kommer av hvilken forhandler du kjøper middelet hos; noen ganger kan forskjellen mellom de ulike forhandlerne være på bare et par kroner, andre ganger er forskjellen større. Siden dette kan være noe du trenger en del av, og ved jevne mellomrom, kan det derfor være vel verdt verdt å søke opp det spesifikke rengjøringsmiddelet du vil ha på nettet og sjekke prisforskjellene mellom ulike forhandlere nær deg.
Prisforskjellen kan også komme av at det samme merket kan ha rensemiddel av forskjellig størrelse. De større sprayflaskene har naturlig nok gjerne en høyere pris enn de mindre flaskene. Den vanligste størrelsen er 500 ml, og denne ligger som oftest i det laveste prissjiktet.
Utenom det du kan gjøre selv av service på varmepumpen din, kan det være nødvendig å hyre inn profesjonell hjelp til det du ikke bør eller har lov til å fikse selv. Prisen for profesjonell service ligger i så måte på mellom 1.700 og 2.500 kroner. Dersom du har en varmepumpe som går på vannbåren varme, kan prisen på service overstige 2.500 kroner. Dette er service som, ideelt sett, bare trengs en gang hvert annet eller tredje år.
Det er mulig å spare noen kroner på profesjonell service. For eksempel kan du opprette en serviceavtale med den samme leverandøren du kjøpte varmepumpen hos, eventuelt de samme som installerte den dersom du benyttet to forskjellige aktører. Med serviceavtale kan du få en lavere pris enn det du ville fått ellers.
Det aller første man trenger for å kunne rense en varmepumpe, er rensemiddel som er ment for nettopp slik bruk. Det kan kjøpes på sprayflasker og vil være markert som rensemiddel for varmepumper. Vanlig rengjøring av varmepumper (for eksempel lett støvtørking en gang i uken) krever ikke rensemiddel. Rensemiddelet er ment å bli brukt omtrent en gang i halvåret, slik at man får maksimert effekten av varmepumpen.
Før du renser varmepumpen, er det viktig at du skrur den helt av og kobler fra strømtilførselen, for å unngå komplikasjoner med elektrisitet i møte med middelet og/eller vann. Det er viktig at du sprayer godt og lar middelet være på varmepumpen en stund. En halvtime kan være nok. Du kan vaske av middelet med rent lunkent vann - eksempelvis kan du benytte en sprayflaske, slik at vannet blir spredt jevnt utover og dekker områdene du har brukt middelet på.
I tillegg til bruken av rensemiddel er det viktig at du støvsuger varmepumpen en eller to ganger i måneden, og ellers ved behov. Det kan være forskjeller på hvordan det anbefales å gjøre dette, alt ettersom hvilken modell du har, men det er vanlig at du skal kunne fjerne det ytterste dekselet på innedelen og ta ut eventuelle filtre for å støvsuge innsiden. Filtrene må også renses for støv.
Det er svært viktig at du venter til alle deler er helt tørre før du setter alt sammen og skrur på anlegget igjen. Hele prosessen fra start til slutt burde ikke ta mer enn en time, men det anbefales å vente en ekstra halvtime slik at du er sikker på at alt er tørt.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Når man først har installert varmepumpen, kan man være fristet til å bare la den stå i fred - den er tross alt laget for å varme opp hus under kalde norske forhold, så man trenger vel ikke gjøre noe så sant den avgir nok varme? Det kan nok være lett å tenke slik, men det kan ende dårlig dersom du ikke gjennomfører regelmessig vedlikehold og service. Dette er spesielt viktig under norske forhold. Norge er tross alt et værhardt land, og det kan bygge seg opp mye is på varmepumpens utedel om vinteren. Varmepumpen er laget for å tine mye av det selv, men dersom man har flere dager med kraftig nedbør enn forventet, kan det være at snøen og isen bygger seg opp raskere enn varmepumpen klarer å gjøre noe med det. Det gjelder også løv og andre løse gjenstander som kan sette seg fast i viftene på utedelen, dersom det blåser kraftig ellers på året.
Når det gjelder beskyttelse fra kraftig nedbør, løv, og andre løse gjenstander, kan det være en god idé at du investerer i et varmepumpehus eller -deksel. Mer informasjon om det kan du finne i vår prisartikkel om varmepumpehus, og vi har dessuten skrevet utførlige guider om både varmepumpehus og varmepumpedeksel. Dersom du har et varmepumpehus, kan du unngå å bruke fullt sp tid mye tid på vedlikehold av utedelen, siden den skjermes fra omgivelsene.
På grunn av de store temperaturforskjellene mellom de ulike årstidene i Norge, anbefales det at man tar rensingen av varmepumpen når man går fra varmt til kaldt vær. Dette fordi varmepumpen må omstilles fra å skulle kjøle ned huset om sommeren, slik den også kan, til å skulle varme opp huset om vinteren, altså det den primært brukes til. Det anbefales likeledes at man renser pumpen når man går fra å varme opp huset til å kjøle ned huset. På den måten trenger man heller ikke å ta den store rensen når det er mye is og snø ute, og man slipper å måtte skru av en viktig avkjølings- og oppvarmingskilde i hjemmet. Noen gode tidspunkt kan altså være sent på sommeren eller tidlig på våren, alt ettersom hvordan været er der du bor (og hvordan det inneværende året fortoner seg).
Noen år er det kraftigere pollensesong enn vanlig, og det vil påvirke filtrene i innedelen til varmepumpen. Filtrene er der for å lage et bedre inneklima ved å holde støvpartikler og annet ute. Under en kraftig pollensesong samler det seg mer pollenstøv enn vanlig, og det påvirker luftkvaliteten som følger av varmepumpen. Vi anbefaler derfor at du er ekstra nøye på å tømme filtrene i denne perioden.
Den gode nyheten er at rengjøringen kan gjennomføres på egen hånd; det kreves ingen utdannelse eller andre kvalifikasjoner for å vedlikeholde en varmepumpe i denne forstand. Det som derimot krever kvalifisert (og godkjent) profesjonell, er servicen som skal utføres hvert annet eller tredje år, samt eventuell etterfylling av gass, og dette må du bestille via en distributør eller installatør - det letteste er å ta kontakt med de samme som solgte og/eller monterte varmepumpen din.
Før du setter i gang med rensingen, er det viktig at du husker å koble av strømmen til varmepumpen. Det kan gå galt veldig raskt dersom strøm og diverse rensemidler og vann møtes. Av den grunn er det også viktig at du lar varmepumpen tørke helt før du skrur den på igjen. Fukt kan øke risikoen for brann i elektriske anlegg, og fukt kan også tiltrekke seg mer støv, som kan føre til at du må vaske varmepumpen oftere.
I tillegg til å bruke rensemiddel kan du også ta støvsugingen på egen hånd, gjerne to ganger i måneden og ellers etter behov. Filtrene bør ikke vaskes med rensemiddel, men de kan skylles i rent vann dersom de er blitt skitne av støvet. Det er viktig at filtrene ikke settes tilbake i varmepumpen før de er helt tørre. Når det er pollensesong, bør filtrene støvsuges og skylles oftere siden det er mer støv og andre små partikler i luften enn det er til vanlig. Det er spesielt viktig dersom det er noen i husholdningen som lider av pollenallergi. Du burde også vaske bak luftspjelene med en fuktig klut.
Utover det kan du også vaske varmepumpen lett med en fuktig klut, for å fjerne eventuelt støv som samler seg på den, slik du ville gjort med bord, benker, og andre overflater i hjemmet. Alle overflater på varmepumpen er trygge å vaske så sant du er forsiktig og støpselet er blitt tatt ut av stikkontakten.
Utedelen må jevnlig sjekkes og rengjøres for løv, is, pinner, og annet som kan ha festet seg i viften. På vinteren er det spesielt viktig at du sjekker varmepumpen for is. I teorien skal utedelen avrime seg selv, men det kan være tilfeller hvor utedelen ikke rekker å avrimes før det kommer mer is og snø. Dette gjelder spesielt når det er perioder med mye snøfall og mange dager på rad med flere minusgrader. Det er viktig at du unngår å fjerne eventuell is som har samlet seg på utedelen, med verktøy som kan skade varmepumpen.
Når det kommer til vasking av utedelen, kan dette lett gjøres ved å benytte en fuktig klut, slik som på innedelen. Innsiden av utedelen kan du ikke rengjøre på egenhånd. Du bør helst la en profesjonell ta seg av innsiden av utedelen, samtidig som de er der for å utføre annen service.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
En ting som er viktig å huske om du søker etter informasjon om rengjøring og service på varmepumper, er at du kan komme over artikler som omhandler det å “vakuumere” varmepumpen. Det kan være lett å anta at dette handler om å støvsuge varmepumpen, siden ordet ligner på det engelske “vacuum”, som betyr støvsuger eller støvsuging. Å vakuumere en varmepumpe handler derimot om å fjerne luft som fanges i rørene mellom utedelen og innedelen. Dette gjøres for at fukt skal fordampes raskere. Montøren har som oppgave å vakuumere varmepumpen idet den blir installert, og det er ikke noe du skal måtte tenke på, hverken under installasjonen eller når du senere må vedlikeholde varmepumpen.
Vedlikehold og rengjøring av varmepumpen er svært viktig for at varmepumpens levetid skal utnyttes til det fulle. Utenom servicen som er forbeholdt de profesjonelle kan du faktisk utføre mye av vedlikeholdet selv. Både service og rensemiddel vil være verdt prisen, slik at du får en varmepumpe som funker som den skal, like lenge som den er ment å skulle funke. Så sant du er varsom og vet hva du driver med, er det altså trygt å rengjøre den selv!
Gjør smarte boligvalg