Vil du vite mer om varmepumper i borettslag? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om varmepumper i og for borettslag, derunder hvilke regler som gjelder, hvilke typer varmepumper som egner seg, hva du bør ta hensyn til ved anskaffelse av varmepumpe til borettslag, og mye mer. Som beboer i et borettslag må du forholde deg til mange ulike vedtekter og retningslinjer. Så, vet du hvordan du bør gå frem for å søke tillatelse om å installere varmepumpe? Og visste du at varmepumper kan redusere energiforbruket betydelig? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Hvis du bor i et borettslag, har du kanskje lurt på om varmepumpe kan være et alternativ for deg? Med en egen enebolig står man relativt fritt til å gjøre hva man vil med egen bolig, men det er ikke nødvendigvis tilfelle i et borettslag, der man må ta hensyn til andre som bor i samme bygning og forholde seg til borettslagets vedtekter. Like fullt, varmepumper blir et stadig mer populært alternativ til oppvarming av hjemmet fordi det er energieffektivt og miljøvennlig, og derfor utarbeider stadig flere borettslag retningslinjer og regler for installering av varmepumper. Hvis ingen slike retningslinjer eller regler eksisterer i borettslaget ditt, må du først få tillatelse fra styret før du beslutter å investere i en varmepumpe.
Det finnes i dag tre forskjellige typer varmepumper. De tre typene benytter seg av ulik teknologi og er beregnet på forskjellige grader av energibehov. Den mest utbredte typen varmepumpe i Norge er den såkalte luft-til-luft-varmepumpen. Denne fungerer ved å hente varme fra luften ute via en utedel og fordele varmen inne i hjemmet via en innedel som blåser ut den varme luften. Disse er populære fordi de er nokså rimelige sammenlignet med alternativene, og er dessuten passelig for normalt energibehov i en husstand.
Luft-til-vann-varmepumper er en annen type varmepumpe som kan levere enda mer varme, men som samtidig koster mer. I likhet med førstnevnte, henter denne også varmen via en utedel på utsiden av bygningen, men varmen fordeles i hjemmet som vann via et system for vannbåren varme. Dette krever altså at borettslaget allerede har et system for vannbåren varme eller planlegger å legge om til det. Det tredje alternativet er de såkalte væske-til-vann-varmepumpene. Dette er svært kraftige og energieffektive varmepumper som er beregnet på høyere energiforbruk og de er derfor gode alternativ for større bygg og borettslag. Slike varmepumper henter energi fra fjell, jord eller hav i nærområdet og fordeler varmen som vann via et system for vannbåren varme.
Beboere i borettslag kan velge å skaffe seg en luft-til-luft-varmepumpe for seg selv, forutsatt at borettslaget tillater dette. Eller borettslaget kan vurdere å investere i større anlegg med væske-til-vann-varmepumper som kan levere varme til alle beboerne i borettslaget. Dette vil kreve en nokså stor investering, men som regel spares pengene inn igjen nokså kjapt som følge av vesentlig lavere energiforbruk og reduserte strømregninger. Varmepumper som bruker et system for vannbåren varme kan både brukes til oppvarming av bolig og til oppvarming av tappevann.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Kjøp av varmepumpe trenger ikke være så veldig dyrt. Prisen avhenger først og fremst av hvilken type varmepumpe du kjøper, men også hvor kraftig varmepumpen er, hvilke funksjoner den har, hvor mye støy den produserer, størrelse og utseende. Luft-til-luft-varmepumper er de rimeligste varmepumpene og koster vanligvis mellom 15.000 og 30.000 kroner. Montering kommer i tillegg og koster normalt rundt 5.000 kroner forutsatt at det bare skal installeres én innedel. Jo større bolig du har og jo kaldere det er der du bor, desto kraftigere varmepumpe trenger du for å dekke energibehovet. Denne typen varmepumpe passer for deg som forbruker 15.000 kWh i året eller mer.
Luft-til-vann-varmepumper kan koste alt fra 60.000 til 130.000 kroner. Disse varmepumpene er kraftigere og passer for de som bruker 25.000 kWh i året eller mer. Luft-til-vann-varmepumper krever et system for vannbåren varme. Hvis borettslaget ikke har et slikt system allerede, vil luft-til-luft-varmepumpe være det mest aktuelle alternativet, forutsatt at borettslaget ikke planlegger å skaffe et slik system.
Væske-til-vann-varmepumper er de mest kostbare varmepumpene. Disse koster som regel fra 120.000 kroner og oppover, men gir til gjengjeld svært høy varmeeffekt og kan dekke et stort energibehov. Prisen avhenger dessuten av geologiske forhold i området rundt borettslaget og kostnader knyttet til installasjon og borehull. For borettslag kan det være aktuelt å investere i flere væske-til-vann-varmepumper og flere energibrønner for å dekke energibehovet i hele borettslaget. Dette krever en betydelig investering som kan ende opp på flere millioner kroner, avhengig av borettslagets størrelse. Til gjengjeld spares kostnadene inn nokså raskt som følge av redusert energiforbruk.
Det er både fordeler og ulemper knyttet til bruk av varmepumpe. For å finne ut om varmepumpe er noe for deg, bør fordelene og ulempene veies opp mot hverandre. Noen er felles for alle typer varmepumper, mens andre er mer spesifikke for en bestemt type. Generelt er lavere strømforbruk og miljøvennlig oppvarming av boligen de mest åpenbare fordelene, uavhengig av hva slags type varmepumpe vi snakker om. Den største ulempen er at man må ut med en nokså stor engangskostnad når man skal investere i en varmepumpe. For at det hele skal bli lønnsomt, kreves dessuten et energiforbruk av en viss størrelse. For eksempel anbefales luft-til-luft-varmepumper ved energiforbruk som overstiger 15.000 kWh i året, luft-til-vann-varmepumper med energiforbruk høyere enn 25.000 kWh årlig og væske-til-vann-varmepumpe når energiforbruket overstiger 30.000 kWh.
En ulempe med varmepumpe i et borettslag er at man må ta hensyn til andre beboere og forholde seg til reglene i borettslaget. En luft-til-luft-eller luft-til-vann-varmepumpe som henter varmluft via en utedel lager en del støy som potensielt kan påvirke naboer i borettslaget. Utedelen bør derfor plasseres slik at dette unngås så langt det lar seg gjøre. I tillegg kan en slik utedel påvirke bygningens estetikk fra utsiden. Her er det mulig for borettslaget å lage retningslinjer om hva slags type varmepumpe man ønsker, maksimalt støynivå for varmepumpen, ønsket plassering og lignende. Mange luft-til-luft-varmepumper kan kjøpes med én utedel og flere innedeler (multisplit). På den måten er det mulig å gå sammen med naboen og kjøpe en varmepumpe med én innedel hver.
Et borettslag har samlet sett et høyt energiforbruk sammenlignet med eneboliger hvor det bare bor en familie. Derfor er væske-til-vann-varmepumper særlig godt egnet borettslag som tidligere har brukt olje eller strøm til oppvarming, men som nå ønsker å gå over til en mer miljøvennlig løsning for alle beboerne. Som regel må man da investere i flere væske-til-vann-varmepumper for å dekke behovet til alle beboerne i borettslaget, i tillegg kan det kreve nokså mye arbeid knyttet til installering. Borettslaget er dessuten avhengig av ideelle geologiske forhold som gjør det mulig å hente energi fra nærliggende fjell eller jord. Dette vil kreve en omfattende investering, men kan på lang sikt være svært lønnsomt, da varmeproduksjonen til oppvarming av bolig og varmt vann vil redusere strømforbruket betydelig.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Ved kjøp av varmepumpe i et borettslag, er det viktig å først og fremst finne ut hvilke retningslinjer som gjelder for varmepumper i det aktuelle borettslaget og velge en varmepumpe som er godkjent for bruk der. Hvis du står fritt til å velge varmepumpe selv, bør du likevel se etter en varmepumpe som avgir lite støy av hensyn til naboene dine. Samtidig er det viktig at varmepumpen er tilpasset temperaturene der du bor og at den er i stand til å gi optimal ytelse, også på de kaldeste vinterdagene.
Panasonic HZ25XKE er en modell som kan være passende i så måte. Denne har en nokså stillegående utedel (43 - 48 db) og innedelens støynivå er på bare 18 db i stillemodus. Denne varmepumpen fungerer i temperaturer ned mot 35 minusgrader og gir 4,78 kW varmeeffekt ved 15 minusgrader. SCOP-verdien, også kalt årsvarmefaktor, er på 5,69. Det innebærer at varmepumpen er energieffektiv, altså at den gir mye varme i forhold til strømforbruk. Panasonic HZ25XKE kan brukes som aircondition om sommeren, har et eget luftrensesystem og innebygd wifi.
Et annet alternativ er Fujitsu Extreme 7.2. Utedelen har et støynivå på bare 42 db, mens innedelens laveste støynivå ligger rundt 23 db. Fujitsu Extreme 7.2 passer til temperaturer ned mot 30 minusgrader og avgir 4,09 varmeeffekt når temperaturen er 15 minusgrader. SCOP-verdien ligger på 5,21. Denne varmepumpen kan også brukes som aircondition om sommeren, men den har ikke innebygd wifi.
Dersom borettslaget vurderer å kjøpe væske-til-vann-varmepumpe som skal være beregnet på hele borettslaget, kan NIBE F1345 være et godt alternativ. Dette er en kraftig bergvarmepumpe som du finner med ulike effektstørrelser. Dere kan velge mellom 24, 30, 40 og 60 kW effekt. Samtidig er det mulig å installere opptil 9 av disse varmepumpene i samme system, noe som maksimalt vil dekke et effektbehov på hele 540 kW. Disse varmepumpene har smartteknologi som gjør det enkelt å regulerer inneklimaet på en effektiv måte.
Hvor lønnsomt det er å investere i varmepumpe avhenger av hvilken type varmepumpe man kjøper og hvor stor energibehov man har. Jo større energibehov, desto mer lønnsomt. Ved kjøp av luft-til-luft-varmepumpe, har det statlige organet Enova estimert en besparelse på 2.900 kroner i året dersom energibehovet er på 15.000 kWh i året. Ved 30.000 kWh årlig, anslås besparelsen å være 5.800 kroner for hvert år. Kostnaden for en slik varmepumpe vil vanligvis være spart opp i form av lavere strømregninger i løpet av ca 5 år.
Når det gjelder større investeringer i væske-til-vann-varmepumper som skal dekke energibehovet til et helt borettslag, er det vanskeligere å beregne lønnsomheten like presist. Det kan likevel være nyttig å se på noen eksempler med borettslag eller sameier som har gjort slike investeringer tidligere. Sameiet Uranienborgveien 11 Nord i Oslo investerte i væske-til-vann-varmepumpe for alle sine beboere. Investeringen inkluderte blant annet to væske-til-vann-varmepumper, elkjel, oljekjel og åtte energibrønner med 400 meters dybde til en pris av 3,6 millioner kroner. Sameiet fikk over 300.000 kroner i støtte for tiltaket av Oslo kommune og beregningene i etterkant viste at sameiet sparte 360.000 kWh og i overkant av 250.000 kroner i året.
Haukåsen sameie i Oslo gjorde en lignende investering. Sameiet har 272 leiligheter og energibehovet til oppvarming og varmtvann var på hele 3,1 millioner kWh per år. Sameiet kjøpte blant annet Carrier 420 kW væske-til-vann-varmepumpe, 45 energibrønner med 300 meter dybde, to elektrokjeler og biooljekjel. Hele prosjektet kostet 10 millioner kroner og energiforbruket har siden da blitt halvert. Årlig har sameiet spart over 1,1 millioner kroner per år på denne overgangen, slik at kostnadene dekkes inn nokså raskt.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Hvis du bor i et borettslag eller sameie, kan det være mer komplisert å gå til anskaffelse av varmepumpe. Her ser vi nærmere på ting som er viktig å huske på i den prosessen:
Hvis det ikke allerede eksisterer retningslinjer for bruk av varmepumpe i borettslaget ditt, må du huske å søke tillatelse før du betaler flere tusen kroner for ny varmepumpe. Dersom bruken av varmepumpen viser seg å være i strid med borettslagets vedtekter, kan borettslaget kreve at du fjerner varmepumpen eller i ytterste konsekvens kreve tvangssalg. I søknaden til styret i borettslaget bør du forklare hvor du tenker å plassere varmepumpen, hvilken type varmepumpe det er snakk om, lydnivå på utedel, informasjon om befaring fra montør og avklaring av ansvarsforhold.
Dersom borettslaget godkjenner bruken av varmepumpe, kan du vurdere å kjøpe et varmepumpehus i samme slengen. Et varmepumpehus bygges rundt varmepumpens utedel og beskytter den mot vær og vind som ellers kan føre til slitasje og redusere varmepumpens levetid. Et varmepumpehus hindrer at utedelen dekkes til av blader og snø. Hvis borettslaget allerede har slike varmepumpehus, er det lurt å velge et av samme type for å ivareta bygningens fasade.
Før du kjøper varmepumpe, er det lurt å snakke med naboene dine først og fortelle om planene dine. På den måten unngår du problemer i etterkant. Dere kan blant annet drøfte egnet plassering av varmepumpen for å forhindre støy, og er du heldig så kanskje naboen din også er interessert i å kjøpe varmepumpe slik at dere kan kjøpe én varmepumpe på deling med to innedeler.
Gjør smarte boligvalg