Vil du vite mer om varmepumper fra Toshiba? I denne guiden forteller vi deg alt du trenger å vite om styrkene ved Toshibas varmepumper, prisnivå på varmepumpene deres, en oversikt over populære modeller og mye mer. Følg våre råd og unngå de vanligste feilene når du skal investere i en varmepumpe.
Den japanske elektronikkprodusenten Toshiba fikk sitt nåværende navn i 1978, men historien deres går helt tilbake til 1875 da Tanaka Engineering Works ble etablert av Hisashige Tanaka som Japans første produsent av telegrafiutstyr. Tanaka Engineering Works skiftet etterhvert navn til Shibaura Engineering Works og i 1939 slo selskapet seg sammen med Tokyo Denki, noe som innebar at selskapet med det nåværende navnet Toshiba ble etablert. Toshiba har med andre ord svært lang erfaring med å produsere elektronisk utstyr og de er i dag en av de ledende innovatørene for avansert teknologi og ledende produsenter av elektronisk utstyr. I dag har Toshiba over 200.000 ansatte rundt om i hele verden og de omsetter årlig for rundt 460 milliarder norske kroner.
Toshiba er en kjent aktør på markedet for varmepumper. Varmepumpene deres blir produsert av Toshiba Carrier Corporation, som er en sammenslåing av avdelingen for aircondition hos Toshiba og det amerikanske selskapet Carrier. Fordi Toshiba har produsert varmepumper og aircondition i mange tiår, kan mye av teknologien som brukes i varmepumper i dag spores tilbake til Toshibas innovasjoner gjennom årene. Den første split airconditioner i verden ble produsert av Toshiba i 1961, og med denne innovasjonen kunne man kjøle ned hjemmet med en innedel og en utedel. Videre ble rullestempelkompressoren lansert av Toshiba i 1967 og teknologien brukes enda i de fleste airconditioner og luft-til-luft varmepumper. I 1981 lanserte Toshiba inverter-teknologi, noe som gjorde det mulig for varmepumpens kompressor å gradvis regulere hastighet i henhold til behov, samt å gi den lengre levetid. Toshiba utviklet i 1993 såkalte digitale tvilling-rullestempelkompressorer som sørger for bedre energieffektivitet i varmepumper og i 1997 ble det utviklet luftfiltre som sørget for et renere inneklima.
På grunn av det kalde nordiske klimaet har Toshiba også utviklet modeller som er særlig tilpasset nordiske forhold. Disse modellene sørger for god varmeeffekt og energieffektivitet selv i svært lave temperaturer. Når Toshiba utvikler varmepumper tilpasset nordisk klima, blir modellene testet på områder i Norge og Finland med særlig tøffe forhold, og de fleste varmepumper med luft-til-luft teknologi som er tilpasset nordiske værforhold vil kunne yte godt i temperaturer ned mot 25 minusgrader.
Toshiba har i over 60 år drevet med forskning som har ført til nyttige løsninger for varmepumper, som nevnt ovenfor. Dette arbeidet har gjort Toshiba til en av de ledende aktørene på markedet og de har derfor mottatt flere priser innen teknologi og miljø. I dag fortsetter dette arbeidet og Toshiba forsøker stadig vekk å finne nye måter å gjøre varmepumpene enda bedre, mer effektive og mer miljøvennlige.
Toshiba skiller seg litt fra en del andre leverandører av varmepumper på den måten at de kun selger varmepumper med luft-til-luft teknologi. Likevel er luft-til-luft varmepumper de klart mest populære varmepumpene i norske hjem. Denne typen varmepumper henter energi i luften utenfor og leverer varme i luftform på innsiden. Luft-til-luft varmepumper er langt rimeligere enn varmepumper med annen teknologi, som luft-til-vann eller væske-til-vann. Det at Toshiba kun selger luft-til-luft varmepumper er også positivt fordi et ensidig fokus på denne typen teknologi bidrar til at Toshiba kan optimalisere og utvikle produktene i denne kategorien i enda større grad.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Toshiba har et bredt utvalg av modeller tilpasset nordiske forhold. Nedenfor skal vi ta en nærmere kikk på noen av Toshibas mest populære modeller.
Toshiba Daiseikai 9 er en av Toshibas modeller som er blant de mest populære, og som samtidig er særlig godt tilpasset nordisk klima. Denne modellen gir varme i temperaturer helt ned mot 30 minusgrader og gir en varmeeffekt på 3700 watt i 15 minusgrader. Den vil derfor være et godt alternativ for deg som bor i innlandet eller lengre nord, der en kan forvente kalde vintre. Modellen kommer i to forskjellige utgaver, henholdsvis Toshiba Daiseikai 9 25 og Toshiba Daiseikai 9 35. Førstnevnte utgave har en SCOP-verdi på 5,3 og sistnevnte har en SCOP-verdi på 5,1. Den høye SCOP-verdien innebærer at varmepumpene er energieffektive og gir godt med varme samtidig som den bruker relativt lite energi.
I tillegg til å yte godt er varmepumpen også kjent for å være stillegående med et lydnivå ned mot 20 desibel. Mange forbrukere ønsker varmepumper som lager lite lyd slik at varmepumpen ikke blir til et irritasjonsmoment i hjemmet. I tillegg er denne modellen utstyrt med et plasma air filter som sørger for at luften renses før den fordeles rundt om i huset og beskytter deg derfor mot støv, dårlig lukt og allergener.
Toshiba Shorai 35 er en energieffektiv varmepumpe med SCOP-verdi på 4,6. Selv om det ikke er like høyt som Daiseikai 9, er det likevel en god SCOP-verdi som gjør det mulig å varme opp hjemmet med en relativt beskjeden energiforbruk. Denne modellen fungerer i temperaturer ned mot 25 minusgrader og er derfor også tilpasset nordiske vinterforhold.
Toshiba Shorai 35 kommer med en unik peisfunksjon som gjør det mulig å spre varme fra peis eller andre kilder jevnt rundt i huset. Derfor er modellen et populært alternativ for de som har peis. Modellen skiller seg dessuten ut fra andre modeller når det gjelder design. Varmepumpen er helt hvit og blank, noe som gjør at den passer godt inn i typisk skandinavisk interiør. I tillegg er den relativt liten med en lengde på bare 798 mm og runde hjørner, og er således et godt alternativ for deg som ønsker en varmepumpe som ikke tar opp for mye plass i hjemmet. Varmepumpens LED-lys display er dessuten med på å gi modellen et høyteknologisk utseende.
Hvis du ønsker en varmepumpe som er enklere å plassere der du selv måtte ønske, kan du vurdere Toshibas Gulvmodell 35. Denne modellen plasseres vanligvis lavt på en vegg, tett ned mot gulvet. SCOP-verdien ligger på 4,6, noe som tilsier at varmepumpen er energieffektiv. Modellen kommer i to ulike utgaver (35 og 25), og 35-modellen er den største av de to. Gulvmodeller er velegnet for loftstuer som har lav takhøyde eller under et vindu, og den lave takhøyden bidrar til jevn fordeling av varme i huset. Dessuten er gulvmodeller lettere å gjemme bort slik at de ikke tar opp for mye plass.
I tillegg til å være en stillegående varmepumpe med en lydnivå ned mot 19 desibel, er den også godt tilpasset nordisk klima, da den fungerer godt i temperaturer helt ned mot 30 minusgrader. Varmepumpen kommer med en enkel fjernkontroll som gir deg tilgang på flere smarte funksjoner. Blant annet kan du bruke uketimeren hvis du ønsker å spare mer strøm, HI-POWER-funksjon hvis du ønsker å varme opp hjemmet kjapt, eller bruke vedlikeholdsvarme. Med smarttelefon kan du dessuten styre varmepumpen med en egen app.
Kun luft-til-luft varmepumpe: Toshibas varmepumper varierer i pris avhengig av hvilken modell du ønsker. Siden Toshiba kun selger luft-til-luft varmepumper, vil imidlertid spennet gå fra rundt 10.000 kroner for de aller rimeligste modellene til opp mot 30.000 kroner for de aller mest avanserte. Varmepumper som bruker luft-til-vann- eller væske-til-vann-teknologi koster vesentlig mye mer. For å få slike varmepumper må en gjerne ut med minst 60.000 kroner og ofte over 100.000 kroner. Men Toshiba selger altså kun luft-til-luft varmepumper.
Kartlegg behovene dine: For å vurdere om du trenger en varmepumpe i øvre prissjiktet eller om du kan ta til takke med en rimeligere modell, må du først finne ut hvilke behov du har og hvilke varmepumper som oppfyller disse behovene. Husk at ulike varmepumper varierer i forhold til hvor energieffektive de er. Det betyr at du ofte kan spare mer penger i et lengre perspektiv ved å betale litt ekstra for en varmepumpe som er veldig energieffektiv, fordi dette vil medføre lavere strøm- og energiutgifter i fremtiden. For å danne et bilde av prisnivået på Toshibas varmepumper, er det likevel nyttig å se på de ulike prisfaktorene som avgjør hvor mye de ulike varmepumpene vil koste.
De ulike prisfaktorene: Varmepumpens spesifikasjoner og ytelse vil være en av de viktigste prisfaktorene for varmepumper. De varmepumpene som kan levere varme ved lave temperaturer og de som leverer varme på en energieffektiv måte, vil koste mer enn varmepumper som ikke er like sterke. Her er det blant annet nyttig å se på varmepumpens SCOP-verdi, da denne vil fortelle deg hvor energieffektiv varmepumpen er. Jo høyere SCOP-verdi, desto mer energieffektiv. I tillegg er det vanlig at produsentene (inkl. Toshiba) oppgir temperaturen varmepumpen har blitt testet i, slik at du kan vite om varmepumpen vil fungere effektivt i temperaturen som er der du bor. Ofte lønner det seg å investere litt mer i en varmepumpe med høy energieffektivitet, fordi det fører til enda mindre strømforbruk og mindre miljøforurensing.
Støynivå: En annen viktig prisfaktor er varmepumpens støynivå. Noen varmepumper lager mer støy enn andre, og for noen forbrukere så er dette viktig da bråkete varmepumper fort kan vise seg å bli en forstyrrelse i hjemmet. Nyere teknologi har ført til at varmepumper som produseres i dag er ganske stillegående, men det finnes enda forskjeller fra den ene varmepumpen til den andre, og dette kan fort slå ut på prisnivået. En annen måte å løse problemet med lydnivå på, er å finne en strategisk plassering for varmepumpen. Her kan du få gode råd av Toshiba hvis du bestiller en gratis befaring.
Utseende og nye funksjoner: Utseende og nye funksjoner kan også være med på å påvirke varmepumpens pris. Stadig vekk ser vi varmepumper som kommer med nye funksjoner med varierende nyttighet. Noen varmepumper er designet for å kunne oppdage når det er mennesker til stede i rommet og regulere temperatur deretter. Mange varmepumper har dessuten innebygd wifi i dag, slik at det er mulig å styre varmepumpen ved å bruke en app på telefon eller tablet. På den måten kan du eksempelvis slå på varmepumpen i god tid før du ankommer hytta. For mer informasjon om de ulike funksjonene i Toshibas varmepumper, kan du besøke hjemmesiden deres eller bestille en gratis befaring.
Vær oppmerksom på at prisvariasjonen på mellom 10.000 og 30.000 kroner ikke inkluderer installering av varmepumpen. En standard installasjon hos Toshiba koster vanligvis rundt 5000 kroner, mens installasjon av to innedeler ligger rundt 8000 kroner.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Passer Toshiba for deg?
Det finnes mange grunner til å velge en varmepumpe fra Toshiba hvis du vurderer å investere i varmepumpe til ditt hjem. Det er imidlertid viktig at du først tenker gjennom hvilke behov du har. Har du innlagt system for vannbåren varme der du bor, vil det kanskje vært lurere å investere i en luft-til-vann varmepumpe eller en væske-til-vann varmepumpe. Toshibas varmepumper finnes kun med luft-til-luft teknologi, og hvis du er på utkikk etter en luft-til-luft varmepumpe, så vil Toshiba være et godt alternativ. Vurder likevel hvilke behov du har for varmepumpe der du bor. Er det særlig kaldt, vil det være lurt å kjøpe en kraftig varmepumpe som tåler lave temperaturer. Er det veldig viktig for deg at varmepumpen er stillegående, at den har funksjonene du er ute etter, eller kanskje at det er en gulvpumpe? Finn ut av dette først, og deretter kan du sjekke utvalget hos de ulike produsentene. Toshiba tilbyr, i likhet med mange andre produsenter, gratis befaring slik at du kan få nyttige råd og tips om hvilke varmepumper som egner seg godt i boforholdene der du er.
Er varmepumpene testet i nordisk klima?
En god grunn til å velge en varmepumpe fra Toshiba er at Toshiba er en anerkjent merkevare med lang erfaring innen produksjon av elektroniske produkter og særlig varmepumper. I tillegg har Toshiba varmepumper som er særlig tilpasset nordisk klima, og flere av varmepumpene deres har dessuten blitt felttestet nettopp i Norge og i Finland. At de er felttestet her i landet er viktig, fordi fabrikker ikke kan gjenskape de faktiske forholdene like godt. Toshiba har valgt ut områder i Norge med særlig krevende klima for å teste varmepumpene deres. Basert på disse testene, har Toshiba tilpasset og gjort forbedringer av varmepumpene slik at de skal tåle norske vintre.
Hvor miljøvennlig er Toshiba sine varmepumper?
Du kan også velge en varmepumpe fra Toshiba av miljøhensyn. Med Toshibas varmepumper utnytter du fornybar energi fra omgivelsene der du bor, og således bidrar du til å redusere dine egne CO2-utslipp. En varmepumpe fra Toshiba reduserer i gjennomsnitt like mye energiforbruk som fire bilers årlige CO2-utslipp. Det er positivt både for miljøet og for lommeboka.
Mange velger også varmepumpe fra Toshiba fordi Toshiba er et velkjent merkevare som er kjent for å levere kvalitet. Tross alt har Toshiba produsert varmepumper og løsninger for aircondition i mer enn 60 år, noe som innebærer at mye av teknologien i dagens varmepumper er utviklet og funnet opp av nettopp Toshiba. For mange er det en trygghet å velge en anerkjent produsent med lang erfaring.
Før en velger en varmepumpe, kan det lønne seg å sjekke ut hvilke alternativer som finnes på markedet. Derfor tar vi for oss et utvalg av andre populære produsenter av varmepumper nedenfor.
Mitsubishi er en stor aktør på markedet for varmepumper. Mitsubishi selger både luft-til-luft varmepumper og luft-til-vann varmepumper for deg som har et innlagt system for vannbåren varme. I tillegg har de både varmepumper som kan monteres på vegg, samt gulvstående modeller. Mitsubishis modeller varierer både i pris og styrke.
En av Mitsubishis toppmodeller er Kaiteki 6300. Denne modellen kan du få i fire forskjellige farger, rubinrød, perlehvit, standard hvit eller safirsort. Den har innebygget wifi og kan styres fra en app. Modellen er energieffektiv med en SCOP-verdi på 5,2 og den er i stand til å gi god varme i temperaturer ned mot 25 minusgrader. Kaiteki 6300 er et godt valg for deg som er særlig opptatt av estetikk, da denne modellen har vunnet flere designpriser.
Mitsubishis mest solgte modell er Kirigamine Hara 6,6. Denne modellen er også energieffektiv med en SCOP-verdi på 4,8, og den yter godt i temperaturer ned mot 25 minusgrader. I tillegg har den nyttige funksjon som doble luftspjeld, hyper heating og filterpakker som sørger for rent inneklima. Med doble luftspjeld kan varmepumpen monteres i midten av en trappeoppgang og levere varme til begge etasjer.
Daikin er en annen populær produsent av varmepumper. Daikin selger både luft-til-luft varmepumper, luft-til-vann varmepumper, samt en modell av væske-til-vann varmepumpe. I tillegg har de modeller som monteres på vegg og som står på gulv.
Modellen Daikin Stylish vil være et godt valg for deg som er opptatt av både estetikk og ytelse. Denne modellene er en av de tynneste på markedet med kun 189 mm. I tillegg fungerer varmepumpen godt i temperaturer ned mot 25 minusgrader og vil derfor kunne brukes de aller fleste stedet i Norge. SCOP-verdien er på 5,1 og modellen er i tillegg med luftrenserteknologien Daikin Flash Streamer, peisfunksjon som bidrar til å spre varme fra andre varmekilder og et lavt støynivå ned mot 19 desibel.
Daikins kraftigste modell er Daikin Synergi+. Denne modellen har svært god varmeeffekt og en høy SCOP-verdi på 5,3. Modellen er fabrikktestet i temperaturer ned mot 25 minusgrader og kommer dessuten med den med luftrenserteknologien Daikin Flash Streamer og peisfunksjonen som også finnes i Daikin Stylish. Denne varmepumpen bruker 3-D luftstrøm for å sikre best mulig spredning av luft og varme i hjemmet.
Panasonic er en av de mest kjente aktørene på markedet. Panasonic selger både luft-til-luft varmepumper og luft-til-vann varmepumper. Pumpene deres er kjente for å være effektive, rimelige og å ha et lavt støynivå. Panasonics varmepumper har gjort det godt i flere ulike varmepumpetester.
Flaggskip-modellen Panasonic HZ er en av de mest populære modellene hos Panasonic. Denne modellen gir god varme i temperaturer helt ned mot 35 minusgrader og har en SCOP-verdi på 5,3. Panasonic HZ har i tillegg en kraftig luftstrøm og den er særdeles stillegående med et desibelnivå på 18. Modellen har også en rekke nyttige funksjoner som mulighet for internettstyring, energibesparelse, sollys-deteksjon og den bruker kjølemiddelet R32, noe som gjør varmepumpen enda mer miljøvennlig.
Panasonic NZ er et godt alternativ for deg som ønsker et rimeligere alternativ. Til tross for at modellen er nokså billig, yter den likevel godt. Den gir god varme i temperaturer helt ned mot 35 minusgrader og har en SCOP-verdi på 4,6. Den tar også lite plass i hjemmet da den kun er 19,4 tykk. I tillegg kommer den med nyttige funksjoner som energibesparelse, sollys-deteksjon og mulighet for internettstyring.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Varmepumpen må installeres av fagfolk: For mange nye varmepumpeeiere kan det være fristende å forsøke å installere varmepumpen selv for å spare installeringsutgifter på 5000-6000 kroner. Det anbefales imidlertid ikke å installere varmepumpen selv, da varmepumper inneholder miljøskadelige midler og bør håndteres av fagfolk med F-gass sertifikat. Etter installasjonen vil du få en bekreftelse på at varmepumpen er installert av fagfolk. Uten denne, kan du miste både garanti eller forsikring på hus dersom noe skulle gå galt eller om en brann skulle oppstå. Som regel lønner det seg å velge en montør fra produsenten som selger varmepumpen fordi du på denne måten unngår at det oppstår uenigheter om hvem som er ansvarlig dersom det oppstår feil med varmepumpen.
Benytt deg av gratis befaring: Det anbefales også å ta i bruk produsentens tilbud om gratis befaring. Toshiba tilbyr, i likhet med mange andre produsenter, gratis befaring hvor en autorisert forhandler kommer på besøk for å sjekke forholdene og basert på disse kan de anbefale en varmepumpe som passer for ditt hjem og dine behov.
En langsiktig investering: Når du skal velge varmepumpe er det viktig å se på kjøpet som en langsiktig investering. Prisen for selve varmepumpen kan virke noe høy, men i løpet av varmepumpens levetid vil du raskt spare inn pengene på lavere utgifter til oppvarming av hjemmet. Vanligvis tar det 3 til 6 år å spare inn selve kostnaden for varmepumpen, men dette avhenger i stor grad av varmepumpens energieffektivitet. Derfor kan det fort lønne seg å betale litt ekstra for en energieffektiv pumpe.
Gjør smarte boligvalg