Vil du vite mer om takmonterte varmepumper? I denne guiden forteller vi deg alt du trenger å vite om takmonterte varmepumper. Du får blant annet vite om det er noe for deg, hvor mye takmonterte varmepumper koster, hvilke alternativer løsninger som finnes og mye mer. Følg våre råd og unngå de vanligste feilene når du skal kjøpe varmepumpe.
Utvikling og innovasjon på markedet for varmepumper går raskt, og med utviklingen kommer det stadig vekk nye typer varmepumper. Dette er først og fremst positivt fordi varmepumpene blir enda mer energieffektive, yter bedre og kommer med enda mer sofistikert teknologi. Men det kan bli enda vanskeligere å vite hva slags varmepumpe du trenger der du bor, og derfor vil vi her forklare alt du trenger å vite om en bestemt type varmepumpe, nærmere bestemt de takmonterte modellene.
Det finnes en rekke typer varmepumper på markedet i dag. Først og fremst er det viktig å skille på dem utifra hvilken teknologi de bruker til å varme opp hjemmet. Her finnes det hovedsakelig tre forskjellige typer. Luft-til-luft varmepumper, luft-til-vann varmepumper, og væske-til-vann varmepumper. I Norge er luft-til-luft varmepumper det klart mest populære alternativet. Disse varmepumpene henter varmen sin fra luften utenfor hjemmet og blåser den ut på innsiden. De andre to typene fungerer noe annerledes, de krever et system for vannbåren varme og de koster gjerne betydelig mer enn vanlige luft-til-luft varmepumper. Blant luft-til-luft varmepumpene finner du igjen ulike typer varmepumper basert på hvor de skal plasseres. De vegghengte varmepumpene er vanligst å se, men det finnes også varmepumper som er gulvstående og som kan monteres i taket.
Takmonterte varmepumper kalles ofte tak-kassett, og som navnet tilsier så monteres denne i taket. Ofte monteres de inn i taket på en slik måte at bare litt av den stikker ut av himlingen. Dersom det ikke er mulig å få varmepumpen inn i taket der du bor, er det også mulig å finne en tak-kassett som henger ned fra himlingen i enda større grad. Mange tror at takmonterte varmepumper bare blåser luften rett ned, men de kan også blåse luften i ulike retninger slik at varmen fordeles jevnt i huset.
Det å installere en takmontert varmepumpe er litt mer komplisert enn å installere vegghengte varmepumper, nettopp på grunn av plasseringen, og derfor ser en ofte at installering av takmonterte varmepumper koster litt mer. Vedlikehold kan også være mer komplisert og man må gjerne bruke stige for å komme til når en skal skifte eller rense luftfilteret. På en annen side trenger en ikke å rense eller skifte luftfilter like ofte som på en gulvmodell, da det gjerne befinner seg mer støv langs gulvet. På tross av litt vanskeligheter med å komme til, velger likevel mange å kjøpe takmonterte varmepumper og en av de viktigste årsakene til at mange velger denne typen varmepumper, er at den ikke tar så mye plass i rommet når den installeres i taket.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Generelt vil varmepumper variere i pris avhengig av en rekke ulike faktorer. Først og fremst er det viktig å skille på luft-til-luft varmepumper og varmepumper som bruker vannbåren varme. Luft-til-luft varmepumper koster vanligvis et sted mellom 10.000 og 30.000 kroner, mens en gjerne må ut med over 60.000 kroner, og noen ganger godt over 100.000 kroner for varmepumper med vannbåren varme. Takmonterte varmepumper finnes imidlertid i førstnevnte kategori, men en må likevel regne med at en takmontert varmepumpe koster mer enn vanlige vegghengte varmepumper. Dette skyldes blant annet at installeringen er mer komplisert, men også selve varmepumpen koster litt mer. Det er derfor lurt å belage seg på at prisen på en takmontert varmepumpe vil ende opp i den øvre delen av det nevnte prissjiktet på 10.000 til 30.000 kroner, og kanskje den koster enda litt mer dersom du finner en særlig god varmepumpe.
Prisene varierer også fra den ene produsenten til den andre, men de aller fleste leverandører tilbyr gratis befaring for deg som ønsker å kjøpe varmepumpe. Derfor anbefales det å skaffe seg en oversikt over hvilke produsenter som selger takmonterte varmepumper og deretter bestille gratis befaring. På den måten kan du få gode råd om hvilken varmepumpe som passer best der du bor, og om det enkelt lar seg gjøre å installere en varmepumpe i taket hos deg.
De mest kostbare varmepumpene er vanligvis veldig energieffektive, gir god varmeeffekt, har lavt støynivå og en rekke ulike funksjoner. Men det er ikke nødvendigvis slik at du trenger alt dette der du bor. Bor du i en del av landet uten de kaldeste vinterne, trenger du ikke nødvendigvis de kraftigste varmepumpene som er designet for å kunne tåle temperaturer under 30 minusgrader. Dessuten er det ikke sikkert du vil ha bruk for alle ekstrafunksjoner som følger med. Det er likevel lurt å velge en energieffektiv varmepumpe, da dette vil spare deg penger i form av lavere utgifter til strøm i fremtiden. Varmepumpens energieffektivitet oppgis i SCOP-verdi (jo høyere, desto mer energieffektiv).
En takmontert varmepumpe er et godt alternativ for deg som er opptatt av det estetiske. Mange synes ikke det ser veldig pent ut med en varmepumpe hengende på veggen eller stående på gulvet. Dessuten kan vegghengte eller gulvstående varmepumper ta opp unødvendig plass i hjemmet. Da kan en takmontert varmepumpe være et godt alternativ. Når varmepumpen er installert i taket, tar den ikke opp plassen i huset ditt og du ser heller ikke mye til den. I motsetning til hva mange tror, er takmonterte varmepumper også i stand til å spre varme jevnt utover i huset ved at den blåser ut luft i ulike retninger. I tillegg har takmonterte varmepumper lavt støynivå og de fungerer også som aircondition slik at du kan bruke den til kjøling om sommeren.
Hvis du heller ønsker en varmepumpe i laveste prissjiktet, vil du sannsynligvis finne bedre alternativer blant de vegghengte eller gulvstående modellene. Det å installere en varmepumpe i taket, vil by på ekstra arbeid som vil presse opp prisen på installasjon. Dessverre er det heller ikke mulig å installere varmepumpen selv, da varmepumper skal installeres av fagfolk med F-gass sertifikat.
Likevel er det mange gode grunner til å skaffe seg varmepumpe, enten det er en takmontert eller en vegghengt modell. En av de viktigste grunnene til at folk kjøper varmepumper er at man faktisk sparer penger på lang sikt med lavere utgifter til oppvarming. Prisen på varmepumpen er som regel spart inn i løpet av varmepumpens 3-6 første leveår. Deretter kan du forvente å ha en velfungerende varmepumpe i rundt 10 år til. Varmepumper er også bra for miljøet, og de forårsaker mye mindre CO2-utslipp sammenlignet med andre former for oppvarming. Derfor er det også mulig å søke om økonomisk støtte til innkjøp av varmepumpe fra det statlige organet Enova. Per 2021 gjelder dette imidlertid kun for væske-til-vann-varmepumper. Støtten til andre type varmepumper ble avviklet 1. juli 2021.
Andre fordeler med varmepumper er at de blir stadig mer effektiv når det gjelder å rense luften i hjemmet og gi et godt inneklima. Derfor anbefaler Norges Astma- og Allergiforbund bruk av varmepumpe.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Dersom du finner ut at det ikke er aktuelt med en takmontert varmepumpe hos deg, enten fordi du ønsker en rimeligere varmepumpe eller om varmepumpen ikke lar seg installere enkelt i taket der du bor, finnes det flere andre gode alternativer.
I Norge er vegghengte luft-til-luft varmepumper de vanligste å bruke, og derfor vil du også finne langt større utvalg blant vegghengte varmepumper. Først og fremst vil du se at det er flere produsenter som tilbyr vegghengte varmepumper, inkludert noen av de mest anerkjente elektronikkprodusentene som Mitsubishi, Panasonic, Toshiba, Daikin osv. I tillegg har de større utvalg hva gjelder energieffektivitet, ytelse, funksjoner og utseende, slik at sjansen er stor for at du klarer å finne den perfekte vegghengte varmepumpen for ditt hjem.
Du kan også vurdere om du vil kjøpe en varmepumpe i gulvmodell. Gulvmodellene er gode alternativer for deg som ønsker en mer praktisk varmepumpe. Disse kan enkelt plasseres mer fritt rundt i hjemmet og hvis du finner en velegnet plass for gulvmodellen, tar den heller ikke opp mye plass og den er ikke til sjenanse på veggen. På den måten veier gulvmodellene til en viss grad opp for å være litt større enn veggmodellene. Gulvmodeller er også velegnet for hjem med kalde gulv. Varme stiger og derfor vil en vegghengt eller takmontert varmepumpe i mindre grad bidra til å varme opp gulvene, selv om du kan styre retningen på utblåsningen. På en gulvmodell blåses varmen ut nettopp fra gulvet, og den kan derfor være et godt alternativ til varmekabler i tillegg.
Hvis du allerede har et system for vannbåren varme i hjemmet ditt, enten gjennom varmekabler eller radiatorer, bør du vurdere om du vil investere enda litt mer i en luft-til-vann varmepumpe eller en væske-til-vann varmepumpe. Dette kan også være et godt alternativ for deg som holder på å bygge et hus og som kan legge inn et system for vannbåren varme i prosessen. Selv om disse varmepumpene koster mer, yter de også særdeles godt og er veldig energieffektive. Dessuten gir de varmt tappevann til huset.
For å finne riktig varmepumpe for deg, anbefales det først og fremst at du benytter deg av forhandlernes tilbud om gratis befaring. Det er både enkelt og uforpliktende. Du kan besøke hjemmesidene til den produsenter du selv ønsker og bestille gratis befaring derfra. Deretter kommer en fagperson på besøk der du bor, og han eller hun kan ut fra værforholdene der du bor, husets utforming og dine preferanser, anbefale en varmepumpe som passer for deg.
Men hvordan vet du hva du bør se etter i en varmepumpe? Det kommer i stor grad an på hva du selv foretrekker. Noen er veldig opptatt av varmepumpens utseende og hvordan den passer inn i interiøret forøvrig. Andre er mer opptatt av varmepumpens ytelse og energieffektivitet. For å vurdere om en varmepumpe er energieffektiv må du se om varmepumpen har høy SCOP-verdi sammenlignet med andre varmepumper. SCOP-verdien forteller deg hvor mye varme pumpen klarer å produsere ved å bruke minst mulig energi. Bor du i et veldig kaldt område med lave temperaturer, blir det desto viktigere at varmepumpen er tilpasset nordiske forhold. De fleste produsentene oppgir i hvilke temperaturer varmepumpen er testet.
Mange er også opptatt av støy, da varmepumpen fort kan bli et irritasjonsmoment dersom den lager mye lyd i rom hvor folk oppholder seg jevnlig. Varmepumper med lavere støynivå koster ofte litt mer enn de mer høylytte, men hvis du ikke kan plassere varmepumpen på et sted hvor den ikke forstyrrer, er det kanskje verdt å investere litt mer i en stillegående varmepumpe. Til slutt kan varmepumpens funksjoner være av betydning. Mange varmepumper kommer med wifi, slik at du kan styre varmepumpen fra telefonen din og eventuelt skru på varmepumpen en time eller to før du ankommer hytta. De ulike produsentene har også forskjellige former for luftrensing og en rekke forskjellige moduser av varierende nytteverdi.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Uansett hvilken varmepumpe du kjøper, er det viktig at du overlater installasjon til en F-gass sertifisert person. Installerer du varmepumpen selv, risikerer du at noe går galt og du vil i så fall kunne miste garantien på varmepumpen. Skulle det gå riktig galt, kan det ta fyr i varmepumpen, og du kan da risikere å miste forsikringen på huset. Derfor er det ikke en god idé å forsøke å spare penger på å installere varmepumpen selv.
Det anbefales imidlertid å overlate installasjon til produsenten av varmepumpen, i stedet for å bruke en annen installatør. På den måten unngår at det oppstår misforståelser eller uenigheter om hvem som er ansvarlige ved feil på varmepumpen. Ofte ser en at installatøren skylder på produsenten, mens produsenten skylder på installatøren. Hvis du velger å la produsenten installere varmepumpen, fjerner du enhver tvil.
Gjør smarte boligvalg