Vil du vite mer om varmepumpe i Oslo? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om hva det er, hva det koster, hvordan man anskaffer varmepumpe, hva som er spesielt for varmepumper i Oslo, sentrale begreper, hva som er viktig å huske på, og mye mer. Følg våre råd og unngå de vanligste feilene.
Varmepumpe er et godt alternativ dersom du ønsker en oppvarmingskilde til boligen som er mer bærekraftig og miljøvennlig en tradisjonell oppvarming med vedfyring eller strøm. Varmepumper benytter seg av ren solenergi som er lagret i for eksempel luft, vann eller fjell, og overfører denne energien til vannbåren varme eller varm luft som fordeles i boligen. Med en varmepumpe senkes kostnadene til oppvarming, siden den vil produsere mer energi i form av varme, forhold til hvor mye strøm den bruker.
Det finnes ulike typer varmepumper på markedet, og valg av type handler først og fremst om hvor mye energi du bruker i løpet av et år
Luft-til-luft-varmepumpe egner seg dersom du bruker mer enn 15.000 kWh per år. Boligen burde ikke være for stor, og den burde ha en åpen planløsning slik at varmen kan fordeles i alle aktuelle rom. Dersom boligen er stor kan du vurdere to innedeler koblet opp mot samme utedel.
Luft-til-vann-varmepumpe egner seg dersom du bruker mer enn 25.000 kWh per år. Det er en fordel om boligen allerede har et opplegg for vannbåren varme. I tillegg til oppvarming av boligen vil varmepumpen også varme opp tappevann.
Bergvarmepumpe egner seg dersom du bruker mer enn 30.000 kWh per år. Installasjonen krever at visse geologiske forhold ligger til rette, slik at solenergi kan hentes fra enten jorden, havbunnen eller fjellet. Det er også en fordel både praktisk og økonomisk om boligen allerede er tilpasse vannbåren varme.
Sistnevnte varmepumpe er også godt egnet i kaldere klima, siden energien blir hentet fra områder med relativt stabil temperatur, og varmepumpens ytelse dermed ikke påvirkes mye av temperaturen utendørs. Luft-til-luft- og luft-til-vann-varmepumpe passer best i klima med milde vintre eller lang fyringssesong.
Du har kanskje allerede en viss idé om hva slags type varmepumpe du trenger, men det er fortsatt en jungel av tilgjengelig leverandører og modeller du kan velge mellom. I denne artikkelen vil vi forsøke å gjøre det litt lettere å finne frem til det riktige valget for deg.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Når det gjelder pris på varmepumpe vil det ofte være vanskelig å gi et estimat, siden prisen i stor grad avhenger av hvordan varmepumpen skal monteres, hvilket energibehov boligen har og boligens utforming både innendørs og utendørs.
I alle tilfeller vil vi anbefale deg å starte med å be flere ulike firma om å komme og utføre en gratis befaring, slik at du kan innhente flere tilbud. Dette kan du senere bruke som grunnlag for å forhandle om prisen. Husk å be om et spesifisert kostnadsoverslag som inkluderer prisen for alt av utstyr og alle nødvendige deler av prosessen.
Prisanslag for varmepumper i 2021:
Gjennom Enovatilskuddet tilbyr Enova støtte til installasjon av væske-til-vann-varmepumper, som et ledd i å stimulere markedet og bidra til bærekraftige løsninger. Du kan få støtte for inntil 10.000 kroner. Støtte til andre type varmepumper ble avviklet 1. juli 2021, og omfattes ikke lenger av Enovatilskuddet.
Det finnes en hel rekke ulike leverandører i Oslo, så det kan være utfordrende å finne frem på egen hånd. I denne oversikten har vi sjekket om de tilbyr gratis befaring, hvilke merker de fører og om de har oppgitt medlemskap i NOVAP (Norsk Varmepumpeforening) og f-gass-sertifisering på sine hjemmesider.
Dette er noen av de mest kjente aktørene som leverer varmepumper i Oslo og omegn:
Kind Energi AS tilbyr gratis befaring, og er både medlemmer av NOVAP og f-gass-sertifisert. De tilbyr både levering og montering av varmepumper, og fører merker som Daikin, Toshiba, Mitsubishi og Panasonic.
Kinnan Norge AS er forhandlere av blant annet LG og Panasonic, og tilbyr både levering og montering, samt gratis befaring. Kinnan eier også Klimaekspertene, som består av f-gass-sertifiserte installatører.
Oslo Varmepumpe AS oppgir at de er f-gass-sertifisert og godkjent av NOVAP, og tilbyr både levering og installering av varmepumper fra Daikin og Mitsubishi. De fremhever at det er viktig med befaring, men dette fremgår ikke som en gratis tjeneste.
Zave AS er leverandører av en rekke kjente merker som Daikin, Panasonic, Mitsubishi og Toshiba. Dette er først og fremst en nettbutikk som tilbyr levering og installasjon av varmepumper i store deler av landet, i samarbeid med lokale f-gass-sertifiserte installatører. Her får du ikke tilbud om gratis befaring, men du kan få gratis rådgivning via telefon.
A+ Varmepumper samarbeider med Klimaekspertene for installering, og tilbyr dermed både levering og installering av varmepumper. Du får gratis befaring, og installeringen gjøres av en f-gass-sertifisert installatør. Merkene de fører er Panasonic, Daikin og Mitsubishi.
Husk at dette er en begrenset oversikt, og at det finnes en hel rekke andre firmaer som kan gi deg gratis befaring.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
For å få best mulig oversikt over hvilke varmepumpeleverandører som befinner seg i nærheten av deg, anbefaler vi å starte med å få gratis befaring fra flere ulike firmaer, dersom dette er mulig. På den måten kan du enkelt sammenligne ulike tilbud, og sjekke om ulike eksperter kommer med lignende svar og anbefalinger, før du bestemmer deg for hvilken type varmepumpe du ønsker.
På befaring vil det bli foretatt en beregning av hvor mye energi boligen bruker til oppvarming, og hvor stor varmepumpe du vil ha behov for. Deretter kan du kontakte den leverandøren du ønsker å benytte deg av, og de vil ta hånd om både levering, montering og programmering av varmepumpen. Du skal få en forståelig bruksanvisning og en opplæring i hvordan du bruker varmepumpen på riktig måte, samt hvordan du selv kan utføre enkelt vedlikehold i det daglige.
Når varmepumpen er ferdig installert og programmert anbefaler de fleste leverandører at du får en fagperson til å komme på service omtrent hvert andre år. På den måten sikrer du lengst mulig levetid på anlegget. En servicesjekk inkluderer som oftest en generell sjekk av anlegget, herunder koblinger, rør, strømforbruk og temperaturkontroll, i tillegg til innvendig og utvendig rengjøring av anlegget. Servicesjekk koster vanligvis fra 1.500 - 2.000 kroner.
Nedenfor har vi samlet noen begreper som er nyttig å forstå når du skal gå til innkjøp av varmepumpe. De sier noe om spesifikasjonene til varmepumpen og hvor mye du kan spare i forhold til tradisjonelle oppvarmingskilder.
Effektfaktor eller COP-faktor (coefficient of performance) er noe av det viktigste å se etter, fordi den forteller noe om varmeeffekten til varmepumpen. Tallet viser hvor mange kW varmeeffekt som produseres per kW strøm som blir brukt. For eksempel vil en varmepumpe med COP-faktor på 2 produsere dobbelt så mye watt varme som den bruker.
Effektdekning oppgis i prosent, der 100 prosent energidekning vil si at varmepumpen dekker hele det årlige oppvarmingsbehovet til boligen. En varmepumpe vil som regel ikke dekke hele behovet på de kaldeste dagene, men dette utgjør ikke en spesielt stor del av det totale energibehovet, så det er ikke nødvendigvis et mål.
Energidekning henger sammen med effektdekning, og viser til hvor stor del av energibehovet til boligen som blir dekket av varmepumpen i løpet av året. Du sparer mer jo høyere energidekningen er, siden det betyr at du får mer varme fra varmepumpen enn den forbruker strøm.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
En væske-til-vann-varmepumpe har en antatt levetid på opptil 20 år, mens det er 15 år for luft-til-luft- og luft-til-vann-varmepumpe. Dette forutsetter at anlegget mottar jevnlig vedlikehold og brukes på riktig måte. I tillegg kan også feilmontering føre til at anlegget slites ut fortere.
Fra leverandørens side har du vanligvis en garanti på fem år, litt avhengig av merke. Denne er også lovmessig forankret og gjelder både monteringen og selve anlegget. Vær nøye med å sjekke vilkårene før du inngår en avtale om kjøp og montering. Om det kan påvises feil på grunn av manglende vedlikehold eller feil bruk, vil garantien i mange tilfeller ikke gjelde.
Siden varmepumpe er en dyr investering med relativt lang forventet levetid, kan det lønne seg å sjekke om den omfattes av husforsikringen din, eller om du burde tegne en egen forsikring. Dette gjelder spesielt dersom du har kjøpt en varmepumpe som ligger helt i det øvre prissjiktet.
Gjør smarte boligvalg