Vil du vite mer om stikkontakter utendørs? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om hva dette er, hvorfor det kan være nyttig, hva det pleier å koste, og mye mer. Visste du at du ikke har lov til å installere utendørs stikkontakter selv? Og er du klar over hva som er minimumskravene til sikkerhet når du har med stikkontakter ute å gjøre? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
De fleste av oss ser på det som helt naturlig å ha en rekke stikkontakter innendørs, men visste du at det også er helt vanlig å installere strømuttak utendørs? Det kan være mange gode grunner til å montere en utendørs stikkontakt. Selv om skjøteledninger er en enkel og billig løsning, er de vanligvis ikke laget for utendørs bruk. De er også ment å være midlertidige løsninger, så dersom du trenger strøm til boblebadet, er ikke skjøteledninger veien å gå.
Flere grunner til at det kan være nyttig med stikkontakt utendørs:
Som du ser, kan det være mange grunner til at man ønsker stikkontakt utendørs, og når du først har fått det på plass, er det vanskelig å se for seg en hverdag uten!
I teorien kan du lade elbilen i en vanlig stikkontakt, enten den er plassert utendørs eller innendørs, men dette er på generelt grunnlag ikke anbefalt. Lading av elbil i ordinær stikkontakt fører til unødvendig høy belastning på strømnettet, og det er i tillegg forbundet med en viss brannfare.
Både Elbilforeningen og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) anbefaler derfor at elbil-eiere har en egen ladestasjon hjemme. Lading i ordinær stikkontakt burde bare være en midlertidig løsning, og burde aldri gjøres om ikke bilen er under oppsyn.
Når man installerer stikkontakt utendørs, er det viktig å ta hensyn til både vær og vind, samt eventuell vegetasjon i området der uttaket skal plasseres.
Det finnes ulike typer stikkontakter til utendørs bruk. Enten du er ute etter en helt enkel stikkontakt med plastlokk, en sikker stikkontakt med lås og timer, eller en moderne type du kan koble til wifi-nettverk, vil du garantert finne en som passer for dine behov. Med en praktisk bryter innendørs kan du også skru av og på strømmen som du vil.
Noen av de vanligste variantene:
Stikkontakt med vippelokk og lås. Dette er uttaket for deg som vil forsikre deg om at ingen uvedkommende låner strøm av deg, og at barn eller dyr ikke får tilgang til uttaket.
Dobbel stikkontakt med lokk. Dette er svært praktisk når du trenger strøm til flere ting samtidig, for eksempel til julebelysningen eller snøkanonen.
Enkel stikkontakt med lokk. Dette er nok den mest utbredte varianten, og monteres også ofte i våtrom der man har for eksempel vaskemaskin og tørketrommel.
Smartkontakt for utendørsbruk. Denne kobler du opp til wifi-nettverket ditt og styrer ved hjelp av en app, slik at du enkelt kan slå strømmen av og på etter behov.
Energisøyle med flere uttak. Denne kan være både dekorativ og praktisk, og har som regel fra fire til seks strømuttak.
I tillegg finner du stikkontakter til bruk utendørs i en rekke ulike utførelser, som gjør at de går i ett med hagen eller fasaden. Det har nærmest blitt en regel at nyere elektrisk materiell er innfelt i vegger og tak, slik at anlegget preger fasaden minst mulig. Du får også stikkontakter som ligner på steiner eller stubber, som kan graves ned i jorden eller som skjules i gjerder eller søyler.
IP-klassen eller IP-graden (Ingress Protection), sier noe om stikkontaktens evne til å tåle vann, støv og lignende. Formatet er alltid IP og deretter to tall, der det første tallet sier noe om motstandsdyktighet mot støv og andre fremmedlegemer, og det andre tallet sier noe om motstandsdyktigheten mot vann.
Her følger noen eksempler på IP-klasser:
IP20 er laget for innendørsbruk. Det vil si at det ikke er noen beskyttelse mot verken støv, vann eller andre partikler.
IP23 er regnsikker, og godkjent for bruk utendørs. Klasse 23 beskytter mot vann som kommer ovenfra, eller fra 60 graders vinkel. Tenk derfor over hvordan den plasseres i forhold til vannansamling.
IP44 er sprutsikker, men ikke vanntett. Den beskytter mot sprut og regn fra 180 graders vinkel, og kommer med et vannledersystem som sørger for at vannet ikke når de elektriske komponentene. Godkjent for utendørs bruk.
IP67 er vanntett, men ikke laget for å brukes under vann. Kan imidlertid graves ned i jorden, og egner seg dermed svært godt for bruk utendørs.
Ferdig montert stikkontakt utendørs koster som regel fra 4.000 kroner og oppover. Dette kan du kjøpe som en ferdig pakke, slik at elektrikeren kommer hjem til deg og monterer stikkontakten.
Ofte inkludert i prisen:
Dersom det viser seg at det ikke er plass til en ny kurs i sikringsskapet, eller at det elektriske anlegget ikke er i forskriftsmessig stand, må du regne med at dette må utbedres av elektriker før du kan få installert ny stikkontakt.
Prisen du ender opp med, er altså avhengig av hvor stikkontakten skal plasseres, også i forhold til hvor nærmeste kurs er, samt om kursen kan brukes til dette formålet eller om det er behov for ny kurs i sikringsskapet, og hvor komplisert det er å legge ledninger og koblinger i veggene.
Når det gjelder arbeid med elektriske installasjoner, er det svært viktig at dette gjøres i henhold til gjeldende sikkerhetsforskrifter og krav. Så husk at kunnskap, erfaring og kvaliteten på arbeidet som gjøres, er mye viktigere enn pris.
Når det gjelder å spare penger, er nøkkelen først og fremst god planlegging. Det vil si at du bestemmer alt før arbeidet begynner, og gjør eventuelle undersøkelser og innkjøp på forhånd. I noen tilfeller kan det nemlig være billigere å kjøpe inn materialene selv, spesielt om du er ute etter en veldig spesifikk utførelse. Det er også billigere for deg om du installerer flere vegguttak som en del av samme jobb, enn å få flere besøk av elektriker fordelt over flere måneder fordi du finner ut at du vil ha flere stikkontakter etter hvert.
Det er en hel del forskrifter og sikkerhetstiltak som må følges når det skal installeres nye stikkontakter. Det finnes i den sammenheng enkelte småting du kan gjøre selv, men som hovedregel skal montering og vedlikehold av elektriske anlegg overlates til fagfolk. Dersom du ender opp med skader på anlegget eller brann på grunn av noe du har installert selv, risikerer du at forsikringsselskapet reduserer utbetalingen din betraktelig.
Alt av elektriske installasjoner som inngår i et fast, elektrisk anlegg, kan bare installeres av en registrert elektrovirksomhet. Det vil si en virksomhet som er registrert i Elvirksomhetsregisteret til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). En ny stikkontakt utendørs som skal kobles til det elektriske anlegget ditt faller dermed inn under arbeid du ikke har lov til å gjøre selv. Det eneste du kan gjøre selv i forbindelse med en utendørs stikkontakt er faktisk å skifte dekselet.
Selv om du altså ikke kan installere stikkontakt utendørs uten hjelp fra en elektriker, kan det være greit å være klar over hva jobben innebærer, slik at du kan tilrettelegge mest mulig for elektrikeren - og ikke minst ha et grunnlag for å følge med på om vedkommende gjør jobben på en fornuftig måte.
Installasjon av utendørs stikkontakt, steg for steg:
Plasser beholderen til stikkontakten. Dette burde være en termoplastisk, vanntett beholder som skal beskytte de elektroniske komponentene i stikkontakten.
Før installasjonsrøret til beholderen. Røret skal føre fra stikkontakten og til nærmeste fordelingspunkt eller koblingsboks. Pass på at koblingene er tette slik at det ikke kan komme inn vann.
Trekk kabel gjennom installasjonsrøret. Dette gjøres ved hjelp av en trekkfjær eller en kabelsonde.
Monter stikkontakten og dekselet. Her vil fremgangsmåten kunne variere litt fra produkt til produkt, men en erfaren elektriker vil i alle tilfeller ikke ha noen utfordringer med denne delen av jobben.
Koble til strøm. Strømmen skal være avslått når ledningene kobles til kontaktene, og skal ikke slås på igjen før koblingsboksen er lukket.
Husk at du burde vedlikeholde vegguttaket ditt. Selv om det er laget for å tåle både vær og vind, burde du jevnlig kontrollere stikkontakten for skader og slitasje, spesielt om våren.
Du er altså nødt til å bruke en registrert, sertifisert elektriker for å installere stikkontakt utendørs, og da er det flere ting det kan lønne seg å ha i bakhodet. Her har vi samlet våre beste tips til deg i en enkel sjekkliste:
Bruk en anbudstjeneste. Den generelle anbefalingen når man skal leie inn håndverkere eller andre fagfolk, er å innhente minst tre eller fire ulike tilbud så man kan sammenligne pris og løsningsforslag. Vi anbefaler her at du registrerer dine behov hos oss i Boligsmart, slik at du slipper å sitte på nettet og lete etter en aktør, men heller kan få hjelp til å finne flere dyktige elektrikere i ditt nærområde.
Bruk nettverket ditt. Spør venner, familie og bekjente om de har noen å anbefale. Søk opp aktuelle tilbydere på nett, og sjekk om de har en Facebookside med tilbakemeldinger og kommentarer fra tidligere kunder.
Pass på at du får et prisoverslag før jobben starter. Du kan ikke regne med at dette er helt nøyaktig, men det skal kunne gi deg en indikasjon på hvor mye det vil ende opp med å koste. Elektrikeren har heller ikke lov til å fakturere deg for mer enn 15 prosent over dette prisoverslaget uten at du har gitt tillatelse. Det vil si at dersom det er tydelig at det blir dyrere enn forventet, så skal elektrikeren stanse arbeidet og forhøre seg med deg om veien videre.
Sjekk om firmaet er registrert i Elvirksomhetsregisteret. Dette har vi nevnt tidligere også, men det er viktig nok til å nevnes to ganger. Du som leier inn arbeidskraften, har selv ansvar for å forsikre deg om at de har lov til å gjøre den jobben du hyrer dem til å gjøre. Dersom elektrikeren du bruker, ikke er registrert, kunne du - i forsikringssammenheng - like gjerne gjort jobben selv.
Få på plass kontrakten før jobben starter. Skriv en tydelig avtale som inkluderer forventet tidsbruk, alle forventede kostnader og pris på materialer.
Husk å be om samsvarserklæring. Denne dokumenterer at arbeidet har blitt gjort av fagfolk, og vil være et viktig dokument for deg i forbindelse med tegning av forsikring eller boligsalg.
Gjør smarte boligvalg