Vil du vite mer om varmepumpe til garasjen? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om varmepumpe til garasjen, hvilken type varmepumpe man kan ha der, hvor den bør plasseres, hvem som kan installere den, og mye mer. Garasjer er ofte dårlig isolert sammenlignet med resten av huset, og dette legger også føringer for hvilken varmepumpe du bør velge. Visste du at varmepumpe i garasjen kan forhindre slitasje på bilbatteriet? Og vet du hvor mye en varmepumpe til garasjen kan koste? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Mange lurer på om varmepumper egner seg for bruk i garasjen. En varmepumpe kan være fint å ha i garasjen dersom man tilbringer mye tid i den, enten man bruker den til mekking, som verksted eller bare som et hobbyrom. Det er nemlig ikke slik at alle bruker garasjen kun til parkering av bil. Den kan også brukes til oppbevaring av gjenstander som ikke tåler veldig kalde temperaturer. I slike tilfeller kan en varmepumpe være et godt alternativ. Det forutsetter imidlertid at garasjen er tilstrekkelig isolert. For å smelte rim på varmepumpens utedel, bruker varmepumpen varm inneluft. Inneluften bør helst være minst 10 varmegrader for at prosessen med avriming skal gå effektivt for seg. Hvis det er dårlig isolasjon i garasjen din, bør du altså vurdere om du kan gjøre noe med dette før du velger å kjøpe varmepumpe til garasjen.
Varmepumper er energieffektive alternativ til tradisjonelle former for oppvarming. Varmepumper bruker mindre strøm fordi de ikke produserer ny varme, men heller forflytter varmluft utenfra til innsiden av huset eller garasjen din. Siden dette krever mindre strøm, kan du med varmepumpe forvente å betale mindre for strømregningene dine. Luft-til-luft-varmepumper er de mest brukte varmepumpene i Norge. Disse består av en utedel og en innedel. Utedelen henter luft utenfra mens innedelen blåser varmluft inn i hjemmet. Det finnes også såkalte multisplit-modeller. Med en slik modell kan du koble flere innedeler til én utedel, noe som særlig vil være aktuelt når man skal ha varmepumpe i garasjen. Da kan man eksempelvis ha en innedel i stua og en i garasjen.
Hvis du oppbevarer ting som ikke tåler frost i garasjen, for eksempel bokser med maling, kan du sette varmepumpen til å opprettholde en bestemt temperatur der og unngå at ting blir ødelagt om vinteren. På denne tiden av året kan varmepumpen også bidra til å ta vare på bilen din. Vinterkulden tærer på startbatteriet ved hver oppstart, men hvis bilen står i en garasje med behagelig innetemperatur så unngår du alle kaldstartene og batteriet varer lenger. Ulempen er at varme fremskynder prosessen med rustdannelse, men dette gjelder uansett om du varmer med en varmepumpe eller om du bruker en annen form for oppvarming.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Prisen for en varmepumpe ligger normalt mellom 15.000 og 30.000 kroner. Dette prissjiktet forutsetter at du kjøper en luft-til-luft-varmepumpe, som er de mest populære i Norge. Flere forskjellige prisfaktorer vil avgjøre om varmepumpen koster nærmere 15.000 eller 30.000 kroner. Hvor mye varmeeffekt den kan produsere er et eksempel på en slik prisfaktor. Samtidig vil varmepumpens energieffektivitet, støynivå, funksjoner og utseende påvirke prisen. Når det gjelder varmepumper som skal plasseres i garasjen, er det særlig viktig at du kjøper en varmepumpe som er kraftig nok. Dette er viktigere i garasjen enn i huset ellers fordi garasjen vanligvis er dårligere isolert enn resten av huset. Samtidig er det kanskje ikke like viktig at varmepumpen produserer lite støy. Lavt støynivå er bra hvis varmepumpen står i stuen eller på soverommet, men i en garasje hvor man ikke oppholder seg mye eller bruker tiden på å mekke på bilen, kan man fint tåle litt støy.
For å finne ut hvor kraftig en varmepumpe er, bør du se på pumpens effektfaktor (COP-verdi). COP-verdien sier hvor mye effekt varmepumpen gir for hver kilowatt strøm den bruker i en bestemt temperatur. Har du en varmepumpe med COP-verdi på 5 når det er 1 plussgrad ute, innebærer altså det at varmepumpen gir 5 kilowatts varmeeffekt for hver kilowatt den bruker i 1 plussgrad.
Dersom du har en stor garasje og oppbevarer flere kjøretøy, kan du også vurdere å skaffe en luft-til-vann-varmepumpe eller væske-til-vann-varmepumpe. Bruk av slike varmepumper forutsetter imidlertid at du har et system for vannbåren varme i garasjen. Et alternativ er å ha fliser og gulvvarme i garasjen, men hvis du ikke har et slikt system for vannbåren varme allerede, kan kostnadene med å installere det bli nokså store. Slike varmepumper koster dessuten mer enn vanlige luft-til-luft-varmepumper. En luft-til-vann-varmepumpe kan variere i pris fra 60.000 til 130.000 kroner, mens en væske-til-vann-varmepumpe kan koste alt fra 120.000 kroner og oppover. Til gjengjeld er disse varmepumpene enda kraftigere, mer energieffektive og kan dessuten brukes til å varme opp tappevann i hjemmet.
Optimal ytelse forutsetter at garasjen er tilstrekkelig godt isolert og at varmepumpen plasseres riktig. Ofte er garasjeporter eller dører i garasjen dårlig isolert, og dessuten kan det komme kald luft inn fra eventuelle ventiler i veggen. På grunn av det store varmetapet i en garasje, anbefales det ikke å kjøpe en liten varmepumpe. Hvis du har ventiler i veggen, bør du unngå å plassere varmepumpens innedel i nærheten av disse, da den kalde luften fra ventilene kan påvirke varmepumpens temperaturregulering. Den kalde luften kan få varmepumpen til å tro det er kaldere enn det egentlig er.
Samtidig er det viktig at innedelen har en relativt fri utblåsningsbane og at det ikke står hindre i veien. En åpen planløsning vil bidra til at varmen sprer seg jevnt utover hele garasjen. Hvis du velger en veggmodell, skal denne plasseres høyt på veggen for å i best mulig grad sikre en fri utblåsningsbane. Gulvmodeller er ofte litt større og tar opp mer plass, men det er samtidig enklere å plassere dem "bort" litt eller å bygge dem inn som en del av veggen.
I huset forøvrig er støynivå viktig å tenke på når man skal velge optimal plassering av innedelen. Dette er imidlertid sjeldent et stort problem i en garasje, da man ikke tilbringer like mye tid i den som i stua. Hvis garasjen står vegg i vegg med et soverom, bør du finne ut om lyden kan høres inn på soverommet og velge plassering deretter.
Utedelen bør helst plasseres på en slik måte at den i størst mulig grad skjermes fra vind og vær. Dette for å unngå slitasje og hindre at varmepumpens levetid reduseres. Det er ikke uvanlig å plassere utedelen i et varmepumpehus. Utedelen kan festes til et stativ eller på husets grunnmur, men ikke til en trevegg, da dette kan forårsake vibrasjoner i huset. Du bør dessuten unngå å plassere utedelen for nærme et soveromsvindu eller på et sted hvor den forårsaker støy for naboen din.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Varmepumpe i garasjen er først og fremst en fordel for de som tilbringer tid i garasjen eller bruker den som oppholdssted for ting som helst ikke skal utsettes for altfor kalde temperaturer. I slike tilfeller er det fordelaktig å bruke en varmepumpe fremfor andre former for oppvarming fordi varmepumper er energieffektive, krever lite strøm sammenlignet for mengden varme de gir. Dette fører igjen til lavere strømregninger og mindre klimautslipp fra ditt hjem. Som vi har vært inne på innledningsvis, kan varmepumpen dessuten forhindre slitasje på bilens startbatteri som kommer som en følge av kaldstarter.
Den største ulempen med å kjøpe varmepumpe er kostnaden man må ut med ved anskaffelse. For mange er 15.000 - 30.000 kroner mye penger. Hvis du først skal investere såpass mye i en varmepumpe, vil du helst vite om det lønner seg i det store bildet. Generelt anbefales luft-til-luft-varmepumpe når husstandens totale energibehov overstiger 15.000 kWh i året. Ved 15.000 kWh energibehov i året, estimerer det statlige organet Enova en årlig besparelse på ca 2.900 kroner. Besparelsen blir desto høyere jo høyere energibehov man har. De fleste varmepumper varer i 12-15 år og prisen for varmepumpen blir derfor spart inn på grunn av reduserte strømregninger i løpet av nokså kort tid.
Varmepumper har vært på markedet siden 90-tallet, men de nyeste modellene kommer med stadig mer sofistikert teknologi. Mange nye modeller har for eksempel wifi-styring. Dette lar deg styre varmepumpen via en app på telefonen din. Da kan du for eksempel skru på varmepumpen i garasjen i god tid før du skal bruke bilen og på den måten forhindre en kaldstart. Du kan lese mer i vår artikkel om wifi-styrte varmepumper. Mange varmepumper har dessuten luftrensfunksjoner som kan være nyttig for å få bedre luft i garasjen og fjerne eksoslukt eller støvpartikler. Da blir garasjen også et mer behagelig oppholdsrom for den som tilbringer mye tid der.
Det gis statsstøtte til en rekke miljøvennlige tiltak i hjemmet som bidrar til å redusere klimautslipp. I Norge tildeles slik støtte av det statlige organet Enova. Enova støtter tiltak som er miljøvennlige, men kostbare å gjennomføre, og som har behov for stimuli for å bli et populært alternativ på markedet. Tidligere kunne man få støtte fra Enova ved kjøp av luft-til-luft-varmepumper, men det er ikke lenger tilfellet fordi denne typen varmepumper har blitt såpass populære i Norge at markedet regulerer seg selv uten behov for ekstern stimuli. I dag er støtten til varmepumper hovedsakelig sentrert rundt system for vannbåren varme og varmepumper som bruker denne typen teknologi, da dette ofte er svært kostbart og ikke enda særlig utbredt i Norge.
Enova gir støtte til følgende tiltak knyttet til varmepumper:
For å få støtte fra Enova, må du først gjennomføre tiltaket og ta vare på dokumentasjon. Deretter kan du registrere tiltaket på Enovas hjemmesider, legge ved dokumentasjon, før du så vil få utbetalt støtten. Vær oppmerksom på at det ikke gis støtte til tiltak i boliger som primært leies ut.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
For at kjøpet av varmepumpe skal bli en god investering på lang sikt, er det viktig at du tar deg tid til å finne det beste alternativet for din garasje. Til slutt gir vi deg noen råd som kan hjelpe deg i prosessen.
I dag finnes det et stort utvalg varmepumper. Du vil finne velkjente og mindre kjente merker. Ofte lønner det seg å gå for en av de mer etablerte aktørene som du vet du kan stole på. Men varmepumpene varierer i stor grad innad hos samme produsent. Derfor er det viktig at du sjekker ut flere alternativer og sammenligner dem både på kvalitet, pris og funksjonalitet. Husk at du trenger en nokså kraftig varmepumpe i garasjen grunnet dårligere isolasjon. Samtidig skal pris stå i forhold til kvalitet. Mange leverandører tilbyr gratis befaring som du kan benytte deg av. Da vil du kunne få råd om aktuelle varmepumper som passer til din garasje og klimaforholdene der du bor.
Når du omsider har funnet riktig varmepumpe for din garasje, skal den installeres. Dette er en jobb du ikke kan gjøre selv. Varmepumper inneholder stoffer som er miljøskadelige dersom de slipper ut. Derfor er det krav om at installering må gjennomføres av en autoriserte installatør med F-gass sertifikat. Gjør du jobben selv, kan det gå utover garanti og forsikring.
Varmepumpens utedel kan lage noe støy. Hvis du bor tett på naboer, anbefales det å ta en prat med naboen om planene dine i forkant slik at du unngår eventuelle konflikter. Kanskje må du da ta hensyn til naboen når du skal velge en egnet plassering av utedelen.
Gjør smarte boligvalg