Vil du vite mer om luft-til-luft-varmepumpe? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om hva det koster for varmepumpe og installasjon, om det passer for deg, alternative løsninger, sentrale begreper, hva som er viktig å huske på, og mye mer. Følg våre råd og unngå de vanligste feilene.
Luft-til-luft-varmepumpe er den typen varmepumpe som det selges mest av i Norge, og den passer i de aller fleste boliger. Denne varmepumpen har en utedel og en innedel. Utedelen brukes til å samle opp luft utenfra, som deretter blir varmet opp og blåst ut i boligen ved hjelp av en vifte i varmepumpens innedel.
Selv om luft-til-luft-varmepumpen benytter strøm for å varme opp luften, er den hele 2-3 ganger mer effektiv enn en panelovn, selv om effekten blir dårligere ved lavere temperaturer. For hver kWh som tilføres i systemet, får du altså igjen 2-3 kWh. Så lenge utetemperaturen ikke kommer under 25 minusgrader vil luft-til-luft-varmepumpe definitivt være et rimeligere alternativ enn tradisjonell oppvarming med strøm. Nyere modeller skal levere varme helt ned i 35 minusgrader.
Som navnet antyder er denne delen av varmepumpen plassert utenfor huset, og mange velger å bygge den inn i boligen ved hjelp av et lite påbygg. Dette er ikke bare en fordel rent estetisk, men vil også beskytte utedelen mot vær og vind. Beskyttelse rundt utedelen vil dermed både lette vedlikeholdet og kunne forlenge levetiden til varmepumpen.
Utedelen skal altså føre varmen utenfra inn i boligen, og dette medfølger nødvendigvis noe vibrering og støy. Det er viktig å være bevisst på dette når varmepumpen skal plasseres. Det beste er nok å plassere varmepumpen på et stativ 50-60 cm over bakken. På den måten unngår du også at snøen når opp til maskinen og skaper problemer med is. Siden utedelen avgir litt vann, er det også nødvendig med gode dreneringsforhold.
Innedelen kan plasseres nesten hvor som helst i boligen, men det anbefales at den settes et sted der den klarer å spre varme til flest mulig rom. Dersom du har stort hus kan du også koble to innedeler til samme utedel.
Både veggmodeller og gulvmodeller i ulike utførelser er vanlig, og mange av dem ligner på vanlige elektriske ovner. Siden høy belastning på varmepumpen kan føre til litt støy, er det lurt å være bevisst på plasseringen. For eksempel kan det være en fordel at den ikke plasserer like i nærheten av soverommet, eller der man oppholder seg mest. Det finnes modeller som lager mindre støy, så det er absolutt noe å vurdere for boliger som ikke er så store.
Det finnes en rekke ulike forhandlere som leverer varmepumper, og seriøse forhandlere med nødvendig kompetanse vil være godkjent av varmepumpeforeningen. NOVAP-godkjente forhandlere vil ha en logo på hjemmesiden sin som viser dette, og da kan du være trygg på at du handler hos en sertifisert forhandler.
Noen av de meste kjente merkene er Mitsubishi, Panasonic, Daikin, Toshiba og LG. Sistnevnte føres ikke av medlemmer av NOVAP. Hvilket merke som passer for deg og dine behov er en avgjørelse du burde ta i samråd med fagfolk. Innhent gjerne tilbud fra flere ulike forhandlere slik at du kan vurdere de ulike merkene opp mot hverandre. Det finnes mange tester eller guider, men disse vil sjeldent dekke hele utvalget. I tillegg er det ikke sikkert at det merket som er best-i-test er det som passer deg og dine behov best.
Generelt vil det nok lønne seg å gå for kjente merker som er tilpasset norske forhold, da flere ukjente merker har en tendens til å slutte å fungere dersom temperaturen blir lavere enn 15 minusgrader. Unngå derfor fristende og billige nettannonser. Gå for en seriøs forhandler som kommer hjem til deg på befaring og kan gi deg faglige råd basert på din bolig og dine behov.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Prisen på en luft-til-luft-varmepumpe av kvalitet ligger på rundt 15.000 - 30.000 kroner, inkludert kostnadene for installasjon. Den er dermed i det lavere prissjiktet sammenlignet med andre alternativer som finnes på markedet. Selve luft-til-luft-varmepumpen kan du kjøpe svært billig, men levetiden vil også være deretter.
Det er gjerne slik at kvalitet koster litt ekstra, så det er anbefalt å gå for en modell som koster fra 10.000 kroner og oppover (ikke inkludert installasjon) for å få en kraftig modell som varer lenge. I tillegg finnes det modeller med tidsstyring og temperaturkontroll, som vil koste mer enn de enklere modellene. Pass på at du får en modell som er tilpasset norske forhold, slik at den ikke slutter å fungere på vinteren når du trenger den aller mest. Toppmodeller fra kjente merker kan du regne med at er gode alternativer uansett.
Tidligere var det mulig å få støtte fra Enova når man skulle installere luft-til-luft-varmepumpe. Dette ble gjort for å regulere markedet når prisene var høye og etterspørselen var lav. Siden luft-til-luft-varmepumpe har blitt godt etablert og markedet nå regulerer seg selv, vil du ikke lenger få støtte.
Coefficient of Performance (COP), eller effektfaktoren, sier noe om hvor mye strøm som benyttes i forhold til varmen som avgis. Dersom varmepumpen har høy effektfaktor betyr det at den er billigere i drift, i tillegg til at den er mer miljøvennlig. Det er gjerne slik at jo større og dyrere varmepumpen er, jo større effektfaktor har den. Skalaen for effektfaktor går fra 2-7, der 7 er maksimal ytelse, som betyr at forholdet mellom varme og strømforbruk er optimalt.
Det er anslått at man vil kutte strømregningen med en fjerdedel per måned ved å installere luft-til-luft-varmepumpe. Så ved hjelp av betalingshistorikk og kalkulator, kan du lett regne deg frem til hvor lang tid det vil ta deg å spare inn på investeringen av varmepumpen.
Levetiden på en luft-til-luft-varmepumpe er fra 12-15 år, men du må huske at den likevel kommer til å ha behov for vedlikehold i løpet av årene, hvis du vil at varmepumpen din skal vare. Der er først og fremst snakk om rengjøring av filter, men dersom det er snakk om teknisk vedlikehold vil du også kunne ha behov for ekspertise fra fagfolk. Derfor er det lurt at du legger vedlikehold av varmepumpen inn i husholdningsbudsjettet, slik at du ikke får noen kjedelige overraskelser.
Eget vedlikehold av varmepumpen er enkelt nok, da det stort sett bare krever at du støvsuger filteret. Vær forsiktig med bruk av vann, og sjekk om anlegget tåler det først. Når det gjelder service fra fagfolk, anbefales det at dette gjøres annethvert år. Denne servicen kan bestå av:
En luft-til-luft-varmepumpe vil passe i de fleste boliger med lavt strømforbruk og lang fyringsperiode. Dersom du har et høyt strømforbruk finnes det andre alternativer som kan være bedre.
Det er flere fordeler med luft-til-luft-varmepumpe:
Selv om det er mange positive sider med luft-til-luft-varmepumpe, har den også enkelte ulemper:
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Selv om luft-til-luft-varmepumpe er det billigste alternativet, er det ikke nødvendigvis det beste eller mest energieffektive. Både luft-til-vann-varmepumpe og væske-til-vann-varmepumpe er bedre alternativer med hensyn til å spare strøm, men de er også vesentlig dyrere enn luft-til-luft-modeller.
Luft-til-vann-varmepumpe ligger på rundt 60.000 - 130.000 kroner, mens en bergvarmepumpe (som er en væske-til-vann-varmepumpe) nesten alltid koster over 100.000 kroner. Dette er uten installering, som også ofte vil være langt dyrere. Dersom du har et svært høyt strømforbruk og stor bolig, kan du vurdere om dette likevel er et bedre alternativ på sikt.
Det er fire komponenter i en luft-til-luft-varmepumpe, og disse kan beskrives som et kretsløp eller en sirkel. Mellom utedelen og innedelen sirkulerer et kjøleelement som transporterer energi mellom de ulike enhetene. Det er altså ikke slik at luften går gjennom varmepumpen og inn i huset, det dreier seg om faseoverganger mellom væske og gass.
Fordamperen er plassert på utsiden av husveggen, og tar opp energi fra omgivelsene utenfor. Temperaturen i fordamperen er lavere enn utetemperaturen, og dette fører til at kuldemediet fordamper og blir til gass.
Kompressoren suger inn gassen og øker trykket ved hjelp av komprimering, og dette fører til at temperaturen øker.
Kondensatoren er plassert i innedelen, og er et nettverk av tynne rør som blir varmet opp av gassen fra kompressoren. Rørene varmer opp omgivelsene, og denne varmen føres inn i boligen ved hjelp av en vifte. I denne prosessen blir gassen kaldere, og går over i flytende form.
Strupeventilen fører væsken tilbake til fordamperen og reduserer trykket fra kondenseringstrykk til fordampertrykk. Prosessen kan nå starte på nytt i fordamperen.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Avslutningsvis har vi samlet noen gode tips til deg som vurderer luft-til-luft-varmepumpe.
Som nevnt innledningsvis vil det være noe støy forbundet med luft-til-luft-varmepumpe, både fra inne- og utedelen. Leverandører av varmepumper vil vanligvis oppgi støynivået på de ulike modellene, og dette måles i desibel (dB). Dette er en logaritmisk skala, som vil si at en økning på 3 dB er en dobling av lydstyrke, og 10 dB er en tidobling. Selv om forskjellene kan se små ut på papiret, kan de dermed utgjøre mye på den faktiske lyden du hører.
Plassering av varmepumpen er alfa og omega. Utedelen bør ikke plasseres i nærheten av soverom, da det kan gi sjenerende støy om natten. Innedelen bør ikke plasseres i de rommene man bruker mest, hvis det kan unngås. I tillegg bør du unngå å feste utedelen til selve kledningen på boligen for å unngå vibrasjonsstøy. Utedelen kan med fordel plasseres på et stativ. Ledninger, kabler og rør skjules vanligvis i kanaler.
Det finnes et par feller som er lette å gå i når man benytter varmepumpe, og feil bruk kan både redusere levetiden og gjøre varmepumpen mindre energieffektiv.
Når du kjøper varmepumpe og installasjon, er det viktig at du velger en seriøs forhandler som er sertifisert og innehar nødvendig kompetanse. Bransjen reguleres av F-gass-forordningen som krever F-gass-sertifisering og F-gass-godkjenning av installatøren. Du har ikke under noen omstendigheter lov til å installere varmepumpen selv.
Det er lurt å velge varmepumpe og installatør fra samme firma, slik at du får en installatør som kjenner produktet svært godt og kan installere det på en korrekt måte. I tillegg vil du da unngå eventuelle konflikter knyttet til garantien, dersom noe skulle gå galt.
Gjør smarte boligvalg