Vil du vite mer om varmepumpe i Bergen? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om hva det er, hva det koster, hvordan man anskaffer varmepumpe, hva som er spesielt for varmepumper i Bergen, sentrale begreper, hva som er viktig å huske på, og mye mer. Følg våre råd og unngå de vanligste feilene.
Hvis du ønsker å varme opp huset ditt på en miljøvennlig og bærekraftig måte, er varmepumpe et godt alternativ. Den benytter seg av solenergi, enten den er lagret i vann, luft, fjell eller jord, og overfører det som strøm til en oppvarmingskilde. Dette kan for eksempel være vannbåren varme i gulv eller radiator, eller varm luft som blåses inn i boligen. Ved å transportere varme fra lav til høy temperatur vil du bruke mindre energi på å få mer varme i huset, og dette vil kunne senke kostnadene som går til oppvarming betraktelig.
I tillegg til at du kan spare både energi og penger med å gå over til varmepumpe, vil det også kunne bidra til et bedre inneklima. Tradisjonelle panelovner forbrenner nemlig støv, og dette forringer luftkvaliteten i boligen. Med en varmepumpe kan du i tillegg opprettholde en jevn temperatur hele året.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Det er relativt store forskjeller i prisen på de ulike varmepumpene, og hvis man legger til montering og installasjon er det vanskelig å komme med et nøyaktig kostnadsoverslag. Prisen for å montere varmepumpen vil i stor grad være avhengig av boligen din, og spesielt med bergvarmepumper kan prisen variere svært mye.
Luft-til-luft-varmepumpe er det klart billigste alternativet, og vil koste fra 10.000 - 30.000 kroner inkludert montering. Selve monteringen utgjør som oftest mellom 5.000 og 6.000 kroner av totalsummen.
Luft-til-vann-varmepumpe koster mellom 60.000 og 130.000 kroner, ikke inkludert montering. Siden monteringen ofte er mye mer komplisert enn luft-til-luft-varmepumpen er det vanskelig å gi et estimat av prisen uten å ha vært på befaring i boligen først, men du må uansett regne med en totalpris på 120.000 kroner eller mer. I snitt koster montering av luft-til-vann-varmepumpe fra 8.000 til 10.000 kroner.
Bergvarmepumpe eller væske-til-vann-varmepumpe er som tidligere nevnt det dyreste alternativet på markedet, og dette skyldes helt klart at monteringen er en omfattende prosess. I gjennomsnitt ligger installasjonen på 100.000 kroner, i tillegg til 70 - 80.000 kroner dersom du må legge inn vannbåren varme i huset. Selve varmepumpen uten boring og installasjon koster mellom 85.000 og 110.000 kroner. Ifølge Norsk varmepumpeforening må du regne med en totalpris på over 220.000 kroner.
Enova tilbyr støtte til installasjon av varmepumpe gjennom Enovatilskuddet. Dette gjelder ikke lenger for luft-til-luft-varmepumpe og luft-til-vann-varmepumpe. da støtten til dette ble avviklet 1. juli 2021. Du kan derimot fortsatt få økonomisk støtte, opptil 10.000 kroner, til væske-til-vann-varmepumpe.
For å bidra til bedre luftkvalitet, samt øke brannsikkerheten i Bergen kommune, er det fra 2021 innført forbud mot ikke-rentbrennende ildsteder. Dette gjelder oljefyrte ildsteder, åpne peiser og ved- og koksovner installert før 1998. I den forbindelse kan du få tilskudd på inntil 5000 kroner som en form for vrakpant når du bytter ut ditt gamle, ikke-rentbrennende ildsted til fordel for for eksempel en varmepumpe.
Du søker via Bergen kommunes hjemmeside med et elektronisk søknadsskjema. Søknaden sendes etter at du har byttet ut ildstedet, og det er viktig at du sender med alt av nødvendig dokumentasjon. Innen to år kommer brannvesenet på befaring for å verifisere utskiftingen.
De aller fleste leverandører av varmepumper vil tilby gratis befaring, og dette er en gylden mulighet for deg til å prute på prisen. Hvis du kan innhente tilbud fra flere ulike aktører kan du bruke dette som grunnlag når du forhandler om pris, spesielt dersom du velger å kjøpe både varmepumpe og montering fra samme leverandør. Pass på at du får et spesifisert kostnadsoverslag i etterkant av befaringen.
I denne oversikten har vi sjekket hva de ulike firmaene tilbyr, hvilke merker de fører, og om de har oppgitt medlemskap i NOVAK og f-gass-sertifisering på sine hjemmesider. Dette er noen av de meste kjente aktørene som leverer varmepumper i Bergen:
Godt & Varmt har f-gass-sertifiserte installatører og er medlemmer av NOVAP. De er forhandlere av Daikin, Samsung og Toshiba, og tilbyr gratis befaring. I tillegg til levering og montering av varmepumper tilbyr de også service med eget verksted.
ACsenteret Bergen er medlem av NOVAP, og tilbyr gratis befaring. De er leverandører av blant annet Fujitsu, Mitsubishi og Toshiba. De tilbyr montering av varmepumpe, med F-gass-sertifiserte installatører.
Berge Energi AS fører varmepumper fra blant annet Panasonic og Toshiba. Bedriften er medlem av NOVAP, og tilbyr både levering og installasjon av varmepumpe. Du kan også få gratis befaring.
Proff Varmepumper er leverandører av blant annet Panasonic, Mitsubishi og Fujitsu. De tilbyr gratis befaring, samt levering og montering av varmepumpe.
Bergen Varmepumpeservice tilbyr gratis befaring, og står for både levering og montering av varmepumpe. De er leverandører av Panasonic og Toshiba. Bedriften er F-gass-sertifisert og medlem av NOVAP.
Husk at det ikke er alltid den billigste eller mest populære som er det riktige valget for deg og dine behov. Som tidligere nevnt er det en fordel å la flere firma komme på befaring slik at du kan sammenligne flere tilbud. Siden alle firmaene tilbyr gratis befaring har du ingenting annet enn tid å tape på å innhente flere tilbud.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Som tidligere nevnt vil vi altså anbefale at du innhenter tilbud fra flere ulike firma når du skal gå til innkjøp av varmepumpe. Når du involverer fagfolk helt fra begynnelsen av kan de gi deg gode tips både om hva slags varmepumpe du burde kjøpe og hva prisen ligger på. Deretter kan du sammenligne både modellene du får anbefalt og prisene for montering og installering av varmepumpen.
I Bergensområde finnes det en rekke ulike forhandlere, og på Norsk varmepumpeforening (NOVAP) sine hjemmesider kan du søke på postnummeret ditt for å finne en NOVAP-sertifisert forhandler i nærheten av deg. Deretter er det bare å kontakte interessante leverandører for å få en gratis befaring. Her er det viktig at du ber om et spesifisert prisoverslag som inkluderer alle utgifter, slik at du får en god oversikt over hva som inngår i prisen, og hva du eventuelt kan prute på når du skal sammenligne prisene og forhandle med de ulike aktørene.
Det er ofte anbefalt at du velger både varmepumpe og installatør fra samme leverandør, slik at både garanti og service blir lettere. Hvis ikke kan det fort oppstå komplikasjoner med hvem som har ansvar for garantien, i tillegg til at det kan være utfordrende å skaffe reservedeler om noe skulle ryke i anlegget ditt.
Når det gjelder valg av merke vil vi anbefale at du lytter til fagfolk, men også erfaringer fra andre forbrukere kan være nyttig å ta med seg. Mitsubishi, Panasonic, Daikin, Toshiba og LG er noen av de mest kjente merkene, og disse er ofte med i tester som figurerer på nett. Hva som passer for deg og din bolig vil imidlertid være avhengig av både behov og lokale forhold. Ikke se deg blind på merket, og pass på at det er faktiske spesifikasjoner du betaler for og ikke selve merkevaren.
Den vanligste grunnen til at varmepumpen ikke fungerer optimalt skyldes feil i installering og montering. Du risikerer ikke bare at varmepumpen lager mer støy enn nødvendig, men også at den ikke utnytter energien på en optimal måte, og dermed mister du energibesparelsene du egentlig kunne oppnådd. Det er dermed svært viktig at du bruker tid på å velge en egnet installatør som har mye kunnskap og erfaring med den modellen du velger å investere i.
Installatøren skal kunne presentere en kostnadskalkyle som viser deg hvor lang tid det vil ta deg å spare inn utgiftene til varmepumpen og hvor mye det kommer til å koste. Dette krever at det har blitt gjort beregninger og tilpasninger til boligen din, og er en måte du kan kvalitetssikre forarbeidet til installatøren på. I tillegg burde du forsikre deg om at forhandleren er godkjent av varmepumpeforeningen.
Hvor mye du kan spare på å installere varmepumpe er avhengig av en rekke ulike faktorer, og mange av dem er knyttet til spesifikasjonene til selve varmepumpen. Nedenfor har vi samlet noen begreper det kan være nyttig å forstå når du skal velge varmepumpe.
Effektfaktor, også kjent som varmefaktor eller COP-faktor (coefficient of performance), viser til ytelsen til varmepumpen i forhold til strømforbruket. Dersom COP-faktoren er høy vil også besparelsen være høyere. For eksempel vil en varmepumpe med effektfaktor fem bruke 1.000 kWh strøm på å varme opp boligen tilsvarende 5.000 Watt.
Energidekning sier noe om hvor stor del av det årlige energibehovet til boligen som dekkes av varmepumpen. Jo høyere energidekning, jo mer sparer du.
Effektdekning ligner på energidekning, men handler spesifikt om boligens oppvarmingsbehov. Dersom effektdekningen er 100 prosent vil det si at den dekker hele oppvarmingsbehovet til boligen. Her er det verdt å merke seg at dette ikke nødvendigvis er lønnsomt. Det krever en stor varmepumpe for å dekke hele behovet på de kaldeste dagene, og de utgjør som oftest ikke spesielt mange dager i løpet av et år.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Både luft-til-luft- og luft-til-vann-varmepumpens utedel vil nødvendigvis involvere litt støy, selv om det det har blitt mer og mer fokus på å utvikle stillegående modeller. Lydnivået til anlegget er oppgitt i desibel (dB), og finnes på energimerkingen til varmepumpen. Det varierer som oftest fra 49 - 65 dB, og forskjellen i lydnivå kan dermed være relativt stor. En økning på 10 dB er veldig merkbart.
For å unngå vibrasjonsstøy fra utedelen burde denne plasseres på et egnet stativ eller festes til grunnmuren. Tenk også over at den ikke burde plasseres i nærheten av verken ditt eget eller naboens soverom.
Innedelen til luft-til-luft-varmepumpen vil også medføre et visst lydnivå, spesielt når det er snakk om høy belastning på anlegget. Det kan dermed være lurt å ikke plassere innedelen i nærheten av soverommet eller i oppholdsrom. I mindre boliger vil vi anbefale at du vurderer en mest mulig stillegående modell.
Det er viktig at du tar godt vare på varmepumpen slik at du sikrer lengst mulig levetid. Dette involverer jevnlig rengjøring av tilgjengelige komponenter, og at eventuelle utedeler er beskyttes mot vær og vind ved hjelp av et varmepumpehus. Når du rengjør varmepumpen er det viktig at du følger anvisningene fra produsenten. Ikke alle varmepumper tåler å bli rengjort med vann innvendig, og det tryggeste vil i de fleste tilfeller være å benytte en støvsuger.
Flere produsenter anbefaler at du får fagfolk til å utføre service på varmepumpen omtrent annethvert år, slik at de kan kontrollere at de ulike delene av anlegget fungerer optimalt. Dette koster vanligvis 1.500 - 2.000 kroner. En slik servicesjekk inkluderer gjerne:
Levetiden på luft-til-luft- og luft-til-vann-varmepumpe er opptil 15 år, for bergvarmepumpe er det opptil 20 år. Dette forutsetter at anlegget monteres på riktig måte, mottar jevnlig vedlikehold, og brukes på riktig måte.
Garantien på selve varmepumpen vil vanligvis være på 5 år fra leverandørens side, og du har også en lovmessig garanti på 5 år på montering og anlegg. Sjekk vilkårene med din leverandør før du inngår en avtale. Om det kan påvises manglende vedlikehold eller feil bruk av anlegget vil ikke garantien gjelde.
Gjør smarte boligvalg