Vil du vite mer om luft-til-vann-varmepumpe? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om hva det koster for varmepumpe og installasjon, om det passer for deg, alternative løsninger, sentrale begreper, hva som er viktig å huske på, og mye mer. Følg våre råd og unngå de vanligste feilene.
Med en luft-til-vann-varmepumpe benyttes luften utenfor til å levere varme til for eksempel radiator eller vannbåren gulvvarme, i tillegg til at det dekker store deler av behovet for varmt tappevann. Dette er en av de mest solgte varmepumpene i Norge, og er et svært godt alternativ dersom du allerede har systemer for vannbåren varme i huset, og bor et sted med relativt høy gjennomsnittstemperatur.
Sammenlignet med å bruke strøm til oppvarming, kan du spare mellom 60-70 prosent energi. Dette skyldes at varmepumpen gir 2,5 - 3,5 ganger så mye varme som mengden strøm den krever. Varmepumpen består av en utedel og en innedel, der utedelen brukes til å samle opp luft utenfra, og innedelen til å fordele varmen i boligen.
Utedelen er plassert utenfor huset, ofte bygget inn i et varmepumpehus av praktiske og estetiske hensyn. På den måten vil varmepumpen beskyttes mot vær og vind, og dette kan forlenge levetiden på anlegget. Det er imidlertid viktig å passe på at lufttilførselen ikke blir dårligere, da dette vil påvirke både energibesparelsen og varmeeffekten.
Riktig plassering er viktig for å få et godt energispareresultat, og for å sikre en mest mulig problemfri drift. Siden utedelen lager vibrasjonsstøy, bør den ikke monteres direkte på husets kledning, men heller festes til grunnmuren eller på et egnet stativ. For å unngå isdannelse fra avriming og eventuelt snø om vinteren, bør utedelen i tillegg plasseres minst en halv meter opp fra bakken. Avrimingen fører også til relativt stor vannproduksjon, så du må passe på at det er god nok drenering i området til å ta vare på grunnmuren.
I tillegg må du forvente litt lyd fra den delen av anlegget som er plassert utendørs, og dette er noe som må tas med i beregningen når utedelen skal plasseres. Lydnivået er oppgitt i desibel (dB) på energimerket til varmepumpen, og du kan velge en modell som har lavest mulig lydnivå dersom dette er viktig for deg. I alle tilfeller burde den ikke plasseres i nærheten av soverom, enten det er snakk om ditt eget eller naboens.
I motsetning til luft-til-luft-varmepumpen er du ikke avhengig av å plassere innedelen på et sted der den kan spre varm luft til andre steder i boligen. Med tanke på at varmen er vannbåret, kan innedelen i praksis plasseres nesten hvor som helst. Siden denne delen ofte er formet som et høyt kjøleskap, passer den ofte bedre inn på et bad eller vaskerom, gjerne ved siden av varmtvannsberederen. Innedelen avgir heller ikke altfor mye støy, noe som er en fordel.
Å bruke varmepumpe til å varme opp badebasseng er både effektivt og billig i forhold til elektrisk oppvarming. En varmepumpe på 12 kW vil vanligvis være tilstrekkelig for å varme opp et basseng, og du er dermed sikret å ha en behagelig badetemperatur uten å være avhengig av oppvarming fra solen. Du får kjøpt luft-til-vann-varmepumper som er spesielt utviklet for å varme opp basseng, og disse vil ofte kreve en høyere utetemperatur for å klare å varme opp bassengvannet. I tillegg til varmepumpe bør du også ha en sirkulasjonspumpe.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
For en luft-til-vann-varmepumpe starter prisen på rundt 100.000 kroner i snitt, eller mellom 60.000 - 130.000 kroner. Dette er ikke inkludert installasjon. Med en luft-til-vann-varmepumpe sparer du mye på strømforbruket ditt over tid, mer enn du gjør med luft-til-luft, men den koster også en god del mer å kjøpe og installere. Det er vanskelig å konkretisere prisen, da det finnes utallige ulike behov og muligheter.
Fram til 1. juli 2021 kunne man få økonomisk støtte hvis man investerte i en luft-til-vann-varmepumpe. Denne støtten gjelder per i dag kun for væske-til-vann-varmepumper.
Flere forhandlere tilbyr gratis befaring av boligen din, der de undersøker temperaturforhold og energibehov, slik at dere sammen kan bli enige om den beste løsningen for deg. Her kan du med fordel invitere flere ulike leverandører på befaring, og deretter velge det tilbudet som passer deg best. Når du ber om pris, må du huske å be om at dette skal inkludere både rørarbeid, installasjon og innkjøring av anlegget, slik at det ikke plutselig ender opp med å bli dyrere enn du trodde.
Husk imidlertid at det ikke nødvendigvis er lurt å gå for den billigste løsningen. Dette er en investering som du uansett kommer til å spare på, på lengre sikt, så det er viktigere at du velger en leverandør og installatør med lang erfaring og mye kunnskap om både varmepumper og vannbårne anlegg. Mange tenker at de vil spare penger på å installere hele eller deler av anlegget selv, men dette er ikke lenger tillatt. Monteringen er siden 2013 regulert av F-gass-forordningen, som krever at firmaet er F-gass-godkjent, og at installatøren er F-gass-sertifisert.
Selv om luft-til-vann-varmepumpen er en relativt dyr investering, vil du på sikt spare inn utgiftene gjennom en langt billigere strømregning. Både bruk, installering og dimensjonering vil avgjøre hvor mye penger du kan spare. Viktige faktorer er:
En erfaren og kunnskapsrik forhandler skal kunne gi deg en oversikt over ditt forventede energiforbruk, hva som vil dekkes av varmepumpen, og hvor mye du potensielt kan spare. Med utgangspunkt i en energipris på 1 krone per kWh, er det anslått at du kan spare rundt 8-9.000 kroner i året med en luft-til-vann-varmepumpe.
Det finnes både fordeler og ulemper med luft-til-vann-varmepumpe, og du må selv vurdere om fordelene veier opp for ulempene med denne typen varmepumpe.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Luft-til-vann-varmepumpen er ikke det eneste alternativet på markedet, det finnes både dyrere og billigere alternativer for deg som vurderer varmepumpe. Hvilken type som er best egnet til din bolig er avhengig av flere forhold, blant annet størrelsen på boligen, geologiske forhold, energiforbruk og klima. Dersom du får en forhandler til å komme på gratis befaring, kan du få gode tips og råd om hva slags varmepumpe som er best tilpasset dine forutsetninger.
Den billigste og mest solgte i Norge er luft-til-luft-varmepumpen, som passer til de aller fleste boliger. Denne har ikke like høy energibesparelse, men er til gjengjeld vesentlig billigere enn andre typer varmepumper.
Et dyrere alternativ er væske-til-vann-varmepumper, som er en samlebetegnelse på varmepumper som henter energi fra fjellet, under jorden eller fra havbunnen. Fordelen med slike varmepumper er at energikilden holder en stabil temperatur nærmest hele året, og dette gir en høy energisparing i forhold til andre varmepumper.
Kjøp av varmepumpe vil være en stor og viktig investering for de fleste, og det finnes en del viktige punkter du bør ha kontroll på dersom du vurderer å bytte ut din eksisterende varmekilde til fordel for en moderne varmepumpe.
Effektfaktoren viser til hvor mye strøm varmepumpen bruker i forhold til hvor mye varme den gir. Dette er en av de viktigste indikatorene på hvor mye energi du kan spare. Dersom varmepumpen har høy effektfaktor, er den både mer miljøvennlig og billigere i drift.
Virkningsgrad er ofte oppgitt i prosent, eller som et tall mellom 0 og 1. Dette tallet sier noe om hvor mye energi varmepumpen klarer å utnytte av det den får tilført, og ligger vanligvis mellom 30 - 50 prosent.
Minimumseffekten på varmepumpen sier noe om hvor lav effekt varmepumpen kan produsere varme på. Store deler av året har man ikke nødvendigvis bruk for kraftig oppvarming, og hvis varmepumpen har en minimumseffekt på 1000 watt, vil det fort bli for varmt til å bruke på høsten og våren.
Inverter er en trinnløs regulerbar motor som sørger for jevn varme fra varmepumpen. Den regulerer seg selv i takt med utetemperaturen, noe som gir både lavere energiforbruk og lengre holdbarhet på anlegget.
Støynivået til anlegget oppgis i desibel (dB), og det er stor forskjell på lydnivået til de ulike varmepumpene. Det vil alltid være litt lyd fra en varmepumpe, og støynivået varierer fra 49-65 dB.
Inneklimaet blir veldig bra med en luft-til-vann-varmepumpe, siden den fører til en jevn innetemperatur i hele boligen. I tillegg kan den brukes som aircondition om sommeren dersom boligen har viftekonvektor.
Garantien på varmepumper er vanligvis på omtrent fem år fra leverandøren, i tillegg til at du har en lovmessig garanti på fem år for montering og varmepumpeanlegget. Hvis du vil unngå konflikter rundt garantien og hvem som har ansvar, bør du velge varmepumpe og installatør fra samme firma.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Hvilket merke du bør velge er avhengig av flere ulike faktorer, ved både boligen din og lokale forhold. Noen av de meste kjente merkene er Mitsubishi, Panasonic, Daikin, Toshiba og LG, og disse figurerer i flere av testene som er tilgjengelig på nett. Avgjørelsen du tar bør være i samråd med en forhandler som har vært på befaring i boligen din, men det kan likevel lønne seg at du har en viss idé om hva du ønsker selv.
Det finnes flere tester og guider om ulike varmepumper som du kan lese på nett, men det er viktig å huske at disse sjeldent dekker hele utvalget som er tilgjengelig. Merket som er kåret til best-i-test er heller ikke det som nødvendigvis passer deg og din bolig best.
Det anbefales at du legger inn jevnlig vedlikehold på anlegget, slik at levetiden blir lengst mulig, akkurat som du ville gjort med en bil. Det er derfor viktig at du legger inn utgifter til vedlikehold i husholdningsbudsjettet. Det er anbefalt at du bestiller service fra fagfolk omtrent annethvert år, slik at de kan kontrollere at de ulike delene av anlegget fungerer som de skal.
I tillegg bør du med jevne mellomrom kontrollere at gitteret ikke er blokkert av for eksempel snø eller planteavfall, samt at avrenningshullene i bunnplaten ikke er i ferd med å bli tett. Rengjøring er spesielt viktig rundt pollensesongen. Ta ut støvfilteret og rengjør det enten ved hjelp av støvsuger, eller med en fuktig klut dersom filteret tåler det. Når filteret er tatt ut kan du godt støvsuge resten av varmepumpen også.
Tar du godt vare på varmepumpen, kan du forvente en levetid på opptil 15 år.
Gjør smarte boligvalg