Vil du vite mer om plassering av varmepumper? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om hvor du bør plassere varmepumpen din, hvordan du får utnyttet den på best mulig måte samtidig som du unngår skader på gulvet ditt, og mye mer. Har du tenkt over at dersom varmepumpen står ved en trapp i et stort rom, vil den fordele varmen både utover og oppover? Eller at pumpens utedel ikke bør plasseres rett under soveromsvinduet ditt ‒ eller naboens? Og er du klar over at varmepumper ikke bør festes til trevegger? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Hvor du velger å plassere varmepumpen din, vil være avgjørende for effekt og komfort. Riktig plassering reduserer energibruken og dermed unødvendige utgifter. På grunn av størrelsen og utseendet gjelder det også å få den til å gli godt inn i omgivelsene og ikke ta for mye oppmerksomhet.
Varmepumper består av én utedel og én innedel, og disse er forbundet med rør. Det kan være smart å se dem i sammenheng og plassere innedelen på innsiden av en yttervegg; det gjør det enklere å trekke rørene direkte mellom utsiden og innsiden av anlegget. Men de to delene behøver ikke befinne seg på samme sted i bygget. Dette gir et visst handlingsrom når du skal velge plassering ‒ og det er viktig: Det er ulike hensyn å ta innendørs og utendørs (noe du kan lese mer om i seksjonen “Norske forhold” lenger nede), men felles for begge er det at varmepumpedelene kan oppfattes som sjenerende og uunngåelig produserer noe lyd.
Vi har nevnt at innedelen og utedelen ikke behøver å monteres like ved hverandre eller på motsatt side av én og samme vegg. Det finnes likevel en grense for hvor langt fra hverandre de kan plasseres, som ifølge de fleste produsenter ligger på rundt 20 meter maks, og dette skal installatøren skal ta hensyn til når varmepumpen monteres. Maksgrense for ditt anlegg finner du også i installasjonsveiledningen.
Vurdering av synlighet er i hovedsak relevant for luft-til-luft-varmepumper samt for utedelen til luft-til-vann-varmepumper, som begge kan være av anselig størrelse. Innedelen til luft-til-luft-varmepumper fremstår gjerne som en stor, hvit boks, som ikke nødvendigvis kan plasseres hvor som helst - selv øverst på stueveggen gjør den en del av seg. Væske-til-vann-varmepumper har ingen synlig utedel, og innedelen plasseres som regel på et bad, kjellerrom eller lignende, mens varmen for eksempel ledes gjennom rør i gulvet eller via radiatorer. Det er fortsatt verdt å nevne at innedelen ofte stor som et kjøleskap (og ser ut deretter) og derfor ikke nødvendigvis kan plasseres hvor som helst.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
De fleste leverandører tilbyr gratis og uforpliktende befaring. Slik unngår du at gode råd blir dyre. Samtidig får du da en mulighet til å sammenligne tilbud fra de ulike leverandørene både når det gjelder pris på selve varmepumpen, og på installering. Som en ekstra sikkerhet kan du godt be om å få dette skriftlig. For øvrig får medlemmer i Huseierne får gratis byggteknisk rådgivning over telefon og e-post.
Standard montering av luft-til-luft-varmepumpe med én innedel ligger vanligvis på rundt 5.000-6.000 kroner. For en varmepumpe med to innedeler kommer montering på rundt 8.000 kroner. De fleste varmepumper, spesielt luft-til-luft, selges inklusive monteringskostnader, altså som en pakkepris.
Montering av luft-til-vann-varmepumpe koster som oftest ikke veldig mye mer enn det gjør for luft-til-luft-varmepumper, iallfall ikke om du allerede har et opplegg for vannbåren varme. Hvis du derimot må legge om til vannbåren varme, blir det fort vesentlig dyrere: da må du regne med mellom 1.500 og 2.500 kroner per kvadratmeter med gulvvarme.
Montering av væske-til-vann-varmepumpe (derunder også bergvarmepumpe) blir derimot oftest vesentlig mye dyrere enn for andre typer varmepumper; her kan kostnadene fort overstige 100.000 kroner. Om du også trenger å installere vannbåren varme, vil prosessen fort koste deg nærmere 80.000 kroner ekstra.
Avtrekksvarmepumper, som skiller seg litt ut ved at disse benytter inneluften som ressurs i stedet for å hente energi utenfra, koster mellom 70.000 og 130.000 kroner.
Videre koster luft-til-luft-varmepumper som regel mellom 10.000 og 20.000 kroner og er med det blant de billigste modellene.
Luft-til-vann-pumpene, varmepumper som baserer seg på innendørs vannbåren varme, er dyrere. Til gjengjeld vil disse kunne redusere strømforbruket ditt mer effektivt enn de som bruker luft; prisene ligger et sted mellom 60.000 og 130.000 kroner.
Skal du kjøpe en væske-til-vann-varmepumpe, må du som regel regne med en prislapp på over 100.000 kroner. Væske-til-vann-varmepumper er imidlertid en av de beste formene for oppvarming, og du vil på lang sikt kunne spare svært mye på å redusere strømforbruket ditt ved hjelp av denne typen anlegg. Vit at du her må regne med ekstra kostnader fordi installeringen av væske-til-vann-pumper er mer omfattende: Her er det snakk om et avansert anlegg som nyttiggjør seg av solenergi lagret i fjell, jord eller sjø til å varme opp vann til radiatorer eller vannbåren gulvvarme.
Når du undersøker spesifikasjonene på varmepumper, er det veldig lurt å undersøke det som kalles for effektfaktoren. Den angir forholdet mellom avgitt effekt og tilført effekt i form av «høyverdig» elektrisk energi. Jo høyere effektfaktor, desto mer varme produserer varmepumpen i forhold til strømforbruket. En pumpe som har høy effektfaktor, vil altså kunne spare deg for mer strømutgifter enn de med lav. Samtidig vil den koste mer enn varmepumper med lavere effektfaktor, og du må derfor veie kostnaden for varmepumpen og de reduserte strømutgiftene opp mot hverandre for å finne ut hvilket alternativ som er mest gunstig i din situasjon, samt vurdere tidsperspektivet.
God plassering av varmepumpen din vil hindre at varme går til spille og sikre at den får fordelt seg naturlig i boligen og i de rommene hvor den trengs mest. Målet er å redusere energibruken så mye som mulig og slik holde strømutgiftene lave. Varmepumper kan, avhengig av type, spare deg for 30-80% av energien til oppvarming eller tilsvarende nesten halvparten av den gjennomsnittlige energibruken til en typisk norsk bolig.
Plasseringen av varmepumpen må også sees i sammenheng med mulighetene for strømtilførsel, da dette vil kunne påvirke installasjonskostnadene. Hvis du må ha en ny strømkurs til pumpen, vil dette kunne utgjøre en ekstra utgift.
Et siste økonomisk råd er å ta høyde for kostnader knyttet til nødvendig profesjonell service hvert andre til tredje år, samt mindre utgifter til rengjøringsmidler til rensing av filter.
Varmepumper regnes av staten som en miljøvennlig løsning. Dersom du har en bergvarmepumpe som forsyner boligen din med vannbåren varme, har du rett på tilskudd fra Enova. Enova tilhører Klima- og miljødepartementet, og organisasjonen satser på innovasjon og teknologiutvikling på veien mot lavutslippssamfunnet.
Du kan få støtte til varmepumper både i nye og eksisterende boliger samt i fritidsboliger. Men vær klar over at Enova-støtten ikke omfatter boliger som primært leies ut.
Støtten gjelder installering og kjøp av:
Du trenger ikke å søke om støtten i forkant av kjøpet; etter varmepumpeinstallasjonen registrer du kvitteringene og fakturaene dine på Enovas nettsider og får tilbake pengene i løpet av tre uker. Du må kunne dokumentere hvilken varmepumpemodell du har valgt. Fristen for innlevering er 20 måneder etter at installasjonen er utført. Disse tallene er basert på endringer som trådte i kraft 1. juli 2021.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Blant relevante aktører som er verdt å vurdere hvis du trenger varmepumpe til ditt norske hjem, finner vi Toshiba, Mitsubishi, Panasonic og Nibe, som alle produserer varmepumper som er godt egnet for kaldere klima og driftstestet ved lave temperaturer. Disse tilbyr også gratis befaring slik at dere sammen kan finne den beste løsningen for plassering av varmepumpen; en som du vil kunne trives med, som samtidig er i samsvar med de praktiske og tekniske forutsetningene.
Plassering av utedelen
Hvor kan anlegget monteres på utsiden av boligen din uten å synes for mye? Hvor sjenerer det deg minst, og hva med naboen din? Utedelen er jo ikke veldig pen å se på og dessuten ganske stor, og den kan derfor være en utfordring. Som innedelen lager også denne litt lyd. Unngå derfor å plassere den rett under et soveromsvindu eller rett ved terrassen. Det viktigste er å ha tenkt gjennom både praktiske og estetiske utfordringer ved monteringen av varmepumpen samt å ha en god dialog med naboen, slik at begge parter kan planlegge for synlighet og lyd.
Hvor mye støy en varmepumpe produserer, avhenger av modellen, og skal du plassere anlegget nærmere enn 10 meter fra naboens bolig, bør du velge et av den mer stillegående typen. Disse tilhører gjerne en høyere prisklasse. Når du vurderer modell, er det greit å være klar over at en merkbar forskjell først gjør seg gjeldende når det er snakk om fem-seks desibel.
Varmepumpen bør helst ikke monteres direkte på trevegger; det kan skape ekstra vibrasjonsstøy. Det beste er derfor å plassere den på en murvegg, inntil grunnmuren eller på et bakkestativ. Det finnes egne vibrasjonsdempere som med fordel kan brukes, da særlig om montering på trevegg viser seg å være det beste mulige alternativet. Varmepumpeanlegg festes ved hjelp av braketter, det vil si egne veggfester.
For øvrig bør utedelen plasseres minimum en halv meter over bakken. Varmepumpen er også avhengig av god nok luftgjennomstrømning. Unngå å plassere den under verandaen, i en kjeller eller tilsvarende. Du kan vurdere å bygge den inn i et tilpasset varmepumpehus som du kan male i samme farge som boligen din. Naturlig nok bør varmepumpen i alle tilfeller plasseres slik at den skjermes for krevende norske forhold, derunder snø, regn og vind. Det må legges til rette for at vann fra avrimingsfunksjonen kan dreneres bort i vinterhalvåret.
Plassering av innedelen
Når det gjelder luft-til-luft-varmepumper, finnes det både vegg- og gulvmodeller, men det vanligste er å feste denne varmepumpen på veggen. Og denne typen skal plasseres høyt. Dersom veggmodellen blir stående for lavt og du har tregulv, kan nemlig gulvet tørkes ut. Takhøyden bør derfor ikke være lavere enn 1 meter og 80 centimeter der du tenker å montere en slik modell. Det skal generelt være god avstand til tak, vegger og møbler.
Fordelen med en gulvmodell er at den vanligvis er mer stillegående og i større grad kan gjemmes bort. Det er for eksempel mulig å bygge slike gulvmodeller delvis inn i veggen.
Trikset er å plassere varmepumpen din slik at den avgitte varmen kan spre seg på best mulig måte. Som en hovedregel bør du ta utgangspunkt i det rommet som brukes mest, typisk en stue, et oppholdsrom eller en åpen stue- og kjøkkenløsning. Slik får du jo mest utbytte av varmen, og herfra kan varmen spre seg videre.
Det bør nevnes at luftsirkulasjonen fra slike varmepumper skaper noe lyd, særlig rett under anlegget. Det kan altså være lurt å holde den unna sofakroken eller skrivepulten. Tips nummer to er å plassere varmepumpen på en kortside, om mulig. Da fordeles varmen best. Tips tre gjelder trapper: Dersom du har flere etasjer i boligen din, er det nemlig lurt å plassere varmepumpen i første etasje, i nærheten av en trapp. På den måten kan varmen også stige oppover.
Etter å ha lest gjennom denne guiden vil du ha et godt grunnlag for å se for deg mulige plasseringer for varmepumpen din. Og til syvende og sist er det du som bestemmer hvor den bør plasseres, selv om du gjør klokt i å lytte til montøren og produsenten. Når du kommer så langt at du har valgt leverandør, kan du forhøre deg med vedkommende og gjerne også lese installasjonsguiden som følger med varmepumpen. Da er du klar for å ta en endelig avgjørelse.
Husk at selve varmepumpe-monteringen skal utføres av en F-gass-sertifisert montør, og både montøren og bedriften vedkommende tilhører, skal være autorisert. Du har ikke lov til å montere pumpen selv, eller utføre service på den. Avgjørelsene rundt varmepumpe-plassering og -montering er altså ikke noe du kan ta helt selv.
Noe av det du kan velge å gjøre selv, er å bygge et varmepumpehus til utedelen, om du har anlegg for slikt! Hvis ikke kan slike også kjøpes ferdig bygget fra en produsent, de fleste trelasthandlere har dem, eller du kan kjøpe materialene som ferdige byggesett. Varmepumpehuset må ha god sirkulasjon av luft og riktige vinkler på sideplankene for at pumpen skal kunne yte optimalt.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Det er flere punkter det er lurt å ha tenkt igjennom før du bestemmer deg for hvor du ønsker å plassere varmepumpen din. Det viktigste vil være å planlegge godt på forhånd, konferere med installatøren av varmepumpen og å ta hensynet til naboene med i betraktningen. Vi kan ellers oppsummere våre beste råd slik: Tenk varmefordeling med utgangspunkt i hovedrommet ditt, vurder mulig sjenanse fra støy og “stygge” innedeler, ta høyde for anleggets synlighet samt avstand til møbler og gulv og avstand mellom inne- og utedel, unngå trevegger, velg en praktisk og gunstig yttervegg for montering av utedelen, undersøk dreningsmulighetene og sikre tilstrekkelig lufttilførsel.
Vi har nevnt at varmepumpeanlegg, spesielt luft-til-luft, avgir en del lyd. Det kan likevel nevnes at nyere varmepumper har et mer behagelig lydnivå og kun høres dersom du lytter aktivt.
Videre vet vi at ulike boliger har ulike behov. En bolig som i stor grad er preget av åpne løsninger, vil trenge en mindre kraftig varmepumpe enn en som er mer lukket. Heldigvis finnes det en type luft-til-luft-varmepumpe som kalles multisplitt. Dette er en løsning med en utedel som er tilpasset mer enn én innedel. Dette har blitt veldig vanlig, og de fleste produsenter har slike løsninger. Er etasjene store og du trenger mye varmekapasitet, eller du bor i et trekkfullt hus og/eller på et spesielt kaldt sted, kan det være en god løsning å anskaffe to eller tre innedeler på én utedel. Det er også mulig å montere flere varmepumpe-maskiner ute; du kan velge å skaffe én kraftig pumpe eller to mindre kraftige modeller.
Et siste tips er å bruke Varmepumpeforeningens installasjonsavtale for luft-til-luft-varmepumper. I dokumentet er en oversikt hvor du blant annet finner disse spørsmålene:
Du kan for eksempel skrive ut dokumentet og bruke det til å gjøre avtalen med montøren skriftlig ‒ rutinert som du når er.
Gjør smarte boligvalg