Vil du vite mer om hvilke varmepumper som er best i test? I denne guiden gir vi deg vår liste, og vi forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om tester av varmepumper, hvordan du bør gå frem for å finne riktig varmepumpe, priser på varmepumper og mye mer. Følg våre råd og unngå de vanligste feilene når du skal velge varmepumpe til hjemmet ditt.
Det kan være vanskelig for den vanlige forbruker å orientere seg i markedet for varmepumper. Stadig vekk kommer det nye modeller med nye funksjoner, og det er ikke alltid like lett å vite hva en skal se etter når en skal velge varmepumpe. I jungelen av varmepumper ser vi at ulike varmepumper har ulike egenskaper og forskjellige styrker og svakheter. Men hvilke kvaliteter trenger varmepumpen der du bor? Det er nemlig slik at enkelte varmepumper er bedre egnet for visse gjennomsnittstemperaturer, og noen varmepumper kan passe bedre inn i noen hustyper sammenlignet med andre. I tillegg kommer naturligvis dine preferanser inn som kanskje den aller viktigste faktoren i regnestykket.
På nett finner en flere tester av varmepumper, men slike tester vektlegger ofte forskjellige kriterier og kommer til ulike resultater. For å gjøre valget av varmepumpe enda enklere for deg, har vi i denne artikkelen tatt en gjennomgang av flere varmepumpetester utført av andre, og basert på disse laget en liste med de beste varmepumpene på markedet i dag. Når en prøver å rangere varmepumpe, må en ta mange forskjellige faktorer i betraktning. Varmepumper varierer blant annet når det kommer til ytelse, energieffektivitet, støynivå, utseende og funksjoner. Disse faktorene verdsettes ulikt og folk har ulike behov. For eksempel vil du ha behov for en varmepumpe som yter effektivt i svært kalde temperaturer dersom du bor i Nord-Norge eller i innlandet, men bor du langs kysten i sør, bør du heller legge mer vekt på andre faktorer. Derfor er det viktig at tester av varmepumper forstås i lys av hvilke behov du har som forbruker.
Når du skal kjøpe varmepumpe, er det viktig at du forstår noen av de viktigste spesifikasjonene. På den måten vil du være mer forberedt på å kunne vurdere hvorvidt en varmepumpe er god eller ikke. Derfor skal vi se på et par nøkkelbegrep nedenfor.
COP: COP står for "Coefficient of Performance" og forteller deg hvor mye varme du får for hver watt varmepumpen bruker. Dersom varmepumpens COP-verdi er 6, innebærer det at du får varme tilsvarende 6 kroner for hver krone du bruker. COP kalles ofte varmefaktor.
SCOP: SCOP står for "Seasonal Coefficient of Performance" og forteller deg hvor energieffektiv varmepumpen din er i en klimasone. Hvis varmepumpen har en høy SCOP-verdi, betyr det at varmepumpen er i stand til å produsere mye varme ved å bruke lite energi.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
En av de viktigste faktorene for de fleste forbrukere er prisen på selve varmepumpen. Aller helst vil man ha en så god varmepumpe som mulig, til lavest mulig pris. Likevel er det viktig å huske på at det å gå til innkjøp av en varmepumpe er en investering som høyst sannsynlig vil spare deg for penger i det lange løp, nettopp fordi du kan forvente betraktelig lavere energiutgifter knyttet til oppvarming av hjemmet med en varmepumpe. Faktisk sparer de fleste inn prisen på selve varmepumpen allerede etter bare 3 til 6 år, og levetiden på varmepumper er vanligvis rundt 15 år. Hvor mye du kan spare i et lengre perspektiv er i stor grad avhengig av hvor energieffektiv varmepumpen er, og derfor kan det fort lønne seg å kjøpe en energieffektiv varmepumpe selv om denne skulle koste mer enn en mindre energieffektiv varmepumpe.
Prisene på varmepumper avhenger av hva slags type varmepumpe du ønsker. Hovedsakelig finnes det tre ulike typer som bruker forskjellig teknologi for å produsere varme:
I denne guiden skal vi fokusere på luft-til-luft varmepumper. I tillegg til den nevnte prisen på mellom 10.000 og 30.000 kroner må en regne med en kostnad på cirka 5.000 til 6.000 kroner for selve installeringen. Har montøren lang kjørevei, eller hvis du trenger noe mer enn standard installasjon, kan prisen på installering også overstige 6.000 kroner.
Her har vi listet de beste varmepumpene på markedet. I listen har vi forsøkt å finne den beste kombinasjonen av pris, varmefaktor, energieffektivitet og støynivå. I tillegg har vi sett på varmepumpenes popularitet og hvordan varmepumpene har gjort det i andre tester. Vi gjør oppmerksom på at prisene som er listet opp er de beste prisene vi fant da guiden ble skrevet og at prisene kan endre seg i etterkant. Informasjon og priser er hentet fra 2021.
Panasonic HZ25WKE: Panasonics flaggskip-modell (2020/2021-modell) gir deg svært mye varmepumpe for pengene. Denne varmepumpen har en COP-verdi på 5,61 og en SCOP-verdi på 5,4. I tillegg er lydnivået på 18 desibel det laveste av alle varmepumpene vi har sett på. Prisen ligger på mellom 17.000 kroner og 19.000 kroner, noe som er en gunstig pris.
Panasonic VZ9SKE: Panasonic VZ9SKE er en av de kraftigste modellen på markedet. Denne modellen har en COP-verdi på 6,43 og en SCOP-verdi på hele 6,2, noe som gjør pumpen svært energieffektiv. Det laveste desibelnivået er på 18 desibel, samme som på Panasonic HZ25WKE. Panasonic VZ9SKE lå i 2020 på førsteplass hos danske SparEnergi og stakk i tillegg av med førsteplassen hos Min Test samme år. Prislappen på mellom 28.000 kroner og 30.000 kroner gjør imidlertid at den får andreplass her.
Daikin Synergi+ 40: Dette er Daikins kraftigste varmepumpe blant de norske modellene. Denne varmepumpen har en COP-verdi på 5,37 og en SCOP på 5,3. I tillegg er varmepumpen stillegående med et desibelnivå på 19. Modellen er godt tilpasset nordisk klima, og det bør nevnes at modellen Daikin Synergi+ oppnådde i 2015 respektable 73,6 poeng på Forbrukerrådets test av veggmodeller i kald klimasone. Modellen kan per i dag fås for mellom 19.000 kroner og 21.000 kroner.
Toshiba Daisekai 9 S 25: Daisekai 9 S 25 kommer best ut av Toshibas modeller. Hos Prisguiden var den tidligere modellen 9 25, samt 9 35-modellen, de mest populære blant Toshibas varmepumper i 2020. Varmepumpen har en COP-verdi på 5,52 og SCOP på 5,33. Med det er den både energieffektiv og gir god varme i hjemmet. Lydnivået ligger på 20 desibel og modellen kan i dag fås for mellom 23.000 kroner og 25.000 kroner. Hos Min Test oppnådde den tidligere modellen Toshiba Daisekai 9 25 en syvende plass i 2020.
Mitsubishi Electric Kirigamine Hara 6,6 (FH35): Mitsubishis modell tar en god femteplass på vår liste. Kirigamine Hara 6,6 har en COP-verdi på 5, og SCOP på 4,8. Pumpens laveste lydnivå er litt høyere enn de andre modellene vi har sett på med sine 21 desibel. Denne modellen fås imidlertid for en relativt gunstig pris på mellom 14.000 kroner og 16.000 kroner. I tillegg var den i følge Prisguiden den mest populære varmepumpen på markedet i 2020, og den gjorde det også godt i Tjenestetorgets test.
Det er viktig å være klar over at varmepumper som havner høyt på ulike tester, ikke nødvendigvis er den riktig varmepumpen for deg. Du må først og fremst finne en varmepumpe som er tilpasset dine behov og som fungerer optimalt i ditt geografiske område og i ditt hus.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
For å finne riktig varmepumpe for deg må du først og fremst finne ut hvilke behov du har. Bor du i et veldig kaldt område, har du behov for en varmepumpe som kan yte godt på de kaldeste vinterdagene. Sjekk hvilken temperatur varmepumpen er testet i. Dette oppgis som regel i produktbeskrivelsen på hjemmesidene til de ulike produsentene. I tillegg vil du finne informasjon om hvor mye varme de ulike modellene skal kunne produsere i forskjellige temperaturer.
Dersom støynivå er viktig for deg, bør du legge vekt på desibelnivået som er oppgitt. Vær oppmerksom på at produsentene ofte oppgir ulike desibelnivåer både for inne- og utedelen og av og til i stillemodus. Et annet viktig aspekt når det gjelder støynivå, er varmepumpens plassering i huset. Har du mulighet til å plassere den på et område hvor den ikke forstyrrer, så trenger du ikke legge like mye vekt på dette kriteriet.
For mange er estetikk også viktig, men dette er ofte mer subjektivt enn det som kan måles i tall. Mange produsenter har egne design-modeller hvor det er lagt mye arbeid i det å få varmepumpen til å se bra ut slik at den passer godt inn i de fleste hjem. Sjekk ut de ulike modellene og se hva som passer inn i interiøret der du bor.
De aller fleste forhandlere av varmepumper tilbyr gratis befaring. Enten du vet hvilke behov du har eller ikke, anbefales det at du tar i bruk dette tilbudet. Først og fremst er det helt uforpliktende med en gratis befaring, men du kan også dra nytte av gode råd fra fagfolk. Kanskje er det noen behov eller andre aspekter ved de ulike varmepumpene som du ikke har tenkt på.
I denne artikkelen har vi sett på vegghengte modeller, men det finnes luft-til-luft varmepumper både i takmonterte og gulvstående modeller. Hvis du ikke ønsker å ha en varmepumpe hengende på veggen, kan det være lurt å vurdere en av disse alternativene løsningene. En takmontert varmepumpe monteres inn i taket og den tar derfor ikke opp unødvendig plass i hjemmet ditt. I tillegg kan de blåse ut varme i flere retninger slik at varmen blir jevnt fordelt i huset. Takmonterte varmepumper koster imidlertid mer å installere da jobben er mer komplisert.
En gulvstående modell er også et godt alternativ for deg som ikke synes det ser særlig pent ut med en varmepumpe på veggen. Med en gulvstående modell er du i større grad fri til å plassere varmepumpen der du selv måtte ønske. I tillegg passer de godt i hjem med kalde gulv, da varmen blåses ut langs gulvet før den stiger oppover. Utvalget for takmonterte og gulvstående varmepumper er ikke like stort som for vegghengte modeller, da bruken av disse ikke er like utbredt. Likevel er det mange produsenter som har noen få modeller av disse alternative løsningene.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Før du går til innkjøp av en varmepumpe, bør du vite at det er mulig å søke om økonomisk støtte til investering hos Enova. Enova er et statlig organ som jobber for å gjøre norske hjem mer miljøvennlige. Med tanke på at bruk av varmepumpe er et mye mer miljøvennlig alternativ til oppvarming sammenlignet med andre former for oppvarming, er det mulig å få støtte fra Enova. Her bør du være klar over at du kun får støtte til væske-til-vann-varmepumpe. Støtten til andre typer varmepumpe, derunder luft-til-luft og luft-til-vann, ble avviklet 1. juli 2021. Sjekk hjemmesiden til Enova for mer informasjon.
Til slutt er det viktig å være klar over at du ikke kan installere en varmepumpe på egenhånd, selv om det skulle friste å spare litt penger. Varmepumper inneholder miljøskadelige midler og må håndteres av fagfolk med F-gass sertifikat. Hvis installasjonen gjøres feil, kan det føre til uhell, som igjen vil innebære at du mister garantien dersom den ikke er installert av fagfolk.
Gjør smarte boligvalg