Vil du vite mer om varmepumpe med flere innedeler? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om hva det er, hvor mye det koster, hvem det passer for, og de mest populære produsentene. I tillegg får du vite mer om lønnsomhet etter at varmepumpen er installert. Følg våre råd og unngå de vanligste feilene.
Hvis du har bestemt deg for å investere i en varmepumpe for å enten spare på strømregningen eller for miljøets skyld, så bør du også vurdere om du behøver to innedeler. En varmepumpe med to eller flere innedeler kalles for en multisplitt, og èn utedel kan kobles sammen med opptil åtte innedeler. Det betyr at selv om du ønsker flere innedeler for å varme opp flere rom, så vil du fortsatt kun ha behov for èn utedel.
Kabler fra utedelen vil strekkes til alle innedelene slik at de kobles sammen med utedelen. En varmepumpe med to eller flere innedeler er spesielt praktisk om boligen din har smale trappeganger, flere plan, lukkede romløsninger og mange adskilte rom. Med flere innedeler kan du på en enkel og effektiv måte varme opp hele boligen til en jevn innetemperatur. Har du en mindre bolig og færre rom, vil du sannsynligvis klare deg fint med én innedel.
De vanligste forhandlerne av varmepumpe med to innedeler er Panasonic, Daikin, Toshiba og Mitsubishi.
Kort forklart så er en varmepumpe med to innedeler en pumpe som henter energi utenfra huset og fordeler den i to innedeler på forskjellige steder i boligen inne. Sammenlignet med mer omfattende oppvarmingssystemer kan en varmepumpe med 2 innedeler være en rimeligere investering, i tillegg til at det er energieffektivt og gir mye varme for pengene. Hvor du bor vil derimot være avgjørende for om en varmepumpe med to innedeler er riktig for deg. Om du har to etasjer som du vil varme opp så vil det mest sannsynlig passe deg godt, men det er også mulig å varme opp to etasjer med kun en innedel.
Når du får en montør på befaring, vil de kunne hjelpe deg med å finne ut akkurat hvilken løsning som passer best for deg. For noen holder det ikke med to innedeler heller, og de vil måtte bestille en varmepumpe med tre eller flere innedeler.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
I dagens marked finnes det mange forskjellige typer varmepumper, og den billigste kan koste fra ca. 10 000 kroner, mens de dyreste kan koste flere hundre tusen kroner. Du kan også få varmepumper ned til 6.000 kroner, men disse anbefales ikke, da kvaliteten er deretter.
Hvor mye en varmepumpe koster kommer an på en rekke faktorer. For det første er det ulik pris for ulike varmepumper, og de som fungerer som luft-til-luft, luft-til-vann eller som en bergvarmepumpe, kan skille flere titalls tusen kroner i pris (du kan lese mer om de forskjellige varmepumpene under).
I tillegg til dette vil effektfaktor, minimumseffekt, støynivå, og hvilken merkevare du ønsker å kjøpe, ha innvirkning på prisen. Noen ganger er ikke installering inkludert i prisen og du må betale for det i tillegg. Samtidig kan det være fornuftig å budsjettere for vedlikehold. En varmepumpe regnes uansett for å være en god investering, hvor utgiftene potensielt kan innhentes i løpet av de første fem årene. Du kan kutte cirka en fjerdedel av den fremtidige strømregningen etter dette, og varmepumpen har levetid på opptil 15 år.
Prisen på en varmepumpe med to innedeler øker per del du kjøper, både for å dekke selve pumpedelen, men også fordi det er mer å montere og installere. Hvis du velger flere innedeler vil du også måtte rense disse like ofte som om du kun har en, og også ha eventuell service og vedlikehold på begge delene av en profesjonell aktør. Dette vil da bli dyrere enn om du kun har én innedel, men det vil likevel bli dyrere å ikke vedlikeholde i det hele tatt.
Noe av det viktigste du bør finne ut av når du skal velge varmepumpe, er effektfaktoren. Effektfaktoren forteller deg hvor mye mer varmeeffekt du får ut av varmepumpen i forhold til hva den bruker av strøm. Dette kalles også varmefaktor eller COP-faktor (Coefficient of Performance). Effektfaktoren rangeres på en skala fra 2 til 7. Her betyr tallet 7 at den produserer maksimalt med varme i forhold til strømforbruket. Effektfaktoren angir altså hvor effektiv varmepumpen er til å produsere varmeenergi. Man kan si det slik at jo høyere effektfaktoren er, jo høyere besparelse vil man oppnå. På den andre siden vil en høyere effektfaktor også bety at prisen er høyere, så du må derfor veie disse faktorene opp mot hverandre for å finne ut av hva som lønner seg for deg og din bolig.
Minimumseffekten er også noe du bør være oppmerksom på når du skal velge varmepumpe. Varmepumper har ofte en relativt høy minimumseffekt, noe som vil si at de risikerer å varme opp mer enn hva det er behov for. Dette er ikke et problem på vinteren, men om våren og høsten har man ikke samme behovet for oppvarming. Det er derfor lurt og se etter en varmepumpe som ikke har for høy minimumseffekt. En varmepumpe med lav minimumseffekt vil altså kunne spare deg for mer penger, da den unngår å varme opp boligen unødvendig mye på våren og høsten.
På samme måte som i andre bransjer, har også merkenavnet på varmepumpen noe å si for prisen. Noen merker er mer etablerte enn andre, og vil ta en høyere pris for samme produkt som et merke som er nytt på markedet. Samtidig kommer veletablerte merkenavn også med en viss trygghet i at de har blitt brukt og testet av forbrukere i årevis.
Mange varmepumper har en relativt høy minimumseffekt. Det vil si at de noen ganger varmer mer enn hva det er behov for. På vinteren er ikke dette noe problem, men om våren og høsten har en ikke samme behovet for oppvarming. Derfor er det lurt å se etter en varmepumpe som ikke har for høy minimumseffekt.
Når du har funnet fram til den varmepumpen du ønsker, er det viktig å sjekke hva som er inkludert i prisen. Det er for eksempel ikke alle som har installasjon inkludert i prisen, og du kan dessverre ikke installere en varmepumpe selv. Det ble innført strenge lover og regler rundt varmepumpeinstallasjon i 2013, da det ble ulovlig å gjøre det selv. Det du heller kan gjøre for å spare penger er å søke ENOVA om økonomisk støtte da det å installere varmepumpe regnes for å være en miljøvennlig investering. Denne støtten kan komme på opptil 10.000 kroner og er relativt enkel å søke om. Støtten gjelder per i dag kun for væske-til-vann-varmepumper. Støtten til andre type varmepumper ble avviklet 1. juli 2021.
Ikke alle som skal installere varmepumpe har behov for to, eller flere, innedeler. Om du behøver flere innedeler kommer helt an på hva slags bolig du skal varme opp. Dersom boligen din har store åpne rom hvor varmen kan fordele seg enkelt mellom rommene, er det ikke sikkert at du har behov for mer enn en innedel. Men dersom boligen du skal varme opp har smale trappeganger, flere plan, lukkede romløsninger og flere adskilte deler så kan det godt hende at flere innedeler er riktig for deg.
Flere innedeler vil gi deg muligheten til å på en mest mulig effektiv måte varme opp hele boligen til en jevn innetemperatur, og er spesielt godt egnet for eneboliger, store leiligheter, kontorbygg og butikker. De fleste som ønsker to innedeler setter den ene i det rommet hvor de oppholder seg mest, gjerne et åpent kjøkken eller stuerom, mens den andre delen plasseres i etasjen under eller over. Det er fullt mulig å bruke bare den ene mens den andre er avslått, samtidig som du kan få dimensjonert innedelene slik at den ene for eksempel gir 40 prosent varme, og den andre gir 60 prosent. Dette betyr derimot ikke at du kan stille inn den ene til å avgi kulde og den andre varme. Da må du ha separate anlegg, eller noe som kalles en multipumpe.
Varmepumpene med to innedeler er kraftigere enn de som kun kobles til én innedel, men det betyr ikke at de er dobbelt så kraftige. De kan derfor hende at du behøver flere varmekilder på veldig kalde dager, om ikke du går for en av de nyutviklede modellene som er beregnet for å tåle de norske vintrene med mange kuldegrader. Dersom du bor i områder av landet som blir virkelig kalde om vinteren, og ønsker å bruke varmepumpen til oppvarming, bør du forsikre deg om at du får en modell som er tilpasset nordiske forhold.
En annen fordel med to innedeler, ved siden av å få en jevn temperatur i hele huset, er at man som regel kan klare seg med én strømkurs. Tiden det tar å montere vil også være kortere enn ved å montere to uavhengige varmepumper, og prisen på en varmepumpe med to eller flere innedeler er lavere enn prisen på to uavhengige varmepumper. Du slipper å hulle veggen på flere steder for rørgjennomføringene, og i tillegg slipper du to "bokser" på husveggen.
Hvis du er opptatt av estetikk, er det faktisk mulig å male rørene på utsiden i samme farge som husveggen, og du kan velge å bygge de inn om du vil skjule de helt. Dette anbefales derimot ikke siden det kan gi store problemer dersom det blir lekkasje i rørene.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Det finnes flere forskjellige typer varmepumper, men luft-til-luft-varmepumper er de vanligste å se i norske hjem. Dette er en type varmepumpe som tilbys av de fleste forhandlere, og som det er mulig å få flere innedeler til, også kalt multisplitt. Det er mulig å koble til opptil 8 innedeler per utedel. Luft-til-luft varmepumper er populære siden de er lette å montere og kan, ved siden av å varme opp huset, også fungere som aircondition. Disse pumpene gir derimot minst varme ved lave temperaturer (-25 °C), altså når du trenger det mest. Det betyr at du som regel må ha et oppvarmingsalternativ for de kaldeste dagene i tillegg. Samtidig må filtrene i innedelen også renses eller byttes med jevne mellomrom for å opprettholde effektiviteten, og den må avrimes ved utetemperaturer lavere enn -2 til -5 °C. Denne varmepumpen passer best til deg som har over 15.000 kWh forbruk i året, og koster mellom 10.000 og 30.000 kroner.
En luft-til-vann-varmepumpe henter energi fra luften ute og overfører den til for eksempel vann i en radiator eller varmekabler i gulvet (vannbåren varme). Den gir en jevnere temperatur og sprer varmen mer effektivt, hvilket igjen kan gi lavere strømregning. Denne passer best for deg som allerede har et vannbårent oppvarmingssystem i boligen, sånn at du slipper å installere dette i tillegg. Men også med denne varmepumpen kan det på de kaldeste dagene lønne seg å ha en alternativ oppvarmingskilde ettersom varmepumpen fungerer dårligst ved lave temperaturer. Denne koster mellom 60.000 til 130.000 kroner, uten installering.
Vann-til-vann-varmepumper henter derimot ikke energien fra lufta ute, men fra grunnfjellet, jord, eller sjø, avhengig av hva du har tilgang til rundt deg. Disse varmepumpene kalles også bergvarme-, jordvarme- eller sjøvarmepumpe, og legges som regel som vannbåren varme i gulv. Dette er en ganske mye større og dyrere jobb enn luft-til-vann-varmepumpen, og passer derfor best til boliger eller bygninger med et veldig høyt strømforbruk.
Det finnes enkelte egenskaper som vil påvirke lønnsomheten til varmepumper med flere innedeler. Dette gjelder for så vidt også om man kun skal ha en eller to innedeler, og det handler om faktorer som isolasjon, type oppvarming du allerede har, og eventuell subsidiert strømpris.
Om boligen din er ny eller gammel, er også avgjørende når det kommer til lønnsomhet. Moderne boliger ferdigstilt etter 2011 er svært godt isolert og er utstyrt med varmegjenvinner. De har derfor ikke et like stort behov for oppvarming som eldre, mindre isolerte boliger. Det vil likevel være verdifullt å ha en varmepumpe i nye boliger, spesielt på de kaldeste dagene. En luft-til-luft-varmepumpe vil også være en stor fordel på sommeren. Godt isolerte hus blir fort veldig varme innendørs på sommeren, og da kan de fleste luft-til-luft-varmepumper brukes som aircondition for å få ned innendørstemperaturen.
Det er ikke til å stikke under en stol at varmepumpen varer lenger med jevnlig vedlikehold. Å passe på å vedlikeholde varmepumpen vil derfor være en god investering på lang sikt. Det er mange ting du kan gjøre selv, men husk også å få utført service på varmepumpen av profesjonelle, gjerne hvert 2. eller 2. år. En god jevnlig rengjøring av varmepumpen går ut på å støvsuge filtrene hver måned, mens man kan rengjøre mer grundig 1-2 ganger i året, hvor man bruker rensemiddel for varmepumpe. Med varmepumpen din følger en manual som vil gi den all informasjon du behøver om hvordan, når og hvor ofte du bør rengjøre akkurat din varmepumpe.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Noe som ikke nevnes overalt er at en varmepumpe med to innedeler kan være ganske sårbar om utedelen blir ødelagt på vinteren. Hvis man baserer hele oppvarmingen på ett system så kan hele huset fort bli kaldt om det er kuldegrader når varmepumpen ryker. Det er derfor lurt å sette av penger i budsjettet til service og vedlikehold av pumpesystemet hvert 2-3 år, og sørge for å få det utført av en autorisert forhandler. Vanligvis tar det 1,5 – 2 timer, avhengig av hvor mye du selv har vedlikeholdt varmepumpen.
Innedelen til varmepumpen har et filter som samler støv, i tillegg til et lite filter som fjerner røyk og dårlig lukt, og som er festet på eller innenfor støvfilteret. Dette filteret har en levetid på cirka seks måneder før det må byttes (det kan ikke vaskes), og mellom byttene av disse bør det store filteret rengjøres jevnlig. Se i bruksanvisningen eller instruksjonsboken hvordan og hvor ofte det skal renses og byttes. Om man ikke gjør dette, synker varmepumpens effekt betydelig. Generelt er det anbefalt at du skyller eller støvsuger filteret hver måned, men husk å stoppe pumpen før du setter i gang.
I tillegg er det lurt å tenke på lydnivået på varmepumpen du skal kjøpe. Noen pumper bråker mer enn andre, og de som lager mest lyd har man for eksempel ikke lyst til å installere på soverommet. Det kan også være en fordel å ikke ha varmepumpen i de rommene du oppholder deg mest, for eksempel i stua. Når det er sagt, er det ofte disse rommene som er det eneste aktuelle alternativet. Da vil det være en fordel å ha en varmepumpe som ikke bråker alt for mye. Dersom det er viktig for deg å ha en varmepumpe som lager minst mulig lyd, bør du etterspørre informasjon rundt dette for de modellene du vurderer, og kanskje be om desibel-målinger før du bestemmer deg.
Gjør smarte boligvalg