Vil du vite mer om varmepumper? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om varmepumper og hvordan de fungerer, hva som skiller de ulike typene varmepumper, hvor mye de ulike koster, og mye mer. Varmepumper er energieffektive fordi de flytter varme fra et sted til et annet fremfor å produsere ny varme. Visste du at du kan redusere strømforbruket betydelig med en varmepumpe? Og kjenner du til fordelene og ulempene med varmepumper? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Hvis du ønsker å redusere strømforbruket og gå over til en mer miljøvennlig form for oppvarming i hjemmet ditt, har du kanskje vurdert å gå til anskaffelse av en varmepumpe. Varmepumper har eksistert på markedet i Norge siden 90-tallet og har i løpet av de siste tiårene blitt stadig mer populære i norske hjem. Likevel er det slik at mange fortsatt bruker tradisjonelle former for oppvarming. Noen kan synes teknologien virker i overkant komplisert, mens andre kanskje er usikre på kostnader og om det virkelig lønner seg.
Det finnes flere kategorier av varmepumper, alle med forskjellige funksjoner og virkningsmåter. Du kan velge mellom følgende:
De ulike kategoriene er basert på teknologien som brukes. Mest utbredt i Norge er luft-til-luft-varmepumper. Disse er rimelige og gir tilstrekkelig varme til en normal husstand. Luft-til-luft-varmepumper fungerer etter samme prinsippet som et kjøleskap, bare motsatt. I stedet for å produsere ny varme, vil varmepumpen flytte varme fra uteluften inn i hjemmet. Derfor er det så energieffektivt. Dette krever også litt strøm, men varmepumpen produserer mer energi enn den forbruker i prosessen.
En luft-til-luft-varmepumpe består av en utedel og en innedel. I tillegg har varmepumpen fire komponenter: Fordamper, kompressor, kondensator og strupeventil. Mellom disse fire komponentene sirkulerer et kjølemedium. Fordamperen henter opp energi fra uteluften via utedelen. Temperaturen ute er høyere enn i fordamperen, noe som fører til at kjølemediet fordamper og blir omgjort til gass. Denne gassen forflytter seg til kompressoren som øker gassens temperatur. Den varme gassen varmer så opp kondensatoren som er plassert i varmepumpens innedel, og varmen blåses så inn i huset gjennom en vifte. Etterhvert som varmen blåses ut, mister gassen sin høye temperatur og omgjøres til væske igjen. Væsken går så gjennom strupeventilen og tilbake til fordamperen der den startet. Her begynner prosessen på nytt igjen.
En luft-til-vann-varmepumpe fungerer på samme måten bortsett fra at varmen ikke blåses ut som luft. Luft-til-vann-varmepumper krever et system for vannbåren varme og varmen fordeles som vann gjennom gulvvarme eller radiatorer.
Væske til-vann varmepumper henter ikke energien fra luften utenfor, men fra omgivelser som fjell, jord og hav. Disse varmepumpene krever også et system for vannbåren varme, da varmen fordeles som vann. Luft-til-vann- og væske-til-vann-varmepumper kan både brukes til oppvarming av hjemmet og til oppvarming av tappevann. Dette gjør at du vil redusere strømforbruket enda mer med slike varmepumper. Væske-til-vann-varmepumper er imidlertid beregnet på store husstander, større bygninger eller hele borettslag, da de er i stand til å levere svært mye energi sammenlignet med de andre alternativene.
Avtrekksvarmepumpen er en mindre utbredt luft-til-vann-variant som både varmer opp huset og ventilerer rommene. I hovedsak suger pumpen fuktig luft ut av våtrom og kjøkken og gjenvinner varmeenergien i denne. Når luften fra våtrommene sirkuleres, skapes det et undertrykk som fører til at luften fra andre rom strømmer til, og rommene i huset ventileres også ved at ny uteluft kommer inn gjennom ventiler i ytterveggene. Den ventilerte luften strømmer så til varmepumpen, via et kanalsystem, der varmeenergien gjenvinnes. Denne energien brukes så til å varme opp bolig og varmtvann via husets radiatorsystem.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Det er betydelige prisforskjeller mellom de ulike kategoriene av varmepumper. Derfor er det viktig at du finner ut hva som egner seg best hjemme hos deg for du bestemmer deg for å kjøpe. Luft-til-luft-varmepumpene er de rimeligste og vil være det mest aktuelle alternativet for de fleste boliger. Disse varmepumpene koster som regel mellom 15.000 og 30.000 kroner. De mest effektive luft-til-luft-varmepumpene ligger i øvre del av dette prissjiktet. Siden disse varmepumpene er de mest populære, er også utvalget størst i denne kategorien. Kostnader til montering kommer i tillegg, men disse overstiger sjeldent 5.000 - 6.000 kroner.
Dersom du allerede har et system for vannbåren varme, kan det være mer aktuelt å investere i en luft-til-vann-varmepumpe. Disse koster vanligvis mellom 60.000 og 130.000 kroner. Pumpene er imidlertid svært energieffektive og vil dessuten gi deg oppvarmet tappevann. For de som ikke har et system for vannbåren varme allerede, er det som regel mer hensiktsmessig å kjøpe luft-til-luft-varmepumpe og heller supplere med en eller to ekstra innedeler dersom varmen ikke strekker til hele huset.
Væske-til-vann-varmepumper er de dyreste, men også de beste på markedet. Prisen kan variere, men strekker seg normalt fra 120.000 kroner og opp. I tillegg kan kostnader til installering bli nokså høye. Henter du varme fra jord, er det som regel mindre arbeid og mindre kostbart sammenlignet med å hente varmen fra fjell (bergvarmepumpe) der det kreves boring av hull på flere hundre meter. I store borettslag eller sameier kan det være aktuelt å investere i mange væske-til-vann-varmepumper for å dekke energibehovet til flere hundre leiligheter. Du kan lese mer om varmepumper for borettslag i denne artikkelen.
Avtrekksvarmepumper koster i dag mellom 70.000 og 130.000 kroner. Montering kommer i tillegg.
De ulike typene varmepumper har forskjellige fordeler og ulemper. Generelt er redusert strømforbruk og lavere strømregninger en fordel med alle varmepumpene hvis vi sammenligner med vanlige metoder for oppvarming av hjemmet. I tillegg er det en klimagevinst at din husstand slipper ut mindre klimagasser. Den mest åpenbare ulempen er at det koster nokså mye å investere i en varmepumpe, særlig de mest avanserte variantene.
Noen typer varmepumper fungerer bedre i noen hjem enn andre. For eksempel er luft-til-luft-varmepumper optimale i husstander med normalt oppvarmingsbehov. I tillegg er det for mange en fordel at disse kan plasseres på høyt veggen i stedet for å ta opp plass på gulvet eller lavt på veggen der en radiator typisk ville stått. De kan også brukes som airconditioner om sommeren og mange slike varmepumper har i dag luftrensteknologi som gir ren luft i hjemmet. De krever heller ikke noe system for vannbåren varme, i motsetning til andre typer varmepumper.
Fordelen med luft-til-vann- og væske-til-vann-varmepumper er at de svært energieffektive og kan redusere strømforbruket enda mer, og i noen tilfeller opp mot 80%. Til gjengjeld koster de mer. Slike varmepumper er særlig effektive og gir tilstrekkelig varme selv på de kaldeste dagene. Med væske-til-vann-varmepumper slipper du dessuten støy fra utedelen. Dette er ikke alltid tilfelle for luft-til-luft- og luft-til-vann-varmepumper, men mange modeller er i dag nokså stillegående.
Når du har funnet ut hva slags type varmepumpe du trenger der du bor, kan du begynne å se på utvalget som finnes på markedet og sammenligne varmepumper opp mot hverandre for å finne det beste alternativet for deg. Varmepumper innen samme kategori har også ulike fordeler og ulemper, noe som reflekteres i prisen. Bor du på et særlig kaldt område i Norge, bør du finne ut hvilke temperaturer varmepumpen er testet og om virkningsgraden er tilstrekkelig høy i de kaldeste vintermånedene. Dette kan du sjekke ved å se hvor høy varmeeffekt den gir (COP-verdien) ved gitte temperaturer.
Varmepumpene har også ulike årsvarmefaktorer (SCOP-verdien). Denne verdien forteller deg hvor energieffektiv pumpen er, altså hvor mye varmeenergi varmepumpen gir i forhold til hvor mye strøm den bruker. En annen viktig faktor som kan ha betydning for valget av varmepumpe, er støynivå. Utedelen lager mest lyd. Hvis du ikke kan plassere den et stykke unna soveromsvinduet eller på en plass hvor støyet ikke forstyrrer naboer, bør du investere litt mer for en av de mer stillegående varmepumpene.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Det er ikke alltid så lett å finne riktig varmepumpe. Her skal vi se på et lite utvalg av populære modeller i Norge.
Toshiba Signatur 35: Toshiba Signatur 35 er Toshibas nye designmodell. Et pent ytre kombinert med høy ytelse har gjort denne modellen til en av Toshibas mest populære varmepumper. Denne varmepumpen er fabrikktestet i 25 minusgrader og skal gi en varmeeffekt på 4 kW ved 15 minusgrader. SCOP-verdien er på 5,1, noe som betyr at varmepumpen er energieffektiv. Utedelens støynivå er estimert til 49 db, mens innedelen har et lydnivå på 19 db i stillemodus. Toshiba Signatur 35 kommer med nyttige funksjoner som wifi-styring, peismodus, spjeldkontroll og mye mer.
Panasonic NZ35VKE: Panasonic NZ35VKE ligger tilhører en rimelig prisklasse. Denne varmepumpen fungerer i temperaturer ned mot 25 minusgrader og gir 4,2 kW varmeeffekt ved 15 minusgrader. SCOP-verdien ligger på 4,7. Utedelen produserer et lydnivå på mellom 45 og 50 db, mens innedelen er nokså stille med 19 db i stillemodus. Varmepumpen har wifi-styring og talestyring.
NIBE F1345: Hvis du har en stor bolig med høyt energiforbruk og du heller ønsker en væske-til-vann-varmepumpe, kan NIBE F1345 være valget for deg. Dette er en bergvarmepumpe som fås i ulike effektstørrelser. Du kan velge mellom 24, 30, 40 og 60 kW. NIBE F1345 er også et alternativ for deg som er på utkikk etter væske-til-vann-varmepumpe for større bygg eller hele borettslag, da det er mulig å installere hele 9 slike varmepumper i ett og samme system for å oppnå et maksimalt effektbehov for hele 540 kW.
Dette er bare et lite utvalg av populære varmepumper i Norge. Det anbefales at du sjekker flere alternativer og foretar grundige sammenligninger både på pris og funksjonalitet.
De fleste kjøper varmepumpe for å spare penger på lengre sikt. Selv om man må ut med en nokså høy engangssum, vil de lavere strømregninger føre til at kjøpet lønner seg i de aller fleste tilfeller. Lønnsomhet avhenger imidlertid av hva slags varmepumpe du kjøper, hvor energieffektiv den er og hvor stor energiforbruk du har.
Luft-til-luft-varmepumper lønner seg for husstander med et energibehov på mer enn 15.000 kWh i året. Estimater fra det statlige organet Enova viser at man vil spare i underkant av 3.000 kroner i året ved å kjøpe luft-til-luft-varmepumpe med et slikt energibehov. Bruker du 30.000 kWh i året, kan besparelsen bli nærmere 6.000 kroner. Jo større energibehov, desto høyere besparelse.
Luft-til-vann-varmepumper er enda mer lønnsomme, men anbefales først og fremst for de med noe høyere energibehov. For denne typen varmepumper estimerer Enova en besparelse på 7.000 kroner i året dersom energibehovet ligger på 20.000 kWh, og over 10.000 kroner med et energibehov på 30.000 kWh.
Væske-til-vann-varmepumper er de mest lønnsomme forutsatt at du har et stort energibehov. Med slike varmepumper kan man spare over 13.000 kroner med et energibehov på 30.000 kWh årlig, og rundt 20.000 kroner per år dersom energibehovet er omkring 45.000 kWh.
Disse estimatene tar utgangspunkt i en strømpris på 1 kr per kWh. Når strømprisen er særlig høy, som i disse dager, vil investeringen lønne seg enda mer.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Selv om det kan være vanskelig å sette seg inn i og forstå hvordan varmepumper fungerer, trenger du ikke være ekspert på temaet for å bytte til varmepumpe. Du kan få nyttige råd om valg av varmepumpe hvis du bestiller gratis befaring fra en leverandør. I tillegg vil leverandøren ta seg av installering og eventuelt service ved behov. Til slutt gir vi noen gode råd til deg som vurderer å kjøpe varmepumpe.
For enkelte klimavennlige tiltak i hjemmet er det mulig å søke om statsstøtte fra Enova. Enova er et statlig organ hvis formål er å stimulere markedet på en slik måte at forbrukere velger mer miljøvennlige løsninger. Tidligere ga Enova støtte til kjøp av luft-til-luft- og luft-til-vann-varmepumper, men dette støttes ikke lenger fordi slike varmepumper allerede er populære på markedet. Du kan imidlertid søke om inntil 10.00 kroner i støtte fra Enova dersom du kjøper en væske-til-vann-varmepumpe. Dessuten tilbyr Enova støtte til deg som skal legge om til et system for vannbåren varme i hjemmet. Mange kommuner har lignende støtteordninger og noen ganger er disse bedre enn det statlige tilbudet. Sjekk derfor hvilke alternativer du har når det gjelder å søke om økonomisk støtte for å gjennomføre tiltaket.
Riktig plassering av varmepumpens innedel og utedel er viktig for at varmepumpen skal fungerer optimalt og for å forhindre at støy blir det problem. Skal du kjøpe en luft-til-luft-varmepumpe, må innedelen plasseres i et stort rom hvor dere oppholder dere mest. Det er en fordel hvis boligen har en åpen planløsning slik at varmen fordeles jevnt. Utedelen bør helst ikke plasseres for nær soveromsvinduer, og hvis du har naboer som bor tett, kan det være lurt å ta en prat med naboen om dette i forkant, slik at du kan finne en ideell plassering ute. Les mer om plassering av innedel og utedel i disse artiklene.
Husk at varmepumpen må installeres av en autorisert installatør. Det er nødvendig fordi varmepumpen inneholder midler som potensielt kan være miljøskadelige dersom de slippes ut i omgivelsene. Gjør du jobben selv, risikerer du dessuten at noe gjøres feil, og da kan du ikke regne med å få penger tilbake med på garantien eller en eventuell forsikring dersom et uhell skulle oppstå.
Gjør smarte boligvalg