Vil du vite mer om varmepumpedesign? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om hvilke muligheter du har for å få framtidas varmesystem til boligen din – uten å gå på akkord med estetikken. Du trenger ikke lenger en fæl, gråhvit boks oppi takhjørnet, men kan nå plukke fra øverste hylle blant vinnerne av iF Design og Red Dot. Men hvor mye ekstra må man egentlig betale for stilig varmepumpedesign? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Varmepumper er energieffektive maskiner som gir deg mer varme per forbrukte wattime enn de fleste andre, tradisjonelle måtene å varme huset på. De kombinerer vanligvis én utedel med én eller flere innedeler, og kommer i fire varianter: luft-til-luft- eller luft-til-vann-varmepumpe, som begge har en utedel, og væske-til-vann- eller avtrekksvarmepumpe, som henter varmen henholdsvis fra bakken (bergvarme) og inni huset ditt (avtrekk). De to sistnevnte krever en langt mer avansert instaHvis du har bestemt deg for en av de to første variantene, har du kanskje allerede vurdert et passende varmepumpehus som kan gjøre utedelen penere å se på, og da er det ingen grunn til å behandle innedelen noe mer stemoderlig!
Innedelen er for et veggmontert møbel å betrakte, men tradisjonelt har den sett nokså traurig ut. Tenk på den gamle datamaskinen: Det er kanskje noe nostalgisk ved IBMs industrielle, funksjonelle, beige boks, men hvem vil ha den i stua si i dag? Likedan er det med varmepumper: Folk forventer at innedelen på moderne varmepumper skal være flott å se på og passe til møblementet. Vi nordmenn kan tross alt møbeldesign – norske møbler står for 43 prosent av verdensmarkedet – så det er på tide å gi Lobster-stolen din fra Hjellegjerde og langbordet fra Hole et passende tilbehør når du velger varmepumpe. De fleste innedeler for luft-til-luft-varmepumper er formet som relativt store, hvite kasser – selv de mest stilige og moderne pumpene følger denne malen, hvorpå det ikke er særlig rart at mange har kvidd seg på å montere dem i stua; rommet der vi skal dele hyggelige stunder med familie og venner. Nå har du imidlertid muligheten til å få noe dekorativt og vakkert på veggen, noe du stolt kan vise fram!
Hvis du ønsker en mer subtil løsning, kan du bygge inn varmepumpen som en del av interiøret i hjemmet ditt. Såvel gulv-, vegg- som takmodeller er tilgjengelige, eksempelvis Daikin FNA-A som bygges inn i veggen, eller modell FFQ fra samme produsent, som bare stikker åtte millimeter ned fra taket. Innfelte varmepumper monteres helst i nybygg eller ved renovering. Det lar seg også gjøre å montere slike varmepumper i eksisterende bygg, skjønt det kan være mer begrenset hva som er mulig å få til med tanke på arkitektur og diskret plassering, og monteringen kan bli langt mer kostbar hvis man også må gjøre endringer på eksisterende vegger og tak.
For eksisterende bygg er dette vanligvis det prismessig beste alternativet, og gjerne også det mest praktiske: en ordinær gråhvit boks med en vifte-klaff, som du henger på veggen eller monterer nærmere gulvet, kanskje under et vindu lik en radiator. Men når du nå kan velge et penere ytre, går det på bekostning av et funksjonelt og smart indre? For oss i Norden er det ekstra viktig å sjekke hva den arktiske SCOP-verdien på varmepumpa er (såkalt årsvarmefaktor); hvis produsenten ikke oppgir denne årstidsavhengige ytelseskoeffisientverdien for arktisk klima, kan du regne med at den ikke er bygd for å handtere 15 minus og kuling fra sørvest – og det hjelper lite at den er pen å se på når du henter det tredje ullpleddet!
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Pris er selvsagt viktig, men selv om du finner deg en nett, liten boks med pent design, så er det ikke sikkert den har kapasitet til å pumpe nok luft – da er den vitterlig ikke verdt prisen. Undersøk derfor hva seriøse testaktører har funnet ut. I Folksams test av godkjente varmepumper i 2020 fikk Bosch, CTC, Daikin, IVT, Mitsubishi, NIBE og Viessmann det ekstra hedersmerket «Bra val».
Det er smart å få fagfolk på befaring før du tar avgjørelsen. Et godt tips er å undersøke de ulike produsentenes kataloger på nettsidene deres, finne de pumpene du liker best, og så forhøre deg om hvem som kan komme på befaring, slik at du får velge blant de pumpene du liker utseendet på. I det følgende får du nøkkelinformasjon om noen av de viktigste varmepumpene der stilren utforming har fått stå i førersetet:
Daikin er en produsent du kanskje ikke har hørt om, men de kan jobben sin både hva gjelder form og funksjon. Den nyeste designermodellen deres, Stylish II, er slank og elegant: Med mål på bare 295 × 798 × 189 mm stikker den knappe to handbredder ut fra veggen. I stedet for kjip, blank plast, leveres den i matt hvit eller svart utførelse. Resultatet av dette er at de har vunnet flere designpriser, deriblant iF Design Award i 2018.
Men hvordan er ytelsen når den er så slank? Denne varmepumpa er laget for norsk klima, og leverer hele 5,2 kilowatt varme ved −5 °C og 4,7 kW når gradestokken kryper ned til 15 minus. Denne ytelsen gir en samlet årsvarmefaktor på inntil 5,1 – faktisk er den testet helt ned til 25 minus. I tillegg kan den vise til toppkarakteren A+++ på energi, og vil dermed kunne være et attraktivt valg for den som har fokus både på design og miljø. Prisen ligger på rundt 25.000 kroner.
Mitsubishi er en veletablert produsent i Norge. Kaiteki-serien er blant de flottere varmepumpemodellene på markedet. Med utforming i farger som hvit, perlehvit, safirsvart eller rubinrød kan du få deg et skikkelig blikkfang. Den er dessuten slank og elegant (307 × 890 × 233 mm) og tilbys i fem modeller: 6300, 6300 Hairline, 6600, 6600 Hairline, og 8700. 6600-modellen er svært stillegående: Lydnivået er helt nede på 19 dB(A). Årsvarmefaktoren er på 5,1/4,0 (kysten/Nord-Norge), og varmeeffekten er også svært tilfredsstillende selv ved kalde temperaturer: 4,0 kilowatt i −15 °C og 3,1 på −25 °C. Prisen er cirka 23.000 kroner.
En annen serie du kan vurdere, er Zen-serien. Modell 5,5 vant Red Dot Award i 2015. Den leveres i hvitt, sølv og svart, og måler bare 299 × 895 × 195 mm – den er altså virkelig superslank. Støynivået er på linje med Kaiteki-serien, ned til 21 dB(A), så omtrent som forsiktig hvisking. Den er ikke laget for like kaldt klima som Kaiteki, men godkjent ned til −20 °C. Ytelsen ved +7 °C er 5,5 kW, årsvarmefaktoren er 4,5, og prisen er rundt 19.000 kroner.
Signatur 25 er Toshibas nyeste designmodell. Den vant iF Design Award 2021, så du kan være sikker på at de slanke, elegante linjene og fargeutvalget virkelig pynter opp stua di. Fargene granitt og skifer er særlig tilpasset nordiske hus, og siden den har tekstiltrekk, kan man skifte farge etter humør og årstid.
Den har en årsvarmefaktor på 5,1, er energimerket A+++, greier å levere 3,8 kW varmeeffekt i −15 °C, og er godkjent ned til −25 °C. Kjører du den i stillemodus, er den praktisk talt uhørbar med kun 19 dB(A). Prisen er rundt 22.000 kroner.
LGs modell ARTCOOL Slim vant Red Dot Award i 2014, og i begrunnelsen roses blant annet variasjonen mellom matte og blanke overflater. ARTCOOL kommer i fire varianter: To med front av ekte glass, som har en glød plast ikke kan etterligne og gjør at du stolt viser dem fram; og dersom du ønsker noe mer diskret, har de to med sølvfarget panel.
Per i dag går ARTCOOL Mirror 12 under modellbetegnelsen AC12BH, og den leverer god ytelse: 3 kilowatt effekt ved 7 minusgrader, årsvarmefaktor i vanlig klima på 4,0, og et slankt ytre som måler 837 × 308 × 192 mm. For tida er denne litt vanskelig å få tak i i Norge, men den har vært priset ned mot 15.000 kroner.
Enova bestyrer tilskudd til energitiltak i Norge – da vel å merke i henhold til regler gitt av staten. Du kan få støtte til mangfoldige energitiltak, men noe mange ikke er klar over, er at man kan få tilskudd også til å utrede behov til ferdig bolig som du selv bor i: Det er her snakk om energirådgiving, og du må legge ved alle fakturaer for dette; støtte beregnes ut fra innsendt dokumentasjon på utgifter boligeier har hatt og må dokumenteres jamfør bokføringsforskriften § 5-1-1; og man kan videre få støtte til dokumentert termografering. Merk at rådgivinga må være fullført før oppgraderinga er gjort, og må dokumenteres ved hjelp av Enovamodulen i Energimerkesystemet eller andre verktøy som tilfredsstiller NS 3031. (Energirådgiveren skal kunne dette.)
Satsene du kan vente, avhenger av hva du skal gjøre, og har også ulike maksimalverdier. Selv om de fleste har fått med seg at oljefyring ikke er tillatt lenger, er det fortsatt mange som ikke har fått fjernet eksisterende fyringsanlegg og byttet det ut med et moderne, fossilfritt alternativ. Det er derfor en del midler å hente til både dette og investering i varmepumpe. Merk imidlertid at Enova per 2021 kun gir tilskudd til væske-til-vann-varmepumper; alle andre varmepumpe-tilskudd (luft-til-vann, luft-til-luft og avtrekksvarmepumpe) er blitt avviklet grunnet stadig synkende priser og forbedret tilbud.
Satsene ser slik ut:
Inntil 20 % av dokumenterte kostnader, inntil maksimumsbeløpet gjengitt under, og inntil 35 % for sentralt varmestyringssystem, for investering i:
Enova tilbyr videre tilskudd for blant annet solfanger, egen strømproduksjon, for å få ettermontert balansert ventilasjon eller væske-til-vann-varmepumpe. Sjekk hjemmesida deres og les gjennom denne korte veilederen vår, så går prosessen knirkefritt for deg.
Privatpersoner kan få tilskudd til følgende tiltak:
Det kan også være at kommunen din tilbyr støtteordninger, så ta kontakt med dem før du gjør investeringene og hør hvilke muligheter som finnes.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Norge er ikke et varmt land. Årsmediantemperaturen vår for de siste tretti årene er 4,8 plussgrader, med normalisert topp i juli på 18,9 °C og normalisert bunnmåling i januar på −14,8 °C. Selv om Finnmark har kaldeste normaliserte bunntemperatur på −14,8 °C i januar, er Østlandets normaliserte snittemperatur kaldere (−4,81 °C mot Nord-Norges −4,63 °C i januar); Kyst-Norge er for øvrig betraktelig varmere. Du bør altså sjekke de lokale forholdene før du bestemmer deg for hvilken varmepumpemodell du ønsker. Om det er verdt å bruke mange ekstra tusen kroner på ei varmepumpe som skal kunne ta også de ekstra brutale dagene, må du vurdere; det kan være at det er bedre for deg å heller lene deg på andre fyringsalternativer (som en gulvstående oljeradiator), som du tar fram de dagene det er ekstra kaldt. Det betyr også at hvis du planlegger å ikke utelukkende bruke varmepumpe til oppvarming av huset, har du langt flere designervarmepumper å velge mellom!
Videre er det slik at design ofte kan gå på akkord med funksjon. Designer-vinterfrakken ser kanskje pen ut og dekker deg hele veien ut til fingertuppene, men den er ikke nødvendigvis så god på å holde norsk vinterkulde unna; da er det bedre med ull og hjemmestrikk. Likedan er det med varmepumper: At den ser bra ut og er slank og elegant, går dessverre ofte på bekostning av ytelsen, spesielt hvis du kjøper en utpreget smalbygd og stillegående pumpe. Det betyr ikke at ytelsen ikke kan være tilstrekkelig for dine behov, men du bør sjekke denne nøye før du bestemmer deg; å svi av 30.000 på ei snasen varmepumpe som ikke holder deg varm når det teller, blir fort mer til irritasjon enn glede. Hvis den ikke er konstruert for å tåle norsk kaldvær, må den jobbe desto hardere for å produsere nok varme når gradestokken synker ned mot et tosifret antall minus. Ikke bare blir du plaget av å fryse, men må også tåle maskinstøy på 40–50 desibel.
Designet som passer for norske forhold, er altså først og fremst en maskin som takler de lokale forholdene der du bor, basert på effektfaktor og årsvarmefaktor, dernest en maskin som ser pen ut. Heldigvis har du nå mange modeller å velge mellom hvis du er ute etter litt penere design!
Skjønnhet kan koste. Det sentrale spørsmålet er derfor: Er det verdt det for deg? SCOP-verdien – årsvarmefaktoren – er et av de viktigste hjelpemidlene du har her. Hvis modellen er laget for norske forhold, bør du vente å finne to eller tre verdier: én for temperert klima, som passer med store deler av norskekysten (fastsatt etter Strasbourg); én for kaldt klima, som passer særlig med Nord-Norge (etter Helsinki); og eventuelt også én for varmt klima, som ikke er relevant i Norge.
De slankeste modellene kan selvfølgelig ikke levere like råe verdier som dem som er bygget for å varme og flytte store mengder luft. Som eksempel kan vi nevne et par varmepumper for helt vanlige hus: Mitsubishi Kaiteki 6600 og Uwano 6300. Begge er energimerket A+++ og passer for godt isolerte hus med ei normalt stor grunnflate: rundt 120 m². Men Uwano-pumpa er 108 mm lengre, som bidrar til den økte ytelsen, og rent ytelsesmessig er den i dag blant de absolutt beste på markedet. Ved 15 minus yter den 4,8 kilowatt mot Kaiteikis 4,0. Til sammenligning: Stylish II fra Daikin, som har bedre ytelse enn Kaiteki, yter hele 4,7 kW ved −15 °C.
Det viktigste er likevel hva nettopp du trenger. Bestill befaring med en varmepumpemontør, og hør med dem hvilke erfaringer de har gjort seg; montørene er tross alt interessert i at du som kunde skal være helt og fullt fornøyd. Dersom det står mellom en ordinær og en stilig modell, som begge gjør jobben like godt, er det til syvende og sist kun du som kan ta valget om det er verdt å betale litt ekstra for å få et pent stiluttrykk!
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Tilskuddet til energiøkonomiseringsprosessen som staten legger opp til at såvel husholdninger som bedrifter oppfordres til å gjennomføre, fordeles av Enova. Tilskuddet er ikke behovsprøvd, men rettighetsbasert, så dersom du innfrir kravene, får du pengene – punktum. Når du skal investere i varmepumpe, stikk innom Enovas nettsider og klikk deg innom registreringsprosessen deres: Da er du trygg på at du følger prosessen deres til punkt og prikke, og kan få tilskuddet de tilbyr. Følger du ikke Enovas prosedyre, mister du retten til tilskudd.
De kanskje aller viktigste kriteriene er:
Til sist, ikke vær redd for å sjekke mange leverandører. De fleste har fått øynene opp for at nordmenn er stilbevisste, og leverer nå egne serier som er tilpasset ikke bare norsk stiluttrykk, men også norske klimaforhold. Du kan faktisk få i pose og sekk: både stilfullt og velfungerende. Prisen er kanskje litt høyere, men når man gjør såpass til investering, burde det være noe man er stolt av å ha på veggen sin.
Gjør smarte boligvalg